Dodaj do ulubionych

KORFU Akti Arilla 2013r.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 13:36
Czy ktos byl w tym hotelu w poprzednich latach? Lecimy z Grecosem 24 wrzesnia z Gdanska - dwie osoby. Prosze o jakies wiadomosci i wlasne spostrzezenia na temat miejscowosci, najblizszej okolicy, plaz - zwlaszcza polnocnej i poludniowej.
Obserwuj wątek
    • Gość: baja Re: KORFU Akti Arilla 2013r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 22:23
      Byliśmy w tym hotelu i Arillas w 2010 r. W tym wątku opisałam nasz wrażenia z hotelu , Arillas i okolicy, ale pewnie już to przeczytałeś :) forum.gazeta.pl/forum/w,203,126230575,126230575,Korfu_Arillas.html
      Jeżeli chciałbyś jeszcze o coś zapytać , chętnie odpowiem. Może odezwą się jeszcze inne osoby, które były w Arillas w ostatnich latach. Dla nas to były bardzo fajne, relaksujące "greckie wakacje" , chcielibyśmy wrócić na Korfu , może tym razem do Agios Stefanos.
      • Gość: Adam B. Re: KORFU Akti Arilla 2013r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 11:19
        Tez myslalem o Ag. Stefanos, ale polskie biura tam nic nie maja. Ma tam tylko Auto Way, ale chca najlepiej z samochodem, a to znacznie podraza koszt wycieczki, i po co na wszystkie dni samochod. W rezerwacji prosilem o pokoj na najwyzszym pietrze (komarow mniej) i nie od strony ulicy - z uwagi na odglosy z baru obok. Chyba dobrze? znasz moze numery tych pokoi ? - jeszcze jest mozliwosc dookreslenia pokoju. Czy jest tam jakies boczne wyjscie z hotelu, czy zawsze trzeba przechodzic obok recepcji? Gdzies czytalem, ze sniadania tam sa normalne(czytaj "greckie"), natomiast obiadokolacje tak dobre, ze juz nic nie trzeba innego szukac?
        • Gość: baja Re: KORFU Akti Arilla 2013r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 18:56
          Faktycznie polskie biura nie mają ofert do Agios Stefanos, a szkoda:( W tym roku tylko Rainbow Tour proponuje apartamenty bez wyżywienia. Liczymy na to,że w kolejnych latach pojawią się jakieś przyjemne , malowniczo położone hoteliki. Jeżeli chcecie wynająć samochód to moim zdaniem wystarczy na dwa, trzy dni. Znajomi wypożyczyli na tydzień i po objechaniu najciekawszych miejsc na wyspie korzystali z niego trochę "na siłę" . My mieszkaliśmy na pierwszym piętrze , nie od strony ulicy , z widokiem na pobliski domek, łąki, apartamenty w oddali i okoliczne wzgórza. Numerów pokoi nie pamiętam. Wchodząc na piętra przechodzi się obok malutkiej recepcji, ale nie jest to w żadnym stopniu krepujące. Czasami siedział tam Kostas , a najczęściej senior rodu, spokojny staruszek, który czuwał nad wszystkim drzemiąc w wygodnym fotelu :)
          Śniadania są skromne w formie bufetu. Jeden rodzaj wędliny i żółtego sera, biały ser, dżem, miód, jajka, płatki, mleko, jogurt , kawa, herbata. Kolacje za to wyśmienite , domowe, zawsze świeże ,głównie dania regionalne, greckie. Zupa, przystawka, danie główne i deser ( na zmianę owoce, ciasto, lody ) podawane do stolika. Czasem trzeba było chwilkę poczekać, ale gdzie tu się spieszyć.... Nie dojadaliśmy wieczorami w tawernach, nie było takiej potrzeby.
          Życzę Wam miłego wypoczynku :)
          • Gość: MAGDA Re: KORFU Akti Arilla 2013r. IP: *.internetia.net.pl 13.01.13, 18:22
            Ja jadę 3 września z Warszawy. O Arillas znalazłam taki link www.arillas.com/
            Rezerwowałeś wycieczkę bezpośrednio w Grecosie? Czy gdzieś indziej, bo piszesz, że zastrzegłeś sobie żeby pokój był na ostatnim piętrze. Mnie też by taki pokój interesował, tylko, że ja kupowałam nie bezpośrednio w Grecosie.
            • Gość: Adam B. Re: KORFU Akti Arilla 2013r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 16:02
              Jesli hotel ma wszystkie pokoje w tej samej kategorii, to zadne biuro nie zarezerwuje tego okreslonego. To jest w gestii hotelarza, ale biuro moze zrobic na rezerwacji taka wzmianke, i hotelarz w miare mozliwosci przewaznie to uwzglednia. Z czyms takim w maju 2012r. spotkalem sie w Meni Beach w Tigaki na Kos. Znam ten hotel, dlatego moglem wczesniej wskazac juz jaki pokoj najbardziej by mi odpowiadal. Nie rezerwowalem w Grecosie, tylko internetowo w wycieczka.pl - umowa i tak z Grecosem. Ta strone o Arillas tez znam, i wlasnie dlatego chce zobaczyc czy tam jest, tak dobrze jak pisza, zwlaszcza polnocna i poludniowa plaze, i rodzinna atmosfere hotelu.
        • m_ac Re: KORFU Akti Arilla 2013r. 14.01.13, 09:04
          Byliśmy na Korfu kilka lat temu,ale nadal z wielkim sentymentem wspominamy ten pobyt.Wyspa jest super.Każdy znajdzie tam zakątek dla siebie.Co prawda naszą bazą było Ag. Gordios(Gorgios)Pagi, ale i do Arillas dotarliśmy.Co do biur to kilka z nich ma oferty na Korfu,m.in. ecco,neck,atlas(ale nie chcę być posądzany o raklamę któregokolwiek z nich).Kolejna sprawa to samochód-posiadanie go przez cały pobyt nie jest głupim rozwiązaniem, a wypożyczenie na 3 dni to już obowiązkowo.Komunikacja autobusowa jest ok,ale działa na zasadzie-"wszystkie drogi prowadzą do stolicy",tj. żeby jechać do miejscowości, nawet nieodległej w lini prostej musisz do niej dojechać i póżniej wsiąść do autobusu tam jadącego.Z powrotem tak samo, więc traci się mnóstwo niepotrzebnego czasu.Auto najlepiej wypożyczyć na miejscu i wytargować cenę najniżej jak się da.To co piszą rózne autowaye nie do końca jest prawdą,a i ceny zdecydowanie wyższe.Daliśmy się namowić na grecki wieczór z bp w tawernie tripa(miejscowości nie pamiętam), ale mozna sobie to darować i iść do którejś z knajp to organizujących.Program artystyczny ten sam, ale o wiele lepsza kuchnia.Pólnoć wyspy różni się diametralnie od południa, ale trzeba to zobaczyć.Super jest stolica z mnostwem knajpek, wąskimi uliczkami,esplanadą itd.Paleokastritsa-cudo.Każde praktycznie miasteczko ma swój nieco odmienny klimacik(to moje subiektywne zdanie oczywiście) i naprawdę warto po wyspie pojeżdzić.Obowiązkowo również na Pantokrator, widać kawał Albanii i dużą część wyspy.Generalnie można tam jechać na 2 tyg. i nie nudzić się żadnego dnia.A i ważna sprawa (dla mnie) jedzenie-im mniejsza knajpka tym lespsza-uciekać od komercji!Jeśli wejdziesz nawet na odludziu do tawerny, a tam akurat nikogo nie ma-nie przejmuj się-właściciel/obsługa znajdą się(może siedzą akurat w sąsiednim kafenionie)i przyrządzą super żarcie.Na starówce, w małouczęszczanych zaułkach gyrosy były po 1,5E-w centrum po 3(to się pewnie zmienilo-chodzi o skale).No, to tak w skrócie-będziecie mieli super wakacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka