Dodaj do ulubionych

przepompownia WODY

08.09.06, 12:43
Czy te problemy z wodą w lecie i zimie są naprawdę poważne?
Czy komuś coś wiadomo na temat terminów budowy nowej przepompowni?
Cały czas powstają nowe osiedla i pytanie, czy niedługo nie okaże się to
problem nr 1...
Właśnie chciałabym kupić tu mieszkanie i ten temat spędza mi sen z powiek...
Pozdrówka
Obserwuj wątek
    • mahony2109 Re: przepompownia WODY 08.09.06, 14:37
      Problemów zimą nie ma. Znaczy są jak gdzies pęknie rura, ale ostatnio była
      bardzo ostra zima i u nas nic, za to w Wawie ciągle jakieś zabawy na
      blokowiskach z wodą były.

Latem to też generalizacja. W czerwcu nie było, w sierpniu nie ma. W Lipcu
      były. Wiadomo jaki był lipiec. 30-35 stopni, słońce, zero deszczu. W takich
      miesiącach problemy będą, przynajmniej dopóki nie będzie ogłaszanych i
      przestrzeganych zakazów podlewania jakie są w całej Europie, nawet bardziej
      deszczowej Wielkiej Brytanii!

Podsumowując, to chyba nie problem. Takie miesiące są rzadkie. Jeden, góra dwa
      w roku. A i tak na większości terenów problemy te nie są jakieś tragiczne.
      Można się normalnie myć itd, tylko ciśnienie jest słabe.

Pzdr.

Pzdr.
      • wojti12 Re: przepompownia WODY 08.09.06, 15:11
        a moze wiecie z doswiadczenia jak rozkladaja sie te niedobory wody? ja jako
        przyszly mieszkaniec zamieszkam blisko lasu i petli autobusowej.

czy jest jakas zaleznosc w ktorych miejscach bylo gorzej/lepiej z cisnieniem?
        mam na mysli blizej geodetow, blizej lasu, ogrodowej czy julianowskiej???
        • mahony2109 Re: przepompownia WODY 08.09.06, 21:11
          Nie mam pojęcia czy jest taka zależność. Jest prostsza: jeśli Twoi sąsiedzi na
          Twoim osiedlu słuchają apeli o nie marnowaniu wody, nie podlewaniu za dużo
          ogródka, nie myciu samochodów itd w czasie ekstremalnych upałów to jest lepiej
          niż tam gdzie nie słuchają... :)

Pzdr.
      • kawaga Re: przepompownia WODY 08.09.06, 20:16
        Troche mnie pocieszyles...
        Jednak mimo ze ostatnio nie bylo tragicznie, to ciekawe, czy tak wlasnie nie
        bedzie po zasiedleniu nowych osiedli...
        Jestem w kontakcie z gmina i jak tylko dowiem sie czegos konkretnego na temat
        tej przepompowni, oczywiscie dam znac.
        • mahony2109 Re: przepompownia WODY 08.09.06, 21:10
          Nie powinno być tragicznie. Kolejne nowe osiedla nie zepsuły jakoś skokowo
          jakości ciśnienia wody.

Natomiast są też pozytywy. Piaseczno ma własne ujęcie. Co prawda nie badane
          regularnie itd, więc teoretycznie woda nadaje się tylko na potrzeby sanitarne,
          ale wydawała się ostatjnio nawet lepsza niż Warszawska. Była w użyiu parę lat
          temu gdy był jakiś większy remont na głównej magistrali. W Wawie zwykle w takim
          wypadku po prostu wyłączają wodę. My mieliśmy tą "awaryjną".

Pzdr.
          • m-kow Re: przepompownia WODY 10.09.06, 14:20
            Z mojej niegdysiejszej rozmowy z przemiłym zresztą Panem z Aquarius'a wynikało,
            że Józefosław tzn. wszystko po naszej stronie Geodetów ma wodę warszawską, tu
            się kończy magistrala lub jak kto woli dyndamy na końcu łańcucha pokarmowego,
            jeżeli chodzi o wodę oczywiście :) Przyszłe lato będzie czasem próby bo jednak
            nawet z pobieżnej wycieczki po okolicy widać, że parę dużych osiedli się buduje
            i za rok będą zamieszkane. Piaseczno ma własny wodociąg "Piaseczyński" więc
            burmistrz ma kawkę i herbatkę o każdej porze dnia i nocy nawet w lipcu.
            • mahony2109 Re: przepompownia WODY 10.09.06, 15:55
              Cóż, firma o której mówisz jak zwykle nie wie co mówi, albo też zaszły jakieś
              gigantyczne zmiany. Jeszcze parę lat temu (ostatni raz gdy się wodą
              interesowałem) Piaseczno było na wodzie Warszawskiej, a wodociąg piaseczyński
              był tylko awaryjny. W czasach 20stopnia zasilania wszystkiego (także wody) było
              to bardzo odczuwalne na blokach - woda tam po prostu nie docierała. Jeśli
              rzeczywiście teraz Centrum przełączyli na piaseczyński wodociąg, to ciekaw
              jestem czemu Józefosławia nie. No i ciekaw jestemgdzie się końcy granica. Ja
              technicznie mieszkam w Piasecznie (po drugiej stronie Geodetów od Józefosławia)
              a wodę mam na pewno warszawską... bo ledwo cieknie w czasie upałów i dodatkowo
              jest wyjątkowo obleśna (jak to warszawska woda z przestarzałych filtrów).

Pzdr.
              • m-kow Re: przepompownia WODY 10.09.06, 17:52
                Nie wiem gdzie przebiega granica, wiem, tak jak i ty, że ta część Józefosławia
                jest na wodzie warszawskiej. Kupię szpadel w Leroy M. i rozkopię okolicę żeby
                sprawdzić co, gdzie i do czego jest podłączone :) Myślę, że pomysł pochodzi z
                epoki planowania/budowy obu Polkolorów, wtedy podciągnięto "warszawską".
                Ponieważ przeniosłem się z praskiej Warszawy, gdzie woda była jeszcze bardziej
                wszawa niż ta, więc nie będę sie wypowiadał o jakości bo i tak mam lepiej.
                Przy dwudziestym stopniu u nas woda sięga do I piętra, to znaczy jest taki
                "ledwociur", na piętrze II nie ma już nic, to znaczy była przerwa od. 15 do 21
                mniej więcej. czyli chyba jak wszędzie. Jeżeli będzie zamach bombowy na
                burmistrza, to pierwszymi podejrzanymi będą józefosławskie rodziny z małymi
                dziećmi...
                • mahony2109 Re: przepompownia WODY 11.09.06, 00:15
                  No tak praska woda jest jeszcze gorsza, ale już wodociąg północny (Białołęka i
                  chyba Bielany?) ma podobno świetną jakoś wody. Ale ta nasza też jest tragiczna.
                  Ile ja już słyszałem opowieści, koleżanki z Kaszub, która jak tylko wróci do
                  domu na wakacje a potem na Kabaty, ma jakieś uczulenia po pierwszym myciu...
                  ściek nie woda.
                  Warszawska była z tego co wiem przed Polkolorem. Z Polkolorem pojawił się
                  trolejbus i szersza Puławska. Inna rzecz, że za tamtych czasów obecny
                  Józefosław to w ogóle nie miał wody, tylko studnie. Ale takie rzeczy jak
                  asfaltowanie Geodetów, studnie w Józefosławiu czy sad zamiast Auchan, to
                  pamiętają tylko bardzo starzy mieszkańcy... znaczy Ci mieszkający od kilkunastu
                  lat, jak ja :-D

Pzdr.
        • kawaga Re: przepompownia WODY 09.09.06, 10:32
          Dzwoniłam do gminy i wygląda na to, że owa przepompownia ma być zaprojektowana
          i wykonana w przyszłym roku.
          Projektu jeszcze nie ma i nie został zatwierdzony, tak więc póki budżet nie
          zostanie uchwalony, nic nie jest na 100% pewne.
          Jednakże ze względu na nowopowstające inwestycje, jest to priorytetowa sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka