Dodaj do ulubionych

Karlovac - Split, którą trasą???

06.08.08, 07:55
Witam! W okolicach Karlovaca będziemy w sobotę rano po kilkunastu
godzinach jazdy. Zależy mi żeby wybrać trasę do Splitu która
teoretycznie omija korki nawet za cenę wolniejszej jazdy. Czy pomysł
jazdy drogą nr 1 jest właściwy czy może zostac na autostradzie A1?
Obserwuj wątek
    • lesio5 Re: Karlovac - Split, którą trasą??? 06.08.08, 09:55
      Oczywiscie zostac na A1 by nie zdublowac czasu przejazdu.
      • Gość: tom Re: Karlovac - Split, którą trasą??? IP: *.stella.net.pl 06.08.08, 11:41
        po kilkunastu godzinach jazdy najlepszym pomysłem wydaje mi się nocleg.
        Zjeżdżając w Karlovacu na starą drogę nr j (kierunek na Slunj) w kierunku
        Plitvic znajdziesz bez problemu jednodniową kwaterę (tak większość ma taki
        charakter, mało kto zatrzymuje się tu na dłużej). Można się przespać, rankiem
        wskoczyć na 5-godzinne zwiedzanie Jezior Plitvickich, przekąsić coś, i albo
        pojechać sobie dalej spacerowo-widokowo drogą nr 1/E71 do do węzła Gornja Ploca,
        albo jak najprędzej dojechać do autostradki (np drogą nr 52 do węzła Otocac i po
        ok. 3 godzinach jesteście w okolicy Splitu. W sam raz zmęczeni, ale nie
        zarżnięci na amen. Przynajmniej - ja by tak zrobił... ;-))
    • Gość: tom Re: Karlovac - Split, którą trasą??? IP: *.stella.net.pl 06.08.08, 13:00
      tytułem suplementu: tu masz ściągę, podpowiadającą, jakiego rzędy intensywności
      ruchu możesz spodziewać się w Chorwacji na drogach do i od morza.:
      pl.croatia.hr/Arrival/Entry.aspx?idEntry=733&idSubEntry=734&idDocument=3392
      to są dość wiarygodne prognozy, weź je pod uwagę. Nie da się jednak do końca
      przewidzieć, jak długie korasy napotkasz na dwóch długich tunelach, które masz
      przed sobą. Nie wykluczysz takze mgły i opadów na trasie, co wszelkie rachunki
      skomplikuje (wbrew pozorom nie jest to rzadkość; myślisz, że bez powodu pewne
      odcinki ich wspaniałych autostrad ozdobione są malowanymi na jezdni i stawianymi
      na poboczu znakami pomagającymi określać zasięg widzenia we mgle?!). Stąd moja
      podpowiedź: przeczekać/przenocować-odpocząć-zwiedzić Plitvickie-jechać do morza
      bez zagrożenia korkami. A jadąc starą jedynką przeżyjecie nie lada emocje - to
      wspaniała widokowo trasa, choć dla niespiesznych i ambitniejszych kierowców. Za
      sprawą autostrady A1 jest mniej obciążona ruchem, toteż daje większe możliwości
      napawania się widokami i jazdą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka