Gość: Oloq IP: *.galileusz.3s.pl 12.08.08, 07:52 witam,mam pytanie dotyczace drogi 86 przez Węgry a szczególnie odcinka pomiedzy Redics a Varazdin, czy ktoś jechal ostatnio przez ten odcinek Słowenii? Z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: buhaha Re: Droga 86 przez węgry??? IP: 212.180.179.* 12.08.08, 10:07 Tej drogi nie znam ale jechałem kiedyś 74 od Letenye, ogólnie tej rangi drogi u Magiarów tragiczne, coś jak u nas, jedyna atrakcja po drodze to miejscowość Nagy Kutas i gulasz ze świńskich skór zjedzony po drodze. Zauważyłem, że na forum królują jakieś dziwne trasy przejazdu. Mój faworyt to Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Zagreb- Dalej gdzie kto chce, Do Omisa taką trasą z Wawy jedzie się max 20h (czysta jazda z komputera pokladowego) fakt, że po drodze większość płatna, ale i tak zwróci się w paliwie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plusujemny Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.centertel.pl 12.08.08, 12:32 A niby jak sie ma zwrócic w paliwie? Spalanie rośnie geometrycznie przy szybkosciach 130-150 jest o wiele wyższe niz przy średniej 90 km/h sprawdź w instrukcji auta A na lokalnych wegierskich nie stoi sie w korkach jak w centrum Warszywy czy Wrocławia czyli plus ujemny ...trzeba szukać innych a te oczywiście też są ,po co te chybione prywoływać;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plusdodatni Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.centertel.pl 12.08.08, 12:34 I czym sie chwalić ? 20 godzin po autostradach z Cieszyna do Omiszu-hehehe 86 pojedziesz góra 15-16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaha Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 14:38 Jechałem różnymi trasami więc według mnie ta podana jest najszybsza (powtarzam wg. mnie) słowacka autostrada zaczyna się za Ziliną, pod Bratysławą robi się tłoczno i kiepsko, spalanie owszem przy 130 większe, ale nie masz podróżnej średniej 130, tak jak nie będzie na zwykłej 90km/h, w sumie bardziej bezstresowa trasa, z zastrzeżeniem Wiednia i przejscia Chorwacja-Słowenja. Zresztą jazda przez Węgry dla mnie ma sens jeśli przebijasz się przez BIH, jeśli nie to "wstąpił do piekieł, podrodze mu było". Co do 15 godzin z Cieszyna do Omis to kilka razy takich widziałem po drodze, czy przeżyli? NE WIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 12.08.08, 15:21 Minimum zanim się cos krytykuje czy deprecjonuje ,to spojrzeć na mapę... Jechać 86-stka przez BiH to karkołomne i bez sensu najmniejszego.Z 86 wjeżdzasz na kilkanaście minut do Słowenii,przy okazji na teraz nie ma tam płatnej autostrady albo nadkładasz kilkanaście km i bezpośrednio do CRO. I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plu Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.centertel.pl 12.08.08, 15:48 Cieszyn-leteney na granicy Wegry -słowenia to siedem godzin,potem kilkanascie km przez słowenie i zostają autostrady chorwackie.Jeśli nie ma korków przed tunelami,bo na granicach nie ma to te 15-17 godzin z palcem w dupie i zgodnie z przepisami,żadne cudy niewidy dla samobójców Odpowiedz Link Zgłoś
marekp41 Re: Droga 86 przez węgry??? 12.08.08, 15:07 Jechałem 10 dni temu odcinek chyba 10-15 km bezpłatny przejechałem nie wiem kiedy jedna granica a potem druga Chcesz coś wiecej widzieć pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Droga 86 przez węgry??? IP: 80.48.244.* 12.08.08, 15:46 Chce się tylko upewnić bo jade za kilka dni."Jechałem 10 dni temu odcinek chyba 10-15 km bezpłatny przejechałem"- chodzi o odcinek na słowenii jadąc drogą 86 przez węgry? a później jak? drogą Cakovec w chorwacjii i do autostrady na Zagreb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.gprs.plus.pl 12.08.08, 16:31 Dokładnie tak. Odcinek w Słowenii (przez Lednavę) jest bezpłatny- jest to zwykła lokalna droga. którą się szybko przejeżdża, bo jest krótka :). Przepisów radzę przestrzegać, bo policji stoi sporo, a na takim odcinku i tak się nic nie zyska. W Chorwacji jedziemy na Cakovec i na autostradę, albo trochę dalej przez Varazdin do autostrady. A jeśli nie chce się autostrady, można jechać starą trasą, drogami lokalnymi - piękne widoki górskie, malownicze miasteczka, tylko wolno się jedzie. Warto na miejscu kupić aktualną dokładną mapę, bo Chorwaci rozbudowują drogi w tempie zastraszającym. Polskie mapy (przynajmniej te, które znam) nie są zbyt dokładne, co w połączeniu z nowymi trasami narobiło mi ostatnio sporego zamieszania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.gprs.plus.pl 12.08.08, 15:47 Jechałam tą trasą dwa lata temu. Przez Słowenię prejeżdża się, coś ok.10 km, zwykłą lokalną drogą - na pewno teraz bez winietek. Droga jednopasmowa,ale ruch bardzo mały więc to nie przeszkadzało (tym bardziej że przed wyjazdem znajomi nas nastraszyli, że policja słoweńska wyrasta nagle spod ziemii :). Nam nie wyrosła). Po drodze mijalismy chyba tylko jedno nieduże miasteczko, jakieś sklepy i restauracje. Na granicy ruch też niewielki - znudzony celnik słoweński wziął tylko do ręki nasze paszporty (nie otworzył ich nawet), spytał czy na wakacje i puścił, Chorwaci machali ręką żeby jechać, nawet nas nie zatrzymali. Po stronie chorwackiej, niedaleko za granicą pamiętam nieduże miasteczko, w którym zatrzymaliśmy się na obiad. Mimo dużej odległości od morza i małej pewnie ilości turystów czuło się tam atmosferę wakacji. Ludzie życzliwi, "na luzie", czysta Chorwacja!!! Jechaliśmy pod koniec sierpnia i w tym roku powtarzamy tą trasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 20:41 jechałem tamtędy w lipcu i zaraz za granicą węgirską w Słowenii jest rondo gdzie kierują na płatną drogę,a inne kierunki jak pamietam były przekreślone.Uprzedzony o tym pojechałem na kierunek przekreślony na drogę lokalną i przez miasteczka przejechałem Słowenię i pamiętam,że dużo czasu zajęło mi przejechania Czakovca i dalej do autostrady.Ogólnie wariant kiepski bo 86 na węgrzech ruchliwa,mnóstwo tirów,nie polecam. Wracając odżałowałem na winietę i pojechałem na Maribor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Droga 86 przez węgry??? IP: 80.48.244.* 13.08.08, 11:05 Ilu kierowców, tyle opinii... Ja chyba pojade jednak przez węgry. Może ma ktoś jeszcze jakieś aktualne informacje na temat drogi 86. Z góry dziękuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.icpnet.pl 13.08.08, 11:15 jechalismy w obie strony 86 ,droga dobra sporo tirów z polski , my odbijalismy na Zalagerszeg i do Letenie dalej , ja polecam tę trasę . Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Droga 86 przez węgry??? 13.08.08, 11:17 denerwują strasznie ograniczenia we wsiach do 30. Jak masz gpsa to wrzuć najkrótszą trasę. Ominiesz drogę 86 i wbrew pozorom nie bedzie źle (przez Wegry oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 13.08.08, 11:19 Wystarczy nie jechać w piatek a najlepiej wyjechać w niedzielę(jeśli sie wcześniej nie rezerwowało apartamentu na turnus od soboty do soboty) W sobotę na spokojnie sie pakujesz i urlopem w domu rozkoszujesz ,w niedzielę drogi wolne od Tirów na polskim,przez słowackim i węgierskim kawałku. Przy okazji unikasz ewentualnych korków na granicy SLO-Cro ,bramkach autostradowych i nie wiesz co to korek lub objazd tunelów. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 13.08.08, 11:23 A jeśli wyjazd w tym tygodniu to jeszcze nerwów unikniesz,że Chorwacja i leje. Od poniedziałku słonecznie dopiero www.chorwackie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 15:58 2 tyg.temu jechałem 86 i tam i z powrotem w niedzielę, TIRów żadnych, droga nienajgorsza, 10km Słowenii jedziesz autostradą w budowie-za darmo a dalej Ćakovec, Varażdin i Zagrzeb-wszędzie jechałem lokalnymi drogami-równolegle do autostrady, więc płacenie omijałem, wbrew pozorom nie jedzie się tam najwolniej, ale oczywiście i nie pędzi się jak wariat.Jak będę jechał jeszcze raz, to tylko toą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 16:02 różne są opcje dróg przez Węgry dla mnie najlepiej i najszybciej jechało się najpierw autostradą z Rajki na Budapeszt ,za Gyor na wysokości Komarno odbijasz na 13 dojeżdzasz do 81 i jedziesz na Szekes-fehervar tam wpadasz na autostradę M 1 i prosto tą drogą do Chorwacji na przejście Letenye.Mnie wyszło że jakieś 1.5h szybciej w porównaniu do drogi 86 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buhaha Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 17:27 Dokładnie o tej trasie co poprzednik mówiłem, jednak nie jest ona szybsza (wg. mnie) od opcji CzechoAustriackiej:) To raczej ciekawostka drogowa lub opcja dla alergików uczulonych na płatne drogi. Jadąc z Wawy aby nie płacić za nic można jeszcze pojechać na Tarnów, Mnisek/n/Popradom/Banska/N Zamky/Nitra dalej opcja Węgierska+BIH, straci się dzień, ale nic nie zapłaci, z góry odpowiadam wszystkowiedzącym, że tędy jest przynajmniej widokowo. Nadal jednak twierdę, że jadąc z lewej strony Wisły , można Magyar Orszagh sobie odpuścić, szkoda zdrowia, chyba, ze planujemy spędzić po drodze część czasu nad Balatonem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soul Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.class147.petrotel.pl 14.08.08, 12:32 86-stką jedzie się około 3 do 3,5h, a Tobie trasą ponad 100km dłuższą wyszło 1,5 godziny krócej? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 14.08.08, 13:04 Może miał bolida z Hungaroringu i na autostradzie 250 km/h rozwijał? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buhaha Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 15:49 Myślę, że czas przejazdu, to tylko jeden z aspektów tej kwestji, pewnie są tacy co zadupiami pojadą szybciej niż autostradą jednak liczy się także bezstresowy sposób dotarcia do celu. Dla mnie (podkreślam "Dla mnie")liczy sie fakt, że omijając, może i ciekawe krajobrazowo miejsca unikam spotkania z kombajnami zbożowymi, rowerzystami, małymi dziecmi i staruszkami trawersującymi lokalne drogi. Zreztą proponuję pojechać w jedną stronę tak, w drugą inaczej i wyrobić sobie własne zdanie, miast słuchać opowiastek w stylu "z Wawy do Dubrownika jechałem 15h". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 19:37 nie wiem z jaką prędkością tak jechałeś 86 ,nasz czas wyszedł 4.5h zwalniając tylko w terenie zabudowanym,może jechałeś przez wsie węgierskie 150km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurinko Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.08, 16:46 Drogi na Wegrzech jak najbardziej w porzadku, nawet te boczne. Jechalam kilka razy - ostatnio przedwczoraj. Udanego urlopu. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwa Re: Droga 86 przez węgry??? IP: 212.180.179.* 15.08.08, 18:50 W sumie co za różnica, spór jest czysto akademicki, każdy jeździ jak chce i jak długo chce, byle do celu. Wypowiedzi oferowane przez "hepik1" nic nie wnoszą do dyskusji proponuję spróbować pojechać 86, a wrażenia z podróży opisać, myślę, że warto sprawdzić organoleptycznie trasę, bo ilu kierowców tyle opini o różnych trasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.ejedrzejow.pl 17.08.08, 12:06 Jade dzisiaj Kraków-Split (przez słowacje i węgry). jak wróce to napisze jaka driga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Droga 86 przez węgry??? IP: 80.48.244.* 09.09.08, 10:47 Witam! Wróciłem z Chorwacjii było super!!! Polecam drogę przez: Słowacja(A1-koszt 300sk/mc) –Węgry (86-bez opłat)-kawałek Słowenii bez opłat (przez Lendava ok.15 km)-i autostrada chorwacka (koszt 23+146 kuna). Odległość między przejściem granicznym PL-SK Zwardoń a Splitem 980km! Najlepiej jechać z soboty na niedziele jest mały ruch i brak korków! Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Droga 86 przez węgry??? 09.09.08, 13:03 Jechałam tą drogą przedwczoraj,nie jako kierowca,mogę dopytać,jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlybanan Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.09.08, 16:14 bdb trasa (jedynie komplikacje na przejściu w zwardoniu w związku z rozbudową trasy i zmianą nawierzchni (to po słowackiej stronie) - dlatego alternatywnie można startować przez Cieszyn. Opis całej trasy tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=83767481 a mapka w google tutaj www.croatia2008.w.of.pl (ale wytyczona tylko do granic z Słowenią bo dalej google.map nie chce. jednak dalej jest już banalnie prosto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 11:06 nie rozumiem jednego, ten przejazd przez Węgry jest płatny czy bezpłatny? jedni piszą tak, inni inaczej, mogę prosić o uściślenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Droga 86 przez węgry??? 10.09.08, 11:25 droga 86 jest oczywiscie bezpłatna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 11:45 dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hepik Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 06:19 Wczoraj w drodze powrotnej-3h 20 min w godzinach 13-16:20 z 15 min przerwą na zakupy w Tesco w Cakovcu. Tir-ów sporo ale one też grzeją 90 km tam gdzie to możliwe. Taka wolniejsza jazda miłym urozmaiceniem po chorwackich autostradach ;) Droga 86 ma jeszcze jedna dużą zaletę...po przekroczeniu granicy w Redics mamy słoweńską benzynę po 1,14 euro co pozwala zaoszczędzić jakieś 80 gr na litrze w porównaniu do węgierskich i chorwackich sąsiadów. Druga zaleta-mozliwość wymiany euro(złotówek) na kuny w Mursko Sredisce (tuż za przejściem granicznym)1 euro-7,15 kuny,1 złoty -2,08 kuny. Nigdzie indziej (już w Dalmacji od Trogiru po Dubrownik) lepszego kursu nie było. PS. Pierwsze rondo w Słowenii ,tuz za stacją benzynową objeżdżamy o 350 stopni kierująjąc sie na Dolga Vas by ominać płatną autostradę. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 13.09.08, 06:27 Aha ...takie małe ps w odniesieniu którędy szybciej a gdzie wolniej... 10 km odcinek na autostradowej obwodnicy Bratysławy pokonałem w półtorej godziny...stłuczka na 16 km za Bratysławą 3 samochodów zaowocowała gigantycznym korkiem,totalną blokadę samej autostrady i węzłów. Na F-1 takie auta usuwa się w 30 sek,w Niemczech w 15-20 min a Słowacy się nie przejmowali ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alberto Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.ghnet.pl 15.09.08, 22:26 Mala uwaga do jakosci drogi 86. Kilka lat temu jechalem autostradami przez Austrie, Slowenie. Tym razem zdecydowalem sie jechac przez Wegry. Jadac do Chorwacji zatrzymalismy sie w Keszthely i droga choc miejscami zmudna to bardzo fajna. Tam mielismy nocleg. Powrotna droga to juz koszmar. Od Zagrzebia zaczela sie burza, ktora skonczyla sie nad ranem na Slowacji. Jesli ktos wybiera sie 86 to radze uwazac na pogode, mysmy jechali w nocy z niedzieli na poniedzialek w strugach deszczu. Generalnie same koleiny i TIR'y. Bardzo niebezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlybanan Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.09.08, 22:44 przyznam że droga jest faktycznie słabo oświetlona co w przypadku ulewnego deszczu i przeprawy nocą z pewnością nie jest przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 16.09.08, 00:01 >Jadac do > Chorwacji zatrzymalismy sie w Keszthely i droga choc miejscami zmudna to bardzo > fajna. Tam mielismy nocleg. Powrotna droga to juz koszmar. Od Zagrzebia zaczela > sie burza, ktora skonczyla sie nad ranem na Slowacji. Identyczną trasę do i z Chorwacji pokonałem i zupełnie odmienne wrażenia... Nocleg w Kestelhy(znajomi chcieli zobaczyć Balaton) uważam za swój błąd.Zjazd z 86 do Kesthely a potem dojazd do granicy w Redics(droga 70 ileś tam) to dołożnie po jednej godzinie na każdy odcinek czyli dodatkowo dwie. Jazda 86 w pogodny dzień mimo tirów szybko i wygodnie.Koleiny gdy nie pada deszcz praktycznie nie wyczuwalne choc są znaki o nich ostrzegające,w porównaniu do naszych polskich to śmiech na sali ;) Choc kilka(kilkanaście?) km od granicy faktycznie jedno miejsce z potężna dziurą czy zapadliskiem w jezdni ,wprawdzie jest znak z ograniczeniem do 30 ale jakoś tuż przed nim...dosyc gwałtownie tam hamowałem i kręciłem kierownicą by nie urwać zawieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alberto Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.ghnet.pl 18.09.08, 07:38 Przy tym zapadlisku tez najadlem sie strachu, gdyz za mna Tir wyprzedzal Tir'a i nie moglem hamowac, bo wpakowal by sie we mnie. Zawieszenie dostalo swoje. Jesli chodzi o koleiny to trzeba to zobaczyc jak mocno pada. Odnosnie Keszthely - z tego co widze to jechales zeby tylko zobaczyc Balaton, a wiec potwierdzam ze to jak dla mnie "Wielkie bajoro":) Natomiast okolo 16 km od Hevitz jest fajny basen termalny, spedzilismy tam caly dzien i bylismy bardzo zadowoleni. Pelny relaks nie wspominajac za jak smieszne pieniadze. A propo jadac z dzieckiem nie nalezy myslec o zabieraniu go do zrodel termalnych w Hevitz. Dozwolone od bodajze 16 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 18.09.08, 13:19 Precyzyjniej...znajomi chcieli...do oglądnięcia Balaton najładniejszy w Tihany...po przeźroczach Adriatyku faktycznie cięzko sie by było zmusić do zanurzenia w tym "węgierskim morzu" Jeśli kąpiel na Węgrzech to tylko kapieliska termalne a jest ich tam dokładnie 171 czyli do wyboru ,do koloru. Ostatni po trasie w Lenti czyli przed samą granica słoweńską. Niestety nie zajrzałem tam ...był ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Droga 86 przez węgry??? 28.11.08, 06:18 Dla tych ,którzy przez Cieszyn (Trzyniec) w kierunku Żyliny,Bratysławy i drogi 86-dobra wiadomość-znów o kilkanaście minut krócej do CRO: i36.tinypic.com/98y7eo.jpg Obwodnica Jabłonkowa ma być otwierana lada moment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irekk Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.08, 09:06 jezioro termalne w Heviz jest dozwolone dla dzieci- nawet jest specjalny basen i pakiet rodzinny dla rodzin 2+2- moje dzieci 6 i 9 lat zostały wpuszczone na teren obiektu bez żadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlybanan Re: Droga 86 przez węgry??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.09.08, 22:39 oo to cenna informacja z tym paliwem :) natomiast co do kantoru w mursko to nie polecam wymieniac tam sumy większej niż 200 zł ponieważ często trzymają stary kurs. sprawdzałem to bo przed wyjazdem drukowałem ze strony www.mjenjacnice.com/ na szybie kantoru był identyczny wydruk ale z inną datą i kurs wynosił 7.07 (na moim wydruku 7.22). 7.16 miałem w trogirskim banku i właśnie w bankach polecam wymieniać bo tam zawsze był najkorzystniejszy kurs. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś