pkarch 03.09.09, 16:04 ...wybieram się samochodem na wyspe HVAR co radzicie przez Austrie czy Wegry gdzie godziwie podrodze zanocować bede wdzieczny za podpowiedz pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tom Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.tvkstella.pl 03.09.09, 17:16 radzić można komuś, kto sam wie, czego chce... Otwórz sobie atlas samochodowy Europy, już na pierwszy rzut oka zobaczysz, że zupełnie inną drogą jedzie się do Chorwacji z województw zachodnich, a inną - ze wschodniej części Polski. Podstawą do sensownego planowania każdej trasy jest zawsze wyznaczenie dwóch punktów - początkowego i końcowego. W tym przypadku meldujesz tylko o końcowym, czyli celu podróży, ale trzymasz w tajemnicy, skąd w Polsce wyruszasz, czy np. z Lublina/Rzeszowa/Białegostoku/Kielc, czy z Wrocławia, Poznania, Gdańska/Wa-wy. W każdym z tych przypadków inne są zasady budowania trasy dojazdu, raz łatwiej będzie pojechać przez Węgry, raz przez Austrię, a jeszcze innym razem - najprościej i najszybciej będzie przez Niemcy (np. z okolic Szczecina czy nawet Koszalina) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarus Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.09, 18:30 nie zastanawiaj się -AUTOSTRADY. STAĆ CIĘ NA CHORWACJĘ TO I NA WINIETY-OK.50 ERURO Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? 04.09.09, 06:02 Przekraczamy granicę w Cieszynie nowa obwodnica Czeskiego Cieszyna (bezpłatna)zjazd na Trzyniec-Cadca-Żylina W Żylinie początek autostrady(wineta-9,90 euro/miesięczna) z krótka przerwą w Povażskiej Bystrzycy do samej Bratysławy granica z Węgrami kilka km za Bratysławą (Rajka) wjazd na autostradę M-1(w kierunku Budapeszt(bezpłatna na odcinku kilku km do zjazdu na drogę nr 86 kier -Csorna) Wszystko(prawie) o legendarnej drodze 86 Z drogi 86 korzystamy jadąc z Polski słowacka autostradą D-1. Przejeżdżamy obwodnicą Bratysławy kierując się do przejścia granicznego słowacko-węgierskiego Rajka Stąd mamy do pokonania 205 km ,by osiągnąć granicę węgiersko-słoweńską w Redics. Czas przejazdu Rajka-Mursko Sredisce(CRO)(w zależności od dnia tygodnia,pory dnia,pogody,stylu jazdy od 3,5 do 4,5 godziny z przerwą na kawę a nawet obiad) i44.tinypic.com/2qjdqgz.jpg 41.tinypic.com/30sa9av.jpg Opuszczając Rajkę kierujemy sie do autostrady M-1(ok 13 km) Na ślimaku wybieramy kierunek -Budapest. M1 opuszczamy po przejechaniu ok.7 km,pierwszym możliwym zjazdem z tablicą na Janossomonja i Csorna W tym momencie juz jesteśmy na rout 86. Na tym 7 km odcinku M 1 nie obowiązuje węgierska e-wineta-przejazd jest bezpłatny. Jeśli ktoś obawia się wjazdu na M-1(żeby nie przegapić zjazdu na 86) może pojechać lokalna drogą nr 150 . Wtedy w miejscowości Mosomagyarovar może w przydrożnej csardzie zjeść obfity obiad a następnie przejeżdżając nad M 1 znaleźć sie również na rout 86. Opinie o jeździe drogą 86 są różne-jedni chwalą,inni sie skarżą narzekając na przejazd przez małe miasteczka czy wioski,gdzie prędkość jest ograniczano kilka razy do 30 km. Dokładnie takich znaków jest 6,po dwa w trzech miejscowościach,prze przejściem dla pieszych czy zakrętem 90 stopniowym w srodku wioski. Wg mnie jedyna uciążliwość to przejazd przez miejscowość [b]Csorna[/ b]. W dzień powszedni można na dwóch skrzyżowaniach poczekać na zmianę świateł ,jest też przejazd kolejowy. W dni powszednie jest też spora ilość Tirów,co ma jednak swoje zalety-jadąc za taką kawalkadą nie grozi nam mandat za przekroczenie szybkości(CB radio) a tiry ,tam gdzie to możliwe sypia równo 90 km/h Jadąc w sobotę czy niedzielę odpowiedzialność za przekraczanie szybkości spada już na nasze barki . Natomiast nie jest prawdą,że węgierscy chłopcy -radarowcy łapią w każdej wiosce czy na każdym ograniczeniu. Nie jest prawdą kiepski stan nawierzchni,może pierwsza połowa ale nie odbiega od polskich dróg a spory fragment jedzie się już dwupasmówką. Od zjazdu z M-1 do samej granicy w Redics to 184 km a średnia oscyluje w granicach 70-80 km/h. Po 205 km dojeżdżamy do Redics i przekraczamy granicę słoweńską. Albo zjeżdżamy kilka km do Lenti,korzystamy z kameralnego kąpieliska termalnego i nocujemy w pensjonacie(42 euro/2 osoby) albo,w którymś z licznych apartamentów(15-18 euro/osoba) Przejazd przez Słowenię ,by nie korzystać z ichniej autobany(kilkanaście km) i nie być zmuszonym wykup słoweńskiej winety(do 1 lipca-35 euro-półroczna,po 1 lipca 15 euro -tygodniowa) img505.imageshack.us/img505/7100/lendava2.jpg Po przekroczeniu granicy mijamy(tankujemy) stację benzynową po lewej stronie. (1,17 euro/pb95 Choć tym roku tańsze tankowanie chorwackiej benzyny(7,80 kuny/Pb95 Po kilkudziesięciu metrach wjeżdżamy na rondo. Ignorujemy zjazd na wprost na płatna hytrą cestę,objeżdżamy rondko o 340 stopni i skręcając za płotem ,w niepozorna drogę jedziemy przez Dolga Vas,Lendawę do Mursko Sredisce a to już nasze wymarzone CRO. Z Mursko Sredisce jak najszybciej do autostrady czyli wjazd Cakovec ewentualnie w Varażdin. Opłata na bramkach.agrzebia to ok.30 kun. Następnie obwodnica Zagrzebia i następne bramki w Lucko…i już gładką jak stół autostradą na wybrzeże. Zjazd w Djugopolje do Splitu,za tablicami Trajekt dojeżdżasz do portu,kierujesz się do stanowiska –Hvar-Stari Grad-parkujesz-idziesz do kasy zakupić bilety,wjeżdżasz na prom i już ;) Pozdrówka z Braczu Dzisiaj znowu 30 stopni ,choć może zagrzmieć po południu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnypek Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? PB 95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 14:29 > Choć tym roku tańsze tankowanie chorwackiej benzyny(7,80 kuny/Pb95) pisze hepik Około 20.08. była podwyżka paliwa i chorwacka tv na okrągło zatykała się tym tematem przez kilka dni. Super Pb95 od 7,99 HKN a najczęściej dokładnie tyle. To i tak nieżle a trąbili o tym do znudzenia jakby jakiś kataklizm nastąpił. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? PB 95 04.09.09, 15:01 Wczoraj tankowałem w Supetarze(Brac)-7,80. Autostradowe stacje bliżej 8 kun ale też niecałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnypek Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? PB 95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 16:08 No to tym lepiej. Jak po tej podwyżce krążyłem w okolicach Rijeki i Crikvenicy, to 7,99 było prawie wszędzie. Prawie, bo ze dwa razy widziałem 8,03. Wyjeżdżałem 23-go i ceny poza autostradą i na niej były te same. Dobrze, że teraz jest niżej, masz świeższe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.68 Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? 04.09.09, 18:57 Zwykle jeżdżę dokładnie tak jak opisał Hepik. Jest to najkrótsza i najtańsza trasa.Z Krakowa do zrobienia bez szaleństw w 13-14 godz. np. na Pag. tylko jakość 86 niestety coraz gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiaczek.pl Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? 04.09.09, 08:47 W zeszłym roku... Wyjechaliśmy z Warszawy "gierkówką" (E67, E75) do Cieszyna. Wjazd do Czech (zakup winiet na ustostrady Czechy i Austria) i dalej na Frydek-Mystek, Olomouc, Brno (E462) zjechaliśmy na Mikulov "E461" Wjazd do Austrii i dalej do Wiednia. Miasto doskonale oznakowane, trudno byłoby zabłądzić Wyjazd autostradą A2 w kierunku Grazu, potem zjazd na A9 do Mariboru. Słoweńcy za przejazd swoimi autostradami wymyślili sobie winietę za 35 EURO. Dlatego proponuję całkiem przyjemny i dobrze oznakowany objazd: Jadąc A9 przed granicą ze Słowenią zjeżdzamy na drogę nr 69 do miasteczka Mureck. Tam przejeżdzamy mostkiem do Słoweni i w prawo na drogę 433 jedziemy do Lenart, dalej 229 do Ptuj (w tej okolicy nocowaliśmy po pierwszym dniu jazdy) i E59 wjeżdżamy do Chorwacji. W Chorwacji A2 do Zagrzebia i zjeżdżamy na A1, którą jedziemy... tam gdzie chcemy:) Nie polecam trasy Cieszyn-Trzyniec-Cadca-Żylina masa samochodów chyba z 5 miejsc z ruchem wahadłowym. Potwornie nużacy i frustrujący odcinek drogi, gorszy niż zakopianka. Za Żyliną niby autostrada, ale z przerwą kilku kilometrową i jakimś zwężeniam przed Bratysławą. Jechalismy w tym roku tędy właśnie, bo kolega twierdził, że to najlepsza trasa. Szkoda nerwów i czasu. Nigdy więcej. Przez Czechy swobodniej i przyjemniej. W koncu jedzie się na wakacje więc lepiej nie psuć sobie nastroju już w trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnypek Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 20:35 > Przez Czechy swobodniej i przyjemniej. Też tak uważałem ale już nie. Miewam do przejechania w drodze do H lub HR odcinek Ostrawa - Bratysława i tym razem już straciłem cierpliwość do płatnej trzęsionki od Ołomuńca na Brno. Wracałem od Bratysławy słowacką autobaną na Żylinę, przed Żyliną skręciłem na Bytcę i dalej Frydek-Mistek i Ostrawa. Mimo środka tygodnia i TiRów w górach ta droga pasowała mi bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RODRIGES Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: 212.244.23.* 04.09.09, 09:20 NIE WIEM SKĄD JEDZIESZ CHŁOPIE ALE: Z OKOLIC KRAKOWA DLA MNIE NAJLEPSZA TRASA TO NA CIESZYNA Z CIESZYNA AUTOSTRADĄ NA BATYSŁAWE ,NASTĘPNIE AUTOSTRADĄNA WĘGIERSKI GJOR, W GJORZE ZJAZD NA DROGĘ NR 81 , NASTĘPNIE Z DROGI 81 PO OKOŁO 80 KM WJAZD NA AUTOSTRADĘ I Z TEGO MIEJSCA JEST OKOŁO 640 KM DO SZIBENIKA. OCZYWISCIE JUZ CALY CZAS AUTOSTRADA. MNIE TA PODRÓŻ ZAJMUJE 12-13 GODZIN NOCĄ. I CHYBA ANI RAZU NIE PRZEKRACZAM 140 KM/H. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 11:58 Zgadzam się z RODRIGESEM ,a winieta miesięczna na Węgry to nie całe 70zl.Owszem są zwężenia lekkie na Słowacji ale cały czas są dwa pasy jezdni.Tym wariantem drogi opisanym z Częstochowy do Splitu jechałem 15h ,trzymając się przepisów drogowych.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanizsay György Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.fibernet.hu 06.09.09, 21:45 SUPER OFERTA!!! Dogadacie się po polsku. Byłem w tym roku czyli sierpień 2009 naprawde super wypasik z klimatyzacją 200m do basenów. Gość Wam też zorganizuje wejścia do aquaparku za połowe ceny. ALFA APARTMAN Kanizsay Gyórgy ( Jurek ) 4200 Hajduszoboszlo ul.Tulipan 18 telefon +36 209143032 www.alfaapartman.com info@alfaapartman.com za super apartament płaciłem 3000forint od osoby i to jest taka średnia cena ale ma on też tańsze rozwiązania jeśli niezależy Wam na wypasie: 2sypialnie z łazienkami, telewizory w sypilniach z satelitką, salon z aneksem kuchennym, klima i auto bezpiecznie stoi za zamykaną bramą na pilota. więcej info moge podać +48 790760878 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanizsay György Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.fibernet.hu 06.09.09, 21:47 SUPER OFERTA!!! Dogadacie się po polsku. Byłem w tym roku czyli sierpień 2009 naprawde super wypasik z klimatyzacją 200m do basenów. Gość Wam też zorganizuje wejścia do aquaparku za połowe ceny. ALFA APARTMAN Kanizsay Gyórgy ( Jurek ) 4200 Hajduszoboszlo ul.Tulipan 18 telefon +36 209143032 www.alfaapartman.com info@alfaapartman.com za super apartament płaciłem 3000forint od osoby i to jest taka średnia cena ale ma on też tańsze rozwiązania jeśli niezależy Wam na wypasie: 2sypialnie z łazienkami, telewizory w sypilniach z satelitką, salon z aneksem kuchennym, klima i auto bezpiecznie stoi za zamykaną bramą na pilota. więcej info moge podać +48 790760878 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rew Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.pool.t-online.hu 16.04.10, 15:05 wolne terminy i rezerwacje :hajduszoboszlo@gmail.com Hajdusoboslo oddzielny pokoj 3 dom wogrodzie,a odreebne 1 apartament dla 2-9 +4 +6 osob do wynajecia.Wyposazona kuchnia,grill,parking opcje. Cena:7- 8 euro/noc/osoba www.nixy-apartman.fw.hu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj Re: Do Chorwacji przez Austrie czy Węgry? IP: *.pool.t-online.hu 16.04.10, 15:07 szabad időpontok és foglalás: hajduszoboszlo@gmail.com Hajdusoboslo Önálló 3 szobás ház wogrodzie és odreebne 1 apartman 2-9 4 6 fő a wynajecia.Wyposazona konyha, Grill, parkolási lehetőség. Ár: 7 - 8 € / éj / fő www.nixy-apartman.fw.hu Odpowiedz Link Zgłoś