Dodaj do ulubionych

Korfu - co warto zobaczyć?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 07:58
Może zrobimy taką listę (z krótkim, ale treściwym opisem :-)) miejsc wartych odwiedzenia? Oczywiście nie tylko tych wymienionych w przewodnikach, albo wręcz: pozaprzewodnikowych. Chodzi mi o subiektywne odczucia, wrażenia i wspomnienia tych, którzy już odwiedzili tę wyspę.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.jjs.pl 31.05.13, 09:48
      1. Paleokastrisa groty i widok z klasztoru
      2. Sidari i kanał miłość
      3. Pelekasz i punktem widokowym Kaiser's Throne
      4. Miasto Corfu starówka i fort
      5. Kanoni, pontikonissi i mysia wyspa
      6. Moni Pantokrator i wioska Paleo Perythia
      7. Kasiopi
      8. Achilleon
      9. Angelocastro
      10. Jezioro Korission
      oraz Peroulades,Avliotes,Korakiana,Gardiki,Liapades,Lefkimmi,Doudekane,widok z Bella Vista

• Gość: baja Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 16:46
        Dorzucam;)
        Makrades , z wioski roztacza się wspaniały widok na zatokę Paleokastrisa i okolicę,
        Agios Stefanos , spacer plażą z klifami
        Afionas , urocza wioska z kamiennymi domami tonącymi w kwiatach, koniecznie trzeba wstąpić do Tawerny Dionysos , z trasu wspaniałe widoki na zatokę Agios Georgios i Porto Toroni
        Porto Toroni , piękne miejsce z dwiema plażami w sąsiadujących zatokach
        • Gość: Ga_Gata Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 17:12
          Dzięki serdeczne! Wszystko zapisuję, oglądam zdjęcia w necie i już się cieszę na wyjazd :-).
          • Gość: gość Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.jjs.pl 31.05.13, 19:58
            To może sprawdź jeszcze w necie: Mirtiotissa Beach, Arillas Beach, St. Spyridon Second Beach, Mon Repos Beach, Mathraki i Kaisers Throne, cerkiew w Nimfes (przypomina buddyjską świątynie:), winnice przy drodze Halikunas ciągną się aż do plaży. Tawerna Panorama na klifie w Peroulades, Lemon Garden czyli tawerna w gaju cytrynowym z muzyką na żywo w Acharavi i koniecznie należy spróbować Tsin Tsin birra czyli piwa imbierowego z Sokraki.
        • Gość: evka Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.net.stream.pl 23.06.13, 19:39
          Mam ogromną prośbę! Jeśli był ktoś w ubiegłym lub tym roku w Agios Stefanos koło Arillas na Korfu to proszę o informacje typu: gdzie smacznie zjeść, gdzie wypożyczyć najtaniej samochód, czy są dobrze zaopatrzone sklepy spożywcze.
          Za wszelkie informacje będę ogromnie wdzięczna, ponieważ wyjeżdżam na tę piękną wyspę w lipcu.
          • Gość: gość Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.jjs.pl 24.06.13, 07:15
            Gastronomia
            Ozzy Oil
            pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g775838-d2032338-Reviews-Ozzy_Oil-Agios_Stefanos_Corfu_Ionian_Islands.html
            Tasty Corner
            pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g775838-d2220053-Reviews-Tasty_Corner-Agios_Stefanos_Corfu_Ionian_Islands.html
            Kaparelli Taverna
            pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g775838-d1503448-Reviews-Kaparelli_Taverna-Agios_Stefanos_Corfu_Ionian_Islands.html
            W Agios Stefanos sa tylko dwie wypożyczalnia samochodów - San Stefanos i Dino, więc spokojnie możesz się dowiedzieć na miejscu czym i za ile aktualnie dysponują.
            • Gość: dawid Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.13, 11:30
              Prosze o info czy w miescie korfu mozna zrobić zakupy w firmowych sklepach...chodzi mi o to czy port przypomina ten na rodos
              • Gość: gość Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.jjs.pl 01.08.13, 10:25
                Sklepy w porcie są owszem podobnie jak na Rodos w każdej krętej uliczce starówki, ale prywatne z lokalnym rzemiosłem i specjałami, biżuterią, wyrobami skórzanymi, tekstyliami itd. Sklepy zachodnich sieci znajdują się w starej części miasta (ulice Theotoki, Kapodistriou i Voulgareos Evgeniou).
      • globfly Re: Korfu - co warto zobaczyć? 16.01.14, 15:25
        Na Korfu jest wiele przepięknych miejsc. Z tych na liście kilka można zobaczyć na moich zdjęciach - www.globfly.pl/strefa-turysty/galeria-zdjec/korfu-grecja/
      • szastnik Re: Korfu - co warto zobaczyć? 22.07.17, 16:22
        polecam też przy okazji, jesli wystarczy czasu, wypadk do Albanii
    • Gość: :) Monastyr w miejscowości Paleokastritsa IP: *.static.tvk.wroc.pl 14.07.13, 16:24
      Klasztor w pobliżu Paleokastritsy. Można dojść spacerkiem. Po drodze ładne widoki na okolicę. Trzeba wcześniej sprawdzić godziny, bo koło godz. 13 mają obiad i drzwi do klasztoru są zamykane :) Taka mała siesta :)

photos300dpi.blogspot.com/2013/07/monastyr-w-miejscowosci-paleokastritsa.html
    • Gość: :) Lakones – grecka wioska w okolicy Paleokastritsy IP: *.static.tvk.wroc.pl 14.07.13, 16:34
      Lakones – tradycyjna grecka wioska w okolicy Paleokastritsy. Tak przynajmniej ją reklamują :) Można do niej dość na piechotę (około godziny ). Ścieżka do niej przypomina chwilami szlaki w polskich górach. Wioska jest dosyć wysoko, więc można z niej podziwiać piękne widoki. Szedłem do niej w klapkach i było trochę niewygodnie ale jest to na tyle krótki odcinek że można się przemęczyć. Jeśli komuś znudzi się leżenie na plaży to można wybrać się na spacerek :)

photos300dpi.blogspot.com/2013/07/lakones-na-wyspie-korfu.html

• Gość: monia Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.183.215.118.dsl.dynamic.t-mobile.pl 31.07.13, 23:37
      Polecam urokliwą, maleńką plażę w Barbati:)
      W Barbati też fajny hotel - Pantokrator.
      • Gość: Agnieszka Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.play-internet.pl 07.06.14, 18:08
        Polecam wybrać sie na wycieczkę z Dorota, która prowadzi blog salatkapogreckuwpodrozy.pl. Byłam jedna z jej pierwszych klientek w tym roku i szczerze polecam. Podróż z nią i jej mężem Grekiem pozwoliła poczuć Grecję. Dorota świetnie opowiada o historii i zabytkach ( takie ma zreszta wykształcenie) ale i o jej przygodach na obczyźnie. Podczas calodniowej wycieczki zobaczyłam najważniejsze miejsca na Korfu nie tylko te, które oferuja za duże pieniądze biura podróży. Do tego przez cały dzień nie trzeba sie martwić właściwie o nic- zapewnia transport z i do hotelu, kupuje potrzebne bilety i poleca miejsca gdzie można zjeść prawdziwie greckie potrawy.
        • Gość: Klaudia Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.info 18.05.15, 12:46
          my też byliśmy rok temu na Korfu z Sałatką, od tamtej pory przeczytałam całego jej bloga o Grecji i widzę, że w tym roku wycieczki są nadal organizowane. Wszystkiego najlepszego tym ludziom, bo robią coś naprawdę wartościowego:)
          • symigon Re: Korfu - co warto zobaczyć? 27.05.17, 23:13
            ja też planuję w tym roku właśnie wycieczkę z tym biurem - widoki Korfu
            • Gość: Gość Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.17, 21:01
              I co z tego?
        • szastnik Re: Korfu - co warto zobaczyć? 11.07.17, 21:06
          Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> Polecam wybrać sie na wycieczkę z Dorota, która prowadzi blog salatkapogreckuwpodrozy.pl.

na sałatkowym profilu na Facebooku jest mnóstwo zdjęć z ciekawych miejsc na wyspie, pomogło mi to ustalić plan wycieczki:)
    • Gość: Krzysiek Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: 193.34.101.* 10.06.14, 11:20
      Mam gotową odpowiedź - przynajmniej jeśli chodzi o północną część wyspy.
      Zabrałem się za zebranie własnych doświadczeń oraz zdjęć i są już dostępne na stronie:
      www.wypady.com
      Ponieważ właśnie wróciłem z Korfu, to kilka pierwszych pomysłów na miejsca oraz trasy poświęcone są właśnie tej wyspie.
      Jeśli ktoś ma uwagi - będę wdzięczny za komentarze wprost na w/w stronie lub na profilu na fejsie: www.facebook.com/mojewypady
    • Gość: lipiec-korfu Re: Korfu - co warto zobaczyć? IP: *.szczecin.mm.pl 17.08.14, 23:22
      oczywiscie paleokastritsa piekne blekitne plaze,zatloczone, plaze piaszczystozwirkowe, ipsos plaza przy gl drodze,barmbati duza plaza kamienista-nie taka plytka,woda deliatnie zburzona. dojazd green busem ktory startuje z korfu ceny za przejazd max 2.2 euro. autobusy czesto kursuja, do paleo najlepiej wsiasc na dworcu green busa bo autobusy sa bardzo zatloczone. najpiekniejsza plaza wg mnie w pelakas - piekne zburzone morze,plyto-idealnie do zabawy w morzu. dojazd autobusem miejskim nr 11 z centrum korfu,bilet 1,5euro,schodzi sie z wysokiej gory w strone morza
      (meczace podejscie w tych temp) dla dzieci nie polecam
    • xaltuton Re: Korfu - co warto zobaczyć? 18.08.14, 13:38
      Troche info znajdziesz w moim poradniku
      www.xaltuton.com/wyprawy/europa/2009.grecja/index.html
      • guuuguuu Re: Korfu - co warto zobaczyć? 26.08.14, 09:21
        Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, z ich wydrukiem pojadę na Korfu!
        Pozdrawiam, Justyna
    • nickolas1981 Re: Korfu - co warto zobaczyć? 03.06.17, 08:20
      Kocham Korfu. Zakochałem się w tej wyspie od pierwszego wejrzenia. Mimo tego, że jest niewielka, oferuje sporo ciekawych miejsc. Miejscowości turystyczne są całkiem nieźle ze sobą skomunikowane. Wszędzie jest relatywnie blisko. Przygotowałem jakiś czas temu relację z tej podróży, zawierającą też sporo wskazówek co do zwiedzania czy noclegów. Możesz sprawdzić moją Relację z Korfu.
      • matyalda Re: Korfu - co warto zobaczyć? 26.05.18, 15:25
        piękne zdjecia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka