Dodaj do ulubionych

Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas zacząć

• 82piterek [FR] Warszawa - Saloniki 260 PLN RT 14-22.01 28.12.13, 20:49
      www.fly4free.pl/forum/warszawa-saloniki-260-pln-rt,231,38861
    • Gość: Noemi27 Kreta Wschodnia - plan zwiedzania IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.13, 19:48
      Gdyby ktoś miał ochotę na plan zwiedzania wschodniej Krety na tydzień, to mogę podesłać. Właśnie zrobiliśmy wszelkie rezerwacje i plan zwiedzania z dokładną agendą i mapkami.

Niestety w 2014 Kreta wyszła mi sporo drożej. Ta sama firma samochodowa, za to samo auto skasuje aż 49€ więcej. W tym roku doliczyli za drugi fotelik również.
      Poza tym mam wrażenie, że jakaś inwazja turystów na maj jest :) mocno wykupione już noclegi.
    • makapaka7 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 01.01.14, 22:03
      Dzieki za ten wątek. Wybieram sie na 10dni na Kretę, możliwy termin to lipiec. Zastanawiam się czy o tej porze nie jest tam za gorąco.

Myślę o wynajęciu apartamentu, wyzywieńiu we własnym zakresie. Ważna bliskość plaż i basenów (dzieci 5 i 10 lat) oraz urokliwa okolica (wioski).

Pzdr.m
      • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 01.01.14, 22:48
        Lipiec i sierpień to miesiące na które trudno znaleźć tanie bilety podróżując na własną rękę, musisz liczyć za 4 osoby min. 2000 zł za przeloty Ryanem bez bagażu rejestrowanego, kwatery też droższe niż poza głównym sezonem. Można jeszcze liczyć na szczęście z biletami czarterowymi z TUI ale to loteria. A czy za gorąco to indywidualne doznanie, ale poniżej 30 stopni w dzień w cieniu nie będzie. Jak byłem na przełomie maja i czerwca 2013 było ok 25-27 stopni i jak dla mnie w sam raz, jak w połowie czerwca w 2009 to ponad 30 i już za ciepło.
        Pozdrawiam
        • Gość: Diszti Re: Saloniki - Chalkidiki IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.14, 13:08
          Ryan rzeczywiście kusi nowym połączeniem do Salonik, tylko co dalej? Zastanawiamy się nad Chalkidiki. Wiele lat temu tam byłam. Krótki pobyt, więc udało się zwiedzić tylko trzeci palec Athos. Chętnie wybralibysmy się w czerwcu 2 os dorosłe + dziecko 5 lat.

Czy ktoś z was może plauje wakacje na Chalkidiki? Zastanawiam się nad transportem z Salonik. Wyszperałam info, że z lotniska autobus do bus station jedzie ok. 40 minut. Potem przesiadka - autobus w kierunku Chalkidiki - czas przejazdu ok. 1, 40 min. W doddatku tylko 3 autobusy na dobę (może w sezonie będzie więcej?). Potem taxi do hotelu, więc dojazd się trochę wydłuża. Nie wiem czy nie za długo dla 5-latka.... :/

Druga opcja - wypożyczone auto podstawione na lotnisko - zwrot w hotelu. W sumie tylko na kilka dni, bo na cały pobyt nie potrzebujemy. Czy możecie polecić dobrą wypożyczalnię, w której można już w Polsce wynająć w ten sposób auto?

A może nie Chalikidki tylko udać się w drugą stronę? Riviera Olimpijska - lepsza komunikacja lokalna, ale kojarzy mi się z centrum rozrywkowo-imprezowym (być może niesłusznie). Trochę się obawiam czy w tym rejonie znajdzie się nieduży, kameralny hotelik w cichym i spokojnym miejscu... Co wy na to?

I ostatnia kwestia, przeglądam noclegi na kilku portalach, zauważyłam duże różnice cenowe. Ten sam hotel, pokój, termin a różnica w cenie niemała od 400-700 zł na pobycie. Czy to normalne? Może ktoś wyjaśni ten fenomen nowicjuszce ;)
          Pozdrawiam :)
          • 82piterek Re: Saloniki - Chalkidiki 07.01.14, 00:10
            Witam. Oj kuszą, kuszą te Thessaloniki.
            Co do busów to chyba teraz jeżdżą przynajmniej 3 razy dziennie do miejscowości położonych na Kassandrze, Sithonii czy Athos, samemu można sprawdzić, wydaje mi się że latem będzie więcej kursów:
            www.ktel-chalkidikis.gr/index.php?act=viewCat&catId=1001
            www.ktelmacedonia.gr/en/home/
            Niestety ceny biletów dość wysokie więc wynajęcie auta, nawet na cały pobyt wydaje się nie najgorszym pomysłem.
            O Thessalonikach pisałem tutaj, nie wiem czy czytałaś:
            forum.gazeta.pl/forum/w,203,147956048,148373487,Thessaloniki_miejsca_warte_zobaczenia.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,203,147956048,148373542,Thessaloniki_miejsca_warte_zobaczenia.html
            Jeżeli coś zamiast Chalkidiki to zamiast Riviery lepiej już poszukać czegoś na Pelionie czy w rejonie Epiru, ewentualnie możesz na Lefkadę wjechać, innymi opcjami na wyspy są Sporady z Volos (nie wiem czy czasem z Thessalonik coś nie będzie pływać), lub Thassos. Wszystko da się spokojnie samemu zorganizować.
            A co do różnicy w cenach noclegów, już tak jest że na jednych portalach jest drożej na innych taniej, żeby się nie naciąć trzeba dokładnie czytać opisy pokoi jakie są dostępne na danej stronie, opcji wyżywienia. Żeby nie porównywać cen hoteli na różnych portalach osobno można wejść na trivago lub hotel4free, tam masz już oferty z różnych portali, nie wszystkich ale dużą część obejmują.
            Pozdrawiam
            • Gość: Diszti Re: Saloniki - Chalkidiki IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.14, 12:23
              Dzięki Piterek za odpowiedź. Na razie moje wakacje są we wstępnej fazie planowania. Biorę pod uwagę 3 kierunki - Saloniki, Korfu lub Chania. Fajnie byłoby udać się na Chalkidiki, tylko trochę mnie ten dojazd zniechęca. Już słyszę po raz 200 pytanie - "mamo kiedy wysiadamy?"
              Chyba rzeczywiście pozostaje wypożyczenie auta... W sumie na cały 14 dniowy pobyt go nie potrzebujemy, a koszt wypożyczenia też nie jest bez znaczenia :/
              Może ktoś podrzuci jeszcze adres wypożyczalni innej niż autoway?

Dla tych, który mimo wszystko zdecydują się na dojazd komunikacją lokalną wklejam przydatny link:
              greckieskarby.blogspot.com/2013/10/thessaloniki-saloniki.html
              O noclegach na Rivierze myślałam jako o bazie wypadowej do zwiedzania (bardzo chciałabym zobaczyć Meteory). Ale po przeczytaniu wielu opinii, już mi przeszło (oczywiście Riviera nie Meteory;)). Może innym razem.
              • Gość: Joan65 Re: Saloniki - Chalkidiki IP: *.tauron-pe.pl 09.01.14, 11:06
                Polecam wypozyczlnię na Krecie www.autotrip.gr
                My skorzystaliśmy we wrześniu podstawione autko na lotnisku w Chani i oddane w tym samym miejscu 15 dni 280 euro (Fiat Punto). Wszystko wcześniej ustalone via internet a warunki takie jak w autoway
    • 82piterek Chania z Katowic 294 zł RT początek kwietnia 07.01.14, 00:26
      Za niecałe 300 zł RT można w kwietniu polecieć na Kretę, ceny powinny jeszcze spaść ale poniżej 200 zł RT może być ciężko.
      • Gość: boba5 Re: Chania z Katowic 294 zł RT początek kwietnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.14, 18:25
        Witam znawców!
        bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi.
        Zarezerwowaliśmy apartamenty w Tawronitis dla 6 osób od 6 czerwca (z możliwością zmiany terminu). Na ten moment widzę w Raynerze bilety z Katowic do Chanii w obie strony za 502-540 zł /osobę, bez bagażu nadawanego. Czy to dobra cena? Czy kupować już, czy jeszcze czekać? w jakie dni tygodnia lata Rayner?
        W jakie miejsca koniecznie powinniśmy pojechać i co zobaczyć (na Krecie będziemy po raz pierwszy i chcemy sporo zwiedzić)? Nabylismy nowy przewodnik Pascala - Kreta, ale jakiś ubogi jest.... może polecicie interesujące strony? A które wypożyczalnie samochodów polecacie w Chanii?
        Bardzo dziękujemy za wszelkie podpowiedzi
        pozdrawiam Jan
        • Gość: Joan65 Re: Chania z Katowic 294 zł RT początek kwietnia IP: *.tauron-pe.pl 09.01.14, 11:57
          forum.gazeta.pl/forum/w,203,147956048,148904058,Re_Saloniki_Chalkidiki.html
        • Gość: Diszti Re: Chania z Katowic 294 zł RT początek kwietnia IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.14, 10:29
          Jeśli chodzi o ceny biletów, to warto trochę poczekać. Statystycznie najtaniej jest na 1,5 - 2 msc. przed wylotem. Z tego co widzę z Katowic Ryan lata do CHanii tylko raz w tygodniu w piątki. Z Wrocławia są loty dwa raz w tygodniu. Jeśli chodzi o przewodnik, to polecam Lonely Planet.
          Pozdrawiam :)
      • Gość: boba5 Re: Chania z Katowic 294 zł RT początek kwietnia IP: *.ip.netia.com.pl 09.01.14, 09:19
        link który otrzymałem na skrzynkę jest nieaktywny, nie potrafię potwierdzić chęci otrzymywania powiadomień z Forum...
    • ritazien Aegean -30% 10.01.14, 17:51
      Promocja w Aegean, wszystkie loty międzynarodowe -30%. Czas promocji do 20 stycznia, loty do 30 czerwca. M.in. Ateny RT z Warszawy poniżej 400zł. Np 6-14 maja za 95€, 14-21 maja 85€.
    • 82piterek Pafos, Thessaloniki i Kreta na 1 podróży 12.01.14, 23:24
      www.fly4free.pl/forum/wmi-nyo-pfo-chq-skg-cia-wmi-407-pln,231,39842
    • 82piterek Ryanair uruchomi bazę w Atenach i Salonikach. 14.01.14, 15:21
      Zaczyna się dziać na Greckim niebie, wygląda na to że Aegean i Olimpic będą mieli małą bo małą ale konkurencję. Ryan poza bazą w Chanii będzie miał jeszcze w Atenach!!!, skąd poleci do Chanii, Londynu Stansted, Mediolan Bergamo, Pafos, Rodos oraz Salonik. Kolejna baza będzie w Salonikach skąd będą oprócz istniejących połączeń dodatkowo loty do Aten, Pizy oraz Warszawy. Ciekawe czy ceny od ok 50e w Aegeanie czy Olimpic OW się utrzymają czy konkurencja wymusi obniżki? Tak czy siak, dla nas to lepiej, czekam na ceny ok 20e OW na trasach wewnątrz Grecji.
      Kto chętny na oblotówkę: Modlin-Thessaloniki-Ateny-Rodos-Ateny-Pafos-Chania-Modlin/Wrocław/Katowice.
      www.pasazer.com/in-15632-ryanair,uruchomi,2,bazy,w,grecji.phpPozdrawiam
    • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 15.01.14, 15:07
      Wczoraj informacja o otwarciu bazy w Atenach, a od dziś bilety w sprzedaży, ceny od (12e) 50 zł OW, jak ktoś ma ochotę zwiedzić kawałek Grecji to teraz najlepsza pora na kupno biletów. Dolot do Chanii czy Salonik dokupi się w terminie późniejszym.
      www.fly4free.pl/forum/z-aten-krajowki-i-cypr-za-100-pln-rt,231,40021
    • Gość: Ona_87 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.doplaty.gov.pl 20.01.14, 08:22
      Witam serdecznie :)
      Zwracam sie z prośbą o pomoc w zaplanowaniu podróży poslubnej do Grecji.
      Ślub biezemy 14.06. i w podróż chcieli bysmy sie udac kilka dni po nim. Tak około 19.06
      Najbliżej nam do lotniska we wrocławiu, dlatego rozważamy Kretę. długos pobytu to około10-14 dni. Nie chcieli bysmy tylko leżec na plazy ale również pozwiedzać
      Proszę o podpowiedz czy bilety na samolot kupić teraz czy wstrzymac sie jeszcze?
      Co warto obejżeć na Krecie ? Sprawdzałam juz loty na Kretę i z Wrocławia latąją tylko do Chania.
      z góry dziękuję za pomoc :) dodam tylko jeszcze że to nasze pierwsze wakacje "na własną rękę" :)
      • Gość: gosc Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.jjs.pl 20.01.14, 09:26
        www.szymonslowik.pl/podroz-poslubna-na-krecie/
        forum.gazeta.pl/forum/w,203,118686849,118754416,Re_KRETA_podroz_poslubna.html
        na tripadvisor znajdziesz informacje, zdjęcia i rekomendacje hoteli, atrakcji, życia nocnego, gastronomi, sklepów.
        pl.tripadvisor.com/Attractions-g189413-Activities-Crete.html
        Jest też małżeństwo Polaków, którzy przez kilka lat mieszkali w Chanii, a teraz pomagają w organizowaniu wakacji na wklęsną rękę, podróżny poślubnych i wycieczek po Krecie i innych wyspach.
        www.pitus.info/sesje.htm
        Bilety kupuje się wtedy gdy są atrakcyjne promocje, a najatrakcyjniejsze są na otwarcie sezonu koniec maja, początek czarwace. Możesz śledzić sytuacje z promocjami biletów na www.fly4free.pl
        • Gość: Ona_87 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.doplaty.gov.pl 21.01.14, 08:32
          Dziękuję za podpowiedź :)
      • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 20.01.14, 22:01
        Gratuluję pomysłu:) Poprzednik już trochę podpowiedział, ja tylko dodam że na podróż poślubną nadała by się Santorini na kilka dni, można by połączyć z Kretą, braliście to pod uwagę? Co prawda jest do granic możliwości zatłoczona jak przypływają wycieczki z Krety ale jak się spaceruje po Firze czy Oii o zachodzie słońca to widoki dech zapierają. Na 2-3 dni nadała by się, tak myślę. Moglibyśmy pokombinować z lotami tak żeby jakoś spasowało. Co do zwiedzania to miejsc ciekawych na Krecie jest tak dużo że i na 3 wycieczki 14 dniowe by spokojnie starczyło. Z biletami spokojnie można się jeszcze wstrzymać, będą tańsze, chyba że cena Wam odpowiada to kupcie i wtedy spokojnie można rozglądać się za fajnymi noclegami. Jeśli zostawisz namiar na maila lub napiszesz na mojego gazetowego to na pewno się odezwię i w zależności od Waszych preferencji ułożymy plan zwiedzania.
        Pozdrawiam serdecznie narzeczonych:)
        • Gość: Ona_87 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.doplaty.gov.pl 21.01.14, 08:44
          Mogę poprosic o Twojego maila ? :)
          Bardzo dobry pomysł z Santorinii.
          Z biletami to szczerze mówiąc troche mnie to stresuje, bo wolała bym juz je mieć i spokojnie szukać noclegów i planowac pobyt terraz puki mamy czas na to, a koniec maja i początek czerwca dla nas to bedzie okres "gorączki przed śubnej" i nie wiem czy będzie wtedy czas na organizowanie podróży.
          a tak teoretycznie to ile bysmy zaoszczędzili kupując bilety na początku sezonu zamiast teraz ?
          • Gość: :-) Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: 79.175.217.* 23.01.14, 11:50
            Ja skorzystałem z tej oferty : olimp.manifo.com/
            Dobra cena, wychodzi 55 zł./osoby. Sam jestem ciekawy, czy będzie tak kolorowo jak wygląda.
            Ktoś był ?
            • Gość: Noemi27 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.oknoplast.com.pl 23.01.14, 12:21
              W tym hotelu nie byłam, ale okolica jest fajna do plażowania. Dobre ceny za nocleg. Dwukrotnie spędziliśmy wakacje na Riwierze Olimpijskiej, ale odkąd zobaczyliśmy Kretę, Olimp nie robi już wrażenia ;)

Udanych wakacji.
          • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 23.01.14, 21:03
            Nie dziwię Ci się że chcesz mieć wszystko wcześniej zaklepane. Teoretycznie jak by były promocje jak rok temu bylibyście do przodu jakieś 400 zł więc chyba dla Was lepiej klepnąć przy pierwszej lepszej okazji. Napisz mi na gazetowego 82piterek@gazeta.pl
    • 82piterek Ryanair - ceny powoli spadają 24.01.14, 01:26
      Pafos z Krakowa od 354 zł RT w kwietniu, 384 zł RT 9-20 czerwca.
      Chania z Katowic od 324 zł RT w kwietniu
      Chania z Warszawy od 337 zł RT w kwietniu
      www.samolotemtaniej.pl/tanie-loty/z-Polski/na-wyspy/najtansze/1
      Cypr z przesiadką za 261 zł RT
      www.fly4free.pl/tanie-loty-cypr-pafos-z-warszawy-za-261-pln/
    • 82piterek Katowice - Paphos - Krakoów 4-08.02 ok 300 zł RT 24.01.14, 20:34
      W7 + FR Katowice (KTW)* Paphos (PFO)1 BGY + 1 NYO 4 lut 06:05, Wt 8 lut 13:55 70,27 EUR
      Wizz Xclusive Katowice (KTW) Milan (Bergamo) (BGY) Wt, 4 lut 06:05 Wt, 4 lut 07:55 12,86 EUR
      Ryanair Milan (Bergamo) (BGY) Paphos (PFO) Wt, 4 lut 19:40 Wt, 4 lut 23:55 17,64 EUR
      Ryanair Paphos (PFO) Stockholm (Skavsta) (NYO) So, 8 lut 13:55 So, 8 lut 17:35 22,99 EUR
      Ryanair Stockholm (Skavsta) (NYO) Krakow (KRK) So, 8 lut 18:20 So, 8 lut 20:10 16,78 EUR
    • 82piterek Jak zaoszczędzić ok 2000 zł? 25.01.14, 14:38
      Przykład pierwszy z brzegu, hotel Chrispy World na Krecie jest w ofercie Itaki w cenie 4 600 dla 2 osób All Incl w terminie 01-08.06.
      www.itaka.pl/wczasy/grecja/kreta/hotel_chrispy_world_555.php
      Chcąc wybrać się tam na własną rękę kupujemy bilety w Ryanie w podobnym terminie 30.05-06.06 po 844 zł RT z Katowic dla 2 osób (w promocji cena zejdzie pewnie poniżej 400 zł RT),
      samolotemtaniej.pl/tani-lot/KTW/CHQ/FR/140613-140620/2
      dokupując 1 walizkę cena wyniesie ok 1200. Wchodząc na porównywarkę stron pośredniczących w sprzedaży hoteli (Trivago) najtaniej hotel wychodzi na stronie Otel,
      pl.otel.com/hotels/chrispy_plus_hotel_crete.htm?processid=O8-91826564GRBVR10&srcchanged=1
      Za 272 e czyli ok 1200 zł mamy hotel w All Incl w tym samym standardzie pokoju co w Itace.
      Dokupując ubezpieczenie za ok 100 zł i transfery autobusem z i na lotnisko też za ok 100 zł wyjazd na własną rękę na tydzień w terminie 30.05-06.06 wyjdzie za 2 osoby ok 2600 zł, jak zrezygnujemy z walizki i zapakujemy się w podręczny (ci co latali potwierdzą że się da) to zejdziemy do ok 2250 zł. Różnica pomiędzy BP a organizacją sobie samemu ok 2000 zł. Nie mówię że każdy hotel wyjdzie taniej na własną rękę ale może warto czasem samemu pokombinować?
      • Gość: Grzegorz Kefalonia IP: 209.239.89.* 26.01.14, 08:20
        Witam
        Wybieram sie na ta wyspe w sierpniu( niestety tylko taki termin mi odpowiada).Kupilem bilety na lot z Warszawy przez Ateny na Kefalonie (3500 zl na cztery osoby).Chcialbym zapytac co Pan poleca innego niz to co mozna przeczytac.Spedzimy tam 10dni.Czytalem juz sporo na temat tej podobno uroczej wysepki i czytam dalej,ale moze moglby Pan cos dorzucic od siebie.Mam nadzieje,ze bedziemy zadowoleni z naszego wyboru.Padlo wlasnie na ta wysepke poniewaz chcemy spedzic kilka dni niekoniecznie wsrod tlumow.Mam w planach wypozyczenie samochodu i spokojne zwiedzanie.Pozdrawiam i czekam na cenne porady.
        • 82piterek Re: Kefalonia 27.01.14, 23:40
          Witam
          Po 1, gratuluję udanego wyboru, ja już wiem że na 100% będziesz zadowolony.
          Po 2, proszę nie Panuj mi bo jakoś dziwnie się czuję:)
          Po 3, podeślę jeszcze cosik, może coś Ci umknęło:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147063464,147333373,0,2.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,203,140991640,,Kefalonia_zwiedzanie_samochodem.html?v=2
          forum.gazeta.pl/forum/w,203,141222160,,kefalonia.html?v=2
          Po 4, Kefalonia naprawdę sporo oferuje, piękne plaże, klimatyczne miasteczka, ciekawe zwierzątka można spotkać, monastyry, ruiny, muzea. Co Cię konkretnie interesuje, w ciągu 10 dni wyspę zjedziesz kilka razy wzdłuż i wszerz. Kilka miejsc mniej popularnych: możesz przejechać się po masywie Ainos, Katavorthres i Karavamylos, ruiny starożytnego Sami, most Bosseta, latarnia Saint Theodori, winiarnia rodziny Sclavos, ruiny wiosek zniszczonych podczas trzęsienia ziemi w 1953r.
          Po 5, noclegi już zaklepane, jeśli nie to zastanów się czy na kilka dni nie warto wyskoczyć na Lafkadę i Ithakę, ja bym nie odpuścił. Zostaw namiary to obmyślimy plan zwiedzania dopasowany do Waszych potrzeb.
          Pozdrawiam
          • Gość: Grzegorz Re: Kefalonia IP: 209.239.89.* 28.01.14, 07:29
            Witaj
            Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz i materialy,ktore podrzuciles.Bedzie co ogladac i co planowac.Przesylam Ci mojego maila skoro mozna.Mam jeszcze sporo pytan odnosnie samej wyspy jak i tez Aten,bo w drodze powrotnej bedziemy mieli tam 15 godzinny postoj.
            Serdecznie pozdrawiam z Kapsztadu,bo tu obecnie przebywam.Niestety nie na wakacjach.
            moj mail akt1718@yahoo.pl
            • Gość: pszczoleczka16 Re: Kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.14, 11:35
              Witaj Grzesiu!
              Odnosnie kefalońskich tematów,to myslę,że obejrzenie zdjęć Baha i Małgosi da Ci obraz piękna tej wyspy.Jeżeli chciałbys jeszcze rozszerzyć(uzupełnić,zweryfikować)informacje otrzymane od Piotra,możesz napisać maila do:Baha(ba-h@gazeta.pl),Małgosi(goska52@gazeta.pl)lub Wojtka33(wojtek33@gazeta.pl).Jestem pewna,że udzielą Ci wyczerpujących i życzliwych odpowiedzi na Twoje pytania.
              Jesli chodzi o zagospodarowanie 15 godzin czasu między połączeniami w Atenach,to proponuję napisać do Bebiaczka-znawczyni i entuzjastki Aten-na pewno wyczerpująco doradzi.Jej mail gazetowy to :bebiak@gazeta.pl.Dużą wiedzę na temat Aten ma też Andrzej,dosć często wypowiadający się na Forum,ale On nie polubił tego miasta:-)-jednak myslę,że rzetelnie odpowie Ci na pytania dot.kwestii logistycznych(zakwaterowanie,transport,jedzonko).
              Jeżeli chodzi o termin wyjazdu.Gdybym mogła wybierać,to zdecydowałabym się na czerwiec,ponieważ wolę wyjeżdżać na początku sezonu niż bliżej jego końca(m.in.dlatego,że jest wtedy mniejszy tłum,a obsługa w hotelach jest mniej zmęczona i bardziej przyjazna).Z drugiej strony,jeżeli chcecie korzystać z kapieli morskich lub basenowych,to we wrzesniu woda będzie dużo cieplejsza.
              P.S.Kapsztad-to brzmi dumnie,egzotycznie i interesująco,nawet jesli to ,,tylko,,interesy:-)
              Pozdrawiam,Maja
              • Gość: Grzegorz Re: Kefalonia IP: 209.239.89.* 28.01.14, 15:37
                Witaj Maju
                Dziekuje Ci bardzo za pomocnych kilka zdan.Zapewne skorzystam i napisze na podane adresy.Plan ogolny juz jest.Bilety na przelot kupione,rezerwacja kwatery rowniez.Interesuje mnie wszystko co dotyczy wyspy ,bo lubie duzo wiedziec o miejscu gdzie sie wybieram.
                Co do terminow to jestem poprostu na taki,,skazany,, ze wzgledu na moja prace i szkole dzieci.Pewnie za kilka lat bede mogl planowac wyjazdy juz na wrzesien.
                Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam z goracego o tej porze roku Kapsztadu.Przesylam wszystkim zmrzluchom duzo slonca i ciepelka z RPA,a Cape Town polecam na nastepne wycieczki.
                Grzegorz
    • Gość: Monika Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 31.01.14, 13:17
      Zachęcona tytułem wątku - planuję.
      I na razie nieźle mi to planowanie wychodzi, bo mam juz termin, mam juz lot - ale mam jedną wątpliwość.
      Lecimy (ja, mąz i nasza 7-letnia córka) na początku czerwca z Warszawy na Snatorini (przez Ateny).
      Jeden dzień jestesmy na Santorini, potem płyniemy na Anafi, potem wracamy na Santorini (stamtąd mamy lot powrotny).
      Moja wątpliwość dotyczy tego, czy lepszym pomysłem jest układ urlopu: 1 dzień Santorini (to mus, ze wzgledu na terminarzpromów na Anafi) , 10 dni Anafi, 4 dni Santorini - czy też 1 dzień Santorini, 7 dni Anafi, 7 dni Santorini?
      Dodam, że wyjazd ma charakter zdecydoanie bardziej wypoczynkowy niz krajoznawczy (bo mąż jest bardziej z gatunku leniwców plażowych niz łazików), nie lubimy tłumów i nigdy nie bylismy na Cykladach (z Grecji znamy tylko Kretę - aczkolwiek pobieżnie i hotelowo).
      • Gość: Monika Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 31.01.14, 13:36
        I jeszcze pytanie uzupełniające - po przejrzeniu map Google.
        Pierwsza noc na Santorini jest dla mnie miejscowo jasna - tj. ma byc Fira (bo stąd startuje prom na Anafi).
        Za to zastanawiam się nad wyborem miejscowości na ta drugą, dłuższą część pobytu na Santorini: czy w którejś części tej wyspy są kameralne, małe plaże, zatoczki?
        Bo szeroka plaża z rzędami leżaków mnie akurat nie przekonuje, wolę miejsca stanowczo mniej zaludnione i ucywilizowane - aczkolwiek wieczorem chciałabym mieć w zasiegu spaceru kilka dobrych tawern.
        • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 02.02.14, 00:30
          Hej Monia. Gratuluję pomysłu, brzmi całkiem fajnie. Jeśli rzeczywiście zależy Wam na spokoju i nie macie zamiaru zwiedzać to Anafi powinno być lepsze i wtedy tam 10 dni, ale tam są właściwie 2 miejscowości Chora i Agios Nicolaos gdzie jest port. Dodatkowo jak zależy Wam na plażach to Chora jako miejsce noclegu raczej odpada bo musielibyście codziennie chodzić/jeździć busem na którąś z plaż.
          Co do Santorini, prom o ile wiem pływa z portu w Athinios a nie z Firy. Kamerelnie będzie tam gdzie w okolicy jest mało miejsc noclegowych więc Perissa i Kamari raczej odpadają, bardziej powinna pasować plaża w Monolithos, Agia Peraskevi lub Perivolos. Pooglądajcie i poczytajcie o plażach tutaj:
          www.greeka.com/cyclades/santorini/santorini-beaches.htm
          www.travel-to-santorini.com/beaches.php
          www.cycladia.com/best-beaches-greece/santorini
          www.tripadvisor.com/ShowTopic-g189433-i245-k2786672-Best_beach_in_Santorini-Santorini_Cyclades.html
          Jeśli w okolicy plaży, która będzie Wam odpowiadać znajdziecie jakiś fajny nocleg to bukujcie.
          Jeśli można, dlaczego Anafi a nie Naxos, Paros lub inna Ckladka gdzie również da się znaleźć spokojne miasteczka z pięknymi piaszczystymi plażami .
          Pozdrowionka
          • Gość: Monika Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 02.02.14, 17:46
            Dzieki za odpowiedź - ja własnie weekendowo dopinam temat.

Zaczynając od końca : Anafi dlatego, że poleciła mi ja koleżanka, która spędzała tam wakacja przez ostatnie 3 lata i nadal nie ma dość.
            Dodatkowo poczytałam troche relacji (oczywiście bebiak, ale też np. na forum cro.pl), obejrzalam setki zdjęć i filmików - i mi wyszło, że "to jest to".
            W alternatywie było jeszcze Amorgos, ale ostatecznie zostawiłam sobie tą wyspekę na przyszłość, zwłaszcza, że nie potrafiłam znaleźć żadnych informacji o majowo/czerwcowych połączeniach promowych z Santorini.

Co do ostatecznego planu, to po zgraniu lotów i promu wyszło mi po pierwsze, że w obydwie strony lecimy Aegan Airlines nie całe 5 h (1,5 h na przesiadkę w Atenach), jesteśmy 30 maja na Santorini o 17ej, z lotniska mamy transfer do Oia, gdzie zarezerwowałam jedną noc w miejscu z obłędnym widokiem, przy trasie spacerowej.
            Wieczorkiem spacerek po Oia, zachód słońca, nastepnego dnia do wczesnego popołudnia delektowania się Oia i jaj najbliższymi okolicami ciąg dalszy, potem jedziemy do Firy i do portu, skąd o 19:20 ruszamy na Anafi.
            Na Anafi mamy apartament w Chorze (zobaczymy czy tripadvisor nie kłamie - bo miejscówka ma same entuzjastyczne opinie), ale z nastawieniem, że dojeżdżamy (autem, skuterem, autobusem - zobaczymy, jak to oswoimy na miejscu) do plaż na wyspie.
            11 czerwca z samego rana mamy prom powrotny na Santorini, gdzie spędzamy 2 dni w okolicach Perissy tym razem, 13 skoro świt wracamy 8)

Własnie wszystko porezerwowałam, poopłacałam, podrukowałam - i teraz tylko odliczam do 30 maja ;:)
            • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 02.02.14, 21:08
              Moje gratulacje, świetnie to wygląda:) W takim razie życzę udanego urlopu, no i może jakiejś relacji po powrocie. Pozdrowionka
              • Gość: Noemi27 Katowice-Chania IP: *.oknoplast.com.pl 07.02.14, 11:50
                Bilety poszły w dół, i tak sobie dumam, kupować czy czekać :)?
                Co powiesz Piterek? Rok temu niecierpliwa byłam i przepłaciłam, w tym roku boję się, że stanieją na maj dopiero w kwietniu a to już zawał tyle czekania :)
                Co poradzicie, spadną poniżej 460zł RT ?
                • 82piterek Re: Katowice-Chania 07.02.14, 20:34
                  Rilax Jowita:) Na Wasz termin (jeśli nagle jakaś wycieczka nie wykupi pół samolotu) cena jeszcze spadnie, na przełom czerwca i lipca jest za 422 zł więc taniej niż na Wasz majowy.
                  Spokojnie:)
    • pinia0509 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas zac 31.01.14, 20:55
      Chciałabym zorganizować wypoczynek na własną rękę na zakyntos, ewentualnie jakiejś innej ładnej greckiej wyspie. Czy da się zorganizować taniej niż oferują to biura podróży? Wypoczynek miałby być w lipcu, rodzina 2 + 2 dzieci (4 i 9). z góry dziękuję za wszelkie propozycje:)
      • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 02.02.14, 00:50
        Da się taniej, ale w lipcu będzie trudniej niż poza sezonem. Możliwość dostania się na Zante to właściwie tylko przez czarter z TUI lub innego biura, o ile będzie, lub lot do Aten a potem przesiadka na autobus lub samolot na Zakynthos. Ceny z BP dla Waszej 4 zaczynają się w lipcu od 7000 zł na 14 dni bez wyżywienia, najtańsze noclegi na 14 dni od ok 1500 bez wyżywienia lub 2000 ze śniadaniami dla Waszej 4. Jeśli chcesz taniej i prościej to szukaj lotu bezpośredniego Ryanem na Kretę, Kos lub do Thessalonik. Z Thessalonik na wyciągnięcie ręki macie Chalkidiki z masą noclegów lub trochę dalej na Sporady.
        Pozdrawiam
    • 82piterek [Ryanair] wmI-ryg-pfo-chq-ktw 326 PLN Cypr i Kreta 31.01.14, 21:16
      www.fly4free.pl/forum/wmi-ryg-pfo-chq-ktw-326-pln-cypr-i-kreta,231,41170
    • 82piterek Przelot na KOS na wiosnę 254 zł RT 31.01.14, 21:18
      www.fly4free.pl/forum/poz-ryg-kgs-ryg-poz-254-pln-w-kwietniu-na-wyspe-kos,231,41154
    • 82piterek Mykonos w maju - 356 zł RT 31.01.14, 21:20
      www.fly4free.pl/forum/ktw-mxp-jmk-mxp-ktw-356-pln-z-wdc-mikonos-maj-z-pl,231,41173
    • 82piterek Katowice - Chania 301 zł RT kwiecień bezpośrednio 31.01.14, 21:48
      samolotemtaniej.pl/tani-lot/KTW/CHQ/FR/140404-140411/2
    • zo_h Bezpośredni KTEL - lotnisko Chania - Rethymnon 04.02.14, 22:14
      Dobra wiadomość dla osób planujących samodzielny wyjazd na Kretę. Pewnie jakaś część turystów lądujących w Chanii będzie chciała spędzić wypoczynek w rejonie Rethymnonu. Obecnie ma ruszyć pilotażowe połączenie KTEL między tym miastem a lotniskiem, co na pewno ułatwi transfer po przylocie.
      Więcej informacji znajdziecie w linku poniżej:
      Nowe połączenie KTELa z Rethymno
      • 82piterek Re: Bezpośredni KTEL - lotnisko Chania - Rethymno 04.02.14, 23:55
        Bardzo dobra wiadomość, nie wszyscy nocują blisko Chanii. Ciekawe czy będzie to bezpośrednie połączenie czy będą jakieś przystanki po drodze np w Georgiopouli.
        Ps. Widzę 2 świetne relacje a gdzie 2 pozostałe?
        Pozdrawiam i gratuluję Wam najlepszej strony o Krecie w Polsce.
        • zo_h Re: Bezpośredni KTEL - lotnisko Chania - Rethymno 05.02.14, 08:13
          Domyślam się, że połączenie będzie realizowane jak główne linie między miastowe KTELa, czyli przystanki powinny być w Kavros - Georgioupolis - Vrisses. Pewność jednak będziemy mieć dopiero jak połączenie to pojawi się oficjalnie na ich stronie.

PS.
          Dzięki :) - pozostałe relacje rodzą się w boleściach i niestety raczej w odwrotnej kolejności.
    • 82piterek Thessaloniki z Modlina 287 zł RT kwiecień 06.02.14, 21:08
      Powolutku spadają ceny na początek kwietnia
      www.fly4free.pl/forum/warszawa-wmi-saloniki-287-pln-rt,231,41582
      www.samolotemtaniej.pl/tanie-loty/z-Warszawy/do-Salonik/najtansze/2
    • 82piterek Chania z Katowic od 354 i Wrocławia od 388 zł RT 06.02.14, 21:22
      www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/KTW/CHQ/FR/140404-140411/2
      www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/KTW/CHQ/FR/140516-140523/2
      www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/WRO/CHQ/FR/140512-140516/2
    • 82piterek Kraków - Pafos 5-26.05 324 zł RT 06.02.14, 21:27
      www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/KRK/PFO/FR/140505-140526/2
      • 82piterek Re: Kraków - Pafos czerwiec 384 zł RT 07.02.14, 20:28
        www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/KRK/PFO/FR/140602-140606/2
    • 82piterek Ateny Lotem od maja do paździenika od 425 zł RT 08.02.14, 15:15
      My tu sobie o tanich liniach a Lotem polecimy z Warszawy do Aten od 425 zł RT, pamiętajmy że w cenie jest bagaż rejestrowany. Z Aten popłyniemy, polecimy lub pojedziemy busem na sporą część Grecji lądowej jak i wyspowej. Jest sporo czasu żeby ustrzelić jakieś tanie loty z Aten czy to Ryanem czy Aegeanem.
      Pozdrawiam
    • menard44 Pafos we wrzesniu lub na poczatku października... 08.02.14, 23:12
      Decyzja podjeta w tym roku lecimy do Pafos na Cyprze. Lot z Krakowa mniej więcej w drugiej połowie września. Lecimy na tydzień. Tyle wiem na pewno. Jeszcze nie wiem czy hotel czy apartament, ja wolałabym hotel z dobrym sniadaniem a potem w miasto;) ale to się jeszcze zobaczyy co będzie ciekawego w ofercie. Biletów jeszcze nie kupiłam, póki co obserwuje. Chetnie przyjmę dobre rady... Raczej nie zdecydujemy się na wynajem samochodu bo ruch lewostronny to nie na moje nerwy... Nastawiamy się na zwiedzanie bo lezenie na plazy to nie dla nas, góra dzień tam wytrzymamy:)
      • Gość: A Re: Pafos we wrzesniu lub na poczatku październik IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.14, 23:33
        Hotel ze śniadaniem bufet to najlepsze rozwiązanie.Niekiedy na różnych portalach mozna taniej znależść taki hotel ze śniadaniem niż apartament typu self catering. Pokój jest zazwyczaj mniejszy ale nie zawsze. W tego typu apartamencie masz lodówkę i mały aneks kuchenny. Jeśli lubisz latać rano do sklepu i pichcić jajecznic ę na boczku lub na kolację smażyć kotlety to bież apartament. Moim zdaniem to pichcenie wyjdzie taniej niż w tawernie,ale bałagan i zmywanie to dodatkowy czas. Większość kobiet o tym nie chce słyszeć.
        • menard44 Re: Pafos we wrzesniu lub na poczatku październik 09.02.14, 00:11
          Ja generalnie szukam pokoju ze sniadaniem w formie bufetu ale jak dołącza do nas znajomi to mam na oku wille z trzema sypialniami i basenem do wyłącznego użytku i wtedy pewnie stanie na tej willi. Plan byłby wtedy taki ze rano śniadanie robimy sami, potem cały dzień na zwiedzanu, miedzy czasie obiad w knajpie a wieczory w basenie przy winie i grillu..
          • 82piterek Re: Pafos we wrzesniu lub na poczatku październik 09.02.14, 22:37
            Popatrz też na serwis Airbnb bo tam też można znaleźć fajne oferty. Też myślę o Paphos ale w połączeniu z Chanią bo Ryan ma tam bezpośrednie loty (tak jak do Thessalonik i Aten) a potem powrót do Katowic.
            • menard44 Re: Pafos we wrzesniu lub na poczatku październik 09.02.14, 23:09
              Dziekuje. Ja póki co tworze "program zwiedzania" potem jak zostanie zaakceptowany przez reszte towarzystwa to przystepuje do dzieła, rezerwujemy bilety i noclegi. Tak już się utarło ze ja robie za organizatora i jedyne na co mogą narzekac to ból nóg po zwiedzaniu, jeszcze się nie zawiedli.
    • Gość: ewa Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.14, 09:47
      82piterek
      Plan zwiedzania Peloponez i Ateny, 2 połowa lutego.
      Prośba o pomoc. Po przeczytaniu waszych wpisów i lekturze przewodników ustaliliśmy, co chcielibyśmy zobaczyć. Z Atenami nie mamy większego problemu, tak nam się wydaje. Natomiast Peloponez przysparza nam ból głowy (tak wiele miejsc i tak niewiele czasu – przeznaczamy 6 dni). Zdajemy sobie sprawę z ograniczeń i wielości miejsc, które warto by było odwiedzić. Chodzi o racjonalność zwiedzania.
      4 osoby (2 dorosłe i 2 dzieci), 10 dni (Peloponez – 6 dni, Ateny – 4 dni), podróż (wypożyczony samochód), zwiedzanie średnio intensywne (żeby nie biegać z wywieszonym jęzorem)
      Przylot do Aten i od razu chcemy wyjechać na Peloponez. Po Peloponezie powrót do Aten – zwiedzanie i wylot. Bazy wypadowe: Nafplio i Githion i Ateny.
      Miejsca, które chcielibyśmy zobaczyć w rejonie Nafplion : Korynt, Epidauros, Mykeny, Argos (targ w środę), Mavrovuni (plaża) ;
      Rejon Githion: Sparta, Mistra, Pyrgos Dirou, Monemwazja, Elafonissos (plaża)?
      I jeszcze Diakopto (kolejka) i Olimpia. Czy da się to spiąć? I jak? Prośba o sugestie.
      • Gość: Grayna Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.play-internet.pl 10.02.14, 21:30
        Szukam taniej wypożyczalni aut na Zakynthos, pomóżcie! Może jeszcze jakieś atrakcje oprócz zatoki wraku?
        • 82piterek do Grayna 11.02.14, 20:20
          Będziesz musiała przejść się po miasteczku i sama popytać, ponegocjować, im więcej dni tym cena za dzień taniej. Wpisz zante car hire i wyskoczy masa stron. A o jakie atrakcje Ci chodzi, na pewno Błękitne Groty, możesz poszukać żółwia w porcie w porcie w Agios Sostis, jest kilka całkiem fajnych plaż, po samym Zakynthos warto połazić a potem podjechać lub podejść na wzgórze Bochali z ruinami zamku weneckiego, z ładnym widokiem na miasto a i sama wioska też jest bardzo fajna.
          Więcej pooglądaj i poczytaj tu i sam musisz zdecydować:
          www.fototravel.info/zakynthos/zakynthos_e.php
          gabi-ostatniaprosta.blogspot.com/2011/03/zakynthos-2008-wyspa-zwana-kwiatem.html
          zakynthos.blog.onet.pl/
          www.cro.pl/kowolki-na-wyspach-jonskich-2012-t36639-210.html
          zakynthos.blog.onet.pl/
          zakynthos.ogni.pl/
          zante.blog.onet.pl/
          www.zorbas.pl/zakynthos/
          • Gość: Grayna Re: do Grayna IP: *.play-internet.pl 12.02.14, 20:26
            Wielkie dzięki za podpowiedzi! Zajrzę tam na pewno. A ty Piterek byłeś na Zakynthos?
            • 82piterek Re: do Grayna 12.02.14, 21:29
              Byłem i niestety ale większe wrażenie zrobiła na mnie Kefalonia i Lefkada. Zante to jak dla mnie wyspa 2 atrakcji, co prawda sporego kalibru ale poza Zatoką Wraku i Błękitnymi Grotami reszta odstaje w cieniu tych dwóch. Moja relacja:
              forum.gazeta.pl/forum/w,37196,126430139,,Mini_relacja_z_Tour_de_Wyspy_Jonskie_2011_.html?v=2Pozdrawiam
              • Gość: Grayna Re: do Grayna IP: *.play-internet.pl 13.02.14, 21:50
                Dzięki Piter, wybrałam Zante właściwie tak na chybił trafił. Mam nadzieję po prostu na ucieczkę z miasta, z dala od tego wszystkiego, co mnie przytłacza, na odstresowanie się. Chcę po prostu żyć własnym życiem przez 2 tygodnie, może mi się uda.
                pozdr
                • 82piterek Re: do Grayna 13.02.14, 23:47
                  Rozumiem że z BP, jeśli nie to daj znać a podeślę Ci linki do hoteli położonych na uboczu, z dala od zgiełku.
                  • Gość: Grayna Re: do Grayna IP: *.ip.netia.com.pl 14.02.14, 09:13
                    Nie, jadę na własną rękę - samolotem do Aten na 2 noce, potem autobusem i promem na Zante. Zabieram ze sobą moje 2 córki (17,19), dlatego też pytałam wcześniej o jakieś atrakcje, ale najbardziej zależy nam na byciu razem.
                    • 82piterek Re: do Grayna 20.02.14, 22:19
                      Sprawdź na stronie Aegeana lub Olimpica ceny lotów z Zante do Aten, może coś Wam spasuje bo widzę że są od 39e a to podobna cena niż bus + prom.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Grayna Re: do Grayna IP: *.play-internet.pl 21.02.14, 19:03
                        Dzięki Piter, sprawdziłam i są w tej cenie, ale niestety nie w moim terminie. Pozdr
      • 82piterek Peloponez 12.02.14, 01:07
        Plan całkiem fajny, ma tylko 1 wadę, w rejonie gdzie będziecie jest tyle ciekawych miejsc że jak dla mnie 6 dni to za mało.
        Wszystkie miejsca wymienione przez Ciebie są z pewnością warte zobaczenia, z tym że ja bym się skupił tylko na rejonie Argolidy Koryntu i Lakonii, kolejkę i Olimpię zostawił bym do kolejnego urlopu. Natomiast nad czym jeszcze bym się zastanowił, do Nafplionu dodał bym: Tiryns - ruiny twierdzy z murami cyklopimi, antyczna Lerna - jedna z najstarszych osad odkrytych w Grecji, odkryto tam Dom z dachówkami - prawdopodobnie najstarszymi na świecie, Jaskinia Franchthi na przeciw wioski Kilada w której odkryto m.in. najstarszy w Europie szkielet człowieka sprzed ok 23 000 lat pne, zamieszkiwana przez ponad 20 000 lat.
        www.ermioni.info/franchthi-cave?cat=Places%20to%20Visit
        mathildasanthropologyblog.wordpress.com/2008/07/02/inhabited-for-17000-years-franchthi-cave-greece/
        Nie odpuścił bym też którejś z wysp Argosarońskich.
        Do Gythionu dodał bym jeszcze Jaskinie Dirou ze stalaktytami i stalagmitami a część trasy zwiedzania przepływa się łódkami,
        www.travelmaniacy.pl/profil,1510,podroze,1903,grecja
        Oprócz wiosek z wieżami w rejonie Mani warto zobaczyć malutkie wioski na zachodzie półwyspu takie jak Oitylo, Limeni, Gerolimenas czy Trachila i takie trochę bardziej wgłąb lądu Prosilio, Areopoli.
        A jak to spiąć, hmm wydłużyć pobyt na Peloponezie, do Aten jeszcze nie raz przylecicie.
        Ehh, jak ja bym chciał mieć taki problem jak Wy, niestety wygląda na to że Peloponez jeszcze będzie musiał poczekać.
        Pozdrawiam
        • Gość: ewa Re: Peloponez IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.14, 01:21
          82piterek dzięki za podpowiedzi. Nie da się ukryć czasu za mało a miejsc do odwiedzenia wiele. Ale ustaliliśmy, że faktycznie ograniczymy obszar zwiedzania do Argolidy, Koryntu i Lakonii. Mamy też nadzieję, że ten wyjazd okaże się początkiem dłuższej znajomości z Peloponezem. Oby tylko pogoda okazała się w miarę łaskawa.
          Jeszcze raz wielkie dzięki. PS. duży szacunek dla twojej wiedzy i zapału w tym temacie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka