Dodaj do ulubionych

Podróż samochodem przez Włochy

IP: *.szwajcarska.pl 13.01.06, 22:04
W wakacje mam zamiar wybrać się do Włoch na ok. 3 tygodnie.
Ma to być samodzielny wyjazd, bez żadnego biura podróży.
Będą jechać 3-4 osoby jednym samochodem.
Może macie jakieś cenne rady odnośnie takiej podróży? :)
Jak myślicie ile orientacyjnie potrzeba pieniędzy na taką podróż?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 01:51
      Koszt podrozy samochodem oraz ilosć kilometrow mozesz sobie obliczyc na tej
      stronie www.viamichelin.com
      Tez sie zastanawiam w tym roku nad podroza na poludnie Wloch, a wlasciwie na
      Sycylie.
      • radioaktywny Re: Podróż życia przez Włochy 14.01.06, 13:28
        Nie tylko strona michelina. Do obliczenia kosztow polecam jeszcze:
        abc.onet.pl/2029,1064800,kontent.html
        oraz:
        abc.onet.pl/3620,kontent.html
        Od kilkunastu lat w wakacje podrozuje po tym kraju. Moim zdaniem jest to
        najlepszy sposob na poznanie piękna Włoch.
        Radzę korzystać z potężnej sieci kempingów. Praktycznie wszędzie są, i nie ma
        możliwości aby podróżników zastał wieczór bez noclegu.
        Jest to chyba najekonomiczniejszy sposób podróżowania i szansa na moc przygód i
        niezapomnianych wspomnień.
        community.webshots.com/user/radioaktywny100
        • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 17.01.06, 12:23
          Dzięki za cenne rady.
          Też chyba bym chciała na koniec wyprawy dotrzeć na Sycylię :)
          Podróż by trwała 3-4 tygodnie.
          Jak myślicie ile to wszystko orientacyjnie może kosztować?
          • vojager29 Re: Podróż życia przez Włochy 17.01.06, 13:58
            benzyna przecietnie 1.4 euro litr (do lata ceny moga ulec zmianie)
            hotele przecietnie okolo 70 euro - dwie osoby/doba
            wyzywienie to chyba najtrudniejsze do obliczenia ale dwie osoby, zyjac skromnie
            powinny zmiescic sie w granicach
            sniadanie 10 euro -pizza
            obiad 20 euro - cos na cieplo
            kolacja 10 euro - pizza

razem 40 euro na dzien

noclegi ....70 euro
            wyzywienie..40 euro
            razem......110 euro x 21 dni = 2310 euro plus paliwo

sa inne alternatywy obnizajace koszty jak np. noclegi na kampingach, pod
            namiotem, wynajecie appartamento gdzies na uboczu szlakow turystycznych,
            prowiant jak np. papu w puszkach i butla gazowa z Polski
            • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 17.01.06, 15:40
              No mnie interesuje ta tańsza wersja, nie potrzebuję na razie jeszcze luksusów,
              poza tym mam dość ograniczony budżet a pojechać chcę.
              W tamtym roku moja przyjaciółka pojechała do Francji, 3 osoby miały razem 9
              tys. zł i starczyło im to na miesiąc - benzyna, spanie na kempingach, w
              namiotach, raz czy dwa jakieś schronisko, jedzenie częściowo własne, kupowane
              również w tanich supermarketach, od święta - restauracja :) i było zajebiście :)
              A macie jakieś opcje jak jechać i co zwiedzać? Bo ja znam tylko Sycylię gdyż
              spędziłam na niej 2 miesiące ale muszę koniecznie wrócić do tego raju bo kocham
              tą wyspę :) W tym roku chciałabym zwiedzić Włochy i na koniec zawitać na
              Sycylię :)
              • Gość: radioaktywny Re: Podróż życia przez Włochy IP: *.astral.lodz.pl 17.01.06, 17:41
                Biorac pod uwage kompromis w wydatkach sądzę, że w zupełności powinno starczyć
                6 tyś złotych. Francja jest nieco droższa.
                Polecam południowe Włochy, trudno mi tu stwierdzić który region jest
                ładniejszy. Ja stawiałbym na Apulię i Kalabrię - piękne plaże i widoki, dużo
                zabytków do obejrzenia i charakterystyczny klimat tego kraju, który na północy
                już się zaciera (czyt. "globalizuje" ).
                Pozdrawiam
                • linn_linn Re: Podróż życia przez Włochy 17.01.06, 19:43
                  Apulia jest jednak dosc droga: nie powinna, a jest.
                • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 18.01.06, 13:28
                  6 tys. na osobę?
              • Gość: bah7 Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 17.01.06, 19:21
                > A macie jakieś opcje jak jechać i co zwiedzać?

Skoro lubisz jeździć autem, to możesz twórczo rozwinąć np. taki wstępny projekt:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=5792890

Oczywiście, chętnie Ci w tym spróbuję pomóc... :-)

Pzdr

bah7
                • vojager29 Re: Podróż życia przez Włochy... 17.01.06, 19:30
                  jesli to co podalem uwazasz za luksus !!!
                  • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 18.01.06, 13:15
                    Miałam tu na myśli np. hotel za 70 euro/2 osoby. Nie muszę spać w hotelach za
                    35 euro za noc ponieważ moje koleżanki np. spały w schroniskach za 10 euro. O
                    to mi chodziło. Niepotrzebne mi hotele o wysokim standardzie gdyż ja jadę tam
                    zwiedzać a nie wylegiwać się w hotelowych pokajach :)
                    • vojager29 Re: Podróż życia przez Włochy... 18.01.06, 14:05
                      oczywiscie, luksus to pojecie bardzo wzgledne
                      masz wiec alternatywe, sypiac w namiocie bo to chyba najtansze i jak ktos lubi
                      bardzo przyjemne, ostatecznie zamiast pizzy mozna robic kanapki, picie we
                      Wloszech jest bardzo tanie a zabierajac ze soba np. sucha kielbase, mozna
                      zarcie faktycznie zalatwic to duzo taniej
                      to co podalem bylo wskazowka ile moze kosztowac pobyt, spedzajac go w hotelowym
                      lozku jak ktos lubi ...........
                      • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 18.01.06, 14:09
                        :)
                        Może gdybym dysponowała nieograniczonym budżetem to bym się nie zastanawiała
                        gdzie będę spać tylko zatrzymywałabym się w pierwszym lepszym hotelu ale tak
                        niestety w te wakacje się nie stanie :)
                        Ale nie zrezygnuję z wakacji tylko dlatego, że nie będę mogła się wyspać w
                        hotelowym łóżku za 100 euro :)
                        • vojager29 Re: Podróż życia przez Włochy... 18.01.06, 14:36
                          ach, nie ma zadnego powodu rezygnowac z wakacji tylko dlatego, ze nie bedziesz
                          mogla spac za 70 euro, na kampie w namiocie mozna sie tez swietnie wyspac za 7
                          euro a moze i taniej
                          zycze przyjemnych wakacji
                • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 18.01.06, 13:16
                  O matko! Ile tam jest wpisów! :)
                  • Gość: wal Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.icpnet.pl 18.01.06, 22:02
                    Tak, trasa podana przez bah'a jest bardzo ciekawa, ale jak dostać miesiąc
                    urlopu w jednym kawalku ?
                    • Gość: bah7 Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 18.01.06, 23:20
                      Wal, Ewelina ma 3 tygodnie urlopu i chciałaby nawet dotrzeć na Sycylię - ja Jej
                      ten cel troszkę okroiłbym, jak zapewne zauważyłeś... ;)

No i moja trasa raczej pokazałaby głównie piękno i różnorodność Natury różnych
                      włoskich regionów, urok miasteczek, a słynne zabytki tylko w kilku dużych
                      włoskich miastach.

Pzdr

bah7
                      • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 18.01.06, 23:36
                        Trasa jest interesująca zapewne :)
                        Poczytam sobie jeszcze ten wątek.
                        Ale przyznam, że nie mam jeszcze pomysłu jak i co zwiedzać, nie znam Włoch,
                        znam tylko Sycylię, gdzie 2 lata temu spędziłam dwa wspaniałe miesiąca i wiem
                        jedno - że muszę tam wrócić :) Myślałam żeby poświęcić 2 tygodnie na Włochy i
                        tydzień na Sycylię.
                        Ale jakiś sensowny plan żeby zobaczyć jak najwięcej muszę jeszcze przemyśleć i
                        dlatego stworzyłam ten wątek :)
                        • vojager29 Re: Podróż życia przez Włochy... 19.01.06, 11:38
                          pardon, bedzie od rzeczy jesli zapytam ile masz lat ?
                          • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 19.01.06, 12:27
                            A co do ma do rzeczy?
                            • Gość: Ewelina Re: Podróż życia przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 19.01.06, 12:28
                              W jakims konkretnym celu to Cię interesuje?
    • Gość: saft Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 19.01.06, 12:32
      gdybys miała samochodem jedynie dojechać na sycylię a póxniej jedynie z niej
      wrócić spowrotem - zajmie ci to 4 dni. Weź to pod uwagę
      Przy czym te 2 dni np. powrotu, nie zawierają żadnego zwiedzania przy okazji -
      to dwa dni siedzenia w samochodzie.
      • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 19.01.06, 13:06
        Wiem o tym bo już samochodem jechałam na Sycylię.
        • Gość: saft Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 19.01.06, 13:13
          i nie wiesz ile Cię to kosztowało?
          • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 19.01.06, 13:14
            Wiem bo jechałam autokarem :)
            • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 19.01.06, 14:26
              Gość: Ewelina 19.01.06, 12:28 + odpowiedz

W jakims konkretnym celu to Cię interesuje?

nie, absolutnie nie
              piszesz, ze chcialabyc jak najwiecej wiec pomyslalem sobie, ze stoisz pewnie
              nad grobem, nie masz juz zbyt wiele czasu i chcialabyc zabrac ze soba jak
              najwiecej wspomnien na tamten swiat
              przepraszam za ten czarny humor ale takie skojarzenia moga sie nasunac z tym
              najwiecej na jeden raz
              jesli jestes jeszcze mloda zostaw cos na nastepne razy przeciez zycie nie
              konczy sie tego lata a Italia jest taka piekna
              ja w Italii bylem niezliczona ilosc razy - odbylem przynajmniej ponad 30
              wycieczek/urlopow - i mam ciagle wiele do "zaliczania" i nie majac zamiaru
              umierac juz zaraz mysle, ze mam jeszcze czas na reszte
              proponuje mniej a dokladniej i tak za kazdym razem
              • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 19.01.06, 14:41
                Ok :)
                Ale ja przecież nie napisałam, że chcę zobaczyć jak najwięcej, tylko chce jakoś
                ten plan wycieczki sensownie zorganizować :)
                A nad grobem jeszcze nie stoję :P
                Skoro już tyle razy byłeś we Włoszech to na pewno mi coś sensownego doradzisz :)
                • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 19.01.06, 21:28
                  chetnie bym ci poradzil ale moje wyliczenie juz odrzucilas jako zbyt luksusowe
                  mimo, ze w moich oczach bylo bardo skromne ale jesli ptasz o rade to sprobuje,
                  otoz jesli chcesz naprawde cos wyniesc z wycieczki/urlopu to nie przemieszczaj
                  sie z dnia na dzien, wybierz sobie np. max 3-4 ciekawe miejsca ale tak aby to
                  co chesz zobaczyc nie bylo oddalone wiecej jak np. 50 km od "noclegowni" na
                  kampingu jesli ci odpowiada miedzy innymi po to abys mogla poswiecic bez
                  zadnego pospiechu czas na zwiedzenie i sycenie sie tym co ogladasz, powinnas
                  nalezec do tych co zwiedzaja a nie do tych co zaliczaja robiac sobie fotke dla
                  znajomych po powrocie do kraju
                  interesujace cie miejsca znajdziesz w kazdym przewodniku, ktorych jest pelno w
                  supermarketach ja ci ich lepiej nie potrafie opisac, zreszta moj opis bylby
                  zawsze bardzo nieobiektywny bo widziny moimi oczyma
                  o zyciu kampingowym nic ci powiedziec nie potrafie bo go nie znam, tu jest
                  wielu takich co maja na tym polu duzo doswiadczenia i moga ci poradzic a
                  jesli kiedys te 70 euro za hotel nie bedzie juz dla ciebie luksusem to chetnie
                  dam ci "dobre rady" na inne spedzenie urlopu niz wedrowne

przyjemnych wakacji

• aga72 Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 01:13
                    z doświadczenia z podróży po itali wiem, że za 10 euro mozna zjeść o wiele
                    lepsza kolację i śniadanie sporządzone własym sumptem niż konsumowanie
                    codziennie w restauracji pizzy. natomiast opisy miejsc są zawsze bardzo cenne
                    chociaz widziane oczami poszczególnych ludzi. dlatego chetnie poczytałabym o
                    twoich wrazeniach z toskanii
                    • Gość: rysio Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 01:58
                      za 5 euro na poludniu zjesz taka pizza jak za polnocy za 12
                      • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 09:18
                        • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 10:25
                          cos nie wypalilo

aga72 20.01.06, 01:13 + odpowiedz

twoich wrazeniach z toskanii ""

napewno masz racje, w domu mozna zjesc o wiele taniej ale chyba nie o to chodzi
                          na urlopie ?
                          Ewelina pytala a ja odpowiedzialem, ot i wszystko

widzisz, mnie najbardziej interesuja opisy pisane przez profesjonalistow, sa
                          rzeczowe, beznamietne a wnioski kazdy moze wyciagac wlasne, porownujac opis z
                          rzeczywistoscia
                          o´key troche osobiscie,
                          najwieksze wrazenia robi na mnie Florencja i zabytki sakralne w Pizie, podobno
                          sa ludzie, ktorzy potrzebuja pomocy psychologa do "strawienia" tak wielkiego
                          nawalu dziel renesansu na tak malym terenie, mnie sie to nie przytrafilo ale
                          wrazenie jest niesamowite
                          uwielbiam nature a ta w Toskanii niczym mnie nie zachwyca lubie za to ich wina
                          a szczegolnie Brunello ale takze dobre Chianti Classico, szczegolnie te z roku
                          1997, niektore sa wspaniale, ach niebo w gebie tak wieczorkiem na tarasie z
                          widokiem na morze i pobliskie pagorki, raj na ziemi

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 20.01.06, 14:03
                            Dla mnie rajem na Ziemi było mieszkanie na Sycylii w 300-letniej barakowej
                            kamienicy, w miejscowości, że tak powiem "nie skażonej" milionami turystów
                            wszędzie pałętających się. I codziennie rano okoliczni mieszkańcy zbierali się
                            pod tą kamienicą i głośno plotkowali a ja wychodziłam na balkon i naprzeciwko
                            stara Włoszka podlewała swoje pomidory na balkonie.
                            Dla mnie to był raj na Ziemi! :)
                            Chętnie poczytam o waszym raju :)
                            I znowu chciałabym coś takiego przeżyć! Jeśli wiecie co mam na myśli a na pewno
                            wiecie :)
                            Pozdrawiam!
                            • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 20.01.06, 14:04
                              Barokowej a nie barakowej rzecz jasna :)
                          • aani Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 15:09
                            Rany, vojager, Ty naprawde w Italii jesz pizze na sniadanie??????
                            I jedyny sensowny Twoim zdaniem nocleg to hotel za 70 euro?

Juz nie raz mowilam, ze absolutnie nie popieram spania w samochodzie, ale
                            przeciez sa tansze alternatywy - szczegolnie, jesli ludzie jada po to, zeby
                            pozwiedzac, a nie wyspac sie i najesc. Pizza na sniadanie na przyklad.
                            Chca zabrac namioty - Twoim zdaniem to zle? To nie jest wlasciwa forma
                            zwiedzania?
                            Oprocz namiotow na campingach mozna spedzic noc w domkach - tez duzo taniej,
                            niz za 70. Pomijajac mase tanszych pensjonatow, ktore na spedzenie nocy
                            zupelnie wystarczaja. Tym bardziej, ze znacznie ciekawiej spedza wieczory na
                            zewnatrz - chocby w toskanskim miasteczku na tarasie z widokiem na pobliskie
                            pagorki - tu sie akurat z Toba zgodze - raj ;)
                            • Gość: :))) Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 15:33
                              No co ty, facet Byl 30 razy w Italii, gdzie zachwyciły go zabytki sakralne Pisy
                              i Chianti Classico. HaHa
                            • linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 15:39
                              Pizza moze byc np. kawalkiem 10 x 10 cm. Dla wielu Polakow to o wiele za malo.
                              Tym bardziej, ze byla mowa takze o kolacji.
                              • aani Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 15:44
                                Jasne, tylko watpie, czy w renomowanych restauracjach podaja pizza al taglio
                                na co dzien
                                na sniadanie ;)
                                • linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 19:10
                                  Byla mowa takze o kolacji...
                                  • aani Re: Podróż samochodem przez Włochy 20.01.06, 20:12
                                    kolacji sie nie czepiam ;)
                                    sama moglabym jesc pizze co wieczor :)
                            • Gość: bah7 Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20.01.06, 17:47
                              > ...na campingach mozna spedzic noc w domkach...

Aani, czy możesz opisać swoje doświadczenia w tym temacie, np.:
                              - wynajmowanie domku tylko na 1 noc i to w ciemno (poza szczytem sezonu);
                              - czy jest pościel, ręczniki itp. wyposażenie;
                              - czy w domku jest WC, prysznic;
                              - wielkość domku (za ile łóżek trzeba płacić);
                              - i inne info, które Ci przyjdzie do głowy...

Pozdrawiam

bah7
                              • aani Re: Podróż samochodem przez Włochy... 20.01.06, 18:24
                                ja nieczesto jezdze bez wczesniejszej rezerwacji
                                w zasadzie prawie nigdy. Oczywiscie, poza sezonem pojechalabym i bez - jesli
                                nie bedzie noclegu w jednym miejscu - znajdzie sie gdzie indziej. W sezonie -
                                nie.
                                Jesli jade w nowe, nieznane miejsca - szukam czegos w necie, rezerwuje itd.
                                Jesli w stare - zazwyczaj wracam w sprawdzone.
                                Wyposazenie - zalezy od standardu.
                                Ja jesli jade do domkow - zawsze biore swoja posciel i reczniki.
                                Do pensjonatu oczywiscie nie.
                                Na niektorych campingach ewentualna posciel jest dostepna za doplata, na
                                niektorych po prostu jest i tak (nieczesto), na niektorych trzeba miec swoja.
                                Reczniki - nie zauwazylam, zeby gdzies byly.
                                To samo z WC i lazienka - tez zalezy od standardu domku.
                                Zazwyczaj campingi dysponuja roznymi domkami - do wyboru. Oczywiscie te z
                                lazienka sa drozsze. Ale to wszystko sparawdzam i ustalam wczesniej przez net.
                                Podobnie z kuchnia i wyposazeniem - niektore sa full wyposazone, lacznie z
                                kieliszkami, inne nie - to tez trzeba sprawdzic wczesniej. Jesli nie ma info na
                                stronie internetowej - pytam mailem.
                                Oplaty tez sa rozne - zalezy od campingu - niektore maja po prostu stala cene
                                za domek np 4 osobowy - nawet, jesli tam spia tylko dwie - cena pozostaje.
                                Gdzie indziej bywa tak, ze placi sie jakas cene za sam domek + pobyt dla ilus
                                osob. To wszystko po prostu trzeba sprawdzic, zreszta przy rezerwacji zazwyczaj
                                wyliczam sobie z cennika, ale i tak mailem pytam ile bedzie kosztowal pobyt
                                tylu i tylu osob w takim domku w danym termine - jako calosc, z samochodem
                                wlacznie. Wtedy nie ma niespodzianek.
                                W niektorych miejscach trzeba wplacic zaliczke albo podac nr karty.
                                Ale szczerze mowiac - we Wloszech nieczesto. I chyba nigdy w miejscach, w
                                ktrych juz bylam wczesniej. Fakt, ze koresponduje po wlosku i podaje wloski
                                adres - to moze miec znaczenie ;)
                                W sezonie nie wszedzie chetnie wynajmuja domki na 1 noc, w najbardziej
                                obleganych miejscach moze byc trudno. Trzeba to po prostu zalatwic wczesniej.
                                Ale to tez nie regula - kiedys udalo mi sie zalatwic w sierpniu 1 noc dla 7
                                osob z tylko dwudniowym wyprzedzeniem w Rzymie.
                                Reasumujac - to wszystko jest bardzo indywidualne.
                                I na pewno lepiej wszystko dokladnie sprawdzic wczesniej.
                                I mysle, ze wszystkie Twoje pytania zadalabym w mailu skierowanym do
                                konkretnego campingu. Po peostu nie da sie na nie odpowiedziec ogolnie. A
                                wszystkie sa istotne.

• Gość: bah7 Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20.01.06, 19:37
                                  Aani!

Bardzo dziękuję za informacje.

Tylko jest jeden problem - niestety, nie będę wcześniej rezerwował dwudziestu
                                  1-dniowych noclegów, bo za nic nie zrezygnuję z Wolności na wycieczce urlopowej.
                                  Zresztą sama napisałaś: "jeśli nie będzie noclegu w jednym miejscu - znajdzie
                                  się gdzie indziej".
                                  Co będę zwiedzał po drodze, to z przyjemnością, szczegółowo mogę zaplanować,
                                  ale po co mam się stresować tym, ile czasu dokładnie mi to zajmie i gdzie
                                  _muszę_ dojechać na nocleg?

Z Twoich info wynika, że na włoskich kempingach (tak propagowanych na Forum) są
                                  porządne domki, które mogą być alternatywą dla pensjonatów.
                                  Tak jest np. w Skandynawii, ale np. we Francji, czy Chorwacji - raczej nie...

Pozdrawiam serdecznie

bah7
                                  • aani Re: Podróż samochodem przez Włochy... 20.01.06, 20:10
                                    Jesli nie jedziesz w sezonie - na pewno znajdziesz, zreszta bukowanie 20
                                    pojedynczych nocy i koniecznosc gonienia planu to faktycznie bez sensu. Poza
                                    tym - zawsze mozna wrzucic do bagaznika awaryjny namiot i w razie kryzysu -
                                    kazdy camping Cie przyjmie.
                                    Chociaz - w sezonie - nie kazdy ;)
                                    Faktycznie jest z tym podobnie, jak w Skandynawii, tylko tam nie spotkalam
                                    wliczoego w cene sniadania - w Italii nieczesto, ale zdarza sie. Wloskie
                                    sniadanie ;) I tez fakt ze zabukowanie netem sensownego domku we Francji to
                                    ciezka praca. Z Chorwacja nie mam jeszcze doswiadczen.
                                  • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 21.01.06, 00:00
                                    Dokładnie hahaha... kto będzie rezerwował 20 noclegów i każdy gdzie indziej?
                                    Chyba tylko jakiś wariat, i jemu też myślę, że to się nie uda.
                                    Widzę, że dyskusja rozgorzała na dobre :) i dobrze :)
                                    Ja nie mam zamiaru planować gdzie będę spała danego wieczoru bo to bez sensu,
                                    może w danym miejscu spędzę 2 dni a może 4 dni - nie wiem, tam gdzie akurat
                                    będę, tam będę spała. Z doświadczenia mojej przyjaciółki, która spędziła
                                    miesiąc wakacji we Francji wiem, że tak można, i nie za 70 euro ale za 10 euro
                                    albo za nawet i mniej i nie trzeba dokonywać żadnej rezerwacji wcześniejszej.
                                    • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 21.01.06, 00:04
                                      No właśnie - apropo cen jakie ceny są na kempingach itd., itp.?
                                      • Gość: tvp Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 02:11
                                        za namiot auto i trzy osby to w sezonie pewnie ok.40 euro
                                        • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy... 21.01.06, 09:22
                                          aani 20.01.06, 15:09 + odpowiedz

Rany, vojager, Ty naprawde w Italii jesz pizze na sniadanie??????

jesli mialbym wybierac to wole pizze na sniadanie niz sledzie z puszki ja nie
                                          jadam ani tego ani tamtego ale jesli ci smakuja dlaczego nie !!!

proponuje tez, zebys dokladniej czytal/a posty przed wypowiedzia pod tym czy
                                          innym adresem

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.szwajcarska.pl 21.01.06, 17:20
                                            Ojej! Będziemy się teraz kłócić co kto je na wakacjach?
                                            Jeden je śledzie w puszkach (choć mnie na samą myśl o takim śniadaniu aż
                                            wzdryga) ale jak lubi niech je, drugi będzie jadł móżdżek pod beszamelem za 100
                                            euro a trzeci bułkę z serem, która nie kosztuje 10 euro. Każdy je, to co chce i
                                            co lubi.
                                            • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 21.01.06, 18:17
                                              tu sie nikt nie kloci, ot wymiana pogladow a na sniadanie jadam zazwyczaj
                                              buleczke prosto z piekarni, roznego rodzju serki i popijam to mocna kawa z
                                              mlekiem (herbaty panicznie nie cierpie) jesli spie w hotelu to takie sniadanie
                                              kosztuje okolo 8-10 euro na osobe jesli nie jest wliczone w cene pokoju
                                              jesli robimy sami to nie licze ile kosztuje, wiec nie wiem

zastanawiajace, dlaczego komus przeszkadza inna forma urlopu niz kampingowa i
                                              co jest w tym zlego, jesli ktos sypia w hotelach czy apartamentach i nie
                                              przemieszcza sie z dnia na dzien w inne miejsce ?
                                              lub dlaczego tak trudno przyjac do wiadomosci, ze ktos mogl byc we Wloszech
                                              prywatnie ponad 30 razy ?
                                              moj znajomy jest we Wloszech 2 razy w tygodniu czyli ponad 100 razy na rok a
                                              jezdzi juz tam od 10 lat !!!

Gość: :))) 20.01.06, 15:33 + odpowiedz

No co ty, facet Byl 30 razy w Italii, gdzie zachwyciły go zabytki sakralne Pisy
                                              i Chianti Classico. HaHa

a co Chianti Classico to dla ciebie za drogo jesli tak to pelno tam jest win
                                              Chianti w butelkach 3 litrowych po okolo 3 euro wiec nie martw sie, mozesz i ty
                                              sie napic, nie bedzie to co prawda dobre Chianti nie wspominajc o Brunello ale
                                              pale mozesz zalac to moze ci mozg rozjasni zanim cos napiszesz
                                              haha

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 21.01.06, 18:25
                                                Mi nie przeszkadza, że ktoś sobie śpi w hotelu za 100 euro a drugi na kempingu
                                                za 10 euro.
                                                A tak apropo bułeczki z serem i kawą za 10 euro. To ja dziękuję za taką
                                                bułeczkę za 40 zł :)
                                                Taką samą bułeczkę kupię w piekarni za rogiem :) i nie za 10 euro :)
                                                A tak z czystej ciekawości zapytam - po co Twój znajomy lata do Włoch 2 razy
                                                tygodniowo? Nie lepiej już tam zamieszkać?
                                              • Gość: :))) Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 20:54
                                                Za chianti classico tydzien temu zapłaciłem w przeliczeniu na polskie 25 zł. -
                                                to tanio jak za barszcz, misiu:)
                                                w kwestii "zalewania pały" - nie mam takich potrzeb:)

Rozbawiłes mnie swoją głęboką wiedzą o italii, takie informacje o tym kraju
                                                podają w gazetach typu " porady dla gospodyń domowych" - które czasem czytam w
                                                kiblu:). Nie pytaj mnie skąd u mnie w kiblu takie gazety...

Wyciagasz zdumiewające wnioski - ja się z ciebie śmieję, a ty coś o cenie winie!
                                                A i rady masz celne - proponujesz mi sie upić co wg ciebie powoduje
                                                "rozjasnienie mózgu" - to naprawdę bardzo logiczne.

trzymaj się chłopie:)

• vojager29 Re: halo Ewelina 22.01.06, 09:04
                                                  A tak z czystej ciekawości zapytam - po co Twój znajomy lata do Włoch 2 razy
                                                  tygodniowo? Nie lepiej już tam zamieszkać?

jest pilotem

**********************************************
                                                  a do anonimowego.
                                                  Gość: :))) 21.01.06, 20:54 + odpowiedz

jeli chcesz polemizowac musisz sie zalogowac

pa dzidziusiu
                                          • Gość: aani Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.pool212171.interbusiness.it 26.01.06, 14:17
                                            vojager29 napisała:
                                            > jesli mialbym wybierac to wole pizze na sniadanie niz sledzie z puszki ja nie
                                            > jadam ani tego ani tamtego ale jesli ci smakuja dlaczego nie !!!
                                            Sledzi nie jadam pod zadna postacia, ale pizza na sniadanie jako jedyna
                                            alternaatywa dla nich jest cokolwiek szokujaca.
                          • aga72 Re: Podróż samochodem przez Włochy 28.01.06, 11:43
                            ale chciałabym się dowiedzieć też co zwiedzać, na co zwracać uwagę w toskanii.
                            chociaż jedzenie i picie też jest ważną częścią wyjazdu potrzebne jest też i
                            coś dla ducha. bez obawy - strawię dzieła renesansu bez pomocy psychologa.
                            czemu jednak nie zachwyciła cię natura?
    • linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 21.01.06, 09:34
      Warto skorzystac ze strony www.camping.it/
      Nie jest w pelni aktualna np. cd do informacji szczegolowych o campingach, ale
      mozna przejrzec te znajdujace sie w danych regionie. Potem odszukac je w sieci:
      wiele z nich ma bardzo szczegolowe strony / warunki, ceny, platnosci itp. /.
      • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 21.01.06, 17:20
        Dzięki, już zaglądam :)
        • marusia811 Re: Podróż samochodem przez Włochy 22.01.06, 10:14
          ani za ani przeciw ale: zarzucając komuś "głeboką wiedzę o Italii" najlepiej
          błysnąć samemu w miejsce ironii no i popróbować może tego Brunello, które także
          było wymienione
          a tak ma marginesie: Chianti Classico bywają wyśmienite i też drogie, te co
          piłeś to pewnie z Supermarcetto, takie w pękatych 3 litrowych butlach, fakt to
          też Chianti

ach dziecinada
          • Gość: :))) Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 14:59
            rubryczki ci się pomyliły Martusiu

marusia811 napisała

> a tak ma marginesie: Chianti Classico bywają wyśmienite i też drogie, te co
            > piłeś to pewnie z Supermarcetto, takie w pękatych 3 litrowych butlach, fakt to
            > też Chianti

Oj Marta, Marta...cóz to za zdanie?
            Ale niech Ci bedzie, umówmy się, że ty wiesz lepiej co ja piłem. OK?
            Tylko niech to pozostanie między nami! OK?
            • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 22.01.06, 23:27
              Już się zaczęło!
              Teraz każdy będzie się przechwalał co pił i za ile, gdzie mieszkał i za ile.
              A NIE O TO W TYM WĄTKU CHODZI!
              • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 23.01.06, 09:04
                ta to juz jest prawie z kazdym watkiem, niby dlaczego ma byc inaczej na twoim ?

ja sie wycofuje, jesli masz rozsadne pytania a ja potrafie odpowiedziec, prosze
                pytaj
                co prawda to tez hotele-pensjonaty ale nigdy nie wiadomo co bedzie potrzebne

www.logis.it
                • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 23.01.06, 13:50
                  A niby dlaczego ma nie być inaczej?
                  Już się pochwaliliście za ile śpicie, jecie i pijecie i mam nadzieję, że Wam
                  ulżyło.
                  A jak będę mieć pytania to na pewno spytam a na razie zmykam :)
                  • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 23.01.06, 14:13
                    Ewelino, to byly tylko "wymiany pogladow" a nie zadne przechwalki, zreszta te
                    70 euro za noc to nic znow wielkiego i nie ma sie czym chwalic, byle jaki
                    apartament kosztuje w sezonie duzo wiecej i wielu naszych rodakow z tego
                    korzysta jak by sie mozna zorientowac po ich ilosci na plazach

a dzidziusiowi podam przyklad ile moze kosztowac Chianti Classico (ja go nie
                    pilem to tylko przyklad ceny) zeby sie nie nasmiewal z Chianti (raczej ze mnie)

""""Chianti Classico Riserva "Dieulele" DOCG 2001
                    Dievole, Castelnuovo Berardenga (Toskana)

"Superriserva" von Dievole! Explosiver Fruchtduft mit durchdringenden, aber
                    eleganten Kirscharomen, dann der weiche, beinahe zarte Geschmack mit belebender
                    Säure und wunderbar ausgewogenen Tanninen und ein anhaltender Nachhall. 100%
                    Sangiovese.
                    Gambero Rosso 2006: 2+ Gläser
                    Duemilavini 2006: 4 Trauben
                    Veronelli-Guide 2006: 91 Punkte
                    Wine Spectator: 90 Punkt
                    EUR
                    0,75 l 49,70 """"

prost dzidziusiu

to tylko pozornie nie ma nic wspolnego z turystyka, ma i to duzo
                    jedzenie i picie to nierozerwalne elementy dla turysty, to czesto tak samo
                    wazne jak zachwycanie sie zbiorami Ufizzi czy katedra w Siennie, placem San
                    Marco czy Bazylika S.Piotra
                    najczesciej tak jedno (zabytki napewno) jak i drugie mozemy przezyc tylko i
                    wylacznie odwiedzajac piekna Italie a mieszkajc na kampingu za tanie pieniadze,
                    moze starczy nam na takie zbytki jak butelka dobrego Chianti Classico nie tylko
                    tego za 25 zl
                    Ewelino nie martw sie, wszystko przychodzi z czasem trzeba byc tylko cierpliwym

• Gość: :))) Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 24.01.06, 00:15
                      Przepsiałeś etykietkę w sklepie?
                      Brawo!

A mógłbyś dla mnie sprawdzić ile kosztują wafle?
                      • vojager29 Re: halo anonimowy/a 24.01.06, 10:35
                        zebys chociaz rozumial/rozumiala co czytasz ale najwidoczniej nie starcza ci
                        juz na to inteligencji
                        • Gość: :))) Re: halo anonimowy/a IP: *.acn.waw.pl 24.01.06, 14:48
                          Ależ ja doskonale zrozumiałem/zrozumiałam o czym piszesz.
                          Ty ciągle piszesz o winie chianti classico, a ja ciągle się z ciebie smieję :)

Tylko nie pisz juz proszę ile kosztuje hotel czy inne wino - jest mi to obojetne.

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 24.01.06, 14:21
                      Ale ja się nie martwię.
                      A co przychodzi z czasem bo nie bardzo rozumiem?

P.S. A wina w ogóle nie piję bo po prostu nie lubię :) także nie podniecam się
                      żadnym Chianti Classico za 100 euro czy nawet za 1000 euro bo i pewnie takie są.
                      • marusia811 Re: Podróż samochodem przez Włochy 24.01.06, 19:03
                        a możesz nam opowiedzieć z czego to Ty tak sie śmiejesz ?
                        opisz nam, to pośmiejemy się wszyscy ale jestem pewna, że patrzysz na siebie w
                        lusterko

jako się rzekło, ja ani za ani przeciw ale masz alternatywę: nie zaglądaj na
                        ten wątek
                        acha, proponuję też abyś się ujawnił/ujawniła, może dla wielu będzie to jeszcze
                        śmieszniejsze, nie sądzisz ?
                        ładnie to tak ukrywać się i atakować innych, brak ci cywilnej odwagi ?

halo Ewelina, rozpoczęłaś wątek nie podając o jakie informacje ci chodzi a
                        teraz zgrywasz nieświadomą, pewnie mu chodziło o forsę, że jak będziesz miała
                        to stać cię będzie i na wino

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 24.01.06, 20:06
                          Czyżby to tylko złudzenie ale marusia811 ma wręcz łudząco podobny styl pisania
                          co vojager29. No popatrzcie sami.
                          A ja nikogo nie zgrywam...tym bardziej już nieświadomej bo jestem w pełni
                          świadoma czego chce i napisałam to tu dość wyraźnie ale jak widać nie dość
                          wyraźnie dla wszystkich. A na wino to nie musi mnie stać w ogóle bo jak już
                          wyżej napisałam nie cierpię wina także nie podniecaja mnie to co kto pił i tym
                          bardziej za ile.
                          • joker37 Re: Podróż samochodem przez Włochy 25.01.06, 16:56
                            gratuluję spostrzegawczości ewelino :-) wszyscy starzy bywalcy forum już od
                            dawna wiedzą, że praseur, vojager, marusia i jeszcze kilka innych nicków, to
                            ta sama osoba. ten sam styl pisania, słownictwo, uboga - w kółko ta sama
                            argumentacja i te same błędy ortograficzne wskazują wyraźnie na tegoż samego
                            osobnika. moja rada - ignorować.
                            mając zaś do spędzenia we włoszech 3 tygodnie można zaplanować następującą
                            trasę:
                            # wzdłuż zachodniego brzegu gardy
                            # wzdłuż południowo-zachodniego wybrzeża włoch poprzez 5terre, wybrzeże
                            toskańskie i zatokę neapolitańską
                            # sycylia
                            # powrót przez półwysep gargano
                            # umbrię i środkową toskanię
                            jak pisze radioaktywny -biorac pod uwage kompromis w wydatkach - powinno
                            wystarczyć 8-10 tys złotych na 4 osoby
                            napisz po powrocie co widziałaś
                            • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 26.01.06, 23:33
                              W końcu jakieś konkrety!
                              Dzięku joker! :) :)
                              Popatrzę na mapę i jakby co będę dalej Was pytać i rozmawiać bo w końcu coś
                              wiem :)))
                        • Gość: :))) Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 01:34
                          marusia811 napisała:

> a możesz nam opowiedzieć z czego to Ty tak sie śmiejesz ?
                          > opisz nam, to pośmiejemy się wszyscy...

śmieję się z "was" :)
                          odpowiedziałem na pytanie, a to znaczy że mozecie się już śmiać :)
                          • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 25.01.06, 12:12
                            A może pogadamy NA TEMAT?
                            • Gość: bah7 Re: Podróż samochodem przez Włochy... IP: *.crowley.pl 25.01.06, 13:26
                              Ewelino, a jak idzie Ci czytanie mojego wątku?

On jest (w większości) "na temat", czyli wakacyjnych podróży samochodem - choć
                              oczywiście tylko część postów dotyczy zwiedzania Włoch... :)

Pzdr

bah7
    • aseretka Re: Podróż samochodem przez Włochy 25.01.06, 14:41
      Ewelino, moja ubiegłoroczna trasa przez Włochy wyglądała następująco:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=25030276
      Całkowity koszt dla 5 osób zamknął się w kwocie 1786 euro.
      Szczegóły z wycieczki na wątku baha pod hasłem "Pamiętnik Aseretki".
      Polecam szczególnie odwiedzenie rejonu Jeziora Garda.
      Przykładowe ceny:
      market Sisa
      - bagietka 0,85 euro
      - coca-cola 1,19 euro
      - wino Cecchi 4,49 euro
      - czekolada Ritter Sport 0,69 euro
      - ziemniaki 0,25 euro/kg
      - pomidory 0,25 euro/kg
      - szynka 23,90 euro/kg
      - wołowina 4,50 euro/kg
      - fasolka szparagowa 0,98 euro/kg
      - kurczak 0,98 euro/kg
      - ser emmentaler 6,10 euro/kg
      - ser żółty formaggio 9,90 euro/kg
      - makarony od 0,28 euro za ½ kg
      - oliwa 3,39 euro/l
      - owoce morza ( mrożone ) 1,70 euro za ¼ kg
      - piwo od 0,79 euro butelka 0,66 l
      market Coop
      - piwo Heineken 15*0,66 l 9,90 euro
      - ziemniaki 1,00 euro/kg
      - winogrono białe 1,50 euro/kg
      - schab 6,95 euro/kg
      - filety z łososia 9,20 euro/kg
      - szynka 13,68 euro/kg
      - makarony firmy Barilla 0,42 euro1/2 kg
      - makarony firmy Setteducati 0,25 euro1/2 kg
      - wino stołowe w kartonach 1 litr 0,65 euro
      - soki w kartonach 1,5 l ( ananasowy, cytynowy, pomarańczowy ) 0,95 euro
      market PAM
      - chleb 1,60 euro
      - winogrono 1,50 euro/kg
      - mięso mielone 6,55 euro/kg
      - ser mozzarelle 4,15 euro/kg
      - spaghetti 0,42 euro 1/2kg
      - wino Sangiovese la Carraia 3,00 euro butelka.

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 26.01.06, 11:12
        I o to mi właśnie chodziło!
        Dzięki!
        Już czytam :)

• Gość: gostek Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:16
          W zeszłym roku zrobiłem następującą trasę samochodem:
          Wawa - /Berlin/ - Norynberga - Mediolan - Rzym - Palermo i powrót z pominięciem
          Mediolanu.
          Na paliwo wydałem ok 1000 euro /mocna benzyna, ok10L/100 /.
          Gdzieś pisałaś że chcesz się dostać na Sycylię autem w dwa dni??, rozumiem że
          chodzi o dwie doby jazdy non stop i zmienianie się - to trochę męczące...
          Bardzo doświadczony kierowca b.dobrym autem łamiąc sporo przepisów, przy
          sprzyjającej aurze może trasę Wawa Palermo zrobić z jednym noclegiem ale...

W tym roku wybieram się na Sardynię :)

pzd.
          • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:01
            Nigdzie nie napisałam, że chcę się dostać na Sycylię w 2 dni autem, napisałam
            tylko, że wybieram się do Włoch i chciałabym znowu odwiedzić tą wyspę.
    • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 01.02.06, 16:43
      Witaj Ewelino, pisałaś, że spędziłaś 2 miesiące na Sycylii a teraz pytasz
      o koszty wyprawy na Sycylię. Trochę wydaje mi się to dziwne, że chodziło
      Tobie o ceny z supermarketu jakie przepisała z paragonu aseretka. Czyżbyś
      podczas swego pobytu na Sycylii przez 2 miesiące wychodziła tylko na balkon
      300 letniej barokowej kamienicy??? :))Nie ma na Sycylii supermarketów?
      Nie bardzo wiem o co Tobie chodzi, bo nie widzę zainteresowania podawanymi
      informacjami a jedynie ich komentowanie i zadawanie dziwnych pytań.
      Możesz to także skomentować?
      pozdrawiam

• Gość: melasa Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 16:58
        celne spostrzezenie
      • aga72 Re: Podróż samochodem przez Włochy 01.02.06, 18:19
        ortodox,twój wpis nasunął mi pewne skojarzenie
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=29574751&a=29747181
        jak widać inka - ewelinka to marzycielka, marząca tylko o podróżowaniu
        dokądkolwiek:)
        • linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 01.02.06, 19:22
          Pislal juz, ze byla, ale leciala samolotem. Teraz pyta o koszty przejazdu
          samochodem. Jedno drugiemu nie przeczy.
          • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:09
            linn_linn jak widać dla niektórch śledczych z tego forum to wręcz nielogicznie
            ale po co się przejmować nimi skoro do tego wątku nic na dany temat nie
            wnieśli.
        • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 01.02.06, 21:01
          Hi, hi Celne spostrzeżenie, że powtórzę wpis melasy.
          Strzał w 10! W dodatku jaka hipokryzja ze strony Ewle-inki.
          Najpierw pisze:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=29574751&a=29669488
          ale już tym wątku pyta:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=35183077
          No nie ładnie Ewel-inko, nie ładnie ale mnie się wydaje, że w tym wątku
          nie czysta grę próbuje prowadzić więcej osób i wcale nie mam na myśli
          zmrtwychwstałego vojagera.
          • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:07
            vojager vel orthodox czy jak Ci tam - może do policji byś się załapał na
            śledczego.
      • aga72 florencja i piza - pytanie do voyagera29 01.02.06, 18:42
        pytałam wcześniej ale pewnie nie zauważyłeś. napisałeś, że największe wrażenie
        zrobiła na tobie florencja i zabytki sakralne pizy. w związku z tym mam pytanie
        jakie zabytki sakralne pizy pizy zrobiły są az tak znaczące, że niektórym
        trudno je strawić bez pomocy psychologa? przewertowałam kilka przewodników-
        berlitz`a, collinsa, pascala i nie znalazłam nic tak znaczacego. oprócz duomo,
        baptysterium i camposanto vecchio były tylko wzmianki o kościele san stefano z
        trofeami krzyżowców oraz o kościele santa maria della spina, kościołach san
        paolo a ripa d`arno, santa agata i san nicola. jakie pozatym są inne zabytki
        sakralne i jakie dzieła się w nich znajdują?
        pytanie drugie dotyczy czegoś dla ciała, czyli jedzenia i picia. wnioskując,
        ześ subarytą w tej dziedzinie mam pytanie, do jakich lokali warto zajrzeć
        będąc we florencji i pizie, aby posmakować toskańskich specjałów. jakie
        specjały byś polecił? jak smakuje brunello i jakiego innego wina - oprócz
        chianti - warto się napić będąc w toskanii?
        • Gość: Ewelina Re: florencja i piza - pytanie do voyagera29 IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:10
          Ja też jestem zainteresowana, może mnie będzie na to stać hihihi...
        • aga72 Re: florencja i piza - pytanie do voyagera29 02.02.06, 17:24
          dziękuję - ja wysiadam, ponieważ voyager29 nie chce lub nie potrafi
          odpowiedzieć mi na moje pytania, a cały wątek stał się żenujacy. inka -
          ewelinka też już dawała popisy swojego chamstwa na forum egipskim, teraz
          załapałam po ip, ale nie chce mi się przytaczac linków. żegnam więc i życzę
          owocnych dyskusji
      • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:06
        Jak nie wiesz o co mi chodzi to już się nie dowiesz :)
        P.S. A i tak na przyszłość - czytaj z uwagą a nie wyłapuj wyrwane z kontekstu
        wypowiedzi.
        Nie chodziło mi o Sycylię, tylko wyprawę na własny koszt do Włoch samochodem a
        jakbyś wcześniej uważniej doczytał nie jechałam na Sycylię własnym samochodem i
        nie spałam na campingach, gdyż był to wyjazd zorganizowany, wyłącznie na
        Sycylię, podróż w jedną stronę samochodem, w drugą samolotem i bezpłatne
        noclegi. Już Ci się rozjaśniło czy jeszcze nie bardzo?
        • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:12
          Powyższa odp. jest oczywiście skierowana do ortodoxa przybyłego ni z gruszki ni
          z pietruszki - znikąd.
      • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:15
        Człowieku - czytaj uważnie. Nigdzie nie napisałąm, że pytam o koszty wyprawy na
        Sycylię, tylko o koszty 3-4 tygodniowej wyprawy do Włoch własnym samochodem, z
        uwzględnieniem również Sycylii.
        • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 22:29
          Pierwszy wpis z mojego wątku brzmi:
          Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl
          Gość: Ewelina 13.01.06, 22:04 + odpowiedz

W wakacje mam zamiar wybrać się do Włoch na ok. 3 tygodnie.
          Ma to być samodzielny wyjazd, bez żadnego biura podróży.
          Będą jechać 3-4 osoby jednym samochodem.
          Może macie jakieś cenne rady odnośnie takiej podróży? :)
          Jak myślicie ile orientacyjnie potrzeba pieniędzy na taką podróż?

Więc może wrócimy do tematu? Dziękuję tym, którzy już mi dali cenne wskazówki
          odnośnie podróży :) a reszcie powiem - spadajcie z tego wątku i nie
          zaśmiecajcie tego wątku swoimi wypocinami NIE NA TEMAT. Stwórzcie sobie
          oddzielny wątek, gdzie będziecie się nawzajem wyżywać po ciężkim dniu :)

Odnośnie campingów, zapoznałam się ze stroną poleconą przez bodajże linn_linn i
          mam w związku z tym pytanie. Czy jest duży problem z miejscami w
          lipcu/sierpniu? Bo raczej nie będę rezerwować wcześniej bo nie wiem gdzie
          akurat będę. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?
          • linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 15:26
            Sierpien trzeba rezerwowac wczesniej, szczegolnie pierwsza polowe. W tym roku
            15 sierpnia / Ferragosto / przypada w poniedzialek: troche luzniej moze byc
            dopiero po 21 sierpnia.
            • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 16:32
              Pierwszą połowę sieronia pewnie dlatego, że Włosi mają wtedy urlopy. Ja na
              razie mam zamiar wyjechać w połowie lipca, także zahaczę pewnie o te tłumy
              Włochów :) ale nie będę się tak przejmować tymi noclegami, na pewno będzie ok,
              najwyżej rozbijemy się gdzieś na dziko ;)
              linn_linn a byłaś może nad jez. Como?
              Nie mam jeszcze konkretnego planu odnośnie tej wyprawy, chciałabym to jakoś
              dobrze zaplanować. I zdaję sobie sprawę, że te 3-4 tyg. nie starczą mi na
              wszystko :) Zresztą nie mam takiego zamiaru, no ale chcę zobaczyć jak najwięcej
              i niekoniecznie najbardziej oblegane miejsca przez turystów.
        • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 01.02.06, 22:35
          No, nie zupełnie, pisze, że była samochodem:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=35249646
          potem,że autokarem:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=35250214
          a winnym wcieleniu jako inka już leciała samolotem:):
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=29574751&a=29747181
          i wcale nie pyta o koszt przejazdu ale o koszt całej podróży:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=34943421
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=35112456
          pozaty występuje takze jako Emka, opisujęc podróż do Francji:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=29574751&a=29617716
          ale już jako Ewelinka opisuje podróż przyjaciólki do francji, bo już
          zaponiała, ze była tam jako Emka:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=35126640
          To wszystko nieźle pokręcone i jak można w takiej sytuacji sugerować,
          że vojager i marusia to to sama osoba. To hipokryzja Ewel-inko-Emko... .
          pozdrawiam
          p.s Wychodzi na to,że jestem nowym wcieleniem vojagera29 buchachacha
          Gdybys poczytała to forum trochę dłużej i dokładniej droga Ewel-inko-Emko ....
          To byś wiedziała, że nie wypadłem z gruszki czy z pietruszki, czy jak tam
          piszesz ale siedzę sobie tutaj już dobrych parę lat a vojager ,to facet z
          którym ciągle darłem koty. No ale widocznie jestem masochistą i lubię ze soba
          koty drzeć.
          VOJAGER czy ty to CZYTAŁEŚ!
          Buchachcha
          pomimo wszystko pozdrawiam , rozbawiony do łez
          ortodox

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 01.02.06, 23:28
            Do łez to Ty mnie rozbawiłeś.
            To, że raz loguję się jako Inka a raz jako Ewelina to nikomu się z tego
            tłumaczyć nie muszę a już tym bardziej tobie. Nie mam stałego nicku więc loguję
            się jak chcę. CZY TO JEST ZABRONIONE? NIE. ale niektórzy tu mają jakąś wręcz
            obsesję na tym punkcie. Będę logować się pod 1000 innym nicków bo mam na to
            ochotę a tobie nic do tego pieniaczu! Widzę, że jednak nie czytasz uwaznie
            tylko wyrywasz z kontekstu wypowiedzi i popisujesz się tu swoją
            rzekomą "spostrzegawczością". Hahaha... Od kiedy to nie można odbyc podrózy w
            jedną stronę samochodem a w druga już samolotem? To też zabronione??? Pisałam o
            tym wyraźnie ale jak widać nie dla wszystkich dość wyraźnie. Poza tym co ma
            wspólnego mój wyjazd do Francji. We Francji już być też nie można?
            Chłopie - potwierdza się niestety to, że nasz naród to po prostu zwykli
            PIENIACZE! A ty jesteś na to dobitnym przykładem!

Mam pytanie do piszących na temat - co warto zwiedzić i jaki jest orientacyjny
            koszt biletów? Co można sobie darować? Co na Was zrobiło największe wrażenie?
            Słyszałam, że warto zobaczyć przepiękne jezioro Como.
            • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 00:13
              Póki co, to Ty Ewel-inko-Emko pienisz się najbardziej. Pienisz się jak
              dobre mydło w miękkiej wodzie. Używaj sobie dowolnych nicków w jednym
              wątku. To nie jest zabronione tylko nieco zabawne. Zauważ, że to Ty
              właśnie rozpoczęłaś dochodzenie KTO JEST KIM w tym wątku:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=35561038
              Więc wyjdź już ze swojej hipokryzji i albo używaj tylko jednego nicka
              albo pozostaw swoje domysły na boku, bo to chyba też nie na temat.
              Rzucanie na lewo i prawo oskarżeniami bez dowodów, nie leży w dobrym
              tonie i na pewno nie mieści się w netykiecie. Jednak sugerowanie, że
              ortodox to vojager to już kompromitacja i dowód braku orientacji w tym
              co dzieje się naszym skromnym forum.
              Co do uważnego czytania, to ta uwaga bardziej przyda się Tobie, bo nawet
              nie pamiętasz co sama napisałaś. Zgadzam się, że można w jedną stronę
              jechać samochodem a w druga samolotem, choć wcale wyraźnie tego nie napisałaś
              ale jak jeszcze można zarazem jechać autobusem, w trzecią stronę?
              Jesteś w swoich opowieściach zwyczajnie małowiarygodna, żeby nie powiedzieć
              kłamliwa. To tyle, na razie, bo wcale nie wykluczam, że się jeszcze w tym wątku
              odezwę, bo przemierzyłem Italię wzdłuż i w szerz parę razy i widzę, że na i
              Ciebie też trzeba mieć na oku.
              pozdrawiam, pa

• vojager29 Re: ........................ 02.02.06, 08:24
                nic na to, obiecalem mojej pieknej polowie, ze od nowego roku nie bede
                uczestniczyl w dysputach z pewna pania a tobie proponuje odpowiadac tylko i
                wylacznie na posty logowane, bedziemy mieli problem z glowy wiedzac kto jet kto
                sle pozdrawienia
                • Gość: Ewelina Re: ........................ IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 11:20
                  Tak, tak vojager nie ośmieszaj się - ty masz już podobno kilka nicków i to
                  logowanych, czego przykładem jest marusia ileś tam. Poza tym nic mi do tego le
                  masz nicków - miej sobie nawet 100, mi to nie przeszkadza.
              • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 11:23
                Uważaj bo się zapienisz! Hahahaha...

Nie rozpoczęłam żadnego dochodzenia kto jest kim, tylko po prostu zauważyłam to
                co zauważyłam i nie powiedziałam na ten temat nic złego.

Chłopie - zacznij naprawdę czytać uważnie a nie wyrywasz z kontekstu to, co ci
                kaurat w danej chwili pasuje i SKOŃCZ SIĘ PIENIĆ PIENIACZU!
                • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:04
                  Kto tutaj się spienił, to widać:)
                  Przywołane przeze mnie Twoje wypowiedzi nie są wyrwane z kontekstu.
                  Specjalnie podaję linki, nie cytuję, żeby każdy mógł przeczytać jak sensownie
                  i precyzyjnie się wyrażasz, podkreślając swoją(niewątpliwą ;))inteligencję a
                  jednocześnie dając innym do zrozumienia, że ... .
                  O to kilka przykładów:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=35420476&a=35447319
                  więc zdecyduj: widziałaś tego skorpiona czy nie?
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=35996850&a=36016603
                  ...tu wprawdzie występujesz w nowym wcieleniu(tak masz do tego prawo) ale czy
                  automatycznie zmieniają się Twoje doświadczenia i przeżycia we Włoszech.
                  Już udajesz, że nie byłaś na Sycylii a tylko na kontynencie i na Capri.
                  No, powiedz sama, jak merytorycznie z Tobą dyskutować na tematy podróży.
                  Powiedz, po co ta cała szopka? Nie masz co robić? Bo widzisz, po co angażować
                  w takie dysputy innych, skoro Ty sama nie wiesz już gdzie byłaś i co robiłaś
                  i nawet co widziałaś a nawet kim jesteś?? Musisz sobie to dobrze przemyśleć
                  Ewel-inko-Emko-grr ....i co tam jeszcze sobie wymyślisz, zanim napiszesz jeszcze
                  coś na tym forum.
                  pozdrawiam
                  • othodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:16
                    Człowieku puknij się w głowę! Sprawdź sobie mój adres IP dokładnie i będziesz
                    wiedział, że twój drugi cytat nie należy do mnie.
                    • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:27
                      Faktycznie, trochę inny, przesiadłaś się na chwilę do kompa koleżanki?
                      pozdrawiam :)
                      • othodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:35
                        No faktycznie inny! Że też się przyznałeś!

MASZ COŚ DO POWIEDZENIA NA TEMAT WĄTKU SKORO PRZEMIERZYŁEŚ WŁOCHY WSZERZ I
                        WZDŁUŻ??? Czy była to może tylko podróż palcem po mapie? Bo na razie nie
                        doczekałam się żadnej twojej wypowiedzi na temat wątku, tylko śmietnik. Masz
                        coś do powiedzenia NA TEMAT? Obawiam się, że chyba jednak nie.
                  • othodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:19
                    Moje IP to: 62.233.195 a ta osoba z drugiego twojego linku ma IP 62.233.165.
                    Hahahahaha!!!!!!!!!!!!! Pomyliłeś się w jednej cyferce i mnie oskarżasz o coś
                    co nie moją wypowiedzią. Spójrz dokladnie i puknij się w swój pusty łeb bo tak
                    się pienisz, że aż żałosne żeby facet się tak zachowywał.
              • othodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 11:36
                Panie śledczy miej sobie na oku kogo chcesz. Ja wzdłuż i wszerz Włoch nie
                przemierzyłam ale mam zamiar, dlatego założyłam ten wątek.
                Jakimi oskarżeniami rzucam na prawo i lewo pieniaczu? Coś ci w głowie
                pomieszało. Najwidoczniej tak, od tej piany masz jakieś niebezpieczne objawy
                schizofrenii. Ja nikogo tu nie oskarżam o nic.
                Jeśli chodzi o netykietę to nigdzie w niej nie jest napisane, że w złym tonie
                jest logować kto jak się chce, nie jest zabronione mieć parę nicków, tym
                bardziej jak ktoś nie zwraca uwagi na to jak się loguje.
                NATOMIAST W NETYKIECIE JEST NAPISABNE WYRAŹNIE, ŻE NIE MOŻNA SPAMOWAĆ. A TWOJE
                WYPOWIEDZI NA TYM FORUM, NA TYM WĄTKU SĄ WŁAŚNIE SPAMEM BO NIE SĄ KOMPLETNIE
                ZWIĄZANE Z TEMATYKĄ WĄTKU. Więc mnie koleś nie pouczaj z netykiety! Żałuję, że
                w ogóle wdałam się w ta dyskusję bo sama sobie zaśmieciłam własny wątek.

P.S Jestem już zalogowana :))) Tylko nie zapień się jeszcze bardziej hahahaha...

Skoro przemierzyłeś Włochy wzdłuż i wszerz to będę bardzo ciekawa co masz do
                powiedzenia na ten temat. Czekam z niecierpliwością.

• ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:18
                  Myślę, że wszyscy już wiedzą z kim mają do czynienia i czy warto język strzępić.
                  Już się sama pogrążyłaś, nawet jeżeli tego jeszcze nie widzisz.
                  Pewnie za chwilę wypłyniesz znowu, jak będziesz miała na imię?
                  Nieważne i tak będziesz rozpoznana.
                  pozdrawiam
                  p.s. fajny nick, masz kłopoty z wymową "r" ;)
                  • othodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:20
                    Wszyscy też już wiedzą kto jest najwięlszym pieniaczem na tym forum!!!
                    Hahahaha!!!
                    Moje IP to: 62.233.195 a ta osoba z drugiego twojego linku ma IP 62.233.165.
                    Hahahahaha!!!!!!!!!!!!! Pomyliłeś się w jednej cyferce i mnie oskarżasz o coś
                    co nie moją wypowiedzią. Spójrz dokladnie i puknij się w swój pusty łeb bo tak
                    się pienisz, że aż żałosne żeby facet się tak zachowywał.

• othodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:22
                      Poza tym masz cos do powiedzenia na temat wątku?
                      Jak widać nie więc skończ spamować bo już się dość ośmieszyłeś.
                      • othodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 12:24
                        Ile wysiłku włożyłeś żeby mnie jeszcze znaleźć po adresie IP a tu proszę - kto
                        pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada! To nie to IP - ale wpadka.
                        Hahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zaraz pęknę
                        ze śmiechu! Co za facet! Nie chciałabym mieć z takim nigdy do czynienia.
                        • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 13:31
                          Już napisałem, że faktycznie nieco inny, pewnie komp koleżanki z innego działu
                          albo sąsiadki /sąsiada co? IP 62.233.165.* i 62.233.195.* z małymi wyjątkami
                          należą do tej samej sieci FUTURO-MAN(PL -FUTURO) w W-wie. To można sprawdzić na
                          specjalnych stronach :).
                          Zważywszy na tematykę, czas, i miejsce można z niemal 100% pewnością powiedzieć,
                          że pochodzą od tej samej osoby, tylko z innego kompa. Zważywszy Twoje ciągoty do
                          zmiany ników oraz to że, teraz nadajesz z IP: *.szwajcarska.pl czyli także z
                          W-wy z sieci FUTURO-MAN IP 62.233.195.118 a wszystkie adresy IP 62.233.165.*
                          należą także do tej samej sieci, można mieć więc pewnośc , że tak jest!

Nie pękaj wiec tak szybko, bo wszystko można sprawdzić
                          pozdrawiam :) buchachacha

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 14:01
                            Niemal w 100% to nie 100% ćwierćinteligencie.
                            To sobie sprawdzaj, tylko nie szukaj w Wawie.
                            Tylko kogo to obchodzi poza toba głupcze-piniaczu? Nikogo!

Widzę, że na temat wątku nie masz nic sensownego do powiedzenia więc żegnam
                            debilu! I przestań zasmiecąc juz ten wątek! Poczyta netykietę! Bo ja przestaję
                            już na Ciebie zwracać uwagę.
                        • yoker37 Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 13:34
                          ortodox, zapominasz o takim fenomenie na forum turystyka jak aseretka - ta jest
                          wyjatkowo aktywna mysle, ze to jedna i ta sama osoba wystepujaca tez jako
                          imiennik yoker, wspierana przez bah7 vel petromin, orchidea, marusia, od czasu
                          doczasu jako gosc, :))) etc
                          forum Wlochy to wyjatkowy syf opanowany przez glupcow, ktorym wydaje sie, ze sa
                          madrzy
                          nawet moge sie juz domyslic kto to bedzie komentowal, wszytkie nicki tu nie
                          wymienione wkomponowane beda w jedna calosc czyli reszta podzielona na dwie
                          grupy - vojager i ortodoksa
                          hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah

przyjemnej zabawy
                          • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 14:04
                            joker37 a może pogadamy na temat?
                            Gdzieś zginęły w tym śmietniku moje wczesniejsze zapytania odnośnie podróży.
                            Masz jeszcze ochotę kontynuować ten wątek?
                            Pozdrawiam!
                            Ewelina
                            • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 14:13
                              No jak, jeszcze nie pękłaś ;)
                              No dobra, powiedz co byś chciała wiedzieć ale teraz już bez żadnego krętactwa.
                              Jasno i na temat. Co Ciebie interesuje?
                              pozdrawiam
                              • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 14:19
                                Pożegnałam się już z toba pieniaczu o 14.01 i nic od Ciebie JUŻ nie chcę
                                wiedzieć. Miałeś czas żeby wypowiedzieć się na temat wątku ale ten czas już
                                minął.
                                • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 14:54
                                  Faktycznie, umknął mi ten miły post w którym pokazałaś całą swoją klasę.
                                  Wątpię, żeby ktokolwiek w takiej sytuacji chciał Tobie jeszcze rozmawiać,
                                  (ktokolwiek przy zdrowych zmysłach) a w przeciwieństwie do Yokera sądzę,
                                  że jeszcze trochę takich jest na forum.
                                  żegnam więc, pa miła w-winako
                                  • Gość: Ewelina Poza tematem IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 15:04
                                    Pieniactwo - skłonność do wszczynania licznych mało istotnych dla innych spraw,
                                    dochodzenia rzeczywistych lub urojonych krzywd czy sytuacji. Może być cechą
                                    charakteru lub też wynika z zaburzeń psychicznych.

Współczuję!
                          • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 14:09
                            Nie zamierzam snuć takich domysłów. Pomiędzy Twoimi PRZYPUSZCZENIAMI ,że ...
                            a tym co ja napisałem i co można UDOWODNIĆ jest wielka różnica.
                            Nie podzielam Twojego poglądu na temat forum Włochy, choć oczywiście, niektóre
                            osoby można by pod Twoją opinię podciągnąć.
                            pozdrawiam
                            • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 17:44
                              Tu coś ciekawego znalazłam:
                              www.rosapineta.pl/index?Act=show_doc&id_dir=568&id_doc=811
                              • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 17:50
                                I domki nienajdroższe. Jednak można coś sensowengo znaleźć :)
                                • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 18:40
                                  aga72 20.01.06, 01:13 + odpowiedz

twoich wrazeniach z toskanii "

nie odpowiadam, bo na ten temat juz pisalem a nie lubie sie powtarzac ale
                                  krotko: sa miejsca bardzo ciekawe mam na mysli zabytki i miejsca z mojego
                                  punktu widzenia mniej ciekawe, jestem egoista i lubie to co ja lubie a nie to
                                  co nalezy lubiec, jesli rozumiesz co mam na mysli i tak np. wcale nie jestem
                                  zachwycony np. Sienna, Voltera czy Lucca ani nie podnieca mnie toscanski
                                  Landschaft, sa ciekawsze miejsca we Wloszech
                                  co do jedzenia to sprawa smaku a nad tym jak wiadomo sie nie dyskutuje ale
                                  zdradze ci tajemnice, jedziemy na urlop miedzy innymi po to, zeby nie robic
                                  samemu jedzenia tylko, zeby nam je podawano czasami takze pizze, ktora potrafi
                                  byc wysmienita trzeba tylko wiedziec gdzie ja jesc
                                  nad tym, co za ile i gdzie mozna zjesc nie ma sensu dyskutowac, kazdy je tam
                                  gdzie chce i tam gdzie mu to odpowiada z roznych przyczyn, basta

• aga72 Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 19:50
                                    widzę. że w ferworze walki przeoczyłeś moje pytania. pozwól więc. że ci je
                                    przypomnę
                                    pytałam wcześniej ale pewnie nie zauważyłeś. napisałeś, że największe wrażenie
                                    zrobiła na tobie florencja i zabytki sakralne pizy. w związku z tym mam pytanie
                                    jakie zabytki sakralne pizy pizy zrobiły są az tak znaczące, że niektórym
                                    trudno je strawić bez pomocy psychologa? przewertowałam kilka przewodników-
                                    berlitz`a, collinsa, pascala i nie znalazłam nic tak znaczacego. oprócz duomo,
                                    baptysterium i camposanto vecchio były tylko wzmianki o kościele san stefano z
                                    trofeami krzyżowców oraz o kościele santa maria della spina, kościołach san
                                    paolo a ripa d`arno, santa agata i san nicola. jakie pozatym są inne zabytki
                                    sakralne i jakie dzieła się w nich znajdują?
                                    pytanie drugie dotyczy czegoś dla ciała, czyli jedzenia i picia. wnioskując,
                                    ześ subarytą w tej dziedzinie mam pytanie, do jakich lokali warto zajrzeć
                                    będąc we florencji i pizie, aby posmakować toskańskich specjałów. jakie
                                    specjały byś polecił? jak smakuje brunello i jakiego innego wina - oprócz
                                    chianti - warto się napić będąc w toskanii?
                                    własnie pytam, gdzie i co jeść oraz pić - nie ważne za ile, przy czym może to
                                    być i smaczna pizza. pytałam także o te zabytki sakralne pizy przyprawiające o
                                    zawrót głowy. czy mogę oczekiwać odpowiedzi?

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 20:01
                                      Mnie też to bardzo interesuje ale coś mi się wydaje, że odpowiedzi konkretnych
                                      nie doczekamy się :)
                                      • aga72 Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 20:07
                                        inko-ewelinko, byłoby fajnie, gdybym nie przypomniała sobie o twoich żenujących
                                        wpisach na forum egipskim. teraz już uważam, że nie ma co z taką osobą, jak ty
                                        wchodzić w dyspyty. żegnam
                                        • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 02.02.06, 20:17
                                          To nie wchódź w dysputy ze mną (płakać z tgo powodu nie będę) ale odpowiedzi na
                                          Twoje pytania także i mnie interesują.

Poza tym nie Ty będziesz mnie pouczać, kazdy ma swoje zdanie i ma prawo je
                                          wyrażać, chociażby nie podobało się to większści.
                                    • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 02.02.06, 22:33
                                      Ja co prawda nie musiałem korzystać z pomocy psychologa ale zabytki na
                                      POLU CUDÓW zrobiły na mnie olbrzymie wrażenie. Konkretnie chodzi o te, które
                                      wymieniłaś: katedra, baptysterium i krzywa wieża. Niezwykle bogata ornamentyka
                                      nadająca budowlom lekkość jest niespotykana w takiej formie i w takiej ilości
                                      właściwie nigdzie więcej. Nie wiem czy tam byłaś ale z bliska i w naturze robią
                                      niesamowite wrażenie. Zgodzę się z vojagerem, że to jedno z najbardziej
                                      szokujących miejsc we Włoszech i na pewno w Toskanii. Może to u wrażliwych i
                                      słabych osób powodować pewne problemy w związku z brakiem możliwości ogarnięcia
                                      tego z pomocą zmysłów w krótkim czasie jaki przeważnie przeznacza sie na Pizę.
                                      Co do walorów smakowych pizzy to zdecydowanie najlepszą jaka jadłem to pizza
                                      domowa i wszystkie jakie jadałem we Włoszech, zjadałem tylko dlatego, ze byłem
                                      głodny. Nie bardzo rozumiem więc jadanie takich specjałów dla przyjemności.
                                      Co do win toskańskich to przyznam, że smak wina zależy w równie dużym stopniu
                                      od nastroju, temperatury, sposobu podania jak od gatunku. Oczywiście
                                      dotyczy to win na określonym poziomie DOCG. Miałem okazje pić Brunello di
                                      Montalcino i moim skromnym zdaniem nie jest warte swojej ceny. Za podobne
                                      pieniądze można mieć 4-5 butelek np. Chianti Colli Sensi lub nawet 10-15 butelek
                                      innych bliżej nie określonych całkiem dobrych win toskańskich DOC.
                                      pozdrawiam
                                      • vojager29 Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 10:44
                                        aga72 02.02.06, 19:50 + odpowiedz

widzę. że w ferworze walki przeoczyłeś moje pytania. pozwól więc. że ci je
                                        przypomnę .....................

nie bede szperal ale nie przypominam sobie zebym pisal, iz pomoc psychologa
                                        potrzebna jest po pobycie w Pizie,
                                        zgadzam sie z ordodoksem, ze zabytki Pizy moga powalic z nog,
                                        ja mialem na mysli Florencje
                                        co do jedzenia - nie mam w zwyczaju robic notatek z urlopu pod zadnym pozorem i
                                        w zadnym kierunku, poprostu nie jest mi to do niczego potrzebne, odnosne
                                        informacje dobrych miejsc do jedzenia jak i o winach, ktore warto probowac
                                        uzyskuje z informatora jakim sie posluguje, nazwa informatora nic ci nie da bo
                                        bedzie dla ciebie i tak niedostepny
                                        co do wina Brunello, coz kwestia wyrobienia smaku a najczesciej zawartosci
                                        konta, a ze na codzien na lepsze mnie nie stac pijam wlasnie ta apelacje,
                                        poprostu mnie smakuje i nie pytaj o producentow, moge ci wymienic wszystkich z
                                        ksiazki Wina Italii, wiec lepiej moze tam cie odeslac ........informacje beda
                                        napewno bardziej fachowe
                                        jak wiec widzisz to nie jest wypowiedz wymijajaca tylko realna bo po co bawic
                                        sie w szczegoly, ktore kazdy jesli jest sprytny moze przepisac jako swoje z
                                        licznych przewodnikow ale jesli ci bardzo zalezy bardzo prosze moge to
                                        zrobic ............bo to co ja czytam jest dla ciebie niedostepne i nie
                                        bedziesz mogla zarzucic sciagawki, zalezy ci na tym ?
                                        co do restauracji - wszystkie lub prawie wszystkie liczace sie restauracje
                                        mozna znalezc w leksykonie Michelina a takze dokladne opisy dan z roznych
                                        regionow Wloch, zadna filozofia znalezc to wszystko na internecie ........

w zwiazku z powyzszym, uwazam twoje pytania za bezsensowne i dlatego nie
                                        odpowiadalem

ortodox - tu gdzie mieszkam nie jadam pizzy za to bedac w Italii od czasu do
                                        czasu bardzo chetnie ale nigdy w jakiejs przypadkowej pizeri tylko w
                                        restauracji polecanej przez miejscowych majac pewnosc, iz robiona jest na
                                        zamowienie a nie z mikrofalowki, bedac na urlopie wogole nigdy nie jadam w
                                        restauracjach uczeszczanych przez turystow,
                                        co do Brunello jako sie rzeklo, pijac wino codziennie bez okazji na lepsze mnie
                                        nie stac, wybacz

• Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 03.02.06, 12:40
                                          To ja Ci przypomnę vojager. Skoro sobie nie przypinasz dość tak istotnej
                                          rzeczy, którą sam napisałeś to proszę bardzo:

"najwieksze wrazenia robi na mnie Florencja i zabytki sakralne w Pizie, podobno
                                          sa ludzie, ktorzy potrzebuja pomocy psychologa do "strawienia" tak wielkiego
                                          nawalu dziel renesansu na tak malym terenie, mnie sie to nie przytrafilo ale
                                          wrazenie jest niesamowite"

Dziwi mnie to, że nie pamięta się takiej wypowiedzi.
                                        • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 17:37
                                          vojager29 napisał
                                          > co do Brunello jako sie rzeklo, pijac wino codziennie bez okazji na lepsze
                                          >mnie nie stac, wybacz

Co Ty vojager? Pijesz na co dzień Brunello? Rozumiem ,że na niedzielę kupujesz
                                          Barolo Vietti, na święta zaś 50letnie Brunello Riserva. Ja robię dokładnie tak
                                          samo, kiedy marzę, wybacz ale ludzie których stać na takie wina, nie spędzają
                                          przy kompie całego dnia, tak jak Ty. Z całym szacunkiem milionerze :)
                                          pozdrawiam

• linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 12:14
      Ktos kto zobaczy tytul tego watku, pomysli: toz to kopalnia wiedzy, tyle
      postow. Tymczasem... Obiecuje, ze moj jest ostatnim tutaj, ale nie moglam sie
      powstrzymac...
      • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 17:15
        Ten wątek mógłby być kopalnią wiedzy Italii, gdyby był w tym celu założony.
        Tak jak już pisałem wcześniej Ewel-inka... takimi informacjami zwyczajnie nie
        była zainteresowana. Sama widzisz, że czasem tak jest, że się nie można
        powstrzymać i trzeba wygarnąć całą prawdę.
        pozdrawiam
        • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 03.02.06, 17:23
          Apropo wygarniania całej prawdy to proszę bardzo:
          Ortodox, który wręcz z uporem maniaka walczy z tymi co mają parę nicków i nie
          przywiązują do tego specjalnej uwagi bo nie ma obowiązku logować się raz i tak
          samo, nawyzywał mnie o hipokrytek, oszustek zakłamanych bo wg niego trzeba mieć
          1 NICK ZALOGOWANY, oto dopiero szuja dwulicowa. A oto dowód, że ortodox to
          bynek, sam się zagubił we władnych zeznaniach ten pieniacz, sprawdziło się
          stare przysłowie - kto pod kim dołki kopie, ten sam w nie wpada:

"• Re: Sortownia odzieży używanej IP: *.szwajcarska.pl
          Gość: Ewelina 02.02.06, 16:19 + odpowiedz

Z osobnikami twojego pokroju można tak tylko rozmawiać, poza tym z męskimi
          dziwkami się nie zadaję a słyszałam to i owo o ortodoxie, który jest męską
          dziwką i ty mi tu będziesz p... o moralności.

• Re: Sortownia odzieży używanej
          bynek 02.02.06, 16:48 + odpowiedz

To się pochwal, co słyszałaś? Pewnie to bardzo ciekawe i na pewno na temat.
          Tylko ,że ja nic o moralności nie pisałem ale dokończ to z tą męską dziwką.
          Początek całkiem interesujący.
          pozdrawiam :))

• Re: Sortownia odzieży używanej
          ortodox 02.02.06, 16:54 + odpowiedz

Moje osobiste sprawy nie powinny nikogo na forum interesować ale
          może się chcesz ze mna spotkać, to opowiem Tobie znacznie wiecej;D
          pozdrawiam
          buchachacha"

Chyba głupkowato się smiałeś wyłącznie z własnej przerażajacej głupoty
          ortodoxie vel bynku i...sam jeszcze wiesz jak się logujesz. I TY CZŁOWIEKU MASZ
          CZELNOŚĆ MNIE WYZYWAĆ OD HIPOKRYTEK??? WSTYDŹ SIĘ!!!!!!!
          • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 17:47
            Ty znowu swoje, nigdy nie masz dość? Byłem już vojagerem, marusią teraz jestem
            bynkiem a może także agą, bahem, linn. Kim będę za chwilę, całą resztą? Jaki i
            na co to dowód. Co ja mogę na to co bynek pisze? Nie rozumiem?
            Miotasz się jak ryba na haczyku i już całkiem zatraciłaś rozeznanie kto jest
            kto. Chyba, że komuś o to chodzi. Chcesz się na siłę odgryźć, bo udowodniłem
            tobie kłamstwo? Tak bywa jak się kłamie!
            pozdrawiam
            • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 03.02.06, 17:57
              Człowieku ty mi nie udowodniłeś ponieważ ja nie zrobiłam nic złego, logując się
              pod różnymi nickami, ja do tego wagi nie przywiązuję, natomiast ty bardzo.
              Dlatego też przytoczyłam tu te wypowiedzi żeby każdy mógł zobaczyć to na własne
              oczy! Co? Bynek odpowiedział na post za Ciebie, który był skierowany do Ciebie?
              Nędzna szuja z ciebie!I nie byłes żadnym vojagerem bo vojagera już dawno
              rozszyfrowałam jako marusię ileś tam ale wyrzutów mu z tego nie robiłam żadnych
              bo to jego wyłącznie sprawa i mi nic do tego, natomiast ty mnie tu pouczasz a
              sam jak się zachowujesz? Brzydzę się takimi osobnikami jak ty! Rzygać mi się
              chce jak widzę twój nick nędzarzu!
              Nie pozdrawiam PIENIACZU!
              • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 03.02.06, 18:06
                Całe to forum przepełnione jest podłością, mozna by pomyśleć, że większość z
                was wchodzi tu tylko po to żeby komuś - powiem brzydko ale dosadnie -
                przypie..ć, wyżyć się po ciężkim dniu.
                Oczywiście są wyjątki - mam tu na myśli np. linn_linn, która rzeczywiście zna
                się na rzeczy i udziela naprawdę cennych rad i jeszcze parę innych osób,
                których w tym momencie nicków nie pamietam.
                Natomias vojager czy marusia ileś tam to bufon jakich mało, popijący winko za
                100 euro w pokoju z marmurowymi posadzkami i spoglądający na pobliskie pagórki,
                jedzący i pijący wyłącznie w restaurajach, które tylko i wyłącznie są dla niego
                dostępne, podczas jego licznych wojaży po Italii.
                A ortodox czy tam bynek srynek to PIERWSZY PIENIACZ RP, główny śledczy tego
                forum, co na temat Włoch nie ma nic kompletnie do powiedzenia, tylko zajmuje
                się wytykaniem innym ile mają nicków jakby to kogoś obchodziło.
                Podkreślam, że te słowa nie są do wszystkich z tego forum bo są tu ludzie
                ŻYCZLIWI, UPRZEJMI, SYMPATYCZNI, SŁUŻĄCY POMOCĄ I RADĄ.
                • linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 18:56
                  Dziekuje za uznanie, ale nie wszyscy by sie z Toba zgodzili. Nie zmienia to
                  faktu, ze w miare mozliwosci staram sie pomagac.
                  Na forum warto pamietac o jednym: dyskutujmy o miejscach, problemach, nigdy o
                  osobach. Wystarczy naprawde jedno zdanie, aby dyskusja zeszla na boczne tory.
                  • linn_linn Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 18:57
                    No i mialam juz nie pisac...
                  • Gość: Ewelina Re: Podróż samochodem przez Włochy IP: *.szwajcarska.pl 03.02.06, 19:42
                    Dokładnie linn_linn. Żałuję, że dałam się tak sprowokować ale naprawde chciałam
                    zasięgnąć informacji. Teraz przynajmniej wiem z kim tu mozna rozmawiać a kogo
                    omijać z daleka! Człowiek się uczy na błędach.
              • ortodox Re: Podróż samochodem przez Włochy 03.02.06, 18:56
                Gość portalu: Ewelina napisała:
                > Nędzna szuja z ciebie!I nie byłes żadnym vojagerem bo vojagera już dawno
                > rozszyfrowałam jako marusię ileś tam ale wyrzutów mu z tego nie robiłam
                >żadnych
                czyżby, już zapomniałaś co pisałaś?
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=36040373
                No i co? Znowu kłastwo, cha, cha, kozucha kłamczucha, znów Ciebie złapałem.
                Ciekawe od czego teraz mnie wyzwiesz?
                pozdrawiam :)