Dodaj do ulubionych

wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!!

11.09.11, 11:28
witam serdecznie, w tym roku udajemy się na kos i jak zwykle licze na jakieś rady i wskazówki od obeznanych forumowiczów;)
jedziemy 27 września z neckermannem do hotelu mitsis blue domest w kardamenie. jestesmy nastawienia na zwiedzanie wyspy samochodem i własnie chciałabym się dowiedzieć co zobaczyć? gdzie pojechać koniecznie? gdzie jest jakaś piękna plaża? miasteczka typowo greckie?

myślę też o wycieczce do bodrum, czytałam rózne opinie więcej gorszych ale cały czas pociąga mnie poczucie klimatu turcji przy okazji tych wakacji!?

ktoś pisał, że zamiast bodrum lepiej którąs z wysepek sąsiednich ale za nic nie mogę się doszukać, o której wysepce była mowa!

do tego chciałam zapytać, co koniecznie trzeba kupić w grecji? czego koniecznie skosztować? i czy jak zakupie fajkę wodną to nie będę miała problemu z przewozem? 3 lata temu znajoma mi przywiozła i trzymała całą drogę w samolocie i nie było problemów. ale niestety już się zepsuła i potrzebuje koniecznie nową:):)

bardzo proszę o pomoc po przyjezdzie oczywiscie zdam relacje;)
pozdrawiam serdecznie
mybra
Obserwuj wątek
    • Gość: jb Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.11, 20:28
      ja polecam sklep monopolowy. bo nic ciekawego na kos nie widzialem.
      chyba, ze ktos lubi rowerkiem posmigac, bo jest troche tras.
      samo kos , to takie polska.......jastarnia.
      mozna sie pochwalic, ze sie bylo , ale zeby jechac tam na urlop ???
      dla mnie szkoda czasu i kasy.
      gora dwa dni, a najlepiej jeden.
      • Gość: x Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 09:16
        jak ktoś pisze to co pan "jb", to znaczy że nosa poza hotel i plażę nie wychylił. Wyspa jest piękna tylko trzeba chcieć to odkryć :)
    • Gość: KrzyszB Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 21:05
      Z sąsiednich wysepek - bardzo polecam Nissiros - zobacz relację z mojego pobytu 2 lata temu: MojaGrecja - rozdział Wycieczka 2009. Są tam też informacje ze zwiedzania Kos.
    • owl_036 Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! 11.09.11, 21:11
      Pewnie chodziło o wysepkę Nissiros, sądząc po zdjęciach naprawdę warto się tam wybrać
      • mybra Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! 12.09.11, 11:31
        dzięki wielkie:) Nissiros chyba sobię odpuścimy w tamtym roku byliśmy na fuertaventurze i lanzarotte gdzie jest krajobraz powulkaniczny! zastanawiam się nas KALYMNOS, chociaż nie wiem czy z 6 dni wystarczy czasu. na pewno chciałabym zwiedzić wyspę samochodem i pojechać do bodrum.
        a na samym kos koniecznie kos town, wioska Zia, kefalos. gdzie jest najładniejsza plaża? co koniecznie na kos zobaczyć?
        jeżeli na jeden dzien wezmiemy auto to czy w ten dzien pojechać do kos town czy na miasto potrzebny jest oddzielny dzien? i z kardameny pojechać tam komunikacją miejską np. w inny dzień??
    • protozoan Lecę tam w tym tygodniu :-) 11.09.11, 21:27
      Z Neckermannem, dokładnie do tego samego hotelu :-)! Będę tylko tydzień, wracam jeszcze przed Twoim wylotem. Więc jeśli chcesz zdam Ci relację, napisz mi tylko "przypominacza" na priva. Pozdrawiam!

• mybra Re: Lecę tam w tym tygodniu :-) 12.09.11, 11:23
        o to super:) czytałam komentarze na tripadvisor i holidaycheck ale zawsze najbardziej ciekawi mnie komentarz bezpośreni;)

będę czekała na twój powrót a tym czasem życzę udanego wypoczynku:):):)
        • Gość: turystka Kos - zwiedzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 17:04
          Nissiros bym nie odpuściła. Wulkan jest inny niż na Kanarach a wyspa jest wyjątkowo klimatyczna z piękną grecka zabudową. Tym bardziej że z Kardameny pływają tam stateczki.Samochodem wyspę objechaliśmy w jeden dzień zwiedzając również miasto Kos. Cudną piaszczystą plaże mieliśmy w Marmari.
          • anit64 Re: Kos - zwiedzanie 12.09.11, 17:25
            zgadzam sie z turystką, nie odpuszczaj Nissiros, piękna i szeroka plaża w Marmari zwłaszcza przy hotelu Marmari Beach w rosnącymi na niej palmami. Odpuść sobie Bodrum, chyba że kręci cię chodzenie po bazarach, bo na porządne zwiedzanie za mało czasu; byli z nami w hotelu turyści którzy popłynęli do Bodrum i byli niezadowoleni bo stwierdzili, że lepiej było ten czas poświęcic na byczenie się na plaży
      • mybra Re: Lecę tam w tym tygodniu :-) 12.09.11, 23:06
        aa jak wrócisz napisz mi koniecznie jak jest wieczorami chłodno? bo nie wiem czy mam brać dużo cieplejszych bluzek?
    • Gość: xxx Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 09:15
      punkty wg mnie obowiązkowe na wyspie:
      - Zia
      - Kefalos
      - plaże w drodze na Kefalos (w tym najsłynnejsza Ag. Stefanos)
      - Limionas
      - Old Pili + zamek
      - zamek joanitów
      - Kardamena
      - plaża Marmari
      - Nisyrros- koniecznie (!)- prom z Kardameny kilka euro, na miejscu taxi do wulkanu--> z wycieczką zorganizowaną wyprawa traci nieco swojego uroku,
      - Alikes- słone jezioro

polecam samochód lub skuter- i samodzielne zwiedzanie :)

PS. Bodrum jak dla mnie to strata kasy, chyba że ktoś marzy o tureckiej wersji dresów Adidasa.
      • Gość: xxx Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 09:17
        a i Plaka :) koniecznie- las pełen pawi, żółwi i niestety bezdomnych kotów.
      • 0yotte Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! 13.09.11, 10:33
        wioska Zia to taki bazar z ziołami i oliwą, wg mnie nic specjalnego

jeśli ktoś lubi antyczne zabytki to warto zobaczyć w Kos ruiny starożytnego miasta Kos (wchodzi się tam bez żadnych biletów, ot spacerując po mieście natrafia się na odkopane pozostałości dawnych ulic i domów)
        i koniecznie Asklepion, ponoć tam leczył sam Hipokrates :) aż dziwne, że nikt jeszcze tu o tym miejscu nie napisał... albo mi umknęło...

do tego dorzuciłabym jeszcze termy, też w tym wątku pominięte,
        to baaardzo ciekawe i miłe miejsce, nieduża dosyć dzika żwirkowa plaża, bardzo urocza i można powygrzewać kości w leczniczych wodach :)
        • Gość: xxx Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 10:49
          co do Zia, to rzeczywiście głównie stragany- jak ktoś szuka pamiątek to tu będą zdecydowanie najtańsze na całej wyspie i największy wybór- ale nie zapominajmy o cudownym widoku z gór na słone jezioro, morze, Kalymnos- głównie z tego względu polecam wizytę w Zia.

Jeśli chodzi o ruiny, to nigdy nie skusiłam się w 30-sto stopniowym upale ich oglądać, ale jeśli ktoś lubi, to rzeczywiście jest tego sporo, no i Asklepion :) zdecydowanie przedkładam przyrodę i żywe stworzenie nad historię i gruzo-antyki.

Same termy to dla mnie porażka- mały okrągły zbiornik, w którym bąbluje woda- pełen niemieckich emerytów- nie odważyłam się tam nawet nogi zamoczyć, jeden z bardziej odrażających widoków na wyspie Kos. Cóż może w złą porę trafiłam z tymi emerytami.
          Fajna trasa na rower, skuter, samochód- piękne widoki na morze.
          • 0yotte Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! 13.09.11, 11:00
            bo w termach nie można się zatrzymać tam, gdzie leżą emeryci, tylko trzeba iść trochę dalej plażą, jak tam byłam, to w tym "baseniku" też się tłum moczył, a wystarczyło iść 100 metrów dalej i była puuuuusta żwirowa plaża, otoczona skałami, bardzo kameralne miejsce, jak się nurkowało to z dna też się te bąblujące wyziewy wydobywały :) co mi się tam bardzo podobało, to właśnie dzikość i spokój :)
            • Gość: Piotr Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.11, 11:25
              Mi zawsze najbardziej zależy na obejrzeniu starożytnych zabytków, a na Kos jest tego mnóstwo :
              1. wy,mieniony już Asklepion - prawdopodobnie pierwszy "szpital" na świecie gdzie leczyli uczniowie Hipokratesa - tylko ok 5 km od miasta Kos, z pięknym widokiem na wybrzeże Azji.
              2. W samym mieście Kos - ruiny starożytnej agory, starożytnego gimnazjonu, rzymski odeon, casa romana (dom z czasów rzymskich - tego nie widziałem). Poza tym wrato jeszcze zobaczyć zamek joannitów. My jeszcze popłynęliśmy na rejs na 3 wyspy (Kalymnos, Pserimos, Plati) - Kalymnos ma piękną stolicę Pothię z kolorowymi położonymi na zboczu opadającym do morza, przy plati jest piekna zatoka z turkusową wodą gdzie można skorzystać z kąpieli skacząc ze statku.
              Osoba która wcześniej się wypowiedziała że na Kos nie ma nic ciekawego zapewne jest z gatunku tych co siedzą 2 tyg na all inclusive i pilnują aby nie stracić "darmowego" drinka lub deseru, a bez rezydenta nigdzie się nie ruszą. Kos na pewno bardzo fajne choć przyznaję że na kolana mnie nie rzuciło :)
              • Gość: jb Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.11, 07:27
                > Osoba która wcześniej się wypowiedziała że na Kos nie ma nic ciekawego zapewne
                > jest z gatunku tych co siedzą 2 tyg na all inclusive i pilnują aby nie stracić
                > "darmowego" drinka lub deseru, a bez rezydenta nigdzie się nie ruszą. Kos na pe
                > wno bardzo fajne choć przyznaję że na kolana mnie nie rzuciło :)

i tu sie kolego mylisz. bylem juz na 16 wyspach greckich, w piatek lece na krete. wszystko z plecakiem, bez rezerwacji noclegow.
                opowaiadanie o tych kilku starych kamieniach, ze to fantastyczne miejsca do zwiedzania, to jak mowienie, ze fokarium na helu jest niezapomnianym przezyciem.

owszem trzeba to zaliczyc, ale wystarczy na to JEDEN dzien.

ponadto dla mnie kos nie ma nic z grecji. brak mi bialych domow, waskich uliczek, rybakow na swoich malych lodkach, lokalnych tawern itd , itd.

sa za to duze hotele, piaszczyste plaze, markety, pelna komercha.
                wiec wlasnie wg mnie , kos moze sie podobac wlasnie komus, kto jedzie do hotelu i lezy na plazy 2 tygodnie.

dosc powiedziec , ze w wyzej wymienionych poradach niektorych osob, polecaja oni bodrum , kalymnos czy nissiros, swiadczy o tym, ze musza szukac na innych wyspach tego, czego brakuje na kos.

• Gość: xxx Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 08:54
                  jb nie do końca masz rację, tak jak pisałam Kos jest piękną wyspą tylko rzeczywiście próżno tego piękna szukać w Tigaki, Marmari czy Psalidi. Poczytaj historię tej wyspy, wtedy zrozumiesz dlaczego tak różni się od innych. Ona naprawdę nie jest gorsza, jest inna.

Ja Bodrum nie polecam, natomiast Nisyrros i Kalymnos jak najbardziej z jednego prostego powodu- są to wyspy bez lotnisk i jedyną okazją by je odwiedzić jest właśnie pobyt na Kosie.

Trzeba wziąć skuter/rower i ruszyć tyłek z miejsca, a naprawdę można znaleźć wiele świetnych miejsc. Niestety przewodniki skupiają się na mieście Kos i Aklepionie, w tym kontekście to rzeczywiście niewiele Kos oferuje.

Kos ma wiele z Grecji, ale przez swoją historię również z Turcji, Anglii, a nawet Niemiec. Pod kątem klimatu też jest inne, bardziej stepowe (?), szaro-brązowe, mało zielone (przynajmniej już w sezonie turystycznym).

• Gość: xxx Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 12:14
              nie wiedziałam, że tam dalej jeszcze coś jest. Sprawdzę to w najbliższe wakacje :)
              • 0yotte Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! 13.09.11, 12:23
                no bo właściwie tam nie ma już nic, po prostu pusta malownicza plaża :) ale jak dla mnie to jest właśnie to, co lubię! :)
    • Gość: xxx Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 09:05
      orangereal.cz/o-nas/sfericka-panoramata/ostrov-kos-recko/
      tu są fajne panoramy obrotowe z Kos.
      • dodekanezowiec Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! 14.09.11, 09:22
        1. Nissyros.
        2. Kalymnos.
        3. Rodos.
        4. Symi.
        5. Patmos.
        6. Bodrum.
        7. objazd wyspy autem w 1 dzień z uwzgl. tych punktów, które wymieniali poprzednicy.
        Wycieczki z pkt 1-6 wyjdą niewiele więcej niż 1 wycieczka na Santorini z Krety (które też trzeba zobaczyć, nie przeczę).

Można spędzić ciekawe 2 tygodnie, 1 dnia nawet plażując "nie wyściubiając nosa za hotel" jak pan od sklepu monopolowego, a drugiego dnia wycieczka (przeplatanka)? Można.
        Idealne miejsce to Lambi tuż przy mieście Kos:
        - bo mniej nudno niż w jakimś Marmari czy Tigaki,
        - plaża miejscami prawie tak dobra jak w Marmari, Tigaki,
        - blisko jest portu w mieście Kos (kwestia wycieczek),
        - mimo bliskości portu morze jest czyściutkie - wiatr jest północno - zachodni i jeśli już to gorzej z morzem w Psalidi.

Jest jeszcze jakiś tam dodatkowy plus, gdyby ktoś to miał na uwadze - zakupy w Turcji.
        Za 8 euro w 2010 r. płynął statek do Turgutreis (oprócz rejsu do Bodrum z całodziennym zwiedzaniem za 13 euro) - Turgutreis to dzielnica Bodrum najbardziej wysunięta w stronę Kos. Ta wycieczka ma charakter "handlowy" - ciuchy można kupić :).
        Dodatkowo skoro Kos ma tak świetne skomunikowanie (Rodos, Bodrum), to taka wycieczka pozwala na jaki taki rekonesans, czy np. za rok nie pojechać na Rodos czy do Bodrum.
        Dodatkowo te ścieżki rowerowe, możliwość wypożyczenia roweru, autobusy kursujace b. często od Lambi do Psalidi do 2 w nocy, niezłe plaże na zachód od miasta Kos - piasek, łagodne zejście do wody, raczej spokojne morze.
        Jest naprawdę dużo zalet.
        • mybra Re: wakacje na kos-polećcie co zobaczyć!!!! 16.09.11, 11:50
          dzięki wielkie za pomoc!
          wszystko wydrukowane, do wglądu! jakby się coś komuś jeszcze przypomniało piszcie!!!
          pozdrawiam i kolejny raz dziękuję!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka