iit2 14.05.12, 20:16 Kurcze my mamy na razie wpłaconą zaliczkę, ale już się boję co się stanie jak wpłacimy całość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1.vika Re: I co z tą Grecją?????????????? 14.05.12, 20:19 Mam ten sam dylemat. Już ma kupić Rodos ale....jest ta obawa , co dalej będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 21:21 Poczekaj na lasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grecoska Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: 95.175.11.* 14.05.12, 21:30 a co ma być?? przecież oni z turystyki głównie żyją!!! tym bardziej że na wyspach żyją swoim życiem. dwa lata temu jak w atenach podpalali wszysko były zamieszki to ja na zante leżałam plackiem myśląc tylko czy spotkam żółwia. a teraz lecimy na rodos pod koniec maja i nastawiam się na to czy kolos rodyjski będzie stał w swoim porcie mandaraki ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alizeee Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.12, 22:12 dokladnie tak hehe, jakos dziwnie spokojna jestem, ze nasze wakacje w tym roku beda rownie udane jak poprzednie, a uwierzcie, potrafie byc na codzien sceptyczna;) w kazdym razie jakos mi sie nie wydaje, zeby cokolwiek moglo zepsuc mi urlop w aquila rithymna beach, nie ma opcji Odpowiedz Link Zgłoś
e_podmiejska Re: I co z tą Grecją?????????????? 14.05.12, 22:04 ostatnie dwa letnie wyjazdy 2010 i 2011 (Kreta i Rodos) postawiłam na first i ta decyzja okazała się korzystna. Ten "medialny kryzys "nie przekładał się w się jednak na ceny zorganizozowanego wypoczynku - to tylko z moich obserwacji ! Na obecne wakacje też zdecydowałam się na wybór z ofert first i jak na dzień dzisiejszy jestem na 2 300 zł "do przodu" (rezerwacja dot. 2+1 w grudniu ale nie w EH!!!;))))) "Raz zobaczyć jakąś rzecz znaczy więcej, niż sto razy o niej słyszeć" Odpowiedz Link Zgłoś
malaczarna189 Re: I co z tą Grecją?????????????? 15.05.12, 00:41 bez obaw. Kumpela jechala do Grecji na Thassos z funclubem i tez sie bala co to bedzie. A mowila, ze przezyla najlepsze wakacje zycia:-) nie wiem jak innych wysp, ale stwierdzila, ze na Thassos nie ma sladu kryzysu, jest pieknie i klimatycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.12, 08:06 Wynoś się z tym spamem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mara Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.pzu.pl 15.05.12, 08:29 Trzy lata z rzędu odwiedzałam Kretę i informacje że coś się dzieje w Atenach przychodziły z Polski. My będąc na wyspie o niczym nie wiedzieliśmy. Spokój, cisza, błogość. Zupełnie nie ma się czego obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
letsgodance Re: I co z tą Grecją?????????????? 15.05.12, 09:46 Po cenach widać, że ryzyko Grecji nieco rośnie ale za to ceny spadają, jakby nie patrzeć to pod względem spadków cen to hit ostatnich dni travelscanner.pl/grecja/dzisiejsze-zmiany iit2 napisała: > Kurcze my mamy na razie wpłaconą zaliczkę, ale już się boję co się stanie jak w > płacimy całość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia fanka Grecji Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.12, 12:07 Ja lecę w czerwcu na Rodos ! To mój 5 raz w Grecji... Uwielbiam ten kraj, ludzi, kuchnię i muzykę... Nie martwcie się bo na wyspach kryzysu nie ma.. Oni żyją innym rytmem niż ci w Atenach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.12, 12:51 Niestety kryzys dotyka też wyspy, ale ponieważ żyją one z turystyki - miejscowi za wszelką cenę zrobią wszystko, by turyści przyjeżdżali. Byłam na Zante w czerwcu i październiku ubiegłego roku i już wtedy była spora różnica pomiędzy tymi dwoma miesiącami. Mój przyjaciel tam mieszka, z tygodnia na tydzień coraz bardziej narzeka, ale i tak tam lecę wkrótce kolejny raz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apis Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.jjs.pl 18.05.12, 14:33 Głupota ludzka nie ma granic jednak:) kryzysy, kryzysem a powrót do drachmy ( jaki powrót w końcu to zupełnie będzie nowa i słaba waluta) to co innego. A Wyspy bez dostawa ze stałego lądu chociażby benzyny, mogą okazać się dziwnie odmienne. I tu nie o strajki tym razem chodzi, a o zakręcenie kurak. Podobno już drachmy drukują. Kto musi odwiedzić Helladę, niech się lepiej śpieszy, do polowy czerwca jest jeszcze trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinihtaa Re: I co z tą Grecją?????????????? 15.05.12, 13:13 dwa lata temu, słuchając panicznych doniesień o kryzysie w Grecji, przed wypłynięciem z Wenecji do Iguomentisy szukałem jak głupi kanistra by wziąć ropę w zapas - po dopłynięciu do Grecji okazało się, że tzw. problemy z paliwem, puste pułki w sklepach i zamieszki na ulicach dominowały jedynie w TVN - z drugiej strony może "kryzys grecki" choć trochę przyćmi fakt, iż Polska jest w o wiele gorszej sytuacji niż Hellada, ludzie nadal będą wierzyć, że nasz kraj to zielona wyspa ... Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: I co z tą Grecją?????????????? 15.05.12, 21:25 To mnie pocieszyliście, ale podobno biura podróży też coś kręcą, zmieniają hotele, wycofują oferty, nie wiem, czy będzie tak spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1.vika Re: I co z tą Grecją?????????????? 15.05.12, 22:22 Byłam w czerwcu 2011 na Zante,.Fakt, było spokojnie pomimo zamieszek w Alenach ale już przy wylocie był problem. Grecja zamknęła przestrzeń powietrzną na 2 godz i niestety, ale wylot był o 6-7 godz. opóżniony . Podobnie było we wrześniu przy wylocie z Krety. Też kilka godz, czekania a wszystko już po odprawie paszportowej.Wyspy żyją jakby swoim rytmem ale .... i o to ale chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apis Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.jjs.pl 18.05.12, 14:46 Jak może być spokojnie, jak ludzie z banków wyciągają gotówkę. Trwa to od 2 lat i jest tylko gorze, a nie lepiej mimo pomocy z UE. Odpowiedz Link Zgłoś
mei3 Re: I co z tą Grecją?????????????? 19.05.12, 00:02 nmie wiem gdzie lecisz, ale ja jesli juz wykupilabym wczasy tylko na wyspach i z gwarancja ceny. A tak w ogole zorganizowalabym sobie wszystko sama poczawszy od samolotu do wyzywienia. Dzisiaj to nie jest zaden problem. Ubezpieczenie mozesz tez extra wykupic. A wynajecie Apartamentu, malego mieszkanka z kuchnia nie jest drozsze od dwuosobowego pokoju w 3 * hotelu jak dobrze i odpowiednio wczesnie sie zakrecisz. Ja mam 100 m do plazy , 47 m2 pokoj z kuchnia, ogrod, taras i wszelkie udogodnienia. Przystanek autobusowy, sklep, taverny a nawert baseny slodkowodne do ktorych moj syn bedzie miala dostep, moze zalapie sie tez na animacja dla dzieci, chociaz to ostatnie to akurat nie jest konieczne. Znakomita baza wypadowa i mozliwosc zwiedzania zach.pn strony Krety. Teotetycznie wynajetym samochodem moge zwiedzic reszte wyspy w trzy dni. Tak tez zaplanowalam. Autobusem moge zwiedzic 70 % wyspy. Na poludnie nie pcham sie w lipcu, bo wiem, ze bedzie goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apis Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.jjs.pl 18.05.12, 14:36 Czyżby? Zajrzyj czasem na portale gazet greckich, i brytyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doti Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 07:22 Wklejam dzisiejszy artykuł z Dziennika "Coraz więcej wskazuje na to, że w połowie lipca Ateny ogłoszą bankructwo. Turyści, którzy będą w tym czasie w Grecji, mogą mieć problemy. Przeanalizowaliśmy ewentualne komplikacje, które mogą dotknąć osoby spędzające wakacje w Grecji. Data bankructwa – Aby uniknąć masowej ucieczki kapitałów, grecki rząd będzie do końca utrzymywał w tajemnicy moment, w którym przestanie obsługiwać swój dług. Jednak ustalenie tego terminu nie jest trudne – mówi DGP Karel Lannoo z brukselskiego Centrum Europejskich Analiz Politycznych (CEPS). Jego zdaniem jeśli do końca czerwca nowy rząd nie przedstawi planu kolejnych cięć budżetowych wartych 11 mld euro, Bruksela wstrzyma pomoc dla Aten. Kasa greckiego państwa jest pusta. Funduszy na funkcjonowanie państwa wystarczy do końca czerwca. Czy uda się wyjąć pieniądze z bankomatu? Turyści, którzy znajdą się w Grecji, jeśli ta ogłosi bankructwo, z dnia na dzień mogą mieć problem z dostępem do swojej gotówki. Greckie banki zostaną odcięte od kredytów Europejskiego Banku Centralnego i nie będą miały pieniędzy na zasilanie bankomatów w euro. A czas potrzebny na emisję nowej waluty to przynajmniej dwa – trzy miesiące. Osoby wybierające się do Grecji powinny być gotowe na taki scenariusz i mieć wystarczającą ilość gotówki w euro. Czy będą działały porty i lotniska? – Spodziewam się zupełnego chaosu – mówi Lannoo. Brak funduszy na funkcjonowanie państwa oznacza, że przestaną działać nie tylko administracja, poczta, szkoły, lecz także – co ważne dla cudzoziemców – szpitale i przychodnie. Z portów nie wypłyną promy zapewniające komunikację między greckimi wyspami i lądem. Ponieważ kraj nie będzie miał pieniędzy na pokrycie rachunków za import paliw, można się spodziewać ogromnych kolejek przed stacjami benzynowymi. A samoloty na greckich lotniskach zostaną uziemione. Czy zabrać do Grecji paszport? Ten, kto liczy, że przyjazd do Grecji z dużą ilością gotówki uchroni go przed kłopotami, może się zawieść. W dniu, w którym kraj ogłosi bankructwo, zostaną przywrócone kontrole walutowe na granicy, a ilość euro lub dolarów, które będzie można wywozić, będzie ściśle ograniczona. – Większość ekspertów spodziewa się, że nowa drachma bardzo szybko straci przynajmniej połowę swojej wartości w stosunku do euro. Dlatego Grecy, którzy mają jakieś oszczędności, będą starali się je wywieźć z kraju. Rząd będzie chciał temu zapobiec, aby nie pogłębiać implozji gospodarczej kraju – przewiduje Zsolt Darvas z Instytutu Bruegla w Brukseli. Powrót kontroli na granicach oznacza również, że na wczasy do Grecji warto zabrać ze sobą paszport, mimo że kraj jest w strefie Schengen i formalnie można do niego wjechać na podstawie dowodu osobistego. Greckie media spodziewają się masowej emigracji młodych Greków do innych krajów Unii Europejskiej. Z braku połączeń lotniczych i morskich większość wybierze zapewne drogę przez Rumunię i Bułgarię. To skłoni kraje UE do przywrócenia kontroli na granicach. Czy obawiać się zamieszek? Wraz z kolejnymi planami oszczędnościowymi forsowanymi przez rząd nastroje w greckim społeczeństwie coraz bardziej się radykalizują. Centra wielkich miast jak Ateny i Saloniki przekształciły się w rewiry bezdomnych i grup przestępczych, z którymi źle opłacana policja sobie nie radzi. Jednak wstrzymanie wypłat pensji i ryzyko utraty życiowych oszczędności najprawdopodobniej doprowadzi wielu Greków do desperacji. – Można się spodziewać nie tylko strajków i gwałtownych starć manifestantów z policją, ale także poważnego wzrostu przestępczości – uważa Darvas. W przypadku ogłoszenia niewypłacalności Grecji warto omijać centra dużych miast i miejsca, w których dochodzi do gwałtownych manifestacji. NIE ZAPOWIADA SIĘ TO DOBRZE jeżeli spełnią się te przepowiednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saedr Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 07:47 CUM - ciężko uszkodzony mózg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brednie Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.12, 08:22 Sporo bredni w tym poście. Po pierwsze niby dlaczego Grecy majacy oszczędności w euro mieliby je wywozić z kraju? Po drugie nie przypominam sobie aby samolot obsługujący czarter turystyczny z Polski do Grecji był tankowany np na takim Kos czy Rodos. Przecież nawet w razie kłopotów z paliwem (w co nie wierzę) samolot wylatuje zatankowany z Polski, zabiera wracających z Grecji i wraca do kraju i wcale nie potrzebuje tankować w Grecji. A turystów leżących na plaży mało obchodzą greckie problemy choć oczywiście pewne utrudnienia mogą się pojawić to hotelarze staną na głowie aby turyści odczuli to w jak najmniejszym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy 18.05.12, 09:07 Kiedy Argentyna ogłosiła bankructwo nie można było wywozić waluty za granicę. Z bankomatu można było wypłacić jedynie małe kwoty. Jak w sklepach zabraknie jedzenia to i dla hotelarzy nie starczy. Ekonomiści szacują, że drachma straci od razu ok 80% wartości - czyli kupujący będą chcieli kupić na zapas, a sprzedający nie będą chcieli sprzedać bo po pierwsze jutro będą mogli za ten sam towar dostać więcej a po drugie będą woleli namacalny towar niż nic nie wartą drachmę. A jak zamkną strefę powietrzną (co już nie raz się w Grecji zdarzało i w przypadku chaosu na lotnisku jest bardzo prawdopodobne) to żadna ilość paliwa nie pomoże. Dziękuję za 2 noce na lotnisku w oczekiwaniu czy akurat nasz samolot wypuszczą. Ja na pewno nie chciałabym być wtedy w Grecji ale jak ktoś lubi emocje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 10:28 Niestety, ale z tankowaniem samolotów to jest inaczej. Tankowane są tylko na 1 trasę, więc potem trzeba je przed odlotem z Grecji znów zatankować. Jak wyobrażasz sobie masowe lądowania ze zbiornikami wypełnionymi w połowie? Mega zagrożenie pożarem przy ewentualnych problemach podczas lądowania. Nie słyszałeś nigdy, że samoloty jeśli np. muszą zawrócić zrzucają paliwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brednie Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.12, 12:30 Właśnie słyszałem i dlatego nie widzę problemu bo w razie lądowania awaryjnego paliwo można zrzucić. Przecież wiele lotów odbywa się z miedzylądowaniem na jakimś lotnisku i przy krótkich europejskich trasach nikt wtedy nie dotankowuje samolotu (chyba że się mylę). Cóż moze wypowie sie w tej sprawie ktoś kto zna sie na rzeczy i np pracuje w jakiejś linii lotniczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brednie Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.12, 12:34 Duzo bardziej niż bankructwa Grecji obawiałbym się np trzęsienia ziemi w rejonie pobytu co może spowodować dużo poważniejsze konsekwencje dla turystów tam przebywajacych niż bankructwo kraju. A mimo tego że Grecja to chyba najbardziej aktywny sejsmicznie obszar w Europie to co roku przyjeżdżają tam miliony turystów i jakoś nie psuje im to humoru w trakcie wypoczynku..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kit Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 12:47 No nie, jednak bankructwo kraju to nie jest jakaś rutynowa sprawa i nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie będą tego konsekwencje. Sądzę, że jeżeli faktycznie Grecja ogłosiłaby upadłość to nie będzie to operacja bezbolesna i turyści jak najbardziej to odczują (zresztą jak wszyscy Grecy). Pieniądze stracą na wartości ich siła nabywcza spadnie dramatycznie i Grecja pogrąży się w jeszcze większym kryzysie, nie miałbym nadziei, że grecy przyjmą to potulnie, już teraz są protesty. Ja mam tylko nadzieje, że do bankructwa nie dojdzie, bo Grecy zrozumieją powagę sytuacji i przyjmą wszystkie restrykcje nałożone przez instytucje finansowe, które od tego uzależniają dalsze finansowanie. Ale szanse na to nie są wielkie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 14:06 Przy odległościach Polska - Grecja - Polska paliwo tankowane jest 2 razy, w Polsce i w Grecji. Samoloty nie lądują z paliwem w zbiornikach do połowy, jest to niebezpieczne przy jakimś problemie przy przyziemieniu (nie chodzi tu o lądowanie awaryjne, kiedy paliwo jest spuszczane wcześniej) - może dojść do wybuchu, poza tym samolot z paliwem spala więcej, gdyż jest po prostu cięższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Trzeba mieć CUM, żeby tam jechać na wczasy IP: *.policja.gov.pl 18.05.12, 08:23 do Saedr: to ty masz CUM że piszesz takie teksty. Jeśli tam się nie wybierasz to nie odzywaj się!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saedr Potem wszyscy będą was, ludzi z CUM, ratować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 09:09 Grecja splajtuje, ludzie z CUM, którzy tam pojadą na wczasy, będą wyć z rozpaczy, błagać o pomoc, skamleć o litość, bo z hotelu wyrzucili, lotniska i porty strajkują, bankomaty są nieczynne, d... zimna. I wtedy oczywiście za państwowe pieniądze, czyli podatników, będzie dla was organizowany powrót do kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Potem wszyscy będą was, ludzi z CUM, ratować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 10:11 Żal Ci, że Ty nie pojedziesz? He he he. Nie Twoja sprawa co robią i myślą inni ludzie. Jak ja nie lubię panikarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuma on sprzedaje Egipt IP: 149.156.86.* 18.05.12, 10:48 który się słabo sprzedaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Potem wszyscy będą was, ludzi z CUM, ratować IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.05.12, 10:49 Gość portalu: Saedr napisał(a): (...) Żeby pisac takie teksty to trzeba w ogole nie mieć mózgu. O uszkodzonym można sobie tylko pomarzyć paluchem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: Potem wszyscy będą was, ludzi z CUM, ratować IP: *.pzu.pl 18.05.12, 11:14 Panikarze i Histerycy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mak Re: Potem wszyscy będą was, ludzi z CUM, ratować IP: *.pzu.pl 18.05.12, 13:00 Ile w tym jadu i nienawiści... Szkoda że tacy jak Ty mogą tu pisać takie głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głupie pytanie Macie prze.... na całej linii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 12:18 Wszelkie histeryczne wrzaski tego nie zmienią, Grecja splajtowała, a wasze wczasy odleciały w siną dal ( bez was ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Macie prze.... na całej linii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 13:24 A Ty skąd to wiesz, z wykopalisk? Póki co Grecja nie ogłosiła bankructwa a turyści codziennie wylatują na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głupie pytanie Prawda jest brutalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 13:41 Orkiestra na Titanicu grała o końca, teraz do końca biura podróży będą wysyłać na wczasy, w końcu musiały zapłacić hotelarzom zaliczki i nie ma zmiłuj się, trzeba doić klientów, ale jak kraj splajtuje, to żadne biuro podróży nie wypłaci ani jednego euro odszkodowania, bo biura podróży za wypadki polityczne nie odpowiadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentraveller Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.05.12, 13:46 Sami sie niepotrzebnie nakręcacie czytając dziennikarskie wizje końca świata. Z Grecją od paru lat przed wakacjami jest to samo. Dużo histerii w polskiej prasie i forach internetowych. Cisza, spokoj i dużo słońca w greckich miejscowościach wypoczynkowych, czasami przerywane zamieszaniem na lokalnym lotnisku spowodowanym strajkiem kontrolerów, ktorzy notabene strajkują bo im za dużo samolotów przez przestrzeń powietrzną przelatuje niż to jest legalne i bezpieczne. Cieszcie się że w ogóle jedziecie na wakacje i dajcie na mszę, żeby wam jakis islandzki wulkan w miedzyczasie nie pierdyknął. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.policja.gov.pl 18.05.12, 13:53 no i masz rację!! modlimy się żeby wulkan nie wybuchnął lub trzęsienia ziemi nie było. Ja myślę że na razie to bardziej musimy bać się tych małych mocno gryzących komarów ot co ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 14:21 Ja bym nie była tak odważna, żeby polegać na modlitwach, bo jeżeli faktycznie Grecja zbankrutuje to nie będzie czego zbierać, w Argentynie 10 kolejnych lat nie mogli się wykaraskać z bankructwa, mnóstwo ludzi wyemigrowało, a bardzo wielu straciło wszystko w tym hotelarze, sklepikarze, linie lotnicze itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.policja.gov.pl 18.05.12, 14:33 a może wypowie się ktoś kto wrócił już z Grecji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 14:42 A co to da, w tym momencie, przecież Grecja jeszcze nie zbankrutowała, wszystko się posypie dopiero po ogłoszeniu upadłości, chociaż już trochę wcześniej kiedy będzie pewne, że nic nie uratuje Grecji to wszystko się zacznie walić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequenttraveller Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.05.12, 14:48 Ale Grecja od paru lat jest bankrutem... I co? I nic. W zaszłym roku byłem w Atenach i widziałem demonstację na Syntagmie i masę policji w pełnym rysztunku. I co? I nic? A pamięta ktoś jaka była histeria jak upadł Lehman Brothers w 2008? Polska prasa przedstawiła to tak, że z trudem się powstrzymałem aby nie polecieć do banku wyciągnać wszystkie oszędności bo miało 50 lat głębokiej recesji i 90% bezrobocie. I co? I nic. Wszyscy żyją sobie w najlepsze a ja zmieniłem pracę na 2x lepiej płatną. Jedyna sensowna dla przecietnego podróznika w tym roku to nie polegać na greckich bankomatach - zabrać całą kwotę na wydatki (plus trochę w zapasie) z Polski. Jak będzie trzeba (mało prawdopodobne) - wymienić lokalnie na drachmy. Świat się nie zatrzyma, Grecy też muszą z czegoś żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 14:54 Bankrutem to będzie dopiero jak przestanie dostawać kasę z Unii i Banku Światowego, a tak się stanie jeżeli nowy rząd nie wprowadzi uzgodnionych restrykcji. Ja mówię o oficjalnym ogłoszeniu przez państwo bankructwa, które zwalnia z regulowania wszelkich zobowiązań przez państwo. W naszych czasach coś takiego wydarzyło się tylko w Argentynie, dlatego porównuję Grecję do tamtej sytuacji i wtedy dopiero będzie sajgon, teraz to cały czas jeszcze jest nadzieja, że Grecję da się uratować, ale to zależy wyłącznie od Greków i tych, którzy zechcą nadal pakować kasę w upadający kraj, a z tego co słychać nie ma już woli ratowania Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FT Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.05.12, 14:58 A ty jedziesz w tym roku do Grecji czy przyszłaś sobie pogdybać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: I co z tą Grecją?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 14:02 Świetny komentarz, popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
4milka Re: I co z tą Grecją?????????????? 19.05.12, 18:36 mam nadzieję, że sytuacja się ustabilizuje bo za miesiąc wyruszam na Zakynthos i nie chciałabym dopłacac do wycieczki :-/ Odpowiedz Link Zgłoś