Dodaj do ulubionych

Wąwóz Samaria-powrót

IP: *.180.201.57.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.05.12, 12:39
Zamierzam przejść cały wąwóz Samaria z Omalos do Agia Roumeli,wyjazd z pod Chanii o świcie tak aby już na 14 dojść do końca. Następnie promem udać się Sougii.
Czy z Sougii dostane się jakimś srodkiem lokomocji do punktu wyjścia gdzie chcę zostawić auto?
Czy ktoś tak pokonywałtą trase? A może lepiej jechać autobusem z Chanii o 7,00 do Omalos a po pokonaniu trasy popłynąć do Chory Sfakion lub Paleochory i też z tamtąt wrócić autobusam ?Jak lepiej?
Obserwuj wątek
    • neronka Re: Wąwóz Samaria-powrót 03.05.12, 22:05
      Musisz wracać do Chanii i stamtąd znowu autobusem do Omalos. Generalnie bez sensu.
      Lepiej zostawić auto przy dworcu w Chanii i pojechać autobusem do Omalos i potem powrót z H. Sfakion do Chanii po auto. To najszybsza opcja.
      • Gość: Andrzej Re: Wąwóz Samaria-powrót IP: *.204.76.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.05.12, 00:18
        Przewertowałem forum i decyzja jest aby jechać autobusem do Omalos potem promem do H. Sfakion i z powrotem w/g cennika wychodzi 16+6+9 e /os czyli przejazd wstęp i prom ,fajnie tylko moje chodaki co zdeptałem całe Karkonosze zajmują pół bagażu podrecznego,i nawet na boso jestem gotów pokonać tą trasę. Pozdrawiam
        • wojtek33 Re: Wąwóz Samaria-powrót 04.05.12, 09:40
          Jak taki jesteś zapalony chodziarz, to może samochodem do Omalos a potem wąwóz w tę i z powrotem? Jeśli zawrócisz zaraz za Sidderoportes, to nie będzie więcej niż 30km. Osobiscie polecałbym jednak wykupienie przejazdu, 15€ więcej ale docenisz, gdy w drodze powrotnej podwiozą Cię pod hotel.
          • Gość: Andrzej Re: Wąwóz Samaria-powrót IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.12, 13:10
            Nie lubie wracac ta samą trasą,od lat wszystkie wycieczki górskie planuje dookoła tak aby trasy się w całosci nie pokrywały.Z tego co wiem ze w cenie wycieczki fakultywnej nie ma biletu wstepu do parku narodowego ,a czy jest bilet na prom nie wiem dokładnie. Za autobus KTEL o 7,30 z Chanii i powrót o 18,15 zapłace ok 16e a nie 30 A hotel bede miał w centrum i to czy podwiozą mnie pod hotel czy dojdę 500m nie ma dla mnie znaczenia.
            • wojtek33 Re: Wąwóz Samaria-powrót 04.05.12, 16:05
              Tak jak pisałem, ok. 15€ do zaoszczędzenia (za prom też nie jest wliczona), Twoje euro i Twoje nogi, ale po przejściu wąwozu dla mnie liczyło się każde 500 m ;) A droga w drugą stronę nie jest taka sama, szczególnie Xyloskalo ;)
    • der1974 Re: Wąwóz Samaria-powrót 04.05.12, 00:26
      Przemyśl chłopie czy nie lepiej wykupić wycieczkę do tego wąwozu. W Rethymnonie były chyba po 30 euro - biorąc pod uwagę wszelkie koszty samodzielnej wycieczki to chyba warto.
      • 1.vika Re: Wąwóz Samaria-powrót 04.05.12, 19:49
        Popieram der, jechałam z Rethymnon we wrześniu. Całkowity koszt- wyjazd z pod hotelu, dojazd do wąwozu, bilet na prom, transport do hotelu =28euro. Żadnych problemów, stresów, czas na kąpiel w morzu,kawę.
        • simon_r Re: Wąwóz Samaria-powrót 04.05.12, 20:37
          Szkoda kasy.. to samo można mieć za połowę tej ceny kupując po prostu bilet na autobus. Natomiast faktem jest, że akurat do Samarii nie ma sensu jechać własnym samochodem.
          • Gość: Andrzej Re: Wąwóz Samaria-powrót IP: *.30.77.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.05.12, 23:22
            simon_r masz całkowitą racje,tak postanowiłem zrobić i do tego samochód oddaję o 2 dni wcześniej niż planowałem go na tydzień.Ten dzień robię autobusem a w następny kiedy wracam postanowiłem poplażować i odpocząć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka