IP: *.dynamic.mm.pl 08.06.11, 14:12
Witam. Wybieram się z rodzinką na thassos dwójka małych dzieci. I jak to kobiety żona słysząc sytuację w grecji troszkę panikuje. Jeśli ktoś już wrócił to proszę o opinie jaka jest sytuacja na Thassos. Czy jest spokojnie i czy można bez obaw się tam wybrać?
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Thassos 08.06.11, 19:04
      Im dalej od Aten tym spokojniej ;-)
      A obawy to konkretnie czego dotycza w kontekscie Thassos?
      • liliansob Re: Thassos 09.06.11, 01:04
        Byłam tam już dwa razy. Jest to tak spokojna wyspa, że naprawdę nie ma się czego obawiać, nawet gdyby na lądzie była trzecia wojna światowa. Tubylców mało, natomiast dużo przyjezdnych Greków z lądu, którzy mają sezonowe sklepy, restauracje czy statki. Morze przecudowne i długo płytkie, dobre dla dzieci. Polecam gorąco, ja w tym roku tylko do Egiptu, ale widok tego turkusowego morza cały czas m am przed oczyma.
        Udanego wypoczynku życzę
    • Gość: wrocilam dzis Re: Thassos IP: *.aster.pl 28.06.11, 22:32
      sytuacja byla ok caly tydzien, ale dzis opozniono nasz lot ogodzine z powodu strajku. Ponadto wylaczyli na calej wyspie prąd, tzn na pewno w limenarii. Tez z powodu strajku. Moze minie szybko, to wszystko stalo sie dzis podkreslam dopiero
    • Gość: iza Re: Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 23:32
      Ja wróciłam 13 czerwca, na wyspie sielanka, cudna.
      Lecicie do Salonik i potem transfer na wyspę?
      Trochę to długo trwa
    • Gość: Stefan Re: Thassos IP: *.unused.atman.pl 29.06.11, 08:24
      Podepnę się pod temat i chciałbym zapytać o pewną plażę osób, które były na wyspie.
      Jak ze Skala Potamia łatwo wybrać się na plażę Saliara (marmurkowa plaża) ? Jest to gdzieś oznakowane?
      pozdrawiam
      • Gość: michal Re: Thassos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 15:09
        ta plaza o ktora Ci chodzi prawdopodobnie nie nazywa sie Saliara tylko Blue Bay, ale pomijajac prawidlowa nazwe moge troche pomoc ;) jadac droga ze stolicy thassos w kierunku skala potamii musisz skrecic w lewo ( juz praktycznie na wyjezdzie z miasta ) , w droge ktora prowadzi do supermarketu ( nie pamietam nazwy ale jest koloru niebiesko-zoltego , napewno beda znaki ) . jadac troszke pod góre po chwili zobaczysz po prawej stronie ten market . musisz jechac ta droga na sama gore skrecajac w prawo przed taka duza brama w droge "nieutwardzona" nastepnie ciagle prosto ok 3 km az dojdziesz do tej cudownej plazy ;) pozdrawiam i do zobaczenia 8 lipca ;D
        • Gość: michał Re: Thassos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 18:09
          sprawdzilem i faktycnzie nazywa sie Saliara Beach ;) droga ktora opisalem powyzej jest do tej wlasnie plazy. pozdrawia m!
          • Gość: Stefan Re: Thassos IP: *.unused.atman.pl 05.07.11, 09:16
            Dziękuję za pomoc. W lipcu jednak się nie zobaczymy, bo jadę końcem sierpnia, ale oczywiście zapiszę sobie Twoje wskazówki :) Ja niestety pojadę od strony Potamii.
            Udanego pobytu!
            • Gość: michał Re: Thassos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 12:59
              ja tez zawsze jezdze od potamii i nie zauwazylem ze mam opisac droge wlasnie z tego miasta. jesli jedziesz z potamii musisz zjechac na sam dół skrecajac na stolice w prawo juz prawie na samym dole ( na takim duzym rozjezdzie gdzie glowna bedzie prosto a w prawo bedzie na stolice) po skrecie w prawo po prawej stronie miniesz stacje benzynowa po jakims czasie. za ta stacja jesli dobrze pamietam po kilkuset metrach bedziesz mial znak na prawo na ten market o ktorym Ci pisalem. no i dalej tak jak pisalem wczesniej. pozdrowienia i rowniez udanego wypoczynku. a jesli chodzi o sierpien to uwaga na OSY . w tamtym roku pod koniec sierpnia bylo ich mnostwo i jak sie okazalo po urzadleniu jestem na nie uczulony przez co 3 dni musialem obejsc sie bez piwa na antybiotykach ;) dlatego teraz wybralem lipiec bo podobno jest ich mniej. pozdrawiam raz jeszcze
              • Gość: dankucz Re: Thassos IP: *.dynamic.mm.pl 05.07.11, 18:38
                Michał a gdzie będziesz dokładnie na thassos bo ja też się wybieram w lipcu?
                • ziutka101 Re: Thassos 06.07.11, 15:48
                  Hej, gdzie będziesz w lipcu? Mam wylot 19.07 z Itaki do Potos. Pozdrawiam
                  Gość portalu: dankucz napisał(a):

> Michał a gdzie będziesz dokładnie na thassos bo ja też się wybieram w lipcu?
              • Gość: Stefan Re: Thassos IP: *.unused.atman.pl 06.07.11, 14:03
                O ile dobrze zrozumiałem, jeździsz zahaczając o miasto Thassos? link
                a czy da się skrócić, np. tymi ścieżkami? link
    • lucy_u Re: Thassos 06.07.11, 10:45
      Witam. Co prawda jeszcze nie wróciłam, ale jestem obecnie na Thassos - w Skala Potamia. Na Thassos wielki spokój - nic się nie dzieje. Grecy żyją tak samo jak rok, czy dwa lata temu! Można przyjeżdżać z żoną, z dziećmi. Jedyne, co mogę zasugerować, to zabranie sweterków - pogoda zmienna i były wieczory, gdy było chłodno (jesteśmy już tydzień). Właśnie <przeszła> burza, za chwilę pewnie będzie słońce. Za to jest pięknie i zielono. Pozdrawiam.
      • Gość: ellada Re: Thassos IP: *.pansa.pl 06.07.11, 11:57
        Witam
        Jadę do Skala Potamia początkiem sierpnia do Green Sea Studios.Może orientujesz się czy fajnie to wygląda w rzeczywistości.Są blisko plaży jakieś sklepy spożywcze? Możesz podać jakieś przykładowe ceny produktów?
        Dziękuję
        • Gość: lucy_u Re: Thassos IP: *.home.otenet.gr 07.07.11, 10:38
          Green Sea Studios nie zauważyłam, ale rozejrzę się dziś w trakcie spaceru. Centrum Skala Potamia, to dwie ulice na krzyż, więc wszystko jest blisko plaży! No mieszkanie może być daleko, bo domy <rozrzucone>.
          Ceny produktów - w euro oczywiście -chleb 0,90, bułki 0,60, pomidory 1, 40-2,00, arbuzy - 0,35( ale tanieją z każdym dniem), oliwki - 2, 70 - 3, 00 za spory kubełek, ser feta 4-8, woda 1,50 za zgrzewkę, piwo w barze 1,50- 2,00 małe, 2,50-3,00 duże. W tawernie od 3 za przystawkę, np. tzatziki, do 6-9 za niewymyślne danie główne - mousaka, nadziewane warzywa, itp. :)
          • Gość: ellada Re: Thassos IP: *.e-gco.pl 07.07.11, 21:22
            Dziękuję za informację.Byłabym wdzięczna jeszcze za cenę paliwa (ON) na Shellu (pod warunkiem,że jest w pobliżu) lub na innej stacji.
            Green Sea Studios jest zaraz przy plaży podobno (na mapie wychodzi mniej więcej w połowie Golden Beach),jak możesz napisz kilka słów jak to wygląda.
            Pozdrawiam
      • Gość: Dankucz Re: Thassos IP: *.dynamic.mm.pl 06.07.11, 20:31
        Orientujecie się czy do grrecji potrzebny jest paszport oczywiście chodzi mi w przypadku dojazdu autokarem? pozdrawiam
        • tigertiger Re: Thassos 06.07.11, 21:12
          Do żadnego z państw UE nie potrzebujesz już paszportu i to od 2005 roku mamy taką możliwość. Wystarczy dowód osobisty:)
          • Gość: lucy_u Re: Thassos IP: *.home.otenet.gr 07.07.11, 08:32
            Nie wprowadzaj człowieka w błąd - paszporty niepotrzebne tylko na terenie Strefy Schengen. Autokary zazwyczaj jadą do Grecji przez Serbię i Macedonię, a one do niej nie należą!
            • Gość: rumianek Re: Thassos IP: *.jjs-isp.pl 07.07.11, 08:54
              Nigdy nie byłam człowieku autokarem, czy samochodem w Grecji. Moja odpowiedz dotyczyła przekraczania granicy greckiej przez polaków. Tak, oczywiście człowieku moją intencja było wprowadzę w błąd. Droga Lucy, człowieku dziękuję Ci za pouczenie, od dziś będę już lepszym człowiekiem.
              • Gość: Stefan Re: Thassos IP: *.unused.atman.pl 07.07.11, 10:20
                Oczywiście, że wprowadzasz w błąd. Ktoś wyraźnie zapytał, czy potrzebny jest paszport w przypadku dojazdu autokarem. W niektórych przypadkach można było przejeżdżać na dowód osobisty, ale żeby uniknąć rozczarowań lepiej mieć ze sobą paszport.
            • Gość: ania Re: Thassos IP: *.tktelekom.pl 07.07.11, 10:08
              przez Serbie i Macedonię również wystarczy dowód. Info ze strony MSZ i z autopsji.
              pozdrawiam i
          • zjawa1 Re: Thassos 12.07.11, 00:15
            nie potrzebne pazsporty tylko w strefie Szengen, akurat Grecja cala do niej nalezy:)
    • Gość: A Re: Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 10:06
      Wróciłam z Thassos przedwczoraj.Wyspa piękna, zielona, cicha....Dobre miejsce dla rodzin z dzieciakami.Niech obawy, które podsycane są przez wiadomości "ze świata" nie naruszą pięknych, wakacyjnych planów. Wyspa żyje swym życiem, nie widać kryzyzu. Jedynie krótki strajk kontrolerów opóźnił wylot z Polski.
      Pozdrawiam i życzę pięknych wakacji
      • veronica3d Re: Thassos 09.07.11, 09:37
        A ja już we wtorek wylatuję na 2 tyg:)))Co roku odwiedzamy inne miejsce w Grecji i w tym roku padło na Thassos...nie mogę się doczekać:)))Znajomi wrócili 3 tyg temu i byli zachwyceni wyspą a nawet hotelem Akti,który ma raptem 2*...mieli czysty,codziennie sprzatany pokój z widokiem na morze...powiedzieli,że do niczego nie mozna się doczepić...My lecimy do hotelu Diamond...może ktoś też tam będzie w podobnym terminie???Pozdrawiam
    • erba Re: Thassos 11.07.11, 11:29
      A ktoś wie, jak z plażami w okolicach Limenarii? Rozważam dwa hotele w pobliżu i ludzie piszą, że do wody trzeba wchodzić tylko w butach, bo pełno jest jeżowców.
      Gdzie są najlepsze plaże dla małego dziecka?
      • Gość: Stefan Re: Thassos IP: *.unused.atman.pl 11.07.11, 15:12
        Tam gdzie piasek, tam nie ma jeżowców :)
        • zjawa1 przepyszny jogurty i warzywa! 11.07.11, 22:01
          Bylam na Thassos pare lat temu,
          Zwiedzilam ,,troche" roznych regionow swiata i musze powiedziec, ze nigdy w zyciu nie jadla tak pysznych ,jogurtow" oraz warzyw jak wlasnie na Thasoss!
          Nie pamietam juz, jak fachowo nazywaly sie owe ,jogurty", ale byly geste prawie jak maslo i cudownew smaku!
          Warto kupic je w sklepie, sa pakowane w takich okraglych pojemniczkach.

Dodatkowo, absolutnie odradzam Thassos osoba, ktore chca imprezowac-to nie jest taki typ wyspy.
          To wyspa idealna dla rodzin z dziecmi: cisza spokoj i bardzo zdrowe, swieze jedzenie.
          Polecam rowniez miod! Inaczej smakuje niz nasz Polski:)
          Warto wynajac auto na 24 godziny, mozna objechac dookola ccala wyspe. Wyspa nie nalezy do duzych w obwodzie.
          Polecam odwiedzic plaze nazywana z angielsiego Paradise Beach.
          Ponadto warto wybrac sie promem do Kavali-staly lad. Cena rzstepna dosc tanio, pare euro w jedna strone.
          • zjawa1 Dla milosnikow Gor!!!!!!! 11.07.11, 22:11
            Nawet w Tatrach na malyym koscielcu w okolicach jesieni nie przezylam takiego ekstremum jak na Thassos:)
            Centralnie zwiedzalismy ich niby nie wysokie gorki skuterkiem( za tanie pieniadze)..
            Ogolnie pojechalism w ,,ciemno" ale przygoda nie zapomnina do koca zycia:)
            Malo kto ,,wbija sie" w te rejony a naprawde warto-widoki, skarpy-cudo!!!!!
            Wg. mnie grzechem jest byc na Thssos i nie zwiedzic gor....
            Co za tym idzie polecam region Theologos... nawet nazawa mowi sama za siebie:)
            • Gość: rumianek zjawa "co za tym idzie":) IP: *.jjs-isp.pl 12.07.11, 09:02
              ... a kiedy ty wylatujesz na Fuerte, bo miałaś wczoraj lasta wykupić?
              • zjawa1 Re: rumianek :) 12.07.11, 10:07
                Jedziesz ze mna;)
                A powaznie, to wykupilam juz lasta:)
                Lece 25 lipca.
                • Gość: rumianek Re: rumianek :) IP: *.jjs-isp.pl 12.07.11, 12:59
                  Nie jadę, ja bym się tam wynudziła:), ale ciesze się, że Ty lecisz w spełniające Twoje oczekiwania miejsce, a do tego spełniasz swoje marzenie. Tak tylko pytam z ciekawości, kiedy, bo ja już myślałam, że skoro lasta miałaś pilnie w poniedziałek wykupić to może już dziś albo jutro będziesz w samolocie na Fuerte:)
                  Ja z kolei myślę o Lanzarocie z wypadem jednodniowym na Fuerte lub Teneryfie z wypadem na Gomere:)
                  • zjawa1 Re: rumianek :) 12.07.11, 21:10
                    Fuenta jes tak samo ,,nudna":) jak Lanzarote:) To podobny klimat wysp. Jak nie chcesz sie nudzic to na Teneryfe, tam dzieje sie duzo wiecej:)
                    To byla oferat z lastu, bylo malo miejsc wiec musialam szybko ja wykupiic choc wyjadz dopiero 25 lilpca.
                    Jade na 2 tygodnie i mam nadzieje, ze nie bede sie nudzic:)
                    • Gość: rumianek Re: rumianek :) IP: *.jjs-isp.pl 13.07.11, 00:44
                      Lanzarote jest dużo bardziej urozmaicona, zwiedzania jest na 3 dni plus popłynąć na La Graciosa i na Fuerte to już masz 5 dni atrakcji, a na Lanzarote jedne dzień to już nadto plus Lanzarotte. Nie o klimat wszak chodzi, ale o to co wyspa ma do zaoferowania, a Lanzarotte ma: Parque Nacional de Timanfaya, Los Jameos del Agua, Charco de los Clicos - El Golfo, Monumento al Campesino i Casa-Museo del Campesino, La Geria, Haria, Mirador del Río, Arrieta, Teguise, Los Hervideros, Yaiza, Castillo de San José, Castillo de Santa Barbara, Castillo de las Coloradas, Cueva de los Verdes, Salinas de Janubio, Costa Teguise, Fundación César Manrique, Jardín de Cactus, Bei Teguise; Lag o Mar, Oasis de Nazaret, Arrecife, Castillo de San Gabriel, Puerto del Carmen, Papagayo Beach, Betancuria, Pajara, Corralejo i jeszcze jak ktoś lubi Rancho Texas Lanzarote oraz rejs łodzią podwodną. Nie będę się nudzić na pewno:)
                      Ty masz inne priorytety, jedziesz z dzieckiem, chcesz mieć plaże i All w hotelu, wybrałaś więc świetnie, ale ja mam inne priorytety i Fuerte nie jest dla mnie interesująca.
                  • Gość: lilianka Re: rumianek :) IP: *.centertel.pl 12.02.12, 15:03
                    witam

będę prawdopodobnie w Skala Potamia w lipcu tego roku, jak wygląda opieka lekarska w tym mieście? Czy w razie jakiegoś wypadku czy choroby można liczyć na szybką pomoc?
                    • Gość: Marcin Re: rumianek :) IP: *.noblebank.pl 15.02.12, 15:00
                      Szpitala z prawdziwego zdarzenia na wyspie nie ma. Najbliższy jest w Kavali, na kontynencie.
                      W Prinos jest coś na kształt centrum medycznego, czynne 24/7.
                      Poza tym prywatne praktyki lekarskie w: Panagia, Potamia, Potos, Skala Sotiras, Kallirachis, Limenaria, Theologos
      • Gość: A Re: Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 20:16
        Plaże w pobliżu Limenenarii - piasek i kamyki (białe pięknę), są też zatoczki, gdzie panuje imtymna atmosfera. Polecam Plażę Tripiti, niedaleko jest kilka hoteli.Polecam Green Bay - można z plaży na boskaka wrócić do pokoju:)
        Jeżowce widziałam tylko w porcie w Limenarii, ale niektórzy są ostrożni i wchodzą do wody w butach.
        Miłego odpoczynku życzę:)
        • orlos63 Re: Thassos 15.02.12, 19:37
          czy ktoś kojarzy hotel Kateria w Limenarii,pojawił się chyba po raz pierwszy w ofercie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka