Dodaj do ulubionych

Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii

IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 13:53
Czy ktoś z was wie czy na Krecie, a konkretnie w okolicach Chanii są organizowane lokalne ryneczki/bazarki, na których bezpośrednio "od chłopa" można kupić np: oliwę z oliwek, fetę, wina domowe, owoce, przetwory i inne greckie "niesupermarketowe" smakołyki.
Podczas pobytu w Chorwacji w ten sposób kupowaliśmy brzoskwinie prosto z drzewa, słodkie arbuzy, jeszcze słodsze pomidory, rakije i wiele innych pyszności.
Zastanawiam się czy w Grecji też jest tradycja lokalnych ryneczków... Jeśli spotkaliście coś takiego w okolicach Chanii, bardzo proszę o namiary na żywność "od chłopa".
Obserwuj wątek
    • wiem_gdzie_jade Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii 28.05.13, 14:18
      Ja osobiści takich malutkich, typowych straganów nie kojarzę, ale w centrum Chanii znajduje się Agora, zamknięty targ, gdzie można kupić całkiem dobre produkty.

pozdrawiam,
      Iwona
      • Gość: stba Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 15:52
        W Chanii jest targ produktów rolnych, niedaleko dworca autobusowego , idąc w stronę weneckiego miasta można zrobić zakupy w hali targowej. Kupisz tam pamiątki ,alkohole ,polecam raki i rakomelo , oliwę z oliwek , sery, ryby, można tez coś przekąsić.
    • wojtek33 Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii 28.05.13, 15:57
      Ostatnio w Chanii byłem w 2007 i był wtedy, bodaj w czwartki, rynek w na zachód od portu, chyba na Akti Kanari, był o też o tym wątek na forum.
      • ro_bb Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii 29.05.13, 10:16
        Potwierdzam to, co napisał Wojtek. Wzdłuż tej ulicy rozstawiają stragany i sprzedają różności, tak jak u nas na bazarkach. Ceny dużo niższe niż w hali targowej. Z tego co kojarzę, to ten bazarek jest chyba 2 razy w tygodniu, zwijają się około 12.
        • Gość: stba Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 10:40
          Nie wiem jak w tygodniu ale w sobotę jest na 100 %
          • Gość: Edith Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 11:39
            Bardzo wam dziękuję, właśnie czegoś takiego szukam :) O konkretne dni i godziny dopytam już właścicielkę hotelu.
            • Gość: japi Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.05.13, 23:46
              W kwietniu jak byłem to taki targ był w czwartek wzdłuż drogi łączącej stare miasto (za muzeum morskim) z Nea Chora, gdzie są zlokalizowane hotele, mniej więcej na wysokości zamkniętej fabryki oliwy w Chanii.
            • bebiak Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii 30.05.13, 23:28
              Gość portalu: Edith napisał(a):

> Bardzo wam dziękuję, właśnie czegoś takiego szukam :) O konkretne dni i godziny
              > dopytam już właścicielkę hotelu.

Zapytaj ją o laiki - takie uliczne bazarki to w Grecji laiki.
              Odwiedzam takowe w Atenach - raz w tygodniu odbywają się w danej dzielnicy. Może nawet nie dla produktów tam chadzam [choć też], ale dla atmosfery przede wszystkim: to przekrzykiwanie się Greków, zachwalanie swoich towarów bo tylko u mnie najlepsze, najtańsze i najpiękniejsze .. trija jewro ;) Wielbię laiki do bólu:)
              Pozdrawiam. B.
              • ada1 Re: Lokalny ryneczek, bazarek - okolice Chanii 03.06.13, 09:38
                Dzięki Bebiak, już mi narobiłaś apetytu tym swoim malowniczym opisem, nie mogę się doczekać.... :)
                • Gość: Edith Re: Co warto kupić? IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.13, 09:39
                  To jeszcze dopytam - co warto kupić z takich produktów mniej popularnych niż oliwa z oliwek i feta.
                  • Gość: stba Re: Co warto kupić? IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.13, 10:21
                    W Agorze- hali miejskiej warto kupić -przyprawy , raki - wódka dla panów
                    rakomelo- słodka wódka dla pań oraz wszelkiego rodzaju bakalie. Miłych wakacji!
                    • Gość: Noemi26 Bazar w Chani - uliczny IP: *.79.77.143.atman.pl 03.06.13, 14:40
                      Uliczny bazarek w Chani jest w każdą sobotę rano. Dużo tam owoców, warzyw, serów, trochę ryb i owoców morza (świeżutkie).
                      Koło bazaru jest fajny parking, duży i bezpłatny.
                      Lokalizacyjnie bazar znajduje się przy bastionie, na ul. Minoos. Uwaga, dużo jednokierunkowych :)
                      • leszy_g.pl Re: Bazar w Chani - uliczny 09.10.18, 11:58
                        Bazar w Chani na ulicy Minoos (wschodnia, wewnętrzna ściana obwarowań starego miasta) jest czynny rano w każda sobotę. Drugi, czynny w czwartki znajduje się na ulicy Akti Kanari (zachodnia strona, koło portu jachtowego)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka