Dodaj do ulubionych

Droga Piaseczno-Konstancin

20.03.07, 17:05
Czy ktoś coś wie na temat drogi Piaseczno-Konstancin i dalej mostem za Wisłe,
czy planowane droga to remontowana stara czy zostanie wybudowana nowa.
Czytałem jakieś forum z konstancina ludzie bardzo się gorączkują że ta droda
ma być tuż koło lasu kabackiego a Konstancin przetnie na pół to ma być
podobno mała obwodnica W-wy, droga 721 czy jakoś tak.
Pozdraawiam
Obserwuj wątek
    • m2w7 Re: Droga Piaseczno-Konstancin 21.03.07, 07:56
      Droga 721 to droga już istniejąca (biegnąca przez Magdalenkę, obrzeża starego
      Piaseczna i dalej koło Kauflanda i Thomsona). Mało prawdopodobne, by droga
      projektowana w innym miejscu miała mieć taki sam numer jak droga już istniejąca
      i pozostawiona. Nie bardzo jest jak ją poszerzyć. W szalonych planach jest
      szeroka ulica Kuropatwy, prowadzona od Puławskiej, przez Józefosław, Julianów w
      stronę Kostancina. I może dalej przez Wisłę?- tego nie wiem. I wielu mieszkańców
      protestuje przeciwko tak projektowanej drodze- z obawy, że przedostanie się do
      lasu czy szkoły będzie bardzo utrudnione. Ja i moja rodzina protestujemy również.
      • robo65 Re: Droga Piaseczno-Konstancin 21.03.07, 09:57
        A czy wiadomo gdzie ta droga ma przebiegać dokładnie? i gdzie mozna
        zaprotestować?
        • wojti12 Re: Droga Piaseczno-Konstancin 21.03.07, 11:46
          dokladnie,
          czy ktos za znawcow moglby na mapce narysowac recznie linie przebiegu ul.
          Kuropatwy
          i wrzucic to na forum?
          Widac z kilku innych watkow ze sa rozne poglady na ta kwestie
          • robo65 Re: Droga Piaseczno-Konstancin 21.03.07, 13:42
            Ja mieszkam tu już 5 lat i słyszałem o kilku wersjach tej drogi jedna mówiła o
            tym że będzie to dalszy ciąg ul. Kuropatwy biegnący koło osiedla "NA Skraju
            Miasta" toką betonką a dalej koło torów kolejowych do konstancina inna wersja
            to dalszy ciąg ul.Energetycznej dalej koło torów kolejowych do konstancina.
            Nawet kiedyś byłem w gminie i oglądałem jakieś mapy geodezyjne ale było tam
            wiele poprawek a potrem prawdopodobnie znienił się plan zagospodarowania
            przestrzennego, dziś mnie to znowu niepokoi ponieważ koło osiedla "NA Skraju
            Miasta" Aquarius prowadził jakieś instalacje wodne a niedawno geodeci
            prowadzili jakieś pomiary niestety robili to w ciągu dnia i nie miałem
            możliwości dowiedzieć się o co chodzi.
            • april111 Re: Droga Piaseczno-Konstancin 21.03.07, 14:08
              Drodzy Państwo, droga, o której mowa jes ujęta zarówno w aktualnym jak i nowym
              planie zagospodarowania przestrzennego(do wglądu w Urzędzie Gminy). Jest to jak
              najbardziej ul.Kuropatwy . Ma ona jednak charakter nie drogi gminnej a
              powiatowej. I faktycznie docelowo sięgać ma aż do nowej przeprawy przez Wisłę.
        • m2w7 Re: Droga Piaseczno-Konstancin 21.03.07, 14:35
          Od Puławskiej do Osiedlowej- jest, wąska, trudno będzie znaleźć miejsce na
          poszerzenie. Od Osiedlowej do Ogrodowej trudno mi ocenić, bo są tam działki. Od
          Ogrodowej do Wilanowskiej i od Wilanowskiej do Julianowskiej- gdy jedzie się
          Wilanowską w stronę lasu to przed strumykiem (po lewej) jest rozległe puste
          pole, po prawej blok i ciąg domów i węższe pole. I to tam. Za Julianowską- nie
          wiem, rzadko tam bywam. Na jakimś zebraniu sołtys mówił, że można jeszcze
          walczyć o chodnik czy dróżkę rowerową mniej wiecej wzdłuż strumyka i wąską ulicę
          Kuropatwy (gminną- jak większość ulic w J. a nie powiatową jak Geodetów).
          Ulica/droga gminna- może być ograniczenie tonażu, ruchu- to w miarę łatwo
          wywalczyć. Droga powiatowa- gorzej- jest o dużym ruchu i tonażu; małe szanse na
          ograniczenia ruchu. Czy akurat w tym miejscu potrzebny bedzie most przez Wisłę-
          nie wiem. Jeśli do protestów dołączą się i zainteresowani z Konstancina i z
          drugiej strony Wisły to szanse wzrastają. Gdy będziemy narzekać ale bez śladu w
          urzędach to bedziemy mieli obwodnicę przez naszą miejscowość. Wzór pisma do
          protestów na www.jozefoslaw.eu. Protesty działają- planowane osiedle Orco
          (rozległe pole przy Wilanowskiej, tablica Orco) będzie mniej zagęszczone niż
          planowano na początku, jest też szansa, że Osiedle pod kołami samolotów/pod
          napięciem (MultiHekk przy Geodetów) nie powstanie wcale.
          • salaria Re: Droga Piaseczno-Konstancin 21.03.07, 19:01
            Kuropatwy na razie w planach nie jest drogą powiatową, trwają uzgodnienia co do
            jej charakteru, ale podobno musi się stać drogą powiatową zgodnie z prawem, bo
            ma łączyć drogę wojewódzką z drogą krajową. Bedzie to zatem droga o dużym
            natężeniu ruchu, więc na skrzyzowaniach byłyby ewentualnie światła. Tak mi
            powiedziano w gminie. Perspektywa sznurów samochodów czekających na światłach
            na Ogrodowej, Wilanowskiej czy Osiedlowej jest raczej przerażająca. Nie łudźmy
            się, że będziemy mieszkać w spokojnym miejscu w przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka