Dodaj do ulubionych

Kefalonia - zwiedzanie samochodem

07.12.12, 21:49
Witam,
W I poł lipca chciałbym zwiedzić wynajętym samochodem wyspę, ile czasu zajmuje przejazd z południa (Skala) na pólnoc do Fiskardo i/lub do Assos?
Jak z dojazdem do portu w większych miastach/miejscowościach? Czy podobie jak na Korfu?
Będę wdzięczny za odpowiedzi/podpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 82piterek Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem 07.12.12, 23:33
      Z Skala do Assos ok 1,5h spokojnej jazdy, do Fiscardo ok 2h ale nie sugeruj się tym zbytnio bo jak Ci się jakieś miejsce lub widok spodoba to się zatrzymuj i nie patrz na zegarek. Stolica wyspy Argostoli jest niesamowicie zakorkowana (a byłem w czerwcu przed sezonem), wszędzie indziej już powinno być spokojniej. W Ag. Efimia i Sami byłem i spokojnie dojedziesz w okolice portu, w Assos szukaj miejsca na parkingu przy wejściu na ścieżkę do Twierdzy, w Fiscardo do centrum przy nabrzeżu nie wjedziesz, zaparkuj przed miasteczkiem i spokojnie podejdź 3 minuty. Gratuluję wyboru Kefalonii bo wg mnie to ciekawsza wyspa niż Zante i Lefkada, ma mnóstwo miejsc wartych odwiedzenia. Na Korfu nie byłem ale po Kefalonii jeździło mi się dobrze, drogi w miarę szerokie i nie ma ostrych podjazdów i zjazdów, fajna widokowo droga z Argostoli do Fiscardo. Jak chcesz coś niecoś poczytać i pooglądać parę zdjęć z wyspy to pisałem trochę w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,37196,126430139,,Mini_relacja_z_Tour_de_Wyspy_Jonskie_2011_.html?v=2
      Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz śmiało.
      • wu-ka Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem 10.12.12, 14:18
        Dzięki za bardzo wyczerpującą odpowiedź i jeszcze większe dzięki za relację z wysp.
        Mam jeszcze pytanie: czy orientujesz się czy spotkanie żółwi w Argostoli w porcie to na zasadzie przypadku czy to raczej duża szansa zobaczenia? Rezydenci;-) Będę z dwójką dzieci więc byłby to nr 1 do zobaczenia w planie zwiedzania.
        • 82piterek Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem 10.12.12, 17:54
          Wydaje mi się że jest duża szansa na żółwie w Argostoli, z tego co mówili mi miejscowi to są tam codziennie w porze przypływania rybaków z połowami (ok 10:00-14:00) bo mają wtedy darmową wyżerkę:) www.youtube.com/watch?v=pZlSRzraRyc&feature=related
          Oprócz stolicy jest jeszcze szansa na żółwie w Lixouri:
          www.youtube.com/watch?v=H0Gvm9pFZTE
          oraz na małe Careetta Caretta w Katelios:
          www.youtube.com/watch?v=BWgcXjv_pdY
          www.agnitravel.com/kefalonia_travel_guide/Kefalonia_Resort_Guide/KATELIOS/index.asp
          ale o tym ciiiii;)
          Jak byście chcieli zobaczyć parę żyjątek to np. w twierdzy Assos mieszkają spore kozły a niedaleko tego miasta można spotkać foki ale musielibyście wypożyczyć łódkę na parę godzin bo plaże nie są dostępne od lądu.
          www.agnitravel.com/kefalonia_travel_guide/Wildlife_-_Flora_and_Fauna/Monk_Seals/index.asp
          A jak będziesz miał furę szczęścia to może i spotkasz delfiny, np w Poros
          www.youtube.com/watch?v=KqzlkMTygo8
          lub podczas rejsu na Itakę lub Lefkadę.
          Jeśli Twoje dzieci lubią ryby to weź trochę chlebka i podjedź na plażę Antisamos, wtedy możecie spotkać:
          www.youtube.com/watch?v=7UuKZfuk8uA
          www.youtube.com/watch?v=EJWWNZ6sEGI
          Jak jeszcze by Wam było mało to na tej stronce jeszcze parę innych propozycji flory i fauny z Kefalonii
          www.agnitravel.com/kefalonia_travel_guide/Wildlife_-_Flora_and_Fauna/
          Mam nadzieję że odpowiedzi Cię usatysfakcjonowały, jeśli nie lub masz jeszcze niedosyt to daj namiary na maila to podeślę parę fajnych stron o wyspie, niedrogich noclegach, miejscach wartych zobaczenia, relacjach innych turystów z Kefalonii.
          No to jeszcze coś na deser:
          www.youtube.com/watch?v=3SX_MbxPNyQ
          www.youtube.com/watch?v=LugUP0XIefE
          Pozdrawiam i serio zazdroszczę:)
          • Gość: gabi Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.devs.futuro.pl 21.04.13, 20:42
            Może zadam głupie pytanie ale podróżując samochodem po kefalonii zdać się na mapę czy nawigację?
            • 82piterek Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem 21.04.13, 23:43
              Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;) Miałem mapę wydawnictwa Freytag & Berndt i sobie chwaliłem, nawigację też miałem ale drogi są fajnie oznaczone (lepiej niż na Zante i Lefkadzie, poza tym są bardzo widokowe. Jak masz nawigację weź ale jak będziesz miał dobrą mapę to nie jest konieczna.
              Pozdrawiam
              • Gość: sisi Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.13, 08:20
                Dobra mapa najwazniejsza.
              • Gość: gabi Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 19:14
                Gdzie tę mapę szukać w necie czy dobrych księgarniach.? byłam w empiku ale tam na zamówienie i bardzo malo oznaczona.
                • Gość: sisi Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.13, 19:29
                  Chyba dopiero na miejscu kupisz. Ja dostane razem w autkiem które wypozyczam. W nas nie ma. tez pytalam.
                  • 82piterek Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem 23.04.13, 00:43
                    Są mapy na Allegro od 22,50: allegro.pl/listing/listing.php?string=kefalonia&search_scope=category-93102 sam mam taką i jest ok. Bardzo dobre mapy są wydawnictwa Terrain, ale u nas chyba nie do kupienia Kefalonia: krainaksiazek.pl/wyspy-greckie, jak będziecie taką widzieć na miejscu na lotnisku czy gdzieś na mieście to bierzcie. To też może być ciekawe: allegro.pl/zakyntos-kefalonia-pocket-guide-przewodnik-berlitz-i3181329841.html Tu: mappery.com/tags.php?tag=island&nearestto=2398 m.in. mapa Kefalonii do ściągnięcia, dość dokładna. Mapy z wypożyczalni często nie są najwyższych lotów, choć też powinny wystarczyć. Pozdrawiam
                    • Gość: Gabi Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.devs.futuro.pl 23.04.13, 10:14
                      wczoraj udało mi się zakupić mapę za 19 zł firmy Freytag & Berndt, taką polecał Piotr,akurat firma jest z łodzi
          • Gość: sisi Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.13, 08:23
            Dzięki Piterku za multum informacji. Lecę na Kefalonie w czerwcu i mam nadzieje na mily pobyt.
            • Gość: pilsko Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.syrion.pl 25.07.13, 09:54
              Kali mera, 3 października lecimy (nareszcie) na uroczą Kefalonię - jest to nasza 11 podróż do Grecji. Bardzo ciekawy watek na temat tej wyspy. Mam tylko jedno pytanie: Czy można przejechać przez Park Narodowy Enos i dostać się samochodem na najwyższy szczyt AINOS?
              • Gość: bp Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.static.otenet.gr 25.07.13, 10:07
                Nie tylko można wjechać autem na najwyższą gore Kefalonii, ale trzeba koniecznie to zrobić. Dojazd drogą asfaltowa od północy lub szutrową (wymagany samochód terenowy) od południowego-wschodu
              • Gość: bp Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.static.otenet.gr 25.07.13, 10:24
                Jeszcze jedno, na 6 km przed szczytem jest znak zakazu ruchu. Ale dotyczy godzin 20:00-08:00 czyli nocnych. Nie zrób błędu jak angole, których mijałem, jechać do końca na szczyt
                • Gość: Tom Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: 109.77.90.* 25.07.13, 20:45
                  Tutaj jest kilka zdjec i wiecej na dalszych stronach z kefalonii (wjazd na szczyt)
                  www.cro.pl/male-i-duze-balkanskie-podroze-t18028-3435.html
                • Gość: pilsko Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.syrion.pl 25.07.13, 22:05
                  Wielkie dzięki za wskazówki. Cieszymy się z możliwości wjechania na szczyt. Mieliśmy zamiar wjechać od strony płn - Valsamata a zjechać po przeciwnej, w rejonie Xenopoulo, ale z tego co napisałeś asfalt jest tylko z jednej strony (płn) i będziemy musieli zjechać naszym autkiem osobowym tą samą drogą - wg mapy Freytag&berndt.
                  • Gość: gosc Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 11:21
                    Mam pytanko, czy wypozywczenia auta nastepuje tylko przy posiadaniu karty kredytowej czy też nie koniecznie?
                    pozdrawiam
                    • logopeda9 Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem 19.08.13, 11:30
                      Nie, wypożyczyliśmy dając "w zastaw" paszport :)
                      • Gość: Magda Re: Kefalonia - zwiedzanie samochodem IP: *.static.chello.pl 26.08.13, 13:49
                        Z jakiej wypożyczalni korzystaliście?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka