agreczynka 08.12.11, 22:44 Proszę o wskazówki i informacje. Głównie gdzie się zatrzymać. Lubię klimatyczne miejsca, kontakt z miejscową ludnością.Dlatego interesują mnie rodzinne hotele i pensjonaty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Wybieram się na Amorgos 08.12.11, 23:15 Amorgos to moja wyspa nr 1: byłam na niej tydzień w 2005 roku i blisko tydzień w tym roku. Zawszę polecę do zamieszkania Aigiali (uwielbiam!), ale jeśli ma się autko - i tu mieszkałam w 2005. Jeśli bez autka - to raczej Katapola (tu mieszkałam w tym roku, nie mam prawa jazdy) a to dlatego, że co prawda mniej klimatyczna ale za to z większym węzłem autobusowym. Generalnie mieszkając w Katapoli nie można narzekać na autobusy jeśli się weźmie poprawkę na to, że to grecka wyspa;) Zanim o autobusach - napisz czy będziesz miała autko bo może bezprzedmiotowe zupełnie dla Ciebie. Na mojej stronie Amorgos z 2005 roku dość szczegółowo opisana (najpierw jest Sifnos - to były jedne wakacje), a tej tegorocznej jeszcze nie opisałam, bo czas grrr... Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Wybieram się na Amorgos 08.12.11, 23:21 bebiak napisała: > Na mojej stronie (...) A o adresie zapomniałam, echhh ! betaki.freehost.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: Wybieram się na Amorgos 09.12.11, 08:09 Na Amorgos nie ma masowej turystyki więc sa tylko rodzinne hotele i pensjonaty. Zgadzam sie z Bebia, że wybór miejsca w dużej mierze zależy od tego czy będziesz miała samochód oraz tego jak chcesz wypoczywać. Moje krótkie podsumowanie: Katopola: nie najlepsze plaze (w samej Katapoli właściwie plaży brak), ilość hotelików, knajpek, klimatycznych uliczek, możliwości pieszych wycieczek porównywalna z Aegiali, Katapola jest lepiej skomunikowana zarówno autobusowo z reszta wyspy jak i promowo z innymi wyspami (w tym takze jeśli chodzi o jednodniowe wypady na Małe Cyklady bo Ex Skopelitis wypływa z Katopoli o 6:00 i nie we wszystkie dni zawija do Aegiali tylko płynie "krótka pętlą" ->Koufonisia-> Schinoussa-> Iraklie-> Naxos i z powrotem w te same dni) Aegiali: Dużo ładniejsza plaża w samym centrum jak i kilka dodatkowych wymagajacych trochę marszu po górskich ścieżkach, poza drugą połową lipca i sierpniem z Katapoli/Chory jeździ tam chyba tylko 2 autobusy tam i 2 z powrotem, plus w niekróre dni da się pomiedzy Katapolą a Eagiali popłynąc promem (przynajmniej w jedną stronę) Tholaria i Lagada: bardzo ładne wioski, dobry start do łażenia do górach ale daleko do plaż Agios Pavlos: właściwie opcja tylko dla tych z samochodem ale całkiem fajne spokojne miejsce do stacjonowania z widokiem na Nikurie Chora: Bardzo klimatyczna, dobrze skomunikowana autobusowo, piękne widoki i trasy dla piechurów, ale najbliższa plaża jest w Agia Anna i jesli jedziesz w sezonie to możesz sie nie dopchać do wody bo to plaża mikroskopijnej wielkości i to na skałkach Odpowiedz Link Zgłoś