IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 14:48
Witam, szukałam na forum kwestii mnie interesujących, lecz nie znalazłam, więc może ktoś mi pomoże własnie teraz. Pragnę jechać na wakacje do Grecji. Niestety nie możemy z mężem się porozumieć co do miejsca, gdyż: on chce zobaczyć Ateny, ja z kolei Meteory. Ja proponowałam Riwierę Olimpijską, ponieważ czytałam, że jest to doskonała baza wypadowa. Do Aten jednak stamtąd 600 km! Dodam, że chcemy sporo pozwiedzać, bo nie lubimy za bardzo plażować. Ze względu jednak na dzieci (5 i 10 lat) objazdówka wykluczona. Może mi poradzicie jakieś miejsce, które będzie w miarę " po środku". A może wymyślam za bardzo, ponieważ w czasie jednego dwutygodniowego urlopu nie da się zwiedzić i zobaczyć wszystkiego? I należy jednak nastawić się na jedną część Grecji, i odpuścić np. Meteory. Albo lepiej Ateny....Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • potwor_z_piccadilly Re: Gdzie 08.11.10, 17:12
      Zacznijcie od Krety.
      Ateny i całą resztę zostawcie na potem.
      Pierwsze.
      Szukajcie hotelu ze śniadaniem, lub HB w okolicach Rethymnonu (środek wyspy). Dobrze gdyby hotel położony był na wzniesieniu. Koniecznie pokój z widokiem.
      Drugie.
      Wynajmujecie auto na 12 dni. Wyrobicie się w ok. 28 eurosów/dobę za samochód klasy Getz (na Kretę idealny). Następnie uzbrojeni w kupione za małe złotówki mapę i przewodnik rozpoczynacie objazdówkę marzeń.
      Aha. Czemu pokój z widokiem. Ano temu że w takich warunkach wieczorne winko lepiej smakuje a i serca jakoś bardziej do siebie się uśmiechają.

• potwor_z_piccadilly Re: Gdzie 08.11.10, 17:17
        Jeszcze troszkę.
        Lepszą dyslokacją będą okolice Agia Pelagia.
    • pl.sandra5 Re: Gdzie 08.11.10, 18:16
      Proponuję Peloponez - na przykład okolice Nafplio jako bazę wypadową natomiast Meteory zrobić w drodze do lub z ponieważ moim zdaniem do Meteorów z każdej lokalizacji jest daleko ;)

Pozdrawiam
    • grekan Re: Gdzie 09.11.10, 00:50
      A moze wyspa Skiatos, tak po srodku miedzy Atenami a Meteorami.
      • Gość: nowa tutaj Re: Gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 09:20
        Dziękuję za podpowiedzi. Kreta odpada, bo już bylismy. Poczytałam właśnie trochę o wyspie Skiatos. Wszyscy chwalą, że taka piękna. Ale zastanawiam co tam robić przez dwa tygodnie? Po Chorwacji, gdzie prom był dość drogi obawiam się mieszkania na wyspie. Może wiecie ile kosztuje prom na i z Skiatos?
        • Gość: mmm Re: Gdzie IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.11.10, 14:22
          ceny sa tutaj:
          paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?PM=BB
          promy/wodoloty na Skiatos odplywaja z Volos, w sezonie jest ich dużo więcej niz pokazuje sie teraz.
    • simon_r Re: Gdzie 09.11.10, 16:01
      "Riwierę" to sobie odpuść...
      A jeśli chcecie zobaczyć Ateny i Meteory to nie ma siły.. trzeba trochę pojeździć. Dlatego najlepiej pojechać wlasnym autem i zrobić sobie objazdowkę z długimi przystankami w ciekawych miejscach.
      • bachula_gr Re: Gdzie 09.11.10, 17:55
        simon_r napisał:
        > "Riwierę" to sobie odpuść...

Zdecydowanie.
        Jak maja byc Meteory to moze Korfu z wypadem promem do Igoumenitsy a stamtad autostrada do Panagia (1.5 godz) i zakretami do Meteorow (Kalambaki) kolejne 45 minut?
        • Gość: nowa tutaj Re: Gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 22:32
          Dlaczego odpuścić Riwierę? A już miałam pomysł, że właśnie tam pojadę, wypożyczymy samochód i zwiedzimy i Ateny (2 dni) i Meteory. Nie warto jednak na tą Riwierę?
          • simon_r Re: Gdzie 10.11.10, 09:40
            Mówiąc lapidarnie... Riviera to syf i dziadostwo.. wielkie betonowe hotelowisko dla niskobudżetowych turystów.
            • bebiak Re: Gdzie 10.11.10, 10:08
              simon_r napisał:

> Mówiąc lapidarnie... Riviera to syf i dziadostwo.. wielkie betonowe hotelowisko
              > dla niskobudżetowych turystów.

Nic dodać, nic ując poza tym, że omijać szerokim łukiem
              Pozdrawiam. B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka