Dodaj do ulubionych

TEMAT INTYMNY

17.05.04, 08:50
Witajcie
Zaglądam tu czasem , choc moje dzieci mają 6 lat i 1 rok , a to dlatego , że
mam jeszcze pasierbicę , która skończyła właśnie 11 lat.
Od jakiegos czasu nurtuje mnie temat pierwszej miesiaczki.Zbliżają się
wakacje - mała spędzi z nami miesiąc , teraz jest u nas trzy razy w tygodniu
i cały co drugi weekend.Podejrzewam , że jeżeli miesiączka pojawi się u nas
to na mnie spadnie obowiązek rozmowy z nią na ten temat.
Ciekawi mnie czy Wy macie to juz za soba?Jak porozmawiac z małą kobietka w
chwili gdy dostanie pierwsza miesiączkę?
Jak poznać gdyby to się wydarzyło u nas a ona nie potrafiłaby sie tym z nami
podzielić?
Nie mam pojęcia czy jej mama rozmawia z nia na takie tematy ale podejrzewam ,
że nie.

pozdr
Ania
Obserwuj wątek
    • izunia6 Re: TEMAT INTYMNY 17.05.04, 09:55
      11 lat, to pewnie ma jeszcze trochę czasu. Chyba, że jest bardzo rozwinięta.
      Najpierw przychodzą piersi, owłosienie, dopiero potem miesiączka. No i
      dziewczynka, jeśli zacznie miesiączkować, to urośnie już tylko 5 cm. Spójrz,
      więc na młodą i zobacz, czy to już w tym roku, czy dopiero w przyszłym.
      Co do rozmowy, ja z córką załtwiałam to przy okazji kupowania podpasek czu
      tamponów dla siebie, niechęci do kąpieli w pewne dni, wspólnego wyjścia na
      basen. Przewaznie dziewczynki w pewnym momencie same zaczynają rozmowę. Czasem
      też pytam, czy chce już stanik nosić, czy koleżanki już miesiączkują. Zresztą
      bez obaw, dzisiejsza literatura, pisma i koleżanki też ten temat wałkują. Ale ja
      też mam tę sprawę przed sobą
      • agaa4 Re: TEMAT INTYMNY 23.10.04, 19:58
        z tym, ze urosnie tylko 5 cm to nieprawda. ja od tego czasu uroslam juz 10 i
        rosnę nadal. mam 13 lat.wiem,ze to forum dla matek,ale chyba nie zabroni mi nikt
        sie wypowiadac, prawda? miesiaczke dostalam wlasnie w wieku 11 lat i wcale nie
        jestem bardzo rozwinięta, tylko rozwinięta tak samo jak moje kolezanki z klasy.a
        moja mama przeprowadzala ze mną rozmowy na ten temat w wieku 9-10 lat.
    • verdana Re: TEMAT INTYMNY 17.05.04, 17:59
      Koniecznie porozmawiaj, najwyższy czas. Jak dostanie miesiaczki to na rozmowę
      bedzie O WIELE za późno. Na wszelki wypadek kup jej podpaski, aby od razu nie
      musiała wam mówić. Dziewczyny w tym wypadku zachowują się dziwnie. Moja córka
      (12,5) powiedziała o miesiączce tylko starszemu bratu - z przyczyn, ktorych do
      dziś nie jest w satnie wyjaśnić.
      • konkubinka Re: TEMAT INTYMNY 17.05.04, 19:45
        wiesz ja zawsze przypominam sobie siebie- tez nie powiedzialam nikomu, mialam
        12 lat rowniutko.Bylam przerazona , nie wiedzialam co sie dzieje.Za miesiac
        bylam z mama i przy niej to sie stalo, zauwazyla i dopiero wytlumaczyla.Ale co
        przezywalam przez ten czas miesiac wczesniej to moje.Mysle , ze masz racje.
    • evee1 Re: TEMAT INTYMNY 18.05.04, 02:41
      Mi tez sie wydaje, ze im szybciej tym lepiej. Moja 9latka (a nawet
      7letni syn) juz wiedza, ze kobieta miesiaczkuje. Corka przynajmniej
      nie bedzie przerazona, jak ktoregos ranka zacznie krwawic. U mojej
      nastapi to prawdopodobnie wczesniej niz 11 lat, bo juz od ponad
      pol roku ma "spuchniete guziczki" (fajne okreslenie, ktorego ktos
      gdzies uzyl) i wloski pod pachami. Ale ona jest dosyc wysoka na
      swoj wiek (145cm i 35 kg).
    • kapy1 Re: TEMAT INTYMNY 18.05.04, 10:09
      Jeżeli ma 11 lat - to chyba chodzi do czwartej klasy. W ramach lekcji przyrody
      przewidziano temat anatomii i seksualności człowieka. Klasa mojego syna
      przerabia to właśnie teraz. Jeżeli Mała odrabia u Was lekcje, to sprawdź w
      podręczniku i "zahacz" po prostu o temat.
      Dobrym pretekstem jest kupowanie przy Niej podpasek lub, jak w naszym
      przypadku, ich reklamy.Młody zapytał w 2 klasie:
      "Tak reklamują te podpaski i reklamują. To po co one są?". No to powiedziałam.
      A i literaturki trochę podsunąć nie zawadzi. Jeżeli masz jeszcze swoje książki
      na ten temat, to daj jej ze słowami: "Robiłam porządki i znalazłam. Może ci się
      przydadzą?". Albo kup jakąś pozycję i daj z jakimś tekstem oględnym (czytałam w
      twoim wieku, dużo mi wyjaśniły), albo postaw w biblioteczce na widocznym
      miejscu - na pewno Ją zainteresują.
      Część dzieci woli poczytać sobie w odosobnieniu niż rozmowę wprost. Ale warto
      zaznaczyć, że z wątpliwościami zawsze może przyjść do Ciebie.

Jeśli zorientujesz się, że miesiączka pojawiła się podczas pobytu u Was,
      potraktuj to jako rzecz najnaturalniejszą na świecie, ale bardzo delikatnie.
      Zasugeruj rozmowę, ale nie naciskaj. Zaproponuj wspólny zakup podpasek. Nic na
      siłę, tylko tyle ile Mała pozwoli. I fajne byłyby kwiaty od taty, ale jeśli
      wiesz że czuła by się tym bardzo skrępowana, daj jej mały upominek od siebie -
      dla uczczenia budzącej się kobiecości.

Pozdrówka, Kasia.
      • konkubinka Re: TEMAT INTYMNY 25.05.04, 21:58
        dzieki Kasiu.Jednak mysle ze zainteresowanie u chlopakow jest zupelnie inne i
        czesto jest tak ze oni lepiej sie orientuja.
    • serengetti Re: TEMAT INTYMNY 24.05.04, 14:33
      Witam, jako że moja córka ma już 12,5 roku i jesteśmy właśnie po pierwszej
      miesiączce, chciałam coś doradzić. Po pierwsze musisz z tą dziewczynką
      porozmawiać, czy w ogóle wie coś na temat dojrzewania i miesiączki. Jeżeli wie -
      to dobrze, wystarczy wtedy dać jej do zrozumienia, że jeśli będzie miała
      pytania czy wątpliwości, może zapytać Ciebie, Aniu i Ty jej zawsze odpowiesz.
      Natomiast jeśli odpowie, że nic nie wie, to wtedy musisz jej szczerze
      opowiedzieć, co się dzieje z jej organizmem i na co powinna być przygotowana.
      Ja z moją córką otwarcie na te tematy rozmawiałam od jakichś 3 lat. Kiedy
      przyszedł właściwy moment, ona doskonale wiedziała, co się właśnie stało,
      przyszła do mnie, pokazała, a ja uroczyście wyjęłam paczkę podpasek i założyłam
      jej pierwszą dokładnie opisując co i w jaki sposób robię. Potem już radziła
      sobie sama.
      Myślę, że kiedy będzie nadchodził właściwy moment, łatwo się Aniu zorientujesz -
      moja córka jakieś 3 miesiące wcześniej miała ostre bóle w dole brzucha -
      wyraźny znak, że coś się tam już dzieje. Tak więc to jest jakby sygnał
      rozpoznawczy. Najważniejsze, żebyś z tą swoją pasierbicą porozmawiała "jak
      kobieta z kobietą" - myślę, że to was może zbliżyć.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia, gdybyście miały jakieś pytania, jestem do
      dyspozycji - jako mama świeżo upieczonej "kobietki" smile))
      Katarzyna
      • konkubinka Re: TEMAT INTYMNY 25.05.04, 21:56
        moze to wyda sie glupie ale jak ubrlas to w slowa?chozi o to co dzieje sie w
        organizmie.Mnie wychodzi tylko na to ze powiem ze wlasnie stala sie kobieta ale
        to chyba nie jest wystarczajace?Prosze podpowiedz....
        • serengetti Re: TEMAT INTYMNY 26.05.04, 10:00
          Hm, ja miałam łatwiej, bo chodziło o moją własną córkę. Ona widziała podpaski w
          ubikacji, widziała, że czasem coś wyrzucam do wiadra. Jak ją to zaciekawiło, to
          sama spytała. Wtedy usiadłam i z nią porozmawiałam. Powiedziałam, że bycie
          kobietą to nie tylko piersi, ale także inne sprawy. Że ona w brzuszku ma
          narządy, które pozwolą jej kiedyś mieć swojego dzidziusia - pokazałam jej na
          jej brzuszku, gdzie są jajniki i macica, a potem powiedziałam, że to się teraz
          rozwija, a jak się rozwinie, to będzie co miesiąc miała "okres" - czyli będzie
          jej leciała krew. I że ja to mam, ale to jest wspaniałe, bo wiem, że jestem
          kobietą i mogę mieć dzieci. Trochę ją to przestraszyło (miała 9 lat), ale też
          zainteresowało. Jak miała pytania - przychodziła z nimi, a ja starałam się
          tłumaczyć tak przystępnie, jak tylko umiałam. Ale powiem Ci, że w wieku 11 lat
          wiedziała też dużo od koleżanek, które miały starsze siostry, albo same
          wcześniej dojrzały. Tak więc posądzam, że zasadnicza rozmowa Ciebie ominie, bo
          Twoja pasierbica raczej już dużo wie. Ale zapytać warto - żebyś miała
          przygotowany grunt na przyszłość. Jeśli nic nie wie - spróbuj tak, jak ja. A
          kiedy to się już stanie, daj jej kwiatki - jako świeżo upieczonej kobietce.
          Doceni to - moja córa była wniebowzięta.
          Pozdrawiam
          Katarzyna
          • konkubinka Re: TEMAT INTYMNY 27.05.04, 11:08
            dzieki serdeczne...jesli mnie to ominie jakims przypadkiem napewno wykorzystam
            rade dla mojej coreczki za jakies 8 latsmile
            • serengetti Re: TEMAT INTYMNY 27.05.04, 15:23
              Cieszę się, że mogłam trochę pomóc. Posiadanie w domu małej kobietki to nie
              lada wyzwanie, prawda?
              Powodzenia!
              • delecta Re: TEMAT INTYMNY 29.05.04, 19:08
                Myślę, Konkubinko, że za bardzo się tą sytuacją przejmujesz. Mała ma matkę,
                która, choćby z racji codziennego przebywania, na pewno wie lepiej, do jakiego
                stopnia może temat rozwinąć.
                Sądzę, że całkowicie wystarczy, jeśli odpowiesz na pytania (jeżeli takie padną)
                i na wszelki wypadek położysz na wierzchu podpaski.
    • monhann2 Re: TEMAT INTYMNY 13.08.04, 17:25
      Uplynelo juz wprawdzie troche czasu od Twojego postu ale poniewaz ten temat
      mnie dotyczy postanowilam napisac. MOja corka skonczyla 11 lat w marcu i w
      lipcu, bedac na obozie dostala swoj pierwszy okres. Od dluzszego juz czasu
      nosila podpaske w plecaku do szkoly z obawy, ze moze ja to spotkac w szkole.
      Niestety, los chcial inaczej. Dziecko mialo tylko jedna podpaske ze soba na
      obozie ale jakos sobie poradzila. Biedactwo, nawet nie powiedziala pani! Cale
      szczescie ze uswiadamianie jej na temat okresu zalatwila za mnie szkola. Dzieci
      tutaj (mieszkamy w Kanadzie) bardzo wczesnie to przerabiaja. Musialam jej
      oczywiscie powiedziec, jak czesto zmieniac nalezy podpaski, jak je zakladac aby
      nie bylo przeciekow (zwlaszcza w nocy), ze nalezy wyjatkowo dbac o higiene
      intymna w tym czasie, itd. Mysle, ze nie bylo to jakies straszne przezycie.
      Owszem, komplikuje jej to troche sprawy, nie moze isc na basen kiedy chce ale
      jakos nie narzeka, a przeciez dostala swoj okres dosc wczesnie.
      Konkubinko, odezwij sie, ciekawa jestem czy pasierbica dostala okres w wakacje,
      jesli tak to jak z tego wybrneliscie? Pozdrawiam.
    • dorota711 Re: TEMAT INTYMNY 30.07.05, 21:11
      z tego co pamiętam okres dostałam raczej pózniej niż koleżanki (13,5). Było to
      jakieś 7 lat temu, wówczas była dostępna na rynku prasa młodzieżowa dla
      nastolatek ...kupowałam te gazetki od 11 roku życia tak do ok. 15 lat...to
      właśnie z nich dowiedziałam się wiele na temat seksu i dojrzewania, tak że zanim
      się ono na dobre rozpoczęło wiedziałam już większość. Poza tym mama kupiła mi
      książkę na ten temat i sama starała się wiele wyjaśnić. A w tym ważnym dniu
      poszłyśmy na lody smile To wszystko mi bardzo pomogło, dlatego uważam, że należy
      jak najwcześniej o tym z nią porozmawiać, nawet gdyby miało to się wydarzyć za
      rok czy dwa. I bardziej luzno zagadnac, podrzucić jakąś książkę, bo co się
      ogólnie dzieje to na 100% dziewczynka wie...ja przynajmniej w tym wieku wykładu
      od podstaw absolutnie nie potrzebowałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka