Dodaj do ulubionych

Euro czy kuny na app

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 18:50
Nadchodzi czas rezerwacji, ceny euro w stosunku do złótówki rosną
czy ktoś przeliczał czy opłaca sie płacic za apartament w kunach czy
jest jakas róznica do euro? Jesli ktoś wyliczał prosze o info.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Euro czy kuny na app 17.12.08, 20:48
      Chorwacja - Kurs aktualny: 1 zł - 1,78 Kn, 1 Euro - 4,04 zł
      Baza danych:Chorwacki bank narodowy, datum: 17.12.08

Waluty są powiązane ze sobą.Traci zlotówka do euro ,traci również proporcjonalnie do kuny-niestety.
      A czy się opłaci w kunach zamiast euro to byś musiał znać kurs po jakim ci przeliczy konkretny gospodarz kwatery.
      Tak na marginesie-nie do końca rozumiem to podawanie cen praktycznie tylko w euro.
      Przecie kuna jest normalnym,pełnowartościowym środkiem płatniczym i Chorwat tez z tymi eurokami musi sie udac do kantoru(banku) by je wymienić....
      • Gość: zoltar Re: Euro czy kuny na app IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 21:47
        dzis sprawdzałem w kantorze 1 kuna kosztuje u nas 0,44 zł, wiec
        przelicznik na kune bardzo dobry nie wiem jaki jest przelicznik euro
        do kuny w chorwacji, chyba zebym sie pomylił. Jutro musze przelac
        100 e zaliczki i tak sie zastanawiam czemu nie w kunach Pozdrawiam
        • hepik1 Re: Euro czy kuny na app 17.12.08, 22:19
          > dzis sprawdzałem w kantorze 1 kuna kosztuje u nas 0,44 zł

Kupuj od razu z milion.
          Zrobisz interes życia...
          (chyba,że to cena skupu ;))
          • hepik1 Re: Euro czy kuny na app 17.12.08, 22:22
            www.kantoreuropa.nazwa.pl/
            Kupujesz u siebie po 0,44 sprzedajesz w Katowicach po 0,51
            Milion razy 7 groszy...trochę grosza się uzbiera ;)
            • stola1 Re: Euro czy kuny na app 18.12.08, 08:16
              Euro/kuna w Chorwacji dość stabilnie się ma. Licz mniej więcej 1euro/ 7,20KN.
              Zaliczkę przeważnie się płaci w euro i jeżeli chcesz płacić w innej walucie to
              zawsze możesz w euro. Na miejscu licz się z tym, że również resztę będziesz
              płacił w euro, raczej wątpię aby gospodarz zgodził się inaczej, musiałby Cię
              znać, albo gdybyś jechał któryś raz do niego. W każdym razie bardzo ostrożnie z
              taką propozycją, bo już stracisz w ich oczach...Ja osobiście nie odważyłabym się
              na to.

• hepik1 Re: Euro czy kuny na app 18.12.08, 08:53
                >wątpię aby gospodarz zgodził się inaczej, musiałby Cię
                znać, albo gdybyś jechał któryś raz do niego. W każdym razie bardzo ostrożnie z
                taką propozycją, bo już stracisz w ich oczach.

Czy mogłabyś rozwinąć ten temat ?
                O co w tym chodzi,z tą podejrzliwością w przyjmowaniu kun?
                Bo brzmi to jakos dziwnie i nieprawdopodobnie...
                Wystawianie cen ,wcześniej w DEM a teraz w euro wg mnie to pozostałość co do niepewności w latach przeszłych,powojennych co do własnej waluty ,wcześniejszych ograniczeń w wymienialności a teraz przede wszystkim dla wygody turystów,których jednak najwięcej z krajów strefy euro...
                • stola1 Re: Euro czy kuny na app 18.12.08, 09:43
                  Nie absolutnie nie ma w tym żadnej podejrzliwości nie dopatruj się tego.
                  Dobrze napisałeś, że jest to sprawa ujednolicona i podana kwota w euro daje
                  pewność i stabilność głównie im i turystom z całej Europy. Przecież są kantory i
                  w Polsce gdzie nie masz chorwackiej waluty,w moim mieście jest aż jeden. W tym
                  roku kurs euro, kuny w Polsce jest taki, z nie inny, ale przecież nie tylko w
                  tym roku jedzie się do Chorwacji, Rok poprzedni, czy dwa było zupełnie
                  odwrotnie, dla nas był bardzo dobry kurs euro, kuny mniej korzystny, zupełnie
                  nie opłacało się kun kupować w Polsce (0,70 zł). Do lata jest jeszcze troszkę,
                  więc nie panikujmy.

">wątpię aby gospodarz zgodził się inaczej, musiałby Cię
                  > znać, albo gdybyś jechał któryś raz do niego. W każdym razie bardzo ostrożnie
                  z taką propozycją, bo już stracisz w ich oczach."
                  Widać, że troszkę mniej znacie mentalność Chorwatów. Oni nie cierpią tej naszej
                  polskiej kombinacji. I tylko o to mi chodziło. Polak upomni się o każde 5 zł,
                  przelicza co mu się opłaca co nie.
                  Gdy płacimy za apartament czekamy nawet na euro jeżeli muszą nam wydać.
                  Natomiast oni zawszę zaokrąglają dla nich 99 euro to dają 100 i nie ma
                  sprawy.Więc dlatego mówię, że można stracić w ich oczach bo jak napiszesz, że
                  chcesz zapłacić w kunach bo masz kurs po ileś tam to wcale nie pomyślą, że
                  umiesz oszczędzać czy faktycznie masz rację, tylko, że jesteś sknerą i już na
                  dzień dobry przeliczasz i kombinujesz co ci się opłaca a co nie. Dlatego należy
                  to zrobić ostrożnie i dyplomatycznie. Zaproponować czy nie przeszkadzałaby im
                  zapłata w kunach czy coś takiego.Moja siostra w ubiegłym roku płaciła w kunach
                  za apartament. Zapytała się właśnie w ten sposób (wybierała z bankomatu na
                  miejscu właśnie tę walutę). Wiadomo, że sytuacje są różne i jak najbardziej
                  trzeba to zrobić, aby było dla nas wygodnie,ale warto również znać co inni o nas
                  myślą, jaki obrza sobą prezentujemy nie tylko w Chorwacji, ale całej Europie.
                  Bo to nie jest tylko ten jeden przypadek. Podobnie odbierają nas i na Węgrzech,
                  we Włoszech, Francji
                  • hepik1 Re: Euro czy kuny na app 18.12.08, 14:24
                    A to kamien z serca... ;)

>ale warto również znać co inni o nas
                    myślą, jaki obrza sobą prezentujemy nie tylko w Chorwacji, ale całej Europie.

Eee, nie przesadzajmy z tym przejmowaniem się co ktos o nas...ropa u nas nie tryska,szejkami Polacy nie są,jeśli towar(kwatera to tez towar) kosztuje 99 euro to nie rozumiem dlaczego mam płacić 100 euro...mam ochotę za dobrą obsługę dac napiwek to ja daję a nie kelner sobie sam bierze...
                    A w Chorwatach też sie może cos nie podobać(np jak nas rżną na na targach owocowo-warzywnych,autostradach albo śmieszyć -np złote łańcuchy i sygnety na cro-menach...i co z tego?
                    • stola1 Re: Euro czy kuny na app 18.12.08, 15:05
                      Nie każę płacić 100 euro, ale napisałam jak jesteśmy pojmowani i tyle, w końcy
                      nie jesteśmy pierwszymi gośćmi, ale i nie ostatnimi.
                      Nie sądzę abym przesadzała z przejmowaniem, ale coś musimy i sobą prezentować
                      jeżeli chcemy aby inni nas szanowali.
                      Polacy jak każdy naród są różni i szejków u nas nie brakuje, tylko szejkowie nie
                      jeżdżą do Chorwacji....
                      • hepik1 Re: Euro czy kuny na app 18.12.08, 17:40
                        > napisałam jak jesteśmy pojmowani

Znaczy Chorwaci też nie są wolni od stereotypów...ale niech nie będą tacy do przodu...kryzys w turystyce też ich w przyszłym sezonie dotknie czyli lepszy Polak na kwaterze niż Niemiec czy Włoch u siebie w domu ;)
                        • Gość: cro-expert Re: Euro czy kuny na app IP: *.dsl.iskon.hr 18.12.08, 21:13
                          Wiem dobro mentalność Chorwatów! We wszystkich broszur ceny są w
                          Euro. Bez względu na to czy jest wypłacane w Euro lub Kuny
                          (skalowanie odbywa się zgodnie z kursem walutowym w banku w dniu
                          wypłaty), kwota jest taka sama.

pozdravljam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka