Dodaj do ulubionych

Wróciłem z Paralii

IP: *.xdsl.centertel.pl 01.09.12, 16:31
Właśnie wróciliśmy z Paralii samochodem jak ktoś ma pytania zapraszam
Obserwuj wątek
    • mandaryn_ka Re: Wróciłem z Paralii 12.09.12, 08:29
      Witam, napisz więcej szczegółów o swojej podróży: którędy jechaliście, jakie są drogi, gdzie nocowaliście " na trasie", i podczas pobytu u celu podróży? Czy robiliście wcześniej rezerwację, czy też szukaliście czegoś, będąc już na miejscu? Jakie są ceny paliwa, czy konieczne są winiety na trasie i ew. gdzie? Jakie są ceny kwater i produktów spożywczych?
      • Gość: Simon Re: Wróciłem z Paralii IP: *.xdsl.centertel.pl 13.09.12, 00:24
        Jechaliśmy cały czas trasą E-75 /Zilina Bratysława Budapeszt Belgrad / z małym wyjatkiem bo granicę PL przekraczalismy w Zwardoniu
        To jest najbardziej autostradowa wersja podróży i jedzie się bardzo dobrze i szybko aż trzeba się pilnować bo mandaty moga być bardzo kosztowne szczególnie na Słowacji
        Nie nocujemy na trasie poza krótka drzemką koło Preseva tuz przed granicą z Macedonią
        Na miejscu byliśmy w hotelu Rea który zarezerwowaliśmy poprzez Booking.com
        Ceny paliwa tankując po drodze są bardzo podobne do naszych i dopiero w Grecji jest drożej.
        Jadąc ta trasą potrzeba winiety na Słowację/ 14 euro / i Węgry / ok.75zł /natomiast Serbia,Macedonia i Grecja to opłaty na bramkach autostradowych.
        W Serbii ceny za poszczególne bramki to 3,5-2,5-7,5-2,5 euro
        W Macedonii 3 x 1 euro no i w Grecji tylko jedna bramka 2,4 euro
        Za hotel płaciliśmy 40 euro za pokój 3-osobowy
        Ceny wbrew wszelkim opiniom są również bardzo podobne do naszych oczywiście zależy co i gdzie się kupuje,ale napewno nie ma 100% drożej niż w PL a czym wszyscy nas straszyli przed wyjazdem.Są markety jak Lidl gdzie kupisz piwo za 0,6 euro jak i bary na plaży gdzie piwo kosztuje 2,5 euro. Polecanego Amstela kupowaliśmy po 0,9 euro
        Ze względu na to iż jesteśmy wybredni w jedzeniu żywiliśmy się sami kupując np. filety z kurczaka czy ładne mięso na gulasz po 4 euro ,a więc nie żadne kosmiczne ceny a produkty są naprawdę dobre i smiało można kupować nawet mięso w markecie bez obawy,że kupi się zielone jak w naszej biedronce
        • 1talea Re: Wróciłem z Paralii 13.09.12, 05:34
          Przypominam o zielonej karcie
          • Gość: Simon Re: Wróciłem z Paralii IP: *.xdsl.centertel.pl 13.09.12, 12:00
            racja zapomniałem powiedzieć o zielonej karcie o którą na granicy od razu wołają Macedończycy
            dobrze,że przynajmniej nie trzeba za nią płacić
            jeśli natomiast ktoś zapomni to może go kosztować 100 euro na granicy
            • mandaryn_ka Re: Wróciłem z Paralii 13.09.12, 12:22
              Wchodziłam na stronkę Waszego hotelu i jest informacja, że mają już rezerwację na sezon letni '2013, i nie ma wolnych terminów czy to możliwe?
              Ile dokładnie pokonaliście km, w jedną stronę ( od granicy Polski)?
              Czy plaże w okolicach Paralii są czyste, czy są płatne, piaszczyste, czy żwirkowe?
              I jeszcze napisz proszę jak wyglada traska przez Serbię, jaki jest stan dróg, i czy ogólnie jest bezpiecznie?
              Dzięki za info!
              • Gość: vvv Re: Wróciłem z Paralii IP: *.ists.pl 13.09.12, 20:23
                Trasa przez Serbię jest ok. Od granicy z Węgrami do Niszu jedzie się autostradą. Przejazd przez Belgrad znośny. Ogólnie jest bezpiecznie :). W sezonie nie będziesz napewno sama na tej drodze.
                Odległości możesz sobie sprawdzać wyznaczając trasy w google mapy.
              • Gość: Simon Re: Wróciłem z Paralii IP: *.xdsl.centertel.pl 13.09.12, 23:54
                mandaryn_ka podaj swój adres mailowy to napiszę ci bezpośrednio namiary do właściciela hotelu z którym ustalisz sobie dowolny termin - są wolne pokoje spoko
                W jedną stronę mieliśmy 1650km a od granicy wychodziło ok 1400km
                Plaże masz czyste bezpłatne i piaszczyste - plaża odznaczona błękitną flagą
                no i w tym rejonie masz bardzo szerokie plaże nie to co w centrum Paralii gdzie jeden leży na drugim
                Trasa przez Serbię jest w większości autostradą którą pokonuje się bardzo szybko oczywiście jak kto lubi jezdzić - ja nocą śmigam 160-180km/h
                spokojnie cała trasa jest bezpieczna
                • mandaryn_ka Re: Wróciłem z Paralii 14.09.12, 12:12
                  Mój adres e-mailowy: mandaryn_ka@gazeta.pl

Dziękuję za cenne informacje!
                  Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka