Gość: a_to_ja IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.09, 12:30 Witam. Mam pytanie - czy podczas podróży do Chorwacji potrzebny jest paszport ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: Chorwacja - paszport ??? 05.03.09, 12:40 Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązują nowe przepisy dotyczące systemu wizowego, które m.in. zezwalają obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na podstawie dowodów osobistych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne Republiki Chorwacji i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi do naruszania postanowień prawa polskiego. Turyści legitymujący się w Chorwacji tylko dowodem osobistym mogą spotkać się także z innymi problemami lub utrudnieniami, np. przy korzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków, poczt czy Western Union. Dlatego też obywatele polscy przy przekraczaniu granicy chorwackiej nadal powinni posługiwać się paszportem. Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje, że władze Bośni i Hercegowiny powiadomiły, iż obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej oraz państw sygnatariuszy Układu z Schengen mogą przekraczać granice Bośni i Hercegowiny na podstawie ważnych dokumentów stwierdzających tożsamość i obywatelstwo osoby podróżującej, czyli zarówno paszportu jak i dowodu osobistego. Jednocześnie przypomina się, że podróże obywateli polskich do Serbii odbywają się na podstawie ważnego paszportu. Piotr Paszkowski Rzecznik Prasowy Odpowiedz Link Zgłoś
stola1 Re: Chorwacja - paszport ??? 05.03.09, 13:13 Jeżeli do samolotu to obowiązkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_to_ja Re: Chorwacja - paszport ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.09, 13:19 Podróż odbędzie się samochodem. Czyli paszport niezbędny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Chorwacja - paszport ??? 05.03.09, 14:34 Gość portalu: a_to_ja napisał(a): > Podróż odbędzie się samochodem. > Czyli paszport niezbędny ??? Nie załamuj człowieka ;) Dp przekroczenia granicy zbędny. Natomiast może się okazać potrzebny na miejscu,w pewnych określonych sytuacjach...ale to przecież "stoi " jak byk napisane ... W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_to_ja Re: Chorwacja - paszport ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.09, 15:02 Aleś Ty uprzejmy..... Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Chorwacja - paszport ??? 05.03.09, 15:24 Zawsze mnie to intryguje...jak to się dzieje,że ludzie potrafia pisać a czytać ni hu,hu ;) Dajesz kobicie wszystko czarno na białym a ta ,że nieuprzejmie... podziękuj i nie sil się na wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Chorwacja - paszport ??? 05.03.09, 16:11 Warto pamiętać, że to jest jednostronna decyzja Chorwacji, czasami zresztą nierespektowana przez Chorwatów na niketórch przejściach/przez niektórych pograniczników jak mają gorszy dzień. Umowy z UE regulującej tę sprawę nie ma. Nie daj Boże jak się coś stanie w Chorwacji co wymaagać będzie okazania dokumentów, paszport będzie potrzeby. Jest marzec, paszport wyrabia się w dwa tygodnie. Jakiś problem zrobić to teraz i mieć święty spokój??? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Chorwacja - paszport ??? 06.03.09, 04:13 > czasami zresztą nierespektowana przez Chorwatów na niketórch przejściach/przez niektórych pograniczników jak mają gorszy dzień. Ja bym dodał,że co dziesiąte auto przez tych Chorwatów,co mają gorszy dzien jest rozbierane na czynniki pierwsze w poszukiwaniu suchej krakowskiej...zdarza się też,że kiedy żona Chorwata ma słabszy dzień to ten potrafi odesłać z granicy z powrotem do domu...a jak takie dziecko Chorwata ma słabsze świadectwo w szkole,to takiemu Chorwatowi przypominają się ustaszowskie korzenie i wtedy to juz jest całkiem prze...ne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościówa Re: Chorwacja - paszport ??? IP: 93.86.96.* 07.03.09, 10:26 Potwierdzam to o czym wyżej. Mieszkam u ich znienawidzonych sąsiadów i każda wyprawa za miedzę to wesołe przepychanki z pogranicznikami. W zeszłym tygodniu jechałam do Zagrzebia pociągiem i pokazałam panu Chorwatowi polski dowód osobisty, a pan na mnie popatrzył jakbym się urwała z Marsa i zapytał: co to? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja - paszport ??? 07.03.09, 14:16 trzeba było powiedzieć że jest to dowód tożsamosci obywatela UE który akceptuje jego panstwo, a jak on nie wie co to jest to powinien pójść na jakiś kurs dokształcajacy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Chorwacja - paszport ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 14:45 chyba nie masz zbyt dobrego zdania o chorwatach (znienawidzonych sąsiadow...????) od kilku lat jestem w Chorwacji kilka razy w roku i nigdy nie mialam problemow z przekraczaniem granicy a przekraczalam ją w różnych przejściach granicznych.od dwoch lat mam przy sobie tylko dowod osobisty i też nigdy nie było problemów :) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Chorwacja - paszport ??? 07.03.09, 21:55 tylko w razie wypadku czy choroby bez paszportu zaczynają się problemiki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Chorwacja - paszport ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 22:09 tez nie do końca...owszem płaci sie wtedy za lekarza ale zwracaja pieniążki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś