Dodaj do ulubionych

Wyspa Kos-kilka pytań

IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 19:29
Tegoroczny urlop spędzam na wyspie Kos w hotelu Caravia Beach. Jest to mój pierwszy wypoczynek w Grecji i mam kilka pytań. Jako, że wrażenia kulinarne mają dla mnie znaczenie, podpowiedzcie proszę, jakie potrawy regionalne koniecznie trzeba popróbować aby poczuć, że jestem w Grecji. To samo tyczy się trunków. Jakie są typowe wina i piwa dla wyspy Kos lub Grecji, na które trzeba zwrócić uwagę. Może spotkaliście jakieś klimatyczne miejsce gdzie warto wybrać się na małe co nie co. Chcę dodać, że chodzi mi o degustacje w knajpkach (cała wyspa) z których korzystają tubylcy.
I pytanie z innej beczki. Czy na wypad jednodniowy do Bodrum trzeba wykupić wizę turecką.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tamerza Re: Wyspa Kos-kilka pytań 09.02.13, 20:42
      Ja moge ci tylko odpowiedziec na twoje pytanie "przy okazji" :) Wizy do Bodrum nie trzeba kupic :) Ale generalnie wycieczkie nie warto kupowac, chyba ze za 8 euro w porcie, jak sa promocje na wtorkowy targ to tak, ale jak mialabym wydac wiecej to lepiej zwiedzic KOS lub okoliczne wyspeki
      • jicek_69 Re: Wyspa Kos-kilka pytań 09.02.13, 21:31
        Koniecznie wybierz siię na sąsiednią wyspę Nissiros (my byliśmy z lokalnego biura Tigaki Express w Marmari). Faktycznie z rezydentem nie warto jechać do Bodrum (z Caravii widać Bodrum gołym okiem). Możesz też wybrać się na Rodos, choć dyskutowałbym, czy warto na 1 dzień (zastanawialiśmy się nad tą opcją, wówczas zrezygnowaliśmy, a 3 lata później polecieliśmy na Rodos na 2 tygodnie). Wypożycz auto i zwiedzaj wyspę na własną rękę, naprawdę jest wiele ładnych miejsc na Kos, zobacz zachód słońca w Zia (piękny). Można też wypożyczyć rower i pojeździć po okolicach, my dotarliśmy z Marmari do Kos City, a w innym dniu zafundowaliśmy sobie podjazd do Paleo Pili (zainteresowani pewnie wiedzą o czym mówię, a Ty przekonasz się jeśli pojedziesz tam autem lub skuterem).
        Pozdrawiam
        Jot.De

• Gość: d.biel Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 17:43
          Jeśli chodzi o fajne knajpki, to w Marmari jest z nimi problem :-( Przynajmniej tak było 1,5 roku temu. Sprawa lepiej wygląda w Tingaki czy Zia.
          Podobnie jak przedmówca polecam wycieczkę na Nissiros. My popłyneliśmy też na Patmos. Cudowna wyspa, wspaniały klasztor i Chora.
    • Gość: xxx Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 23:20
      najbliższa Caravi knajpka to Mythos i jedzenie jest tam przepyszne.
      • Gość: Ydzio Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.13, 09:25
        W Marmari jest kilka tawern gdzie można zjeść coś ciekawego. Idąc od plaży główną drogą po prawej stronie jest tawerna (mniej więcej vis a vis hotelu Esperia) gdzie można zamówić tzw. talerz morski (krewetki, kalmary, ośmiornica, małże, jakaś rybka - wystarczy spokojnie dla 2 osób, lub tzw. talerz grecki (różne typowo greckie przystawki - tzatziki, gołąbki w liściach winogron itp). Generalnie na Kos cięzko z lokalnymi przysmakami - jest to co w całej Grecji, odnośnie win to w sklepach są do kupienia wina z greckiej macedonii, słodycze z Krety bo Kos to mała wyspa na której nie ma praktycznie żadnego przemysłu (także spożywczego). Z lokalnych wyrobów udało mi sie kupić tylko oliwe tłoczona na Kos. Odnośnie zwiedzania warto zobaczyć samo miasto Kos z jego zabytkami + Asklepion i popłynać na okoliczne wyspy (np.Pothia stolica wyspy Kalymnos jest piękna).
    • Gość: Jolanda Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.13, 20:44
      polecam sałatkę grecką
    • grekan Re: Wyspa Kos-kilka pytań 11.02.13, 23:57
      Odwiedzaj taverny, gdzie jest duzo Grekow, tam na pewno zjesz dobre greckie dania. Koniecznie sprobuj MEZE, zestaw kilkunastu dan greckich/14 -18/ oczywiscie w malych ilosciach, z karafka wina.Piwo Mythos, koniak Metaxa, wino typu Ymiglikos. Jesli lubisz grecka muzyke, taniec, odwiedz wioske Zea, gdzie w przepieknej scenerii naturalnej na wzgorzu jest taverna Fantazija a w niej wieczory greckie/20-24/; duzo greckiego jedzenia oraz bez ograniczen wino z beczek/samoobsluga/. Mimo, ze na wielu greckich wyspach zaliczylem wiele takich greckich wieczorow, ten w Zea uwazam za najpiekniejszy i niezapomniany.
      • Gość: bryza65 Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 22:13
        Dziękuję wszystkim za informacje i podpowiedzi. Szczególnie zainteresował mnie grecan wieczorem greckim w Tavernie Fantazja. Jest to co prawda impreza zorganizowana typowo pod turystów ale bardzo lubię takie klimaty a zwłaszcza jak ktoś poleci i był zadowolony. Mam tylko pytanie czy takowy wieczór organizuje się w ramach fakultetów z BP ( jeśli tak to jakie) czy może jakieś lokalne biuro trudni się organizowaniem takich imprez.
        • grekan Re: Wyspa Kos-kilka pytań 19.02.13, 01:12
          Wykupilem bilet z lokalnego biura podrozy / bylem w Tighaki/ z dojazdem return autokarem. Bylo to pare lat temu ale placilem 23 euro/os za wszystko z konsumpcja. teraz na pewno moze byc troche drozej.
        • Gość: FURIAWEBER@WP.PL Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.ists.pl 09.03.13, 15:19
          Witam.Byłam z rodzina na Kos 2 lata temu.Wyspa mała osobiscie Krete polecam w przyszłości .W te wakacje jade tam kolejny raz . A wracając do Kos ,,,,,,wycieczka na Nissiros bomba.Ja z tej epoki co nie zna angielskiego wiec byłam z biurem nekerman.Było warto .Nie tylko samo dno wulkanu jest intrygujace ale cała wysepka .Przewodniczka była rewelacja .Byłam w Marmari ,mąż zafundował nam wycieczke na piechote do PYLI I PALIO PYLI Ktos pisał ze był rowerem uuuuuuffffffffff rozumiem komentarz ale było warto Miasto kos tez ma swój urok.Co do jedzenie to jadam w hotelu mam tam zawsze wszystkoale polecam spróbowac mini gołabki na kwasno w liściach winogron i uzo 40 % wódke o smaku anyzkowym , koniecznie z duża iloscią lodu . zmienia wtedy kolor na mleczny . Miłego wypoczynku zycze Beata
    • wilhelminaslimak Re: Wyspa Kos-kilka pytań 19.02.13, 21:37
      To ja się może podepnę pod wątek.
      Planujmy tygodniowy pobyt na wyspie Kos w kwietniu (niezorganizowany). Z dwójka maluchów (1,5-roku i 3-lata).
      Na chwilę obecną skonstruowałam sobie poniższy plan, może ktoś kto był mógłby zweryfikować go z rzeczywistością.

Na początek 3-4 dni w mieście Kos. Pozwiedzać miasto i okoliczne wioseczki - najchętniej komunikacją publiczną. Chcielibyśmy także pojeździć po okolicy rowerami, stąd moje pytanie, czy tych wypożyczalni rowerów jest faktycznie dużo (i czy będą czynne w kwietniu) i czy pożyczyć można też przyczepki/foteliki dla dzieci.
      Może rozważymy pożyczenie samochodu, jak komunikacja publiczna będzie do kitu, a rowerów nie będzie.

Potem przenieślibyśmy się na kolejne 3-4 dni do Kardameny.
      Tutaj podobnie 2 dni pojeździć na rowerach. A w jeden dzień wybrac się a Nissiros. I tu pytanie, czy promy będą w kwietniu też pływać? W jaki sposób dostać się gdzieś w okolice krateru wulkanu? Jakaś ścieżka? Autobus? Rowerem by się dało wjechać? Długo się idzie do krateru? Jak to w ogóle wygląda? Da się z dziećmi tam wejść?

Co myślicie o moim planie? Czy warto zatrzymać się w Kardamenie, czy może wybrać inna miejscowość)? Może Kefalos? Może coś na północy wyspy?
      Z tego co widać nie zależy nam na plażowaniu (choć jakieś plaże, żeby sobie dzieci w piasku pogrzebały też by się przydały), ale raczej na aktywnym spędzeniu czasu. Może możecie coś szczególnie polecić?

Mam jeszcze parę pytań dodatkowych:
      Jak z komunikacją publiczną? Jakie są autobusy - niskopodłogowe, z bagażnikami, przyjazne dzieciom i wózkom? Jak często jeżdżą, można na nich polegać? Np dojazd na lotnisku autobusem - można na polegać? (zależy nam na autobusach, bo taxi ze względu na dzieci odpada, bo nie mamy fotelików).
      Czy spotkaliście się z czymś takim jak wypożyczalnia sprzętu turystycznego? Konkretnie chodzi o nosidła dla dzieci (jakby były to można by trochę górki obejrzeć).
      Jak z kupnem dzieciowych rzeczy, w stylu słoiczki pampersy? Rozumiem, że w Kos pewnie bez problemu, ale co w mniejszych miejscowościach w stylu Kardamena?
      Jak z tymi wypożyczalniami rowerów i przyczepek?

z góry dzięki za wszelkie uwagi
      • Gość: ... Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.cnow.pl 09.03.13, 09:28
        Może ma ktoś namiary na lokalne biura podróży?
        • grekan Re: Wyspa Kos-kilka pytań 09.03.13, 12:31
          Przejdziesz sie glowna ulica i znajdziesz kilka.
          • Gość: ... Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.cnow.pl 09.03.13, 13:23
            Tylko kawałek drogi będę miał do Kos, mam rezerwację w Kardamenie Hotel Mitsis Norida Beach, więc wolał bym jakiś adres strony
            • tamerza Re: Wyspa Kos-kilka pytań 09.03.13, 13:59
              wszedzie jest na prawde mnostwo miejsocwych biur, gdzie sie nie obrocisz tam sa, my bylismy w malym PSALIDI i tam nawet było w czym wybierac
      • szklarma Re: Wyspa Kos-kilka pytań 30.05.13, 11:10
        Witam ! mam pytanie do Pani wilhelminaslimak ,czy była Pani na KOS ponieważ ja lecę z Krakowa 5 czerwca mam zarezerwowany hotel , ale czytając wątki o transporcie na Kos mam obawy jak dojechać do hotelu , lądujemy o 21,30 i muszę dojechać Mastichari czy taxi czy autobus ?. Proszę o ewenualne praktyczne podpowiedzi, może na priv. malgosia2605@op.pl
        • Gość: gosz Re: Wyspa Kos-kilka pytań IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.13, 21:06
          www.kosisland.gr/en/kos-island-info/kos-bus-schedules.html

proponuję taksówkę bo wg rozkładu,o tej porze autobus już nie jeździ, a nowy rozkład jazdy z większą częstotliwością i do późniejszych godzin pewnie pojawi się dopiero na początku lipca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka