Dodaj do ulubionych

proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwować?

IP: *.mtk-tv.pl 13.06.09, 13:57
bardzo proszę o poradę. wybieram się w tym roku do Chorwacji do miasteczka
Okrug Gognji na wyspie Ciovo. Nie chcę jednak rezerwować wcześniej noclegu
tylko chciałabym jechać w ciemno i znaleść coś ciekawego na miejscu. W ten
sposób podróżowałam 2 lata temu do Makarskiej i bez problemu znaleźliśmy z
rodziną i znajomymi mieszkanko na miejscu.Czy znajdę coś bez obaw i tym razem?
i w miarę coś taniego . gdyż nie potrzebujemy Bóg wie jakich
standardów.dziekuję Wam z góry za odp!
Obserwuj wątek
    • Gość: Alina Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo IP: 212.244.164.* 13.06.09, 14:31
      zależy kiedy jedziesz
    • Gość: Kasia Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.09, 15:09
      Ja sugeruję nie rezerwować, my rezerwowaliśmy 1 raz, ale nam się zawiedliśmy,
      warunki nie takie :( I za rogiem znaleźliśmy dwa pokoje z kuchnią u Chorwatów,
      taniej i o wiele przyjemniej :) Piszę o innej miejscowości, ale sądzę ze
      wszędzie jest podobnie. Raz pierwszą osobą zapytaną przez nas był sprzedawca
      arbuzów i też strzał w dziesiątkę.

Jeżeli rezerw. prez internet to trzeba wziąć pod uwagę, że w terenie górzystym
      200 m od plaży z widokiem na morze - może oznaczac faktycznie 1 km do morza (200
      w linii prostej - ) bo na górce i np. z przejściem przez ruchliwą magistralę.
      • Gość: monika Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo IP: *.mtk-tv.pl 13.06.09, 17:32
        wybieram się około połowy lipca, wiem że to początek bardzo ruchliwego sezonu,
        ale 2 lata temu też jechałam ok 10.07. i nie mialam problemu ze znalezieniem
        taniego mieszkania. wlasciwie to za pierwszym podejsciem udalo sie. a czy
        wiecie moze czy sa jakies zabytki ktore warto zwiedzic w samym Okrug? i czy
        jest jakis targ ze swiezymi owocami i warzywami? i co wazne: jakie sa plaze w
        tej miejscowosci? kamieniste? żwirowe? przystępne dla dzieci? bylabym wdzieczna
        za info.
        • stola1 Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo 13.06.09, 18:38
          W miejscowości Okrug Gornji nie ma wiele zabytków (kościół z XVIIIw). Największy
          zabytek na wyspie Ciovo znajduje się za miejscowością SLatine. Jest to Kościół
          Gospe od Prizidnica z pustelniczymi budynkami wybudowany w 1546 jest on pięknie
          położony nad kamiennym urwiskiem tuż nad morzem. Piękne widoki - zachęcam do
          spaceru w tę część wyspy.
          Centrum zabytkowe jest oddalone 4 km od OG- jest to miasteczko Trogir.
          W miejscowości OG jest targ z warzywami, nieduży (dwie facetki). Można się w
          owoce, warzywa zaopatrywac w Trogirze, bo tam jest olbrzymie targowisko, czynne
          od rana do nocy i każdy dzień.

Co do plaż to występują wszystkie ich rodzaje. Najpopularniejsza plaża
          (Copacabana) znajduje się wzdłuż Zatoki Saldun, czyli w centrum miejscowości.
          Ona jest żwirkowa, biały żwirek, szeroka, z prysznicami, barami, parasolami itd.
          Przy niej jest też parking i wzdłuż biegnie lokalna droga. Sobota, niedziela -
          bardzo zatłoczona.
          Natomiast bardzo przyjemne plaże żwirkowo- kamienne są przy Slatine.
          Ja osobiście upodobałam sobie najbardziej południową część wyspy (od strony
          Solta). Tutaj są małe zatoczkowe plażyczki, żwirkowo- kamienne.
          I najważniejsze na plażę nie dojedziesz samochodem, są więc tu tylko mieszkańcy
          okolicznych domów, ogólnie bardzo spokojnie. Moje dzieci same sobie biegają do
          domku, nie zabieramy rzeczy z plaży jak schodzimy.
          Wydaje mi się że w sezonie raczej trudno będzie trafić na takie miejsce. Te domy
          najbliżej morza mają rezerwacje.
          Natomiast przy tej pierwszej plaży jest sporo domów, całe mnóstwo, więc tam nie
          powinno być problemów z lokum.

• Gość: monika Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo IP: *.mtk-tv.pl 13.06.09, 19:06
            dzieki bardzo za info. czyli uważasz że jesli wybiorę się do oKRUG gORNIJ bez
            wszesniejszego rezerwowania to znajdę jakies lokum? myślałam o jakims prywatnym
            mieszkanku, tudzież pokoju na 3 osoby, w domu właściciela, a nie o zadnym hotelu
            ani pensjonacie bo te są najdroższe.(nawet takim właścicielu co to nagania sobie
            ludzi na ulicy:-)).u takich jest chyba najtaniej. zastanawiam się czy te
            wszystkie zdjęcia przepieknych plaż w tamtym rejonie i krajobrazów pokazywanych
            na necie są rzeczywiście z tamtych rejonow, czyli Okrug, cIOVO.. czy
            rzeczywiście warto tam jechac. poza tym do jakich jeszcze innych miejscowości
            południowej Dalmacji wartoby było jechać?
            czy ktoś mógłby poradzić?
            • Gość: tom Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo IP: 83.1.216.* 13.06.09, 19:13
              po pierwsze - zdjęcia nie oddają nawet części tego co zobaczysz, jeśli będziesz
              chciała zobaczyć. po drugie - Trogir i ciovo to jeszcze nie południowa Dalmacja.
              Po trzecie, odpowiadając na Twoje pytanie - lista jest zbyt długa, by ją tu
              zamieszczać. poczytaj forum, to i inne, pokrewne, przekonasz się. Po czwarte
              wreszcie - podstawą bazy turystycznej w Chorwacji nie są jakieś tam pensjonaty
              czy hotele, ale prywatne domy zbudowane od razu tak, by udostępniań turystom
              autonomiczne najczęściej apartamenty. Typowy ma co najmniej sypialnię, pokój
              dzienny z aneksem kuchennym, łazienkę i WC, lodówkę, wyposażenie kuchenne itp.
              Czasami - klimatyzację, najsczęściej - tars lub tarasobalkon, czasami też TV Sat
              • monika121975 Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo 15.06.09, 12:47
                Nasi znajomi musieli zrezygnować ze wspólnego wyjazdu z nami.
                Sprawdź, bo może "ich" apartament jest jeszcze wolny.
                Slatine, willa Buljan, termin 18-25.07.2009 (38Eur/3 osoby).
                • aina40 Do monika121975 02.07.09, 21:13
                  Czy jesteś pewna tego terminu 18-25.07
                  Ja akurat mam tam rezerwacje obu apartamentów (są tam tylko dwa) w
                  terminie do 19.07. Po przeczytaniu Twojego postu ogarnął mnie lekki
                  niepokój, czy przypadkiem coś im się tam nie pokićkało z
                  rezerwacjami..
                  Ewentualnie prosze o kontakt z owymi znajomymi.
                  • Gość: Adek Re: Do monika121975 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 23:02
                    A czy można płacić w kunach za wynajem kwatery? Pytam, bo wszyscy podają ceny w
                    Euro, a ja nie zamierzam brać Euro tylko wypłacać na miejscu walutę z bankomatu.
                    Stąd moje pytanie.
    • Gość: aniołek Re: proszę o poradę! czy trzeba wcześniej rezerwo IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.06.09, 13:03
      Ja jadę do Okrug Gornji od 19 do 26 lipca. Chciałam jechać w ciemno,
      ale nie odważyłam się ze względu na dzieci.
      Podróż bedzie zapewne dość męcząca, więc chce przyjechać od razu pod
      wskazany adres i odpocząć, a nie dopiero szukać kwatery.
      Ale to tylko ze względu na dzieciaczki ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka