Dodaj do ulubionych

Z ITAKĄ na Kretę 27/05

18.05.04, 14:32
czy ktoś podróżował z ITAKĄ na Kretę - jakie wspomnienia?
Kto zna hotel Myrtilos w Kastelli?
Obserwuj wątek
    • rolf.turysta Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 18.05.04, 22:03
      O Jezu! Z nudów postanowiłem sprawdzić to cudo. NIE MA GO W NIEMIECKICH
      GOOGLACH, nie istnieje też na żadnym portalu typu "hotel bewertung" (oceny
      hoteli przez turystów). Z danych wspaniałego biura Itaka można się dowiedzieć,
      że hotel ów liczy 40 pokoi i znajduje się w jakiejś dziurze. Cena poraża - 990
      zł za 2 tygodnie, no ale... nie spodziewałbym się za tę kwotę luksusów.
      Normalne oferty normalnych hoteli na Krecie kosztują w lastach ok. 300 EUR za
      tydzień. Życzę szczęścia
      • jita Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 19.05.04, 10:08
        Nie znasz - nie byłeś - nie wypowiadaj się...
      • gale Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 22.05.04, 23:04
        Turysta? Jaki z Ciebie turysta, przyjacielu?

To hotel calkiem przyzwoicie wygladajacy, w dobrym miejscu. Istotnie, Kastelli
        jest dziura i to wlasnie stanowi o atrakcji tego miejsca. Osoby, ktore wola sie
        gniezdzic w Platanias i Ammoudarze jada tam - wlasnie za EUR 300 za tydzien. To
        proste.

Uwazam natomiast za cokolwiek osobliwe wypowiadanie sie tonem mentorskim o
        miejscu i hotelu, ktorych w ogole nie widzialo sie.
    • Gość: maga Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 IP: 195.117.40.* 19.05.04, 12:23
      Nieprawda - hotel ma stronę internetową: www.mirtilos.com
      Itaka ma go pierwszy raz w ofercie, dlatego pewnie nikt ci nic nie powie
      konkretnego. Byłam w ubiegłym roku przez jeden dzień w Kissamos i postanowiłam
      wrócić tam w tym roku, tym razem na całe dwa tygodnie. Też lecę 27 maja, ale z
      Triadą do Kissamos Palace. Zależy kto czego szuka i oczekuje - ja lubię ciszę i
      spokój, a miejscowość jest na uboczu, z dala od turystycznych resortów i ma w
      sobie atmosferę małego greckiego miasteczka. Okolice cudowne, do Chanii można
      pojechać w każdej chwili (14 autobusów dziennie), niedaleko na cudowną
      Elafonissi i na Gramvoussę, do Samarii też można się wybrać. Ponieważ jadę na
      Kretę drugi raz, nie chcę od rana do wieczora gonić turystycznych atrakcji, ale
      zwiedzać z umiarem i trochę zwyczajnie się polenić. Plaża w Kissamos jest
      całkiem w porządku (trochę kamieni, ale dużo czyściej niż na przedmieściach
      Rethymno, gdzie mieszkałam rok temu), a jeśli to za mało, to niedaleko jest
      ładniejsza Falassarna. Hotel, do którego jedziesz, wygląda całkiem porządnie,
      jest czysty, zadbany, blisko plaży i ma duży basen - czego chcieć więcej?
      • dorka6 Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 22.05.04, 23:37
        nie mam wyżywienia w hotelu - czy znasz moze orientacyjne ceny i czy w Kissamos
        nie ma problemu z zaopatrzeniem się w jakieś jedzenie?
      • dorka6 Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 22.05.04, 23:54
        mam jeszcze pytanko do Ciebie: skąd wylatujesz i o której - może się spotkamy w
        Kissamos - my też lecimy odpoczywać (ze względu na małe dziecko nie będziemy
        mogli sobie pozwolić na większe zwiadzanie więc zamiast tego troszkę nam
        opowiesz)

do usłyszenia
        • Gość: maga Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.04, 13:56
          Lecę o 5 rano z Warszawy do Heraklionu. Potem czeka mnie jeszcze podróż
          autokarem do Kissamos. Oczywiście, że chętnie się spotkam. Jadę z mężem i
          dzieckiem (6-letnią dziewczynką, blondynką).
          Nie przejmujcie się brakiem wyżywienia - w KIssamos jest kilka sklepów, można
          bez problemu zrobić śniadaniowe zakupy, a na kolację wybrać się do jednej z
          tawern przy plaży, albo w głębi miasteczka. Tu na forum wszyscy polecają
          niejakiego Papadakisa, kultową tam jadłodajnię, ja w ubiegłym roku jadłam gdzie
          indziej i też było smacznie. W hotelach (o ile nie mają pięciu gwiazdek)
          najczęściej serwują takie sobie jedzenie, które nie umywa się do tego w
          tawernach. W ubiegłym roku w miejscowościach na uboczu, takich jak Kissamos czy
          Plakias na południu można było dostać np. menu dla dwóch osób. Płaciło się 10-
          12 euro (w Plakias nawet 8, ale tam jeździ dużo Czechów i stąd tak niskie
          ceny), a w cenie była 2x przystawka, 2x danie główne, 2 x deser i pół litra
          wina. No i oczywiście po kieliszku raki na do widzenia. Co do cen, radzę
          pogrzebać na forum - tegoroczne podawała Neronka.
          Z dzieckiem, nawet całkiem malutkim, z Kissamos warto wybrać się na Elafonissi -
          to prawdziwy raj, nie tylko dla maluchów. Woda lazurowa, płyciutka (z jednej
          wysepki na drugą przechodzi się brodząc po kolana, piaseczek z różowym,
          koralowym nalotem - cudo. Z Kissamos jeździ tam autobus, a jeśli macie prawo
          jazdy, radzę wynajęcie samochodu. Są jeszcze wycieczki statkiem z pobliskiego
          portu na Balos i Gramvoussę. Też warto. No i Chania - chyba najpiękniejsze
          miasteczko na Krecie (piszę "chyba", bo po ubiegłorocznych wakacjach mam
          sentyment do Rethymnonu).
          Kissamos to spokojne, senne wręcz miasteczko, ale można tam się rzeczywiście
          poczuć jak w Grecji, w przeciwieństwie do molochów turystycznych w stylu
          Hersonissos. Pozdrowienia, jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pytaj,
          maga
          • dorka6 Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 23.05.04, 22:32
            My lecimy z Poznania o 22:30 do Chanii także w kissamos będziemy w środku nocy;
            serdeczne dzięki za wiadomości; bardzo chętnie się z Wami spotkamy a
            dziewczynki pewnie pobawią, może razem wybierzemy się na jakąś eskapadkę.
            My będziemy w Hotelu Myrtilos - Dorota Lis
            Dajcie namiary na siebie.
            • Gość: maga Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 IP: 195.117.40.* 24.05.04, 10:40
              Będziemy w Kissamos Palace. Magda, Tomek i Julka. My ciemnowłosi, ona blondynka
              • dorka6 Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 24.05.04, 11:45
                ja będę miała swój telefon 0502057940;
                będziemy Was szukać

do zobaczenia
    • Gość: Kritikos Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 IP: *.agn.forthnet.gr 19.05.04, 12:39
      To znowu ja czytam to forum i nie moge sie zgodzic z wieloma rzeczami

pytacie gdzie sie wybrac Rethimnon czy Chania na Krecie

Moja rada jest taka wybierajcie w czasie pierwszego pobytu na Krecie
      Krete centralna najdalej na zachod Agia Pelagia
      a na wschod Agios Nikolaos.
      Czemu otoz w czasie pierwszego pobytu chcemy zobaczyc jak najwjecej wiec bylo
      by dobrze aby wszedzie bylo w miare blisko i mozna na noc wrocic do hotelu
      gdzie sie mieszka i za ktory sie juz zaplacilo. Z tych miejscowosci miedzy
      Agia Pelagia a Ag.Nikolaos napewno wrocicie z najdalszej czesci Krety na noc
      a i baza hotelowa w tym rejonie jest bardzo dobra.Zachodnia Kreta jest
      swietna i piekna ale idealna na drugi czy tez trzeci pobyt na Krecie wiec
      moze warto sie zastanowic zanim podejmiecie decyzje.To samo dotyczy Krety
      wschodniej.
      Kreta
      To wspaniale miejsce na ziemi ma tak wiele do zaoferowania ze zaspokoi gusta
      najwybredniejszych turystow mozna znalezc tu plaze jak z karaibow (Polecam
      Gramwose ale samochodem nie statkiem z Kissamos)Czy tez Palmowe plaze Vai czy
      Moni Preweli .Swietne miejsca do nurkowania jak Agia Pelagia czy tez do
      surfingu czy keyta plaze Amudary.
      To narazie tyle:
      Jezeli wybieracie sie na Krete czy chcecie sie cos o niej dowiedziec piszcie
      na Forum lub e- maile z pytaniami na :kreta_wycieczki@poczta.onet.pl
      Odpowiemy na kazde pytanie.
      np.Gdzie pojechac o jakie hotele pytac gdzie wybrac sie samochodem co zobaczyc
      jakie plaze sa na Krecie jak wybrac sie na Santorini czy przyjechac
      samochodem itp.
      Na pytania odpowiadaja pracownicy Kretenskiego Biura Podrozy Dan Travel
      Malgorzata i Piotr
      W e-mailach pytacie gdzie dokladnie miescza sie biura agentow ktorzy nas
      sprzedaja .(organizatorem wycieczek jest kretenskie biuro DAN TRAVEL)
      Wypozyczalnia samochodow Carera miesci sie w Hersonissos przy ulicy
      El.Venizelou127 (to jest glowna ulica w Hersonissos)obsluga Polska codzienie
      od 9:00 do 14:00 i od 19:00 do 22:00
      poza tym w Hersonissos biuro
      Thomas Happy Train przy ul.Sanoudaki21(idac pramenada przy plazy w strone
      Heraklionu nalezy skrecic w lewo za Burger Hause i za ok 50m bedzie biuro)
      W Stalidzie sa dwa biura przy glownej promenadzie przy morzu biura "AMIGO"

to opinia jednego z turystow:
      Ludzie co sie porobilo na tej Krecie jestem tu po raz trzeci i nie moge
      uwierzyc?Czemu mamy tracic swoje pieniadze czemu mamy dawac sie naciagac na
      kiepski serwis i beznadziejna obsluge. To co proponuja rezydenci polskich
      biur podrozy to jawna kpina.Takich cen na wycieczki i takimi autobusami nigdy
      nie bylo.
      Gdybym nie kupil wycieczki w Carera Hersonisos to bym nie uwierzyl ze to
      mozliwe za tak male pieniadze pojechac na Spinalage,Knossos czy Water City i
      to po tak niskich cenach
      Knossos muzeum autokar 1 euro(przewodnik(polski i grecki )11 euro Razem 12Euro
      Spinalonga B.B.Q.autokar 1 euro przewodnik (polski i grecki)8 euro statek i
      lunch z grila 10 euro Razem 24Euro
      Samaria autokar 1euro przewodnik(polski) 19 euro Razem 20 Euro
      Wieczór Kreteński autokar 1euro przewodnik(polski)5 euro występy
      folklorystyczne i posiłek 15 euro Razem 21Euro
      Santorini autokar 1 euro statek (sniadanie i obiad w cenie)65 euro Razem
      66Euro
      Park Wodny (Water City) autokar 1 euro całodniowy wstęp do parku 12 euro
      Razem13Euro
      Sitia Vai (od czerwca ) autokar 1 euro przewodnik (Polski) 8 euro winiarnia 4
      euro 13Euro.

Wiem ,ze sprzedaja ich tez w innych miejscach na Krecie w Hersonisos jeszcze
      biuro Tomas Travel happy train ul.Sanoudaki21 i Stalida ,Amigo Tours.
      Przewodnikami sa ludzie ktorzy od kilku ladnych lat oprowadzaja wycieczki po
      Krecie i Grecji moze znacie Pani Malgosia i Pan Piotr to fachowcy. Jezeli
      chcecie sie czegos dowiedziec besposrednio od nich to piszcie
      kreta_wycieczki@poczta.onet.pl lub dzwoncie czy sms na numer Pani Malgosia +3
      06947075377;Piotr+3 06947075378
      Ludzie po co przeplacac przeciez to nasze pieniadze i tak nikt nie nabije nas
      w butelke.Powodzenia milego zwiedzania Krety.

Dla porownania Ceny wycieczek Selektours;Orbis;Itaka;Open travel;
      Wieczor Kretenski 42 Euro w Dan travel 21Euro
      Spinalonga 44 Euro w Dan travel 24Euro
      Santorini 93 Euro w Dan travel 66Euro
      Wawoz Samaria 50,5Euro w Dan travel 20Euro
      Knossos 31 Euro w Dan travel 12Euro

Wiec Sami widzicie czy warto przeplacac

• Gość: Mariusz Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 25.05.04, 08:48
      Hej !!! Ja z żoną szukam czegoś na Krecie na termin koniec czerwca i początek
      lipca. Czy ten hotel o którym prowadzicie dyskusje jest odpowiedni dla małych
      dzieci ( rok i 3miesiące ). Mamy dwóch chłopców bliźniaków. Troszkę się
      obawiamy wylotu z dwójką maluszków. Skoro w hotelu nie ma wyżywienia, to czy
      nie byłoby problemu z jedzeniem dla takich maluchów. Mam szereg pytań
      skierowanych do Mag i Dory. Proszę o radę : mmogszewczyk@op.pl
      • dorka6 Re: Z ITAKĄ na Kretę 27/05 26.05.04, 08:53
        hej
        wysłałam do Ciebie e'maila. Ja wracam z Krety 10.06 więc będę mogła coś więcej
        powiedzieć na temat tego Hotelu. jeśli dasz mi numer telefonu to wyślę sms'a z
        Krety jak wygląda Hotel i zaopatrzenie na miejscu. Ja też jadę z małym
        dzieckiem (19 miesięcy)
        do usłyszenia
        • stokrotka1 Re: Jak wypadł Myrtilos 13.06.04, 23:25
          dorka6

Bardzo proszę o informację na temat hotelu Myrtilos. Chcę wyjechać na początku
          lipca.
          Napisz proszę jaki standart i położenie hotelu.
          Możesz odpowiedzieć na mój adres e-mailowy.
          • dorka6 Re: Jak wypadł Myrtilos 15.06.04, 08:32
            mój adres: Dorota.lis@bzwbk.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka