Dodaj do ulubionych

Jak tam na Krecie?

IP: 89.174.56.* 05.07.13, 08:49
Wyjeżdżam za miesiac, ale już nie mogę się doczekać...Czy ktoś jest teraz na Krecie, albo niedawno wrócił?Czy mógłby coś napisać o pogodzie, temperaturze wody, wiatrach?Może jakieś aktualne zdjecie ktoś wrzuci najlepiej z okolic Chanii, albo jakiejś pięknej plazy, żeby nam, czekajacym na urlop, uprzyjemnić ostatnie dni w pracy?
Pozdrawiam wszytskich "oczekujących";)
Obserwuj wątek
    • Gość: jimmy Re: Jak tam na Krecie? IP: *.tktelekom.pl 05.07.13, 09:17
      wróciłem 2 tygodnie temu na Balos Wiało , było 33 w plusie chmur brak , przyjemny wiatr od morza
      • wiem_gdzie_jade Re: Jak tam na Krecie? 05.07.13, 09:25
        Dokładnie tak :)
        Temperatura około 30stopni, lato pełną parą.
        W sierpniu na Krecie powinien wiać Sirocco, przez co temperatury będą dosyć wysokie. Woda w morzu będzie bardzo ciepła (zresztą już jest :))

pozdrawiam,
        Iwona
        p.s. wiele zdjęć plaż i nie tylko można znaleźć na naszym fanpagu na fb :)
    • zo_h Re: Jak tam na Krecie? 05.07.13, 09:27
      Ciepło i słonecznie. Temperatura wody zależna od plaży ... pod zamkiem Frangokastello ciepła a w Skinari zimna. Ostatnio ogólnie było wietrznie. Wieczorami bywa dosyć chłodno (jak na Kretę), chodziłem w długich spodniach i bluzkach z długim rękawem. Za miesiąc taki strój już na pewno nie będzie przydatny a temperatura wody też pewnie będzie inna.
      • Gość: Martita Re: Jak tam na Krecie? IP: 89.174.56.* 05.07.13, 10:59
        Sirrocco - to dobrze, czy źle???Byłam 5 lat temu na balos i okropnie wiało...myślałam, ze może w tym roku się uda tam poplażować.
        A czy ktoś może mi polecić, co warto zobaczyć na południowym zachodzie wyspy?
        • zo_h Re: Jak tam na Krecie? 05.07.13, 11:03
          Poczytaj moje przygody w tym rejonie Krety ... może coś Cię zainspiruje:
          Zachodnia i południowa Kreta

Pozdrawiam
          • Gość: Kropelka Re: Jak tam na Krecie? IP: *.pswbp.pl 30.07.13, 12:28
            Zachłystuję się właśnie Twoimi opowieściami o pobycie na Krecie. Podziwaim zorganizowanie i przygotowanie do wyjazdu ;) jeszcze bardziej podziwiam "sprawozdanie" ;)

Mam w tej chwili dwuletniego synka więc "większe zwiedzanie" za jakiś czas, jak Maluch podrośnie, ale napewno planując Kretę będę korzystała z Twoich opowieści, pozdrawiam serdecznie ;):):)
        • wiem_gdzie_jade Re: Jak tam na Krecie? 05.07.13, 11:08
          Czy dobrze, czy źle to ciężko stwierdzić. To jest ciepły wiatr znad Sahary, nieraz sprawia, że w powietrzu jest lekki pyłek. Ten bardzo porywisty wiatr to Meltemi, daję ochłodę, ale odczuwa się go dosyć mocna. Sirocco może sprawiać, że odczuwalna temperatura będzie znacznie wyższa od tej, która jest rzeczywiście.
          Ciekawe miejsca na zachodzie i nie tylko mamy opisane w zakładce "co warto zobaczyć'.
    • Gość: Adi Re: Jak tam na Krecie? IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 12:11
      My wróciliśmy kilka dni temu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,145490952,145490952,Wczoraj_wrocilismy_z_Chanii_z_Ryanair_.html
      Z pogodą średnio trafiliśmy - było upalnie i słonecznie ale wiatr porywisty i dosyć chłodny - (parasole przy basenie fruwały) ;) Co było mocno odczuwalne na Falasarnie i Elefanosi. Po zachodzie słońca przydawały się bluzy z długim rękawem.
      • Gość: Martita Re: Jak tam na Krecie? IP: 89.174.56.* 05.07.13, 12:18
        Rany, nie do wiary. W zeszłym roku o tej pore byłam na Rodos, pogoda była wymarzona...gorąco, bez wiatrów, można leżeć i wypoczywać. A wszytsko co zwiedzialiśmy wyglądało pieknie w tym słońcu...
        Może trzeba było znów Rodos wybrać?
        • Gość: aga Re: Jak tam na Krecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 15:12
          Sama zastanawiam sie która wyspę wybrać Rodos, Kreta, Korfu ale dopiero na wrzesień, chyba przy takich wiatrach, temperaturze może lepiej jak wybiorę Rodos.? Na Korfu może padać, jak obserwuje i czytam to forum to w tym roku ta pogoda jest jakaś lekko przestawiona.
        • Gość: Adi Re: Jak tam na Krecie? IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 18:32
          Spokojnie, to że wiało pod koniec czerwca nie znaczy, że będzie tak przez całe lato :)
          Mimo wiatru, pięknie się opaliliśmy, wypluskaliśmy w morzu i basenie, zwiedziliśmy zachodnią część Krety, więc było warto :)
          • Gość: Zenon Re: Jak tam na Krecie? IP: *.ip.netia.com.pl 05.07.13, 20:08
            Jak wieje to odczuwalna tempratura jest niższa i jest przyjemniej, tylko można się za bardzo opalić.
            Poza tym nie należy mylić "wiania" od bryzy porannej i wieczornej, ktora w niektórych miejscach może być mocna.

A gdy wieje to najczęściej są fajne fale w morzu i można poskakać.
            Pozdrawiam
            • Gość: sisi Re: Jak tam na Krecie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.13, 09:51
              21.o8 jadę na południe, nad morze Libijskie do Makri Gialos. Czy Sirocco może wiac tam z piaskiem? Niefajnie. Ale zamierzam zwiedzać-szczególnie chce pojechać na mało znaną, a podobno piekna plażę Xerokambos
              • zo_h Re: Jak tam na Krecie? 06.07.13, 10:53
                Z Makrygialos masz bardzo blisko do Xerokambos. Myślę, że w terminie w którym będziesz aż tak silnych wiatrów nie będzie. Inna sprawa, że częste i silnie wiejące wiatry to po prostu specyfika niektórych miejsc na Krecie.
                Jadąc z miasteczka w którym będziesz, przy okazji jazdy na tę plażę będziesz jechać bardzo fajną drogą ... masz gwarantowane piękne widoki :). Choćby dla tych widoków warto pojechać do Xerokambos.
                • Gość: sisi Re: Jak tam na Krecie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.13, 11:11
                  Wiem, wiem. Szykuje się , przekopuje neta, mapy. To już 6 raz Kreta ale drugi Wschodnia. W ub roku byłam w Sissi. Zamówilam już autko i mam wielkie plany...
                  • Gość: jaaa Re: Jak tam na Krecie? IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 10:17
                    Witam był ktoś ostatnio na Krecie z Itaką ? Chodzi mi o ceny wycieczek fakultatywnych z rejonu Chanii bo te z katalogu nie zawsze się zgadzają. Może są jakieś promocje przy większej ilości zakupionych wycieczek??? Tylko nie piszcie żebym brał samochód bo po prostu nie mogę... Pozdrawiam!
                    • Gość: Sid1 Re: Jak tam na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 21:09
                      Dziś wróciłem z Maleme hotel Louis Creta Princess

Elafonissi N, Śr 40/36
                      Samaria Pn. 30/36
                      Knossos Pt. 54/50
                      Santorini Sob., Wt 163/154
                      Gramvous Wt.,Cz 55/51
                      Bogactwa Krety Pn. 32/30
                      Rejs z piratami Souda Pt. 51/46
                      Rethymno i okolice Sob. 34/32

Ceny w Euro po / ceny w pakiecie przy co najmniej dwóch różnych wycieczkach. Dzieci do 12 lat 50% zniżki oprócz wycieczki Gramvousa 31/29

• Gość: jaaa Re: Jak tam na Krecie? IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 13:11
                      Podbijam temat !
    • wojtek33 Sirocco 07.07.13, 11:57
      Tu: www.weatheronline.pl/reports/wind/The-Sirocco.htm
      jest ładnie opisany (eng.). Nam się w 2003 na Krecie trafił wyjątkowo długi, wiało ponad dobę, w nocy było powyżej 30 stopni, w dzień powyżej 40. Powietrze było żółto-pomarańczowe, widoczność może na 1-2 km, nie było chmur ale słońce ledwo się przebijało, był bardzo głośny. Taki wiatr nie chłodzi i trudno na nim wytrzymać.
      W opisie w linku jest też wspomniane, że w Grecji tym mianem może być określany zwykły, ciepły wiatr z kierunków południowych, któremu daleko do intensywności prawdziwego sirocco.
      • Gość: sisi Re: Sirocco IP: 78.9.155.* 07.07.13, 17:24
        Wow. A gdzie wtedy konkretnie byleś ? I w jakim czasie?
        • wojtek33 Re: Sirocco 07.07.13, 21:34
          Po dłuższym zastanowieniu wyszło mi, że to był maj 2004 i poczciwa Agia Pelagia. Zaczęło wiać rano i nie przestawało do następnego popołudnia. W nocy nie zrobiło się wcale chłodniej. Dało się wytrzymać w basenie albo w klimatyzowanym pokoju, tylko wszędzie było pełno pyłu, w oczach i ustach również.
          Z tego co wyczytałem, jest niewielkie prawdopodobieństwo by przytrafił się w sierpniu i komuś wyżej pewnie chodziło o zwykły ciepły wiatr z południa w przeciwieństwie do północnego meltemi.
          A tego południa Krety to Ci cholernie zazdroszczę, z Agios Nicolaos było jednak trochę za daleko by to ze szkrabami dokładnie objeździć. Poza wspomnianym Xerocampos interesujące i autentycznie kreteńskie Ziros (w kotlince jak małe Lasithi) i Handras, wymarłe Etia i Agia Triada, klasztor Moni Capsa, wyspa Chrissi, to miejsca, na które zabrakło mi czasu albo ledwo spojrzałem z samochodu. Do tego morze Libijskie w tamtym rejonie wygląda zupełnie inaczej niż na północy wyspy - albo wgryza się w brzeg ostrymi falami albo skrzy się w słońcu, gdy jest spokojniejsze.
          • Gość: sisi Re: Sirocco IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.13, 18:11
            Tez się ciesze ,że tam jadę. W ub roku byłam w Sissi ale niewiele zwiedziłam bo z wnukiem. Oprócz tych miejsc co piszesz jeszcze mam Vai, Sitię Kato Zakros na północy. I południe aż do Matali.
            • wojtek33 Re: Sirocco 10.07.13, 12:03
              Wymieniałem te, dla których zabrakło mi czasu. Udało mi się przegonić młodego (7 lat wtedy) wąwozem umarłych w Kato Zakros, ale zabrakło czasu na inne miejsca.
              Nie będę robił Peterkowi konkurencji a widzę że sporo napisał o wschodzie, za to jak będziesz miała czas jadąc na zachód, to mnie bardzo podobały się okolice Kalamavki, Simi, Anno Vianos no i już przed Matalą Gortyna, koniecznie po obu stronach drogi i Phajstos, IMO ciekawsze niż Knossos. Sama Matala, cóż... mam inny gust.
    • lauram12 Re: Jak tam na Krecie? 08.07.13, 16:59
      tak niedawno wróciłyśmy z Krety, tutaj piszemy o naszych wrażeniach, polecamy też hotele :) zapraszam !!!
      intopassion.pl/kreta-top-10/
      intopassion.pl/luksusowe-wille-arcus-uroki-kretenskiej-historii/
    • Gość: malutka1939 Re: Jak tam na Krecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.13, 15:28
      hello
      Ja wróciłam 1 lipca, byłam w Stravos 10 dni, było cudownie!!! Woda w Stravos nie była - dla mnie- zbyt ciepła ale w Kathalas i w Chanii super. W stravos nie było w ogóle fal za to w chanii i Kathalas były. Wiało 2 ostatnie dni, siedząc na balkonie wieczorem zakładałam na głowę chustkę bo wkurzało mnie jak włosy fruwały a będąc na plaży to nawet bardzo przyjemny taki powiew wiatru. Auto wynajmowaliśmy z firmy Horafakia, bez problemów.
      Pozdrawiam :)
      • Gość: Edith Re: Do malutka1939 IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 09:05
        Czy możesz napisać o plażach w Stavros? Są piaszczyste z łagodnym zejściem do morza (takie dla dzieci;). Czy mieszkałaś blisko plaży? Może jakiś nocleg polecisz? Z lotniska jechaliście taksówka do Stavros? Jaka cena?
        Pozdrawiam
        • zo_h Re: Do malutka1939 10.07.13, 10:38
          Pytanie co prawda nie do mnie, ale ... Stavros to jedno z moich ulubionych miejsc. Plaża jest bardzo sympatyczna, położona jest wokół niewielkiej zatoki. Główna plaża jest z łagodnym zejściem. Z lewej strony plaża ograniczona jest skalnym cypelkiem, z którego często korzystają miejscowe dzieciaki. Z prawej strony jest jeszcze drugie dogodne wejście (piaszczyste) do morza, jednak tu dosyć szybko robi się głęboko. Bardzo fajne miejsce do odpoczynku i do snurkowania. Dzięki temu że jest to zatoka, która dodatkowo z prawej strony chroniona jest dosyć wysokimi górkami Akrotiri, to jest ona praktycznie osłonięta od fal.

Ja na pewno chętnie jeszcze nie raz skoczę na tę plażę. Zresztą zobacz sama:
          Stavros

Stavros jest bardzo blisko lotniska, więc dojazd taksówką to całkiem niezła alternatywa (warto uzgodnić cenę przejazdu przed wsiadaniem do taksówki).

Pozdrawiam
          • Gość: Edith Re: Do malutka1939 IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 10:22
            Dzięki za odpowiedź :) Stavros planuję na maj-czerwiec przyszłego roku albo jeśli jeszcze się uda na koniec września br. Może polecisz jeszcze jakiś fajny nocleg niedaleko plaży przyjazny małym dzieciom?
            Pozdr.
    • Gość: Magda Re: Jak tam na Krecie? IP: *.etlink.pl 11.07.13, 20:14
      Witaj,
      wróciłam z Krety w połowie czerwca br. Było 28-32 stopnie, wiatr raczej słaby, ale fajnie chłodzący, bardzo mocno wiało jednego dnia (nie dało się pływać www.wnieznane.pl/kreta,20,4,zdjecia,foto-3193, www.wnieznane.pl/kreta,20,4,zdjecia,foto-3194), jednego dnia trochę padało (w górach lało). Woda była jeszcze chłodna, szczególnie w głębszych miejscach i przy kamieniach. Bardzo dużo zdjęć z naszej podróży wraz z opisami miejsc i różnych atrakcji możesz zobaczyć tutaj - www.wnieznane.pl/kreta,20 W razie pytań napisz maila, adres na stronie ;)
    • Gość: xerxes Re: Jak tam na Krecie? IP: 89.174.56.* 24.07.13, 12:52
      a są komary?Jak w ogóle z pogodą i wiatrami?lece za 2 tygodnie do chanii
      • Gość: Kris Re: Jak tam na Krecie? IP: 212.51.203.* 25.07.13, 21:38
        Byłem w Ammoudarze 1-15 lipiec komarów u nas nie było natomiast wiatr nad morzem wiał cały czas bardzo mocno
        • Gość: Martita Re: Jak tam na Krecie? IP: 89.174.56.* 26.07.13, 08:18
          Zaczynam żałowac, że kupiłam wakacje na Krecie, z powodu wiatru o którym wszyscy piszą...Może ktoś wie jak jest w Agia Marina, czy tez wieje, czy można spokojnie poplażować?Chodzi szczególnie o dzieci...
          • Gość: Ydzio Re: Jak tam na Krecie? IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.13, 11:22
            Wyluzuj. Meltemi na Krecie jest dość łagodny - bez niego byłby problem, bo temperatury byłyby trudne do wytrzymania. Ja wybrałem Kretę własnie dlatego ze tam prawie cały czas wieje. Wróciłem kilka dni temu i naprawdę pogoda była super.
            • zo_h Re: Jak tam na Krecie? 30.07.13, 12:31
              Dokładnie tak jak pisze Ydzio ... lepiej wyluzować. Warto również zauważyć że z wiatrem jest również tak, że tego samego dnia na jednej plaży będzie dokuczliwy a na innej nie. Wszystko zależy też od tego jak wyglądają okoliczne góry i zatoka. W tym roku byłem we wschodniej części Sfaki w miejscowości Plakias. W czasie kilkunastu dni pobytu mieliśmy dwa takie dni kiedy nie wiatr nie pozwalał na swobodne korzystanie z plaży. Wystarczyło jednak przejść w inną część zatoki, bliżej portu, gdzie wiatr zupełnie nie dokuczał a morze prawie zupełnie nie było wzburzone. Osobiście byłbym daleki od stwierdzenia, że wiatr był jakimś dramatem pozbawiającym nas radości przebywania na Krecie.
              Jasne że silny wiatr może być upierdliwy na plaży, zresztą zobacz jeden z moich filmików z Krety

... mniej więcej na samym początku widać jak wiatr niesie "mgiełkę" z piasku. Jasne że w takich warunkach nie da się plażować ... ale można robić wiele innych rzeczy. Poza tym to co przeszkadza jednym, stanowi doskonałą atrakcje dla innych. Te dni kiedy wiało po zatoce śmigali surferzy i kite surferzy.
              • Gość: Martita do zo_h: Jak tam na Krecie? IP: 89.174.56.* 31.07.13, 09:11
                Chodzi mi o fragmenty filmu (świetny jest, no i aktualny)...Kilka zajawek mnie zainspirowało, czy mogłabym prosić o napisanie co/gdzie to jest:
                - 0,32 min. filmu - wygląda na jakiś klasztor
                - 0,34 min. filmu - czy to plaża Vai cy ta rzeka koło Giorgiopoulis?
                - 0,40 min filmu - piękna plaża w zatoce widziana z góry gdzie to jest?
                - 0,50-0,54 min. filmu - urokliwe miasteczko, co to?
                - 0,56 min filmu - szutrowa droga w wąwozie?
                - 1,00 min. fimu - kosciółek pod skałą...
                - 1,02 min. filmu - kościółek z piękną dzwonnicą...
                - 1,03 min filmu- wodospadzik w murach
                - 1,07 min filmu - port (Sfakia?)
                - 1,17 min filmu - most

Bedę wdzieczna, moze niektóre miejsca uda mi się odwiedzić:)
                • zo_h Re: do zo_h: Jak tam na Krecie? 31.07.13, 20:13
                  No to po kolei:
                  0:32 - Preveli
                  0:34 - Plaża Preveli
                  0:40 - Zatoka i plaża w Plakias
                  0:54 - Matala
                  0:56 - Tripiti (raczej odpuść)
                  1:00 - wąwóz Kotsifou
                  1:02 - Prophitis Ilias - Roustika
                  1:03 - Piges (Źródła) Argiroupolis
                  1:07 - Tak jak pisałaś - Sfakia
                  1:17 - Aradena

Naprawdę fajne miejsca ... zdecydowanie polecam. Część opisów znajdziesz na moich stronach w internecie.
    • rekris Re: Jak tam na Krecie? 31.07.13, 10:35
      W zeszłym roku (2012) byliśmy na Krecie na przełomie sierpnia/września w ok. Chanii. Tam nie wiało, cały czas 33-35 stopni, suche powietrze więc się tego nie odczuwało (nie tak jak w Polsce gdzie przy 30 się umiera bo jest zaduch).
      Na Elafonisi wiało na plaży, ale nie przeszkadzało to zupełnie, przewodnik mówił że czasami wieje bardzo piaskiem, wtedy było spokojnie, wiatr po prostu nas schładzał a w wodzie było super. Na Balos wiatru nie było:) Może trafiliśmy na taki okres, ale w ogóle bym nie pomyślał, że na Krecie jest jakiś problem z wiatrem. Komarów nie uświadczyliśmy:)
      • Gość: Sid1 Re: Jak tam na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 18:33
        Grecja odizoluje kłopotliwych turystów?

Po śmierci brytyjskiego nastolatka na Krecie greckie władze na poważnie biorą pod uwagę utworzenie specjalnych stref przeznaczonych dla rozrywkowych turystów.

Młody Brytyjczyk otrzymał śmiertelny cios nożem podczas bójki ze swoimi rodakami w Malii na Krecie. Chuligańskie wybryki, które doprowadziły do tragedii rozwścieczyły obawiających się o własne bezpieczeństwo oraz dobrą opinię kurortów Greków.

Władze rozważają stworzenie na obrzeżach kurortów i miast specjalnych stref z barami, dyskotekami i klubami w których turyści będą mogli się wyszaleć, bez zakłócania spokoju lokalnej społeczności. Projekt ten ma zostać omówiony w trakcie spotkania lokalnych władz m.in. Krety, Korfu, Rodos i Zakynthos z przedstawicielami rządu oraz ambasady Wielkiej Brytanii.

Ambasada brytyjska już rozpoczęła kampanię informacyjną skierowaną do swoich turystów. W Malii pojawiły się plakaty, ulotki, opaski na rękę czy podkładki ostrzegające przed niebezpieczeństwami związanym z nadużywaniem alkoholu.

www.tur-info.pl/p/ak_id,32859,,grecja,turysci,malia,kreta,chuliganski_wybryk,kurort,korfu,rodos,zakynthos.html
        • Gość: sisi Re: Jak tam na Krecie? IP: 78.9.4.* 01.08.13, 17:16
          I słusznie.
      • carlo500 Re: Jak tam na Krecie? 31.07.13, 20:56
        Na Ellafonisi kilka dni temu piaskiem nie sypało, ale na Falasarnie piach tak sypał, jakby burza pisakowa była, ból ciała był okropny. Na leżakach nie dało się siedzieć, ponieważ same się zamykały od siły wiatru. Za to widok plaży bardzo ładny. Ale Ellafonisi jest piękniejsze. Piasek gładki jak pupa niemowlaka, a na Falasarnie jest piasek, ala żwir.
        Na Ellefonisi jechałem autem w jedną stronę przy linii brzegowej, droga tragedia! kręta, wąska, kozy, i wysoko górzysta, non stop serpentyny. Zdecydowanie lepsza droga przez góry.
    • Gość: ola Re: Jak tam na Krecie? IP: *.home.otenet.gr 04.08.13, 09:04
      Jestem na Krecie Wschodniej. Gorąco, woda ciepła, przyjemne fale. Niestety są komary. Polecam wycieczki po wyspie.
      • Gość: sisi Re: Jak tam na Krecie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.08.13, 19:46
        A gdzie konkretnie?
        • Gość: ola Re: Jak tam na Krecie? IP: *.home.otenet.gr 04.08.13, 19:49
          Stalida, hotel blue sea.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka