Dodaj do ulubionych

Połączenie Pireus-Kos

IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.11, 12:33
Po dłuższym namyśle postanowiliśmy już trzeci raz wybrać się na wyspy Egejskie. Początek 3 tygodniowej eskapady zaczynamy jak zwykle przylotem do Aten a koniec odlotem z Kos. Moje pytanko jest takie- czy regularna linia Blue Star Ferries kursujaca na tej trasie za 53,5Euro od osoby/tak wychodzi z cennika/ zawija po drodze na wyspy Patos,Leros,Amorogos i czy kupujac bilet Pireus -Kos w cenie docelowej można wysiadć na tej trasie na trzech wyspach nie utracając ważności biletu? ,czy konieczne jest kupowanie biletu z wyspy do wyspy? Pytanie to w wiekszości kieruję do kolegi Ozlem, oraz chce jeszcze zapytać,czy ktos zna dokładną trasę z Pireusu na Kos tej linni promowej.
Obserwuj wątek
    • ozlem Re: Połączenie Pireus-Kos 13.04.11, 13:12
      Jesli chcesz wysiadac na poszczegolnych wyspach to musicie kupowac bilety od wyspy do wyspy bo jak wysiadziecie wczesniej na trasie to "dalsza część" biletu przestaje byc wazna (bilet jest na konkretna date i godzine). Widze nawet 2 linie Blue Stara kursujace pomiedzy Pireusem a Kos - Diagoras (brak jeszcze rozkładu na lato, ale teraz kursuje Pon-Sro- o 15:00 przez Paros, Santorini, Kalymnos i raz w tygodniu Astypaleia) oraz Blue Star1 i 2 (jest rozklad na lato- kursuje codziennie o roznych godzinach przez Syros, Santorini, raz w tygodniu Amorgos, Patmos i Leros)

www.bluestarferries.gr/site/content.asp?sel=624&loc=2
      • ozlem Re: Połączenie Pireus-Kos 13.04.11, 13:15
        Aha, i strona Blue Stara z rozkladami dziala prawidlowo chyba tylko w Internet Explorer, z pozostalymi przegladarkami zawsze mialam jakis problem
        • Gość: Andrzej Re: Połączenie Pireus-Kos IP: *.182.74.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.04.11, 18:03
          Dzieki za odpowiedż i przepraszam za niedopatrzenie co do płci.Mam jeszcze pytanko- które z wysp na trasie Blue Star 1 i 2 sa godne zwiedzania ? Myślę tu o co najmniej dwóch lub trzech wyspach a Kos na koniec. W tym roku chce odpoczac od cywilizacji i gwaru więc Paros,Syros,Naxos,Santorini,Rodos,Mykonos,Milos wyłaczamy z trasy bo byliśmy już na nich.Co warto wybrać z tych siedmiu wysp?Ios,Anafi,Astypalea,Amorogos,Leros,Kalymnos,Ikaria tak, aby na co najmniej trzech spędzić ok 4 dni. Wczasy zaplanowane są na 9-28 sierpnia więc obowiązywał bedzie jeszcze wakacyjny rozkład do 31 sierp. i nie utkniemy tak jak w ub.roku na Folegandros z racji tego że niespodziewanie nastał 1 wrzesnia i nabliższy prom w stronę Krety mieliśmy za 3 dni.
          • ozlem Re: Połączenie Pireus-Kos 13.04.11, 19:51
            Wybor najprostszy to byłaby kombinacja Leros+Patmos+Kos (+ew jeszcze jakas wyspa Dodekanezu - Lipsi? Kalymnos?) bo wszystkie wyspy leza blisko siebie i łatwo jest się pomiędzy nimi przemieszczac bo połaczenia sa codziennie jak nie Blue Starem to wodolotem Dodecanisos Seaways. Ikarię jest dośc trudno połaczyć z Cykladami czy Kos, za to bardzo dobrze kombinuje sie promowo z Samos i Fourni ( to taka sugestia w ramach planow na przyszłość;)
            Anafi lezy troche na uboczu i trudno jest ja połaczyć z wyprawa w kierunku Kos bez przesiadki na Santorini (niestety chyba tylko opcja z noclegiem i to w obie strony wchodzi w gre bo połaczenia nie sa zbyt zgrane). Z Ios jest podobnie trudno i z przesiadkami. Osobiscie z tego zestawu wysp wybralabym Amorgos i Astypalee, ale z Pireusu to troche wyprawa dla twardzieli pod wzgledem godzin bo sprawa wyglada nastepujaco:
            musielibyscie przenocowac w Atenach/Pireusie z 9 na 10.08
            10.08 17:30-02:50 Pireus-Astypalea Blue Star
            14.08 05:15-06:50 Astypalea-Amogros (Aegiali) lub dla dłuższego pobytu ta sama opcja 16.08, tez Blue Star
            21.08 05:25-10:20 Amorgos (Katapola) - Kos Blue Star (zatrzymuje sie na Patmos i Leros jakbyście chcieli jeszcze gdzies wysiaść)
            No i powrót do Pireusu.
            Probowalam zrobic to w odwrotnej kolejnosci- tzn najpierw na Kos, a potem Amorgos, Astypalea i Pireus, ale z rozkladu w okolicach swięta 15.08 wypada ten jedyny w tygodniu prom z Kos na Amorgos, a na Diagorasa zeby z Kos przejechac na Astypalee nie ma jeszcze rozkladu. Bedac na Amorgos moglibyscie zrobic sobie jednodniowe wypady na małe cykladki bo z Katapolo wyplywa codziennie rano o 6:00 oprocz niedziel Expres Skopelitis (lokalny prom- nie ma go w systemach rezerwacyjnych), ktory plynie przez Donousse, Koufonisie, Shinousse i Iraklie na Naxos i z powrotem. Poza tym pomiedzy Amorgos a malymi cukladkami kraza tez inne linie (Blue Star, Sea Jets, Nel Lines,Anek Lines) wiec wybor polaczen jest niezly.

To takie przemyslenia i sugestie na szybko, ale najlatwiejsza opcja jest jak mowilam Patmos i Leros, ale raczej w owrotnej kolejnosci, bo jak przylatujecie we wtorek, to ten prom z Pireusu w drodze na Kos zatrzymuje sie tylko na Santorini.
            • yaacek Re: Połączenie Pireus-Kos 14.04.11, 07:03
              witam

w koncu ktos ma podobne plany jak ja.

tylko ja w druga strone uderzam. najpierw samolot z aten na rodos.
              z rodos wypady na simi i chalki. potem prom na kos i z kos raczej na lipsi niz leros i potem patmos. z patmos promik do pireusu .

w zasadzie potrzebuje kogos , kto mnie utwierdzi w moim wyborze, ze lipsi jest korzystniejszym wyborem
              na te 2 wyspy mam 4-5 dni. chce je zwiedzic, nie koniecznie kazdy kamien i skorzystac troche z plaz, gdyz wczesniej mam napiety program i troche odpoczynku nie zaszkodzi.
      • yaacek Re: Połączenie Pireus-Kos 14.04.11, 08:28
        a pro po

jest juz rozklad jazdy dodekanisos seaways

www.12ne.gr/en/itin_search.asp?pageID=135

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka