Dodaj do ulubionych

Cypr zimą???

IP: *.wro-com.net 26.08.12, 12:05
Kochni, prosze znawców i bywalców o opinie jak wygląda srednia temperatura na Cyprze w grudniu lub styczniu, czy jest duzo opadów i czy jest szansa na słońce?? Trochę już poczytałam w necie, nie oczekuje plazowania w neglizu i upałów, bardziej polegiwania w ubraniu na leżaczku ale przy w miarę dobrej pogodzie. Chcę odpocząć, zrelaksowac się, odetchnąć od cięzkiej pracy i tyle. No i żeby się nie telepać z zimna oczywiście!!! Jaki region bardziej polecacie: Paphos czy Larnaka??? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, także te o cenach na wyspie: głownie w knajpkach i sklepach z pamiątkami. I co warto tam skosztować w owych knajpkach.

Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • me-ry Re: Cypr zimą??? 26.08.12, 15:54
      Byłam 3 lata temu w Ayia Napa w grudniu na święta. Temperatura ok. 20 stopni i więcej, nie padało. W tym okresie można wypocząć, bo jest niewielu wczasowiczów i jest spokojnie. W porcie Ayia Napa jest wiele knajpek, w których można zjeść świeże ryby i owoce morza. Ceny w sklepach trochę wyższe niż u nas. Podsumowując mogę powiedzieć, że przez tydzień urlopu udało mi się tam wypocząć. Proponuję pojechać na wycieczkę do tureckiej części wyspy na północ.
      • Gość: inny gość Re: Cypr zimą i narty IP: *.centertel.pl 26.08.12, 17:22
        ...i na narty w góry Olimp, jest tam wyciąg! Jeśli spadnie śnieg.
        Pozdrawiam
        • hellusia Re: Cypr zimą i narty 26.08.12, 20:29
          właśnie wróciłam z cypru i o to samo zapytałam właścicielkę hotelu w którym spałam,
          w ayia napa jest w dzień do 20 stopni chociaż mówi że w nocy spokojnie temp. spada do zera lub -2 natomiast w gorach Trodos śnieg i do -2o - pytałam o luty, w morzu raczej się pływać nie da, ale dla niektórych to nie przeszkoda
          • Gość: chico Re: Cypr zimą i narty IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.12, 22:02
            Witam
            Ja byłem na Cyprze w tym roku w styczniu - z pogodą bywało różnie - na 7 dni - dwa ładne - słońce i 22,23 stopnie, jeden średni, trzy padało i było około 15 stopni. Także trzeba trafić ale podobno ta zima wyjątkowo deszczowa na Cyprze była.Kąpać się raczej nie da:) Cypr troszku jest drogi - knajp mnóstwo - jedzenie takie sobie - w Paphos głównie knajpy angielskie, niemieckie i chińskie. Nas ogólnie wyspa nie zachwyciła choć przez tydzień bardzo tam wypocząłem - mało turystów. Z ciekawych rzeczy na wyspie część turecka i Nikozja. Ten Cypr to jednak zimą bym przemyślał mocno.Podobno fajniej tam już od kwietnia. Pozdrawiam.
    • joanna2326 cypr kiedy warto? 26.08.12, 23:28
      dla mnie najfajniej było na jesieni i wczesna wiosną, kiedy u nas zimno a tam pięknie. byliśmy prywatnie, apartament cudny. polecam wszystkim www.apartamentnacyprze.pl
      zimą jest słonce, ale raczej bez kapieli
      • grekan Re: cypr kiedy warto? 27.08.12, 00:03
        Koniecznie musisz sprobowac meze/ greckie przysmaki w pigulce/. Jest to posilek dla osob mocno glodnych, skladajacy sie z kilkunastu dan/ salatki, dania z grilla, z ryb, mousaka....itd z winem. Oczywiscie , ze nie sa to normalne porcje obiadowe jako, ze jest tego duzo rodzajow. Danie dla 2 osob wieczorem na 2 - 3 godziny konsumpcji. Pamietam to do dzis, swietna uczta.. Nalezy tez sprobowac najstarszego/ od ponad 2000 lat produkcja!/ i jedynego wina , ktore produkowane jest tylko na Cyprze- Commandaria. Polecam Paphos. Smacznego
        • hellusia Re: cypr kiedy warto? 27.08.12, 07:34
          oj tak i napewno pada
      • Gość: Zenek Re: cypr kiedy warto? IP: 93.182.76.* 30.01.16, 12:43
        Raczej bez kąpieli? Hahahahaha, jeśli lubisz pływać zimą w Bałtyku to na Cyprze też będziesz lubił!
    • w_isienka Re: Cypr zimą??? 27.08.12, 21:24
      Pewniejsza jest pogoda zimą na Kanarach. Trochę dłuższy lot, ale za to na południu GC lub Teneryfy można się kąpać w morzu.
      • Gość: nina104 Re: Cypr zimą??? IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.12, 06:52
        A ja trafiłam na pogodę (przełom grudzień/styczeń) fatalną. Chodziliśmy w kurtkach zimowych , które wzięliśmy z Polski. Z 19 dni, może dwa, trzy dni mogliśmy poleżeć na leżakach, max było 15 stopni.
        • Gość: Haneczka40tka Re: Cypr zimą??? IP: 195.200.89.* 29.08.12, 12:58
          Dzięki za odpowiedż, tak sobie myśle i zastanawiam sie bo znalazłam na grudzień bardzo dobra ofertę cenową z Itaki:) Na Wyspach Kanaryjskich byłam już kilka razy, w tym roku ceny sa bardzo wywindowane na zimę, mam niestety w tym roku ograniczony budżet a organizm marzy o wypoczynku.
          Ale te temperatury w nocy mnie martwią bo czytałam,że w hotelach nie ma żadnego ogrzewania. Cóż, chyba trzeba odłozyć Cypr na cieplejsze miesiace:) W grudniu ciepło rzeczywiście na Kanarach, w Maroku, Egipcie ale tego ostatniego nie biore pod uwagę.
          Dziękuję wszystkim za odpowiedż i pozdrawiam
    • szarmila Re: Cypr zimą??? 01.01.16, 12:54
      Zima na Cyprze na pewno zaskoczy pozytywnie i zauroczy niejednego turystę. Zapraszam do przeczytania mojego nowego artykułu: www.cypr.link/zima-na-cyprze/
    • wiem_gdzie_jade Re: Cypr zimą??? 12.01.16, 11:33
      Z zimą na Cyprze to jest tak, że może być...różnie.
      Teoretycznie grudzień i styczeń są najmniej przyjemnymi miesiącami w roku, jednak reguły nie ma.
      I tak na przykład w roku 2014 na północy Cypru w grudniu pojawiły się krótkie opady śniegu (który chwilę potem stopniał), nie rzadko miały miejsce też ulewy i grad, jednak nigdy nie trwało to długo. Sama zauważyłam dziwną prawidłowość, że nawet pomimo deszczu na Cyprze, zawsze gdzieś tam (bardziej lub mniej) przebija się słońce.

Ubiór na miesiące zimowe na Cyprze to wiosenna (cieplejsza) kurtka, którą prawdopodobnie często będziemy ściągać i okulary przeciwsłoneczne, bo i słońca na pewno nie zabraknie.

Ceny na Cyprze do najniższych nie należą, znacznie taniej jest na północnej (tureckiej) stronie wyspy. I wbrew temu, co można znaleźć wśród wielu informacji w internecie, absolutnie nie należy obawiać się tam jechać. Jest pięknie i bezpiecznie.

Moim zdaniem ciekawsze są okolice Pafos, chociażby z tego względu, iż bliżej stamtąd na Półwysep Akamas i w góry Trodos (zimą śnieg!).

w razie pytań proszę pisać kontakt@wiemgdziejade.pl , na Cyprze mieszkałam sporo czasu, więc chętnie się podzielę wiedzą :)

pozdrawiam,
      Iwona
    • an.16 Re: Cypr zimą??? 12.01.16, 15:06
      Wróciłam w niedziele z Cypru i gorąco polecam! Wygrzałam się i wypoczęłam w sumie dużo bardziej niż latem. Pogoda wspaniała, można zwiedzać i spacerować bez zmęczenia. Na drzewach wiszą dojrzałe cytryny i mandarynki. Na bananowcach - kiście gotowych do zbioru bananów. Temp. 17-21 st. Były tez burze, ale nawet wtedy było ciepło, a morze urzekało malowniczością. Byłam w Pafos i polecam zdecydowanie. Piękna ścieżka spacerowa wzdłuż morza, dużo ciekawych zabytków. Aya Napa to nudna hotelownia.
      • an.16 Re: Cypr zimą??? 12.01.16, 15:29
        Dodam, że w hotelu było ogrzewanie. Wystarczyło zmienić tryb w klimatyzatorze i wiało ciepełko. Dobrą decyzja okazała się dopłata do all inclusive. Mieliśmy kilkudaniowy lunch i napoje. Wieczorem "uprawniało " nas to do siedzenia w przytulnym i ogrzewanym barze przy szklaneczce czegoś mocniejszego. Zamiast w nieogrzewanym lobby z puszka zimnego piwa (vide: większość rodaków). A wyjazd i tak był b. tani - totalny last;)
    • Gość: Ian Re: Cypr zimą??? IP: 93.182.76.* 28.01.16, 19:01
      Pogoda na Cyprze zimą jest różna: grudzień był dość ciepły (16-20 stopni w dzień, wieczory chłodne), ale deszczowy i wietrzny. Styczeń (zwłaszcza teraz) jest słoneczny, ale temperatura spadła bardzo (jest ok. 6-8 stopni w dzień, 2-3 w nocy). Luty nie będzie lepszy. Styczeń, luty i grudzień to miesiące, kiedy na Cypr przyjeżdża najmniej turystów (dlatego ceny wyjazdów i noclegów są zwykle bardzo atrakcyjne). Trzeba pamiętać, że centralnego ogrzewanie to coś co nie jest popularne na wyspie, a prawie wszędzie są marmurowe posadzki. Pafos czy Larnaka? Pafos to drugi co do wielkości ośrodek turystyczny na południowej części wyspy, to dobry wybór dla rodzin z dziećmi i ludzi, którzy cenią spokój, Larnaka to miasto, które posiada kilka ciekawych zabytków i wyremontowaną kilka lat temu promenadę wzdłuż, której rozciąga się sztuczna plaża z szarym piaskiem. Warto sprawdzić wycieczki na Cypr Północny (dobry wybór to hotele w okolicy Famagusty lub Kyrenii). Życzę udanego wypoczynku.
      Jeśli szukasz więcej informacji zajrzyj na: www.theislandofcyprus.blogspot.com lub poprzez formularz kontaktowy na blogu wyślij e-mail, postaram się pomóc.
      Pozdrowienia ze słonecznego, ale chłodnego obecnie Cypru!
    • ikase Re: Cypr zimą??? 13.07.17, 16:29
      tutaj znajdziesz więcej informacji yobboo.pl/cypr/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka