Gość: Kar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 13:24 Czy może ktoś wie, jaką kartą lepiej się opłaca płacić w Chorwacji - MasterCard czy Visa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grzech Re: karta kredytowa IP: 193.67.24.* 01.07.09, 13:30 Ja płaciłem VISą i przelicznik był bardzo dobry. Róznica polega na tym, że VISA rozliczana jest w USD a Mastercars w EUR. chyba nie ma wielkiej róznicy w opłatach Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: karta kredytowa 01.07.09, 13:43 Ja bym jeszcze sprawdził kurs po jakim przelicza twój bank banki.kantory.pl/?id=linki Na ogół o 10 gr więcej niz ceny kantorowe(przynajmniej euro) Odpowiedz Link Zgłoś
borekt Re: karta kredytowa 01.07.09, 14:01 Niektóre karty VISA rozliczane są w Euro, zależy jaką się posiada. Trzeba sobie sprawdzić w swoim banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars2010 Re: kartay kredytowa IP: *.chello.pl 15.03.10, 10:50 Jedno z B.P. podało w opisie następującą informację - cytuję: ""...Jako kieszonkowe radzimy zabrać euro, które bez problemów można wymienić na miejscową walutę. Natomiast złotówki możemy wymienić tylko w nielicznych miejscach, w dodatku przelicznik jest dla nas niekorzystny. W Chorwacji honorowane są karty American Express, Diners Club International, Eurocard i MasterCard, nieco rzadziej Visa, ETN I JCB...."" Posiadam kartę PKO BP Visa (płaską na PIN) i MasterCard (wypukłą na podpis) oraz Millenium MasterCard (wypukłą na podpis). Którą z tych kart korzystniej jest dokonywać transakcji w Chorwacji? Prawdopodobnie wynika to to z przeliczania kuna na euro i/lub dolary a następnie PLN. Czy faktycznie może być problem z honorowaniem kart Visa ? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 a najprościej jest płacic kartą bankomatową 15.03.10, 14:06 czyli maestro albo visa electron...tak jak w calej Europie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars2010 Re: a najprościej jest płacic kartą bankomatową IP: *.chello.pl 15.03.10, 16:05 DES...Wypesiuj się czyli coś jakby P.S. to arhaizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: a najprościej jest płacic kartą bankomatową IP: *.chello.pl 15.03.10, 16:20 To jakiś oszołom, który podpiera się przypadkowymi linkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: kartay kredytowa IP: *.tvkstella.pl 15.03.10, 14:25 Jeśli jakieś BP podało, że najlepiej jest wozić €, bo złotowek wymienić się nie da, to jest to tak wiarygodne jak Radio Erewań. ZAWSZE wożę z sobą PLN-y, NIGDY nie mam problemów z ich wymianą, w odróżnieniu na przykład od $, które przy wymianie obstawiane są warunkiem wylegitymowania się paszportem, spisywaniem numerów banknotów itp (to wymóg Wuja Sama, jak tłumaczą zażenowani tymi praktykami Chorwaci). Chorwackie banki, poczty, kantory i agencje turystyczne prowadzące wymianę waluty przyjmują nasze pieniądze bez szemrania, a kursy przy bezpośredniej wymianie PLN/kuna i tak są korzystniejsze, niż wtedy, gdy w Polsce kupuje się €, by w Chorwacji wymienić je na kuny... Na tych widełkach zawsze się coś straci... Weź zobacz tu choćby: www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm po co podawanoby kurs złotówki, gdyby był problem z wymianą? Tam, gdzie to ma sens, płatności realizuję popularną polska kartą Maestro, nigdy nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: kartay kredytowa 15.03.10, 15:22 "Jedno z B.P" pisze pierdoły. I co do możliwosci wymiany złotówek,i co do kart Visa. Na "korzystnośc" nie ma też wpływu wypukłość czy płaskość kart. Pewien wpływ ma faktycznie sposób przeliczania ale przede wszystkim kurs w danym dniu jaki stosuje bank ,który kartę wystawił. Polemizowałbym ze stwierdzeniem,że kursy bankowe przy płatnościach kartą są zawsze lepsze od kantorowych,bo nie są,albo inaczej -w zeszłym roku takie nie były. A juz na pewno nie bedą,jeśli dzisiaj kupisz euro za 3,90 a latem bedzie po 4,40. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: kartay kredytowa 15.03.10, 16:01 Dzisiaj też nie ;) bank Millenium www.millenet.pl/serwis_ekonomiczny/kursy_walut/;jsessionid=45RDPA2SV2HXZLAS5I0SFEQ Kantor w Katowicach kantoreuropa.nazwa.pl/ 6 groszy na korzyść kantoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: kartay kredytowa IP: *.tvkstella.pl 15.03.10, 16:34 Może tak, może i nie ;-) Sprawdzilem właśnie: w moim rodzinnym grajdołku mogę dziś nabyć € po kursie 3,91 PLN. Za 100 PLN mam więc 25,58 €, za które w Chorwacji otrzymam według dzisiejszego kursu (www.mjenjacnice.com/) 185,21 kn. Te same 100 PLN w tym samym chorwackim kantorze wymieniam bezpośrednio na kuny, uzyskując 185,83 kn. (Dla uproszczenia pomijam prowizje od wymiany E/kuna i PLN/kuna) Różnice są - choć przemawiają za moją teorią - pomijalne, maja jakieś tam odczuwalne znaczenie np. przy 10 000 PLN, a nie przy kwotach, jakie wymieniamy na typowym urlopie. Czy w wakacje € będzie po 4,40? Może tak, może nie. Są tacy, ktorzy uważają, że PLN się będzie umacniał, bo raz - rząd musi wymieniać na złotówki spore europieniądze z programów pomocowych UE dwa - że inwestorzy, którzy chcą zagrać w wielkiej prywatyzacji, muszą pozyskać PLN sprzedając € i $. Jak będzie - zobaczymy W każdym razie - ja i tak zabieram z sobą złotówki, a € tylko tyle, aby spokojnie i bez kombinacji kursowych rozliczyć się za mieszkanie (bo jak sie umawiamy na cenę w €, to wolę nie płacić kunami, tylko €). Ta taktyka ma jeszcze ten plus, że jak nie wydam na różne pierdoły tyle, co przewidywałem przed wyjazdem, to wracam do domu z resztą złotówek, a nie z euraskami, które albo trzymam w szufladzie do następnego urlopu, albo odsprzedaję w kantorze lub banku; małe szanse, bym dostał za nie więcej, niż płaciłem kupując przed wyjazdem na wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars2010 Re: kartay kredytowa IP: *.chello.pl 15.03.10, 16:37 Hepik - wyluzuj, wyląduj i się nie rozbijaj!!!! Mamy dość dennych linków do bzdurnych stron. Odpowiedz Link Zgłoś