Dodaj do ulubionych

pytanie o bagaż do samolotu

04.06.11, 23:24
Moje pytanie może wydać się śmieszne ;) ale po raz pierwszy będziemy lecieć samolotem. Biorąc pod uwagę, że bagaż na jedną osobę nie może przekroczyć 20kg, czy możemy w takim razie w 2 osoby spakować się w jedną dużą walizę i wtedy będziemy mieli 40kg czy dalej pozostaje zasada 20kg?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: pytanie o bagaż do samolotu 04.06.11, 23:32
      Musisz się dowiedzieć - moim zdaniem - w liniach, którymi będziesz leciała.
      Najczęściej latam PLL LOT i tutaj jak dotąd zawsze można się było odprawiać zbiorowo, co, nie ukrywam, jest dość wygodne.
      Bylam przekonana, że to zasada ale przyszło mi lecieć z synem CSA (czyli czeskimi rejsowymi) i tu stop: na lotnisku musiałam się przepakowywać. Nie ma w CSA zbiorowego odprawiania się, każdy odprawia się sam. Kiedy podniosłam, że w PLL LOT jest to jak najbardziej możliwe - usłyszałam, że nieprawidlowa praktyka.
      Nie było siły:(

Niezależnie od zasad danej linii - nie wiem czy waga 40 kg dla jednej sztuki nie byłaby zbyt ciężka: toż bagaże transportują ludzie a nie maszyny. Wiem, że pojawiają się wówczas naklejki: "heavy" ale czy aż taka dowolność?
      Musisz zapytać w swoich liniach, bo to one będą Cię odprawiać wg swoich zasad.
      Pozdrawiam. B.
      • Gość: mmm Re: pytanie o bagaż do samolotu IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.06.11, 06:18
        W zadnej linii max waga jednej walizki nie moze przekroczyc 32 kg bo tego zabraniaja przepisy BHP lotnisk. O to czy mozna łaczyć bagaż i w jaki sposób należy zapytać linię którą się leci.
    • zo_h Re: pytanie o bagaż do samolotu 05.06.11, 15:09
      Nawet jeśli można to ... czy ma to jakieś senes?

Warto zastanowić się nad tym czy samemu chce się dźwigać tak ciężki bagaż. Weź pod uwagę, że nie w każdym hotelu znajdzie się chętny pracownik do noszenia Twoich walizek ... i miej też litość dla pracowników lotniska którzy ręcznie będą szarpać się z tymi 40 kilogramami.

Pozdrawiam
      • Gość: gośc Re: pytanie o bagaż do samolotu IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 09:36
        ja leciałam na wakacje kilka razy i nie wolno miec w jednej torbie wiecej niz podaje biuro , jeśl jest limit 20kg. to każy z was może miec torbę do 20kg. za każdy kg. nadwagi torby zapłacisz bardzo sporo , na stronie lotniska z którego lecisz jest zawsze wykaz cen za nadbagaż . radzę wziąśc dwie torby , bo ciebie policzą za nadbagaż a drugą osobę wpiszą na pokład bez bagażu.
        • xaniax27 Re: pytanie o bagaż do samolotu 06.06.11, 09:41
          Bardzo dziękuję za sugestie. Spakujemy się w dwie walizki :)
          • Gość: gośc Re: pytanie o bagaż do samolotu IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 13:28
            pamietaj że masz jeszcze prawo do podręcznego bagażu -max5kg. ale i tak nikt tej torby nie waży . tylko też trzeba pamiętac aby nie było w niej nic niedozwolonego , ja zapomniałam o małej perfumce i kremie i niestety musiałam się tego pozbtc do kosza
            • Gość: you Re: pytanie o bagaż do samolotu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 13:43
              a do podrecznego bagażu mozna wrzucić aparat cyfrowy? - co do podręcznego właściwie można wrzucić?
              • Gość: kreta Re: pytanie o bagaż do samolotu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 13:56
                a czy w PLL Lot dają jakieś przekąski na pokładzie?
                • Gość: m Re: pytanie o bagaż do samolotu IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.06.11, 14:07
                  jak lecisz rejsowym to daja gratis, jak czarterem to też dają, ale kazą płacić
              • zo_h Re: pytanie o bagaż do samolotu 06.06.11, 15:59
                Gość portalu: you napisał(a):

> a do podrecznego bagażu mozna wrzucić aparat cyfrowy? - co do podręcznego właśc
                > iwie można wrzucić?

Jak najbardziej można wrzucić. W przypadku lotów czarterowych w zależności od regulaminu sprzęt fotograficzny bywa nie wliczany do limitu wagi bagażu podręcznego, który wbrew temu co pisał ktoś wcześniej jest czasem ważony. Bardzo dużo zależy od przewoźnika. Na polskich lotniskach nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, jednak na greckich dwa razy zaliczyłem taką skrupulatność przy sprawdzaniu wagi. Szczególną gorliwością cechowali się pracownicy świętej pamięci Eurocyprii, którzy przy ważeniu bagaży uwzględniali nawet damskie torebki, ale nie ma się co dziwić ... serwowane przez nich dopłaty miały słony przelicznik za kilogram.

Najlepiej będzie jeśli dobrze zapoznasz się z regulaminem danego przewoźnika. Znajdziesz tam szczegółowe informacje o limitach wagowych oraz co jest do nich wliczane a co nie jest wliczane.
    • bebiak Re: pytanie o bagaż do samolotu 06.06.11, 17:37
      Uczulam na to ważenie_nie_ważenie bagażu podręcznego.
      W PLL LOT w Warszawie mi się to co prawda nie zdarzyło, ale już w Atenach owszem tak: dwukrotnie Grecy mi bagaż podręczny zważyli.
      Ponadto zauważyłam teraz w maju na lotnisku w Atenach przy stanowisku odprawy LOT (może było to wcześniej, nie wiem, ja gapowata trochę) taką skrzyneczkę jakby, z informacją do pasażerów PLL LOT, że jeśli do tej skrzyneczki nie mieści się bagaż podręczny należy go odprawić jako normalny. Mnie co prawda nikt nie kazał bagażu podręcznego w to wkładać, ale skoro stoi - czemuś służy i może zostać zastosowana.

Kolejną kwestią jest to co PONAD bagaż podręczny można zabrać do kabiny, i ta kwestia zależna już jest moim zdaniem od danych linii. W PLL LOT aparat, mała damska torebka i jeszcze kilka przedmiotów (są wymienione w regulaminie) można zabrać PONAD.
      Natomiast w linii Wizz Air (a leciałam nimi dwukrotnie) zdaje się jedna sztuka i to dokładnie jedna sztuka czyli już aparat, kamera i to wszystko w ten jeden bagaż.

Nie wiem na czym to polega (jeśli chodzi o tzw tanie linie typu Wizz Air - ja o nich tylko mogę mówić) ale myślę, że jak zawsze chodzi o pieniądze, a doświadczyłam tego sama:
      w krótkim czasie w 2009 leciałam z nimi dwukrotnie do Sztokholmu.
      Pierwszy raz na 5 dni i wykupiłam (płatny dodatkowo) bagaż normalny. Przy odlocie ze Sztokholmu nikt mnie o nic nie pytał, niczego nie sprawdzał w rozumieniu bagażu podręcznego (a tu można było mieć 10 kg - to w cenie) itp.
      Po kilku tygodniach leciałam tylko na dwa dni i bagaż duży nie był mi kompletnie potrzebny (kosmetyków nie muszę zabierać - o to dba moja przyjaciółka w Sztokholmie): spokojnie wystarczyło te 10 kg podręcznego - i tu przeszłam kontrolę bagażu podręcznego łącznie z koniecznością schowania do niego również aparatu fotograficznego.
      Myślę zatem, że jest to tak, iż zwyczajnie ludzie starają się kiedy trzeba dodatkowo płacić za bagaż - tego nie kupować licząc na to, że w podręczny wszystko się zmieści, a potem naciągać ile się da. Stąd takie drobiazgowe kontrole, bo przecież przy odprawie wiadomo co się kupiło i za ile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka