Dodaj do ulubionych

Kefalonia?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.09, 23:09
Wybieram się w maju na Zakynthos i zastanawiam sie nad wycieczką
jednodniową na Kefalonie czy warto tam jechać czy jest to "szybka
gonitwa" czy lepiej wybrac sie na tą wyspę jako zupełnie oddzielny
wyjazd.
Obserwuj wątek
    • zajefajna.hulajnoga Re: Kefalonia? 25.12.09, 23:12
      zwróć uwagę, że Kefalonia jakby troszkę większa od Zante. Jeden dzień na
      Kefalonię! Raczej mało.Tydzień- chyba też mało. Raczej wyjazd oddzielny. Albo
      Zante tydzień i Kefalonia tydzień:)
    • logopeda9 Re: Kefalonia? 27.12.09, 16:30
      byliśmy na jednodniowej wycieczce i wcale nie było tak źle; ok, pewnie że
      Kefalonia jest warta oddzielnego wypadu ,ale jeśli nie masz takiej możliwości to
      jest to jakaś opcja, my nie żałujemy i nikt nas nie gonił:)
    • bebiak Re: Kefalonia? 27.12.09, 16:50
      Kefalonia to bardzo duża wyspa - jednodniowa wycieczka jedynie pozwoli ją liznąć
      a nie zwiedzić. Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czego oczekujesz: czy
      chcesz wyspę zwiedzić (zrezygnuj z jedno czy dwudniowego wypadu) czy liznąć
      (niektórzy po jedniodniowej wycieczce lubią potem mówić: byłem na wyspie XXX i
      polecam, co ja pozostawiam oczywiście bez komentarza).

Kefalonia jak wspomniałam to bardzo duża wyspa - nawet jeśli spędzać na niej i
      tylko na niej wakacje, z uwagi na odległości zalecałabym przemieszczanie się z
      noclegami bo inaczej wakacje zdominuje jazda autem a nie wszyscy w tym (jako
      przeważającym) upatrują przyjemność.

Oczywiście de gustibus.. i to co wyżej to moja opinia: spędzałam na przełomie
      sierpnia/września w 2004 roku wakacje na Kefalonii, miałam tam autko, byłam 8
      dni, zmieniłam miejsce noclegowe trzykrotnie z przyczyn, o których wyżej
      wspomniałam (Poros, Agia Efimia, Fiscardo), nie plażowałam bo nie lubię a pływać
      nie umiem, i nie powiedziałabym, że takie 8 dni bardzo dużo czasu jak na tak
      dużą wyspę.
      Acha: na jeden dzień popłynęłam na Ithakę (zabierając swoje autko oczywiście)-
      warto, ale uwaga na kupowanie biletów na prom. Biura z biletami w większości
      oferują rejs promem do stolicy Ithaki co pochłania i czas i większe pieniądze.
      Znacznie lepiej bo rzut beretem płynąć pół-otwartym promem do malutkiego porciku
      Piso Aetos.
      Taką Ithakę w jeden dzień spokojnie można obejrzeć wypływając świtem a wracając
      wieczorem, ale nie Kefalonię.

Na mojej bardzo osobistej betaki.freehost.pl całkiem sporo napisałam o
      tamtych wakacjach na Kefalonii - jeśli Cię interesuje oczywiście możesz poczytać
      czy zdjęcia popodglądać ale wszystko to prywatne, amatorskie i niezastępujące
      przewodnika :)

Pozdrawiam serdecznie. B.
      • Gość: Tomek Re: Kefalonia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.09, 20:59
        Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i myslę ze chyba jednak
        Kefalonie wybiore jako oddzielny wyjazd.
        • daleka_droga Re: Kefalonia? 29.12.09, 17:14
          Byłam na jednodniowej wycieczce na Kefalonii, będąc na Zakhyntos.
          Warto zobaczyć nawet w takiej formie, jak się ma okazję, głównie po
          to, by nabrać apetytu na dłuższy pobyt:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka