Dodaj do ulubionych

do znawców pogody na KOS - prośba :-)

01.11.11, 14:56
Mam prośbę do tych którzy orientują się w pogodzie-klimacie na wyspie Kos
zastanawiam się czy pierwsze 2 tygodnie czerwca będzie już tam super ciepło?
w zeszłym roku bylismy w 2 połowie czerwca na Rodos na 2 tyg. i było mega upalnie, i tak myślę,że skoro Kos leży niedaleko Rodos to może od poczatku czerwca pogoda na plażowanie,basen z dzieciakami na Kos już dopisuje?

dzieki za odpowiedź
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: do znawców pogody na KOS - prośba :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 18:47
      byłam dwukrotnie w czerwcu na Kosie w dniach jednego roku 10-24/06, kolejnego 5-19/06. W obu przypadkach było ok 30 st. i pogoda dopisywała, zdecydowanie plażowa :) jednak na wieczory czasem przydaje się jakaś bluza z długim rękawem. Raz padał deszcz w ciągu dnia, ale mimo to było upalnie i nawet nie zdążyłam wyjść z morza :) czerwiec jest zdecydowanie moim ulubionym miesiącem na Kosie, we wrześniu trafiłam na trochę gorszą pogodę (2x burza, 2 dni pochmurne- mimo to baaardzo ciepło).
    • Gość: Goś Re: do znawców pogody na KOS - prośba :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 19:26
      Byłam w tym roku na KOS od 11- 26.Meltemi wiało konkretnie - podczas "plażowania" to nie przeszkadzało - było wręcz zbawienne ale już wieczorami konieczny był długi rękaw. Jak dla mnie przez ten wiatr temperatura odczuwalna była niższa niż na Rodos w tym samym czasie i zdecydowanie niższa niż na sądiednim wybrzeżu Turcji Egejskiej...
    • m.malena Re: do znawców pogody na KOS - prośba :-) 01.11.11, 20:08
      Warto sprawdzić historię na tej stronie: www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=kos, możesz zobaczyć jaka pogoda była w tym okresie na kilka wstecz.

Wyspa jest fantastyczna, więc jeśli się zdecydujecie urlop na pewno uda się świetnie!
      • dodekanezowiec Re: do znawców pogody na KOS - prośba :-) 04.11.11, 09:18
        Podstawowa sprawa to meltemi i w związku z tym - w której części danej wyspy się jest, np. na Rodos w Ixii (zachod) przy 30 st. się wydaje że jest 22, a w Kolymbii że 38.
        Na Rodos mocniej wieje niz na Kos. Z moich doswiadczen nawet na Krecie mocniej wieje niz na Kos. Na Rodos najbardziej wieje na zachodzie, umiarkowanie np. w Kallithei, jeszcze mniej - Faliraki, a Kolymbia itp. - jeszcze mniej.
        Na Kos najbardziej wieje tez na zachodzie, np. w Marmari, a w Psalidi - upał jest mniej znośny.
        Generalnie czerwiec to dobry pomysl na Kos, pogoda murowana, morze juz ciepłe (jak w sierpniu ma z 27-28, to w czerwcu z 23-24 juz ma), nie ma takiego upalu, tzn. pow. 28-29.
        Wiatru tez bym sie nie bal, meltemi jest aktywniejszy tak lipiec-sierpien.
        Optymalne miasto na Kos - Lambi.
        • dodekanezowiec Re: do znawców pogody na KOS - prośba :-) 04.11.11, 09:26
          Jesli cos moge polecic -
          www.eccoholiday.com/oferta/3466/termin/1123395
          2.6. - super cena.
          Moim zdaniem to optymalne położenie:
          "Hotel Apollon znajduje się w spokojnej okolicy, w pobliżu pięknej plaży Alikarnassos i zarazem w bliskiej odległości od tętniącego życiem Kos".
          100 % racji. Unikajcie Psalidi, kamole na plaży, jak ktos jest bez dzieci i mieszka w Psalidi to moze sobie rowerem te 4 km przejechac na plaze Alikarnassos :) - z tym ze z drugiej strony nie myslcie ze tłumy tam są, w sierpniu nawet nie było.
          W samym hotelu nie byłem, ale byłem z Ecco na Kos, takze na innej wyspie i wiem, ze kupienie w listopadzie po bdb cenie sie oplaca. Znaczy na sierpien sie oplaca.
          Czerwiec to tradycyjny m-c lastów, jeszcze z ta sytuacja w Grecji tez nie wiadomo.
          • lavorka psalidi 04.11.11, 13:00
            no własnie o Psalidi myslałam wstepnie....TUI ma tam fajna ofertę na Sol Kipriotis ze zjeżdżalniami dla dzieci i przez kupnem powstrzymuje mnie własnie ta kamienista plaża. Niby przy hotelu jest dosypane na plazy piasku,ale podobno wejście do wody niefajnie dla małych dzieci,bo od razu uskok i głeboko i nie wiem co zrobić....
            • Gość: GOŚ Re: psalidi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 17:11
              Z tą pogodą to jest trochą "jak się trafi" w tym roku na KOS wiało bardzo mocno - przez całedwa tygodnie. Dwa lata temu na rodos nie wiało wcale...W obu przypadkach druga połowa czerwca. Tym niemniej w obu przypadkach urlop suprer. Na KOS byliśmy właśnie w SOL Kipriotis :)
              • anit64 Re: psalidi 08.11.11, 20:01
                byłam na KOS w tym roku w czerwcu w Marmari, dwa dni wialo ale byla fajna zabawa w morzu na falach, przez 2 tygodnie niebo bezchmurne
            • 4269m Re: psalidi 12.11.11, 19:31
              Wejście kamieniste, żeby dostać się na plaże trzeba przejść przez uliczkę, ale na niej ruch niewielki. Natomiast teren hotelu i ilośc basenów wynagradza wszystko.
              • 4269m Re: a odnośnie pogody 12.11.11, 19:33
                Bylismy w tym roku w sierpniu i przez trzy dni tak wiało ,ze nam wycieczki fakultatywne poodwolywali.
            • Gość: koskos Re: psalidi IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.11, 10:59
              ja za to wstepnie patrzylam tez Psaldi, a hotel kipriotis panorama & suites, ma calkiem fajne opinie w sieci, a na przelomie maja/czerwca w grecosie ok 200 zl mniej niz w ecco na przyklad. jest to jakis pomysl mysle
            • Gość: Sylwia Re: psalidi IP: *.play-internet.pl 16.12.11, 01:19
              Witam ja tez wybieram sie w czerwcu z córką do kipriotis panorama aqualand z TUI :) sa tam fajne nowe zjeżdżalnie a do kos jest autobusik i tam sa plaze piaszczyste:) znajomi byli w tegoroczne wakacje i uważają ze ta plaza kamienista tez nie jest najgorsz trzeba mieć tylko odpowiednie obuwie .Miłych wakacji :)
            • Gość: kaska Re: psalidi IP: *.074.c87.petrotel.pl 08.01.12, 10:47
              Powiem Ci jedno. Jeśli są zjeżdżalnie to dziecko ma w nosie morze. Woli spędzać czas na basenach.
    • Gość: Maria Re: do znawców pogody na KOS - prośba :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 20:33
      My lecimy na Kos (już mamy wykupione wczasy) od 31.08 na 2 tygodnie i też nie jesteśmy pewni pogody. Dwa lata temu byliśmy też od 31.08 ale na wyspie Korfu, pogoda wspaniała, wyspa CUDOWNA,
      • Gość: Tofiko Re: do znawców pogody na KOS - prośba :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 11:51
        Lecimy do hotelu Sol cipriotis z Poznania z wnuczkami,jedna ma 4 a druga11lat i chciałam zapytać czy w hotelu dobrze funkcjonują klubiki z polskimi animatorami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka