Dodaj do ulubionych

Wyjazdy indywidualne

13.10.12, 21:21
W przyszłym roku, wybieramy się na wyspy bez pośrednictwa biura podróży, w związku z tym kilka pytań do bardziej doświadczonych:
Jakie jest połączenie z międzynarodowego lotniska w Atenach z przystanią promową w Pireusie?
Jak otrzymać "fizyczny " bilet przy rezerwacji miejsca na promie za pośrednictwem internetu?
Przyjęte sposoby płacenia za , również przez internet ,rezerwowany pensjonat : połowa bezpośrednio po rezerwacj przelewem na konto , reszta po przyjeździe, a może inaczej?
Dzięki za informacje. 2 kłoski
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Wyjazdy indywidualne 13.10.12, 22:12
      dwakloski napisał(a):

> Jakie jest połączenie z międzynarodowego lotniska w Atenach z przystanią pro
      > mową w Pireusie?

Pireus to wielki port - żadna tam przystań... bez urazy;)

Ja najczęściej, jeśli jadę prosto z lotniska do portu w Pireusie, korzystam z bezpośredniego autobusu X96. Mają z przodu napis dokąd jadą (po grecku i po angielsku). Początkowy przystanek tuż przy wyjściu z lotniska, przy budce z biletami.
      Można jechać metrem: niebieska linia spod lotniska do stacji Monastiraki i tam się przesiąść w zieloną nitkę prosto do portu.
      Słyszałam - ale nie praktykowałam, że można kolejką podmiejską (proastiako), ale tu Ci nie podpowiem, bo tylko o takiej możliwości słyszałam.

> Jak otrzymać "fizyczny " bilet przy rezerwacji miejsca na promie za pośredni
      > ctwem internetu?

Zawsze odbieram w porcie bilet papierowy - nie ma z tym problemów. Biuro danej linii w Pireusie jest otwarte (i musi być otwarte) jeśli prom odpływa.

> Przyjęte sposoby płacenia za , również przez internet ,rezerwowany pensjonat
      > : połowa bezpośrednio po rezerwacj przelewem na konto , reszta po przyjeździe,
      > a może inaczej?

Jeszcze w życiu nie wpłacałam zaliczki za chatkę, choć nie powiem: czasem zdarza mi się rezerwować internetowo albo telefonicznie, np. jeśli przypływam nocą albo jak się zdarzyło kiedyś: w sierpniu (najwyższy sezon).
      Jakoś nikt ode mnie wcześniej nie zażyczył pieniędzy, stąd nie podpowiem, niestety,
      ale pozdrawiam. B.
      --------------------------
      betaki.freehost.pl --> moje wędrówki po Helladzie
      • Gość: nina104 Re: Wyjazdy indywidualne IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.12, 10:39
        Mi zdarzyło się , że chcieli calość przed przyjazdem, ale zawsze negocjuję i wpłacam zaliczkę w wysokości max 30% a resztę po przyjeździe.
        • pietnacha40 dojazd metrem - uwaga 14.10.12, 11:56
          do portu jechaliśmy autobusem za 5 euro . Bilet na metro ,chyba na 1,5 godziny ,kosztuje 1,40 ,ale ... znajomi nas ostrzegli , że bilet na lotnisko kosztuje 8 euro . Całe szczęście ,bo by się moglo żle skończyć . Podobno gdzieś na stacjach metra wiszą takie info . Ja ich nie widziałam ,ale też do głowy mi nie przyszło szukania informacji . Nie było jej w każdym razie na automatach z biletami . Autobus jest wygodniejszy . Hotel rezerwowałam przez booking , płaciłam na miejscu . W sumie ,to nie była potrzebna rezerwacja ,przy zejściu z promu ,właściciele polowali na turystów i pewnie można było sporo taniej ,ale to było we wrześniu .
          • bebiak Re: dojazd metrem - uwaga 14.10.12, 12:29
            pietnacha40 napisała:

> Bilet na lotnisko kosztuje 8 euro (...) Podobno gdzieś na stacjach metra wiszą takie info . Ja >ich nie widziałam ,ale też do głowy mi nie przyszło szukania informacji. Nie było jej w >każdym razie na automatach z biletami.

Tak, istotnie: bilet na [niebieskie] metro do/z lotniska kosztuje 8 euro i informacje wiszą wszędzie (tak Olu, na automatach również - po prostu nie zwróciłaś uwagi). Wiszą również informacje o tym, że można kupić jakiś jakby grupowy bilet (chyba od 3 osób ale nie pamiętam) i wówczas jest taniej.
            Ten ostatni odcinek jest bardzo długi bo lotnisko znajduje się przecież poza Atenami tak naprawdę i bardzo często właśnie na tym odcinku są kontrole biletów.

Uczulam też, że nie każdy skład niebieskiego metra jedzie na lotnisko - na to trzeba zwracać uwagę! Skład na lotnisko ma z frontu napis AIRPORT/AERODROMIO i jeździ bodaj co pół godziny. Są komunikaty w obu językach, jest to na wyświetlaczach peronowych napisane tylko zwyczajnie trzeba zwracać uwagę. Na to uczulam, bo w tym roku moi znajomi byli wprost wściekli bo wsiedli w złe metro (trudno powiedzieć "w złe" - w skład, który wcześniej kończył bieg i tam musieli poczekać na skład właściwy wynosząc znowu bagaże) - po prostu nie słuchali komunikatów, nie przeczytali a pretensje do Greków: tu kompletnie bezzasadne.
            Osobiście metro ateńskie uwielbiam i uważam je za jedną z najlepszych rzeczy, które wiecznie zakorkowanym Atenom mogły się zdarzyć.

>. Hotel rezerwowałam przez booking, płaciłam na miejscu . W sumie ,to nie była potrzebna >rezerwacja ,przy zejściu z promu ,właściciele polowali na turystów i pewnie można było >sporo taniej ,ale to było we wrześniu .

Dokładnie: ja też zasadniczo nie rezerwuję wcześniej, poza sierpniem (a raz mi się zdarzyło w sierpniu wakacjować) i poza czasem, kiedy przypływam w środku nocy na wyspę a jestem sama: jakoś nocą nie mam ochoty szukać chatki choć Grecy i nocami oczywiście wychodzą do portu.

Pozdrawiam. B.
            • bebiak Re: dojazd metrem - uwaga 14.10.12, 12:32
              A, i jeszcze:
              na szybach przy kasach wiszą kartki (białe, formatu A-4) z wydrukowanymi godzinami odjazdu składów na lotnisko.
            • pietnacha40 Re: dojazd metrem - uwaga 14.10.12, 13:09
              Jak twierdzisz ,że na automatach są ,to na pewno tak jest :D dla mnie to kolejna lekcja podróżowania indywidualnego - doczytać do samiusieńkiego końca :D Metro też kocham . Uważam ,że to najprostszy sposób poruszania się w obcym mieście . Jednak z lotniska do Pireusu ,zdecydowanie polecam autobus .
              Co do rezerwacji hotelu ,to trzeba brać wiele rzeczy pod uwagę . Jak pisała Bebiak - czas dotarcia . Ja dodam ilość bagażu ,dzieci .
              W porcie właściciele łapią klientów ,ale ja sobie nie wyobrażam po nocnej podróży , kilku godzinach na promie , w samo greckie południe , z walizą ,szukać hotelu .
              Inaczej jest jak mamy plecak i chcemy spędzić na wyspie dwa ,trzy dni ,inaczej jak ma to być pobyt długi . W pierwszym przypadku hotel jest jakby mniej istotny
              ( położenie,widok,jakość ) ,w drugim jednak chcemy ,zeby wszystko zagrało . Tu jednak polecam wcześniejszą rezerwację .
      • Gość: mmm Re: Wyjazdy indywidualne IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.10.12, 12:31
        No tak, ta "przystań" to jakieś 1,5 godzinki żwawego marszu jeśli by się chciało przejść z jednego końca na drugi. Szczęśliwie po częsci jeżdzi portowy autobus. Nie ma czegoś takiego jak przyjęte sposoby płacenia- każdy właściciel ustala sobie własne. Nigdy w życiu nie robiłem przelewu, bo zazwyczaj albo korzystam z booking.com (duży wybór na większości wysp) i gwarantuję sobie rezerwację podaniem nr karty kredytowe, albo w ogole nie zawracam sobie głowy rezerwacją i szukam na miejscu - dobry sposób zwłaszcza na większości wysp na Cykladach poza oczywiście sierpniem bo wtedy oferta może być bardzo mocno przebrana bo to najbardziej turystyczny miesiąc.
        • dwakloski Re: Wyjazdy indywidualne 15.10.12, 21:27
          Wszystkim pięknie dziękuje za informacje. Do wyjazdu, niestety, jeszcze bardzo daleko, ale przygotowania skracają czas czekania. Natomiast: przystań w Pireusie - faktycznie, bardzo niezgrabnie napisałem. Chciałem wiedzieć ,jak daleko jest od przystanków komunikacji do miejsca cumowania promów, a konkretnie Anek Lines?
          • bebiak Mapka portu w Pireusie :) 15.10.12, 21:44
            Tu masz mapkę portu:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,74038346,113902517.html
            Jeśli życzysz - wyślę zdjęcie, żebyś mógł sobie powiększyć i wszystko obejrzeć a to doprawdy olbrzymi teren.
            Póki co: po prawej stronie na górze masz metro (zielona linia). W tym rejonie tj od tej prawej strony właśnie są też i przystanki autobusowe. Cały port podzielony jest na bramki: od GATE E1 (po lewej "za wodą") do GATE E12 (po lewej w dolnej części). Mniej więcej na wysokości metra (pomiędzy GATE E4 a GATE E5) - zobaczysz narysowany autobus: tutaj stoi busik (bezpłatny), który z tego miejsca jedzie aż do GATE E1 (na mapce taka czerwona linia).
            Nie wiem skąd akurat ANEK odpływa - na bilecie jest to napisane a poza tym w biurach informują. Oprócz tego są wyświetlane informacje w wewnętrznej stronie portu.
            Często pływam na Cyklady i chyba najczęściej promami Blue Star Ferries z E6 i E7 (tu najczęściej widzę takie promy linii BSF jak Paros, Delos i Naxos ( trojaczki takie) , ale ostatnio płynęłam na Amorgos z E1 (koniec sierpnia 2011). Na Patmos z E1 (maj 2011).
            Czasem odnoszę wrażenie, że to większe promy jak Diagoras czy Blue Star 2 pływają właśnie z E1 ale może tylko tak trafiałam ostatnio.
            W tym roku we wrześniu płynęłam szybkim (taka różowa puszka) na Folergandros z E12 (a obok stał normalny prom "Agios Georgios" linii Ventouris czy jak to się pisze).
            Pozdrawiam serdecznie - daj znać czy fotkę w dużym rozmiarze Ci posłać. B.

• dwakloski Re: Mapka portu w Pireusie :) 16.10.12, 18:27
              Będę bardzo wdzięczny 2kloski@wp.pl
            • simon_r Re: Mapka portu w Pireusie :) 19.10.12, 10:20
              Jak ja płynąłem to Prevelis odpływał z E2.
              Bilet odbieralem wcześniej w biurze Anek, ktore znajduje sie bardzo blisko stacji metra. Idąc w prawo do skrzyżowania, na skrzyżowaniu w lewo jakieś 200m i jest sie pod biurem.
            • Gość: ola Re: Mapka portu w Pireusie :) IP: *.elpos.net 01.05.13, 12:03
              Także poproszę mapkę portu na adres ola98240@wp.pl Z góry dziekuje
    • Gość: Kierowca Re: Wyjazdy indywidualne IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 10:15
      Luuudzie!!! Co Wy tak z tymi wyspami. Pojedźcie sobie na Peloponez, tam jest wszystko i jeszcze więcej, najlepiej samochodem do Areopolis, to co przeżyjecie po drodze będzie tylko Wasze, nie ma tego na wyspach. Wyspy to głównie skały, a Peloponez to zielone góry i morze, jedziesz wysoko w górach, a u podnóża masz morze, ale to jest dla ludzi, którzy nie mają kłopotów zdrowotnych, bo jest tak duża zmiana ciśnień, że czasami ma się wrażenie, że się głuchnie. Nie przeżyjecie tego na wyspach, no może odrobinę na Santorini jadąc samochodem z portu, czy też wjeżdżając na Ancient Thira, ale nie może się to równać z Peloponezem. Korynt, Mykeny, trzy zamki w Nafplio, w tym jeden na wyspie, klimaty od arabskich po weneckie, Pirros Dirou - rzeka płynąca pod górą... wymieniać można naprawdę długo, ale czego bym tu nie napisał, to i tak nikt kto tam nie był nie będzie wiedział o co chodzi.
      • bebiak Re: Wyjazdy indywidualne 06.03.13, 22:20
        Gość portalu: Kierowca napisał(a):

> Luuudzie!!! Co Wy tak z tymi wyspami. Pojedźcie sobie na Peloponez (...)

Kierowco, bez urazy, ale nie dla każdego szczytem marzeń doświadczenie różnicy ciśnień - zgadzamy się? ;) Wiem o czym piszesz, bo dwukrotnie całkiem nieźle zjeździłam Peloponez: od wschodu do zachodu, od południa po północ, a Mani (skoro wspominasz o Aeropoli to nawiążę) należy do grupy moich najukochańczych terenów z całej (i lądowej i wyspiarskiej) Grecji.
        Faktem jest jednak, że bardziej od Peloponezu rozumianego jako całość ujmują mnie za serce wyspy i choć nie wykluczam raz jeszcze odwiedzin zakątków Mani (już bez Pirgos Dirou, Aeropoli, Githion) to jednak wakacje chcę spędzać na moich wysepkach czyli Donoussie, Schinoussie, Amorgos, Folegandros, Sikinos i Anafi. No, Nissiros i Astipalaę też dorzucę, żebyś widział, że poza Cykladami urzekł mnie jeszcze fragmentu Dodekanezu - no i Epir, w szczególności Zagorohoria: tam się też fantastycznie jeździ.. Zakładam, że doświadczyłeś a i na nogach po wioskach Zagorohorii pospacerowałeś, żeby klimatu tamtejszego nieco poczuć i wtopić się w lokalną społeczność:)
        Pozdrawiam serdecznie. B.
        ---------------------------------
        betaki.freehost.pl ---> moje wędrówki po greckich ścieżkach
        • Gość: kierowca Re: Wyjazdy indywidualne IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 09:56
          Chyba jednak nie do końca wiesz o czym piszę. Tą różnicę ciśnień podałem tylko jako przykład, a chodziło moi głównie o ukształtowanie terenu. Zagorohorię też zwiedziłem i nie twierdzę, że jest brzydka. Gdybyś czytała między wierszami, może wiedziałabyś o co naprawdę mi chodzi. Przejechałem praktycznie całą Grecję kontynentalną (no może poza Tracją, którą mam zamiar objechać w tym roku)również sporo wysp, nie tylko Cyklady i nie tylko samochodem, ale również na autonogach i stanowczo twierdzę, że ktoś kto poleciał na którekolwiek z wysepek samochodem i twierdzi, że był w Grecji, a tak naprawdę zobaczył tylko jedną skałę i smażył się na hotelowej plaży nie ma pojęcia co to jest Grecja. Ja do Grecji jeżdżę poto, żeby poznać ich kulturę, wspaniałych ludzi, zabytki (co dla większości jest szokiem nie tylko starożytne, ale również bizantyjskie, średniowieczne, weneckie, itp. można znaleźć coś ciekawego z praktycznie każdej epoki), a smażyć na plaży można się wszędzie.
    • Gość: RAMBO Czy stacja metra jest tuż koło portu? IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 12:10
      W powrotną stronę przypływamy do Pireusu koło 23, potem jeszcze dodatkowy dzień w Atenach, tak więc będziemy się przemieszczać do hotelu gdzieś bardziej w centrum Aten (niedaleko metra), biorąc pod uwagę godzinę chcielibyśmy to załątwić jak najszybciej, jak daleko jest zatem z portu do stacji metra?
      • bebiak Re: Czy stacja metra jest tuż koło portu? 06.03.13, 22:09
        Gość portalu: RAMBO napisał(a):

> jak daleko jest zatem z portu do stacji metra?

Zależy gdzie wpłynie Twój prom.
        Bramki typu E7 i E8 są tak naprawdę tuz obok stacji metra ale taka E1 to już ho ho i jeszcze trochę.
        Tutaj na naszym fotoforum wrzuciłam do wątku o Pireusie niedawno taka mapkę:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,74038346,113902517.html
        Widać metro i poszczególne bramki - jeśli nieczytelne dla Ciebie, podaj adres a wyślę w dużej rozdzielczości (chyba, że w internecie sobie znajdziesz)
        Pozdrawiam. B.
        • bebiak Re: Czy stacja metra jest tuż koło portu? 06.03.13, 22:36
          Ochhh spójrz: wyżej już wklejałam link do tej mapki. I o bramkach tam trochę napisałam - poczytaj:)
          Pzdr. B.
    • Gość: vvv Strona www portu w Pireusie, z mapką IP: *.ists.pl 01.05.13, 17:26
      www.olp.gr/en/cruise-greece/posts-ships
      • Gość: vvv a tu podglądamy statki i promy :) IP: *.ists.pl 01.05.13, 17:29
        www.olp.gr/en/interactive-port-map
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka