09.12.13, 08:20
Czy ktoś z Was skusił się może na wykupienie wczasów na Samos z Itaki?
My właśnie zastanawiamy się nad tym kierunkiem, ale boimy się czy wyjazd wogóle dojdzie do skutku i czy nie będzie potem jakiegoś odwoływania jak to nieraz z Itaką bywa...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Samos IP: *.jjs.pl 09.12.13, 10:07
      Dla czego miałoby być odwołane ? Kidy to niby Itaka (czy inny touroperator) odwoływał loty do nowej dystynkcji ? Nie bardzo wiem czego ty się w zasadzie boisz ? Itaka jest liderem na rynku czarterowych przewoźników od wielu lat to znaczy, że z jej usług korzysta większość amatorów turystki zorganizowanej. Itaka owszem odwoływała loty ale do Egiptu w 2012 z powodu realnego zagrożenia, a nie jakiegoś nieogarnięcia organizacyjnego. Samos jest śliczna i z całą pewnością jeszcze nie zadeptana przez masową turystkę grecka wyspą, a Itaka największym, godnym zaufania polskim touroperatorem. W 2012 i w 2013 dostali złote godło Konsumenckiego Lidera Jakości w kategorii "Biura Podróży" przyznawane przez konsumentów.
      • grekan Re: Samos 09.12.13, 12:42
        Pare lat temu byl nowy kierunek na Karpathos; niestety zostal zlikwidowany chyba po miesiacu z powodu.....braku kompletow na wyloty.
        • fifi0808 Re: Samos 09.12.13, 12:52
          No właśnie takiej sytuacji się boję...Wyspa piękna i bardzo kusi...
          Jeśli ktos z Was wykupił tam wakacje to napiszcie.
          • Gość: gosc Re: Samos IP: *.jjs.pl 09.12.13, 14:05
            To nie lepiej spytać u konsultanta w Itace niech sprawdzi ile dokonano już rezerwacji w całej Polsce, tylko liczyć, że na tym forum ktoś się odezwie ? Zresztą jak po miesiącu okaże się, że zainteresowanie marne (w co szczerze wątpię) to chyba jeszcze będzie czas na zmianę kierunku.
        • jot.be Re: Samos 09.12.13, 14:54
          grekan napisał:

> Pare lat temu byl nowy kierunek na Karpathos; niestety zostal zlikwidowany chyb
          > a po miesiacu z powodu.....braku kompletow na wyloty.
          Przez dwa lata z rzędu był ten numer z Karpathos.... i został zlikwidowany jakoś
          w połowie maja, Ci co mieli lecieć w czewcu (jak ja...) zostali wtedy właściwie na lodzie...
          proponowali Thassos w zamian ale terminy się nie pokrywały...(w końcu pojechałem autem
          do Chorwacji.... )
          • Gość: xxxx Re: Samos IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.12.13, 18:41
            Myślę że dojdzie do skutku, może odwołają loty spoza Wawy.
            Co do tego czy ładnie - Google grafika dużo powie.
            I tego piękna wysp greckich nie znajdzie się np. na Kanarach, na Sycylii, w południowej Europie kontynentalnej.
            Myślę, ze milosnicy Rodos i Kos bardzo chętnie się wybiorą.
            Grecja w 2013 r. była najczęściej wybieranym kierunkiem.
            Sprawdzi się.
            Karpathos ma chyba TUI.
          • grekan Re: Samos 09.12.13, 18:48
            Kto chce byc pewnym pobytu, niech zorganizuje sobie sam, bedzie nawet taniej.Nie jest to takie trudne, przy sprawnym szukaniu mozna wszystko zalatwic w pol godziny. A na przelomie czerwca i lipca 2 tygodnie pobytu z HB w Pythagorio/hotel Maritsa Bay/ to koszt okolo 2500zl. za dwie osoby. Przelot w tym terminie liniami Aegean z W-wy do Aten/ok. 500zl. return/os./ a potem z Aten na Samos ok 450zl./os. return. Wypada ok. 2200zl. na osobe za 2-tygodniowe wczasy. Z Aten i Samos jest kilka lotow dziennie i zawsze mozna sobie dopasowac dogodny termin. W tym samym hotelu cena wczasow z Itaki to 2577zl. /2tyg. z HB. Niewielka roznica/korzystna dla naszej kieszeni/ ale pewne wczasy.
            Aha, rezerwacja hotelu ze strony: Expressrooms.com
            • jot.be Re: Samos 12.12.13, 22:10
              Dolicz hotel w Atenach w drodze powrotnej plus transfer.
              Wylot Aegan do WAW jest o 8.45 rano.

Pozdr
          • 82piterek Karpathos 09.12.13, 21:18
            Teraz o Karpathos chyba nie ma się co martwić bo loty z Warszawy są w te same dni i w tych samych godzinach co na Rodos leci się więc tym samym samolotem, a potem lot na Karpathos.
            Pozdrawiam
            • Gość: xxxx Re: Karpathos IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.12.13, 21:23
              Tak - Itaka mając mało chętnych robi często międzylądowania (np. w zeszłym roku: Teneryfa/Lanzarote, Sardynia/Kalabria).
    • Gość: agabrynek Re: Samos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.13, 09:12
      Cześć! Ja się skusiłam-8 dni od 13.06.2013r. Pythagorion - Maritsa Bay z Katowic.Teraz wszyscy raczej myślą o światach a nie o wakacjach.Pozdrawiam i być może do zobaczenia ! Agabrynek
      • fifi0808 Re: Samos 22.12.13, 11:24
        My jednak zezygnowaliśmy z Samos. Może zdecydujemy się w kolejnym sezonie jak się sprawdzi i będzie jeszcze w ofercie. Wybraliśmy Kefalonię z Grecosem.
        • Gość: nisat Re: Samos IP: *.static.tychy24.pl 09.03.14, 21:49
          A ja się skusiłem i liczę, że wylot dojdzie do skutku.
          Od 20.06, wylot z Katowic.
          Ambitny cel : wspinaczka na Kerkes.
          • fifi0808 Re: Samos 12.03.14, 13:42
            to bardzo proszę o relacje po powrocie ;-) i życzę udanych wakacji ;-)
            • Gość: A. Re: Samos IP: *.um.warszawa.pl 04.06.14, 14:39
              My wylatujemy z Warszawy, 20.06.2014r., będziemy stacjonować w hotelu Kampos Village Resort:)
              • Gość: gosc Re: Samos IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.14, 18:42
                lot z katowic 27 czerwca zostal odwolany. do wyboru zostala tylko warszawa. wiec jednak...da sie odwolac.
                • Gość: agabrynek Re: Samos IP: *.lasypanstwowe.gov.pl 05.06.14, 07:33
                  Ten z 13 czerwca też ,więc po szybkiej zmianie klimatów lecimy do Maroka. Pozdrawiam podróżnikow Agabrynek
                  • Gość: Ania Re: Samos IP: *.um.warszawa.pl 13.06.14, 13:23
                    Życzę cierpliwości osobom które dziś miały lecieć o 14:05 na Samos.
                    Już widzę na stronie internetowej Lotniska Okęcie że lot jest opóżniony ok. 16:30 wylot.
                    Porażka !!!!
                    Już mnie ciarki przechodzą jak z moim 3 letnim synkiem za tydzień będę 4 godziny siedzieć na lotnisku i czekać na samolot jeśli sytuacja się powtórzy.
                    • Gość: Ania Re: Samos IP: *.um.warszawa.pl 13.06.14, 13:51
                      Linie Small Planet ale nie mam pojęcia czy to wina linii czy lotniska jeśli chodzi o opóźnienie.
                    • fifi0808 Re: Samos 13.06.14, 13:54
                      To jeszcze nic...ludzie wracający z Kefalonii wczoraj mieli opóźnienie 12 godzin a Rodos opóźniony dzisiaj jak na razie o 17 godzin.. ale to z Grecosem i linie Small Planet..
                      Załamka, a w czwartek ja lecę. Ciekawe jak będzie..
                      • julita77 Re: Samos 13.06.14, 15:16
                        vNa Samos lata Small PLanet więc ten sam problem pewnie - ja lece 20 czerwca o 14:05 albo i nie ;-)
                    • Gość: Bella Re: Samos IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.14, 02:16
                      Jakaś bzdura !!!! Dzis wróciłam z Samos ! Nie było żadnego opóźnienia dodatkowo lot miał trwać do Polski 2 h 20 a wylądował przed czasem . Do Samos turyści z Polski przylecieli przed czasem 15 min .
    • Gość: Bella Re: Samos IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.14, 02:19
      Dzis wróciłam i nie mogę zasnąć . Super polecam ! Tylko lądowanie jest tragiczne krótki pas na lotnisku !!!! Tragedia jak ktoś sie boji latać .
      • Gość: jacek Re: Samos IP: *.static.chello.pl 12.07.14, 23:00
        Bella, napisz coś o Samos.
        Byłaś z Itaką w hotelu Kampos Village? Jakie wrażenia ? Czy jedzenie ok? Jak mini club dla dzieci? Daj znać proszę, w poniedziałek najpóżniej musimy podjąć decyzje.

Pozdrawiam

Jacek
      • Gość: Dzordz Re: Samos IP: *.warszawa.dialog.net.pl 18.07.14, 14:19
        No no .. niech ktoś napisze jak było na SAMOS - tez sie skusilem na wylot 1.08 ... jakie zakamarki warto zwiedzić ; czy warto brać rejsy łodkami i dokąd ? wszelkie ciekawostki praktyczne milo widziane !!
        • bebiak Re: Samos 18.07.14, 15:59
          Ja o Samos nic nie napiszę, bo to jedna z takich (nielicznych) greckich wysp, na którą się nie wybieram bo mnie zwyczajnie tam nic nie woła i tyle :)
          Wołało mnie natomiast na sąsiadkę - malutką Fourni, i ją każdemu polecę :) Jeśli ktoś miałby ochotę gdzieś z Samos się wybrać - niech rozważy nieodległą Fourni, na której spędzałam wakacje 6 lat temu a która doprawdy pełna uroku i bardzo klimatyczna. Z Fourni małą łódką można się wybrać również na jednowioskową Thymenę - taka maleńka i zapomniana, że nawet wielu Greków jej nie zna :)

O tamtych moich wakacjach napisałam trochę tutaj:
          www.betaki.freehost.pl/www_g51.html
          - może kogoś ta malutka Fourni zainteresuje skoro tak blisko od Samos?
          Serdeczności. B.
          • Gość: Bozeena50 Re: Samos IP: *.91-235-18.citysat.com.pl 24.08.14, 22:13
            Bałam się w tym roku lecieć we wrześniu na Samos z Itaki bo ciągle czytałam, że odwołują tą wyspę bo nie ma chętnych. Czy mogę prosić o aktualne opinie. A SmallPlanet to porażka. Dwa lata temu nie mogłam wrócić z Teneryfy bo samolot, który po nas leciał miał awarię, w rezultacie spędziliśmy 12 godzin na lotnisku i jeszcze przeczołgali nas do Katowic przez Warszawę Brr..
            • Gość: PIOTR Re: Samos IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.14, 17:38
              W piątek wróciłem z Samos i powiem tak, samolot w jedną i drugą stronę był pełny. Nie wiem skąd takie wieści,że ITAKA odwołuje wycieczki. Moim skromnym zdaniem wyspa jest przepiękna, nie skażona "turystyczną machiną" w stylu KRETY, KOS czy RODOS choć są to piękne wyspy, które warto zwiedzić. Co do linii SMALL PLANET nie mam dosłownie najmniejszych "ale" loty zgodne z rozkładem, personel pokładowy bardzo miły, czysto w samolocie i najważniejsze bardzo dobry pilot Pan kapitan Karol Pawlicki, który posiada licencję na lotniska o bardzo krótkim pasie startowym jakie jest m.in na SAMOS.
              • Gość: nisat Re: Samos IP: 91.193.53.* 26.08.14, 18:34
                Popieram!!
                Też byłem w tym roku na Samos i uważam, że jest to jedna z piękniejszych greckich wysp
                a mam z czym porównywać. Południowo-zachodnie i zachodnie wybrzeże Samos jest
                przepiękne i bardzo dobrze, że nie kursują tam żadne autobusy :)
                A lądowanie i startowanie z Samos to rzeczywiście atrakcja.
                Moje fotki z Samos są na www.picasaweb.google.com/danekniz
                • Gość: Kasia2 Re: Samos IP: *.up.wroc.pl 16.09.14, 09:56
                  Właśnie wróciłam z Samos. Wyjazd z Itaką, hotel Limnionas Bay Village. Początek wyjazdu zaczął się od problemu z samolotem. Samolot linii Small Planet się zepsuł i na następny musieliśmy czekać 12 godzin. Biuro zachowało się bardzo w porządku- zagwarantowało nam hotel w Warszawie i dwa posiłki.
                  Wyspa bardzo ładna, jeszcze nie zadeptana przez turystów, zwłaszcza jej część południowo-zachodnia. Hotel w porządku, idealny dla wszystkich, którzy chcą odpocząć w ciszy i spokoju. Położony przy bardzo ładnej plaży. Woda w morzu krystaliczna. Po powrocie zwróciłam się z reklamacją do biura w związku ze skróceniem nam pobytu. Biuro szybko zareagowało, zwróci pieniądze za niewykorzystany nocleg i kolację.
                  Pobyt na Samos uważam za bardzo udany. Polecam!
              • Gość: Ania Re: Samos IP: *.sileman.net.pl 09.03.15, 10:09
                Witam, czy ktoś z Was leciał na Samos z Katowic??
                • Gość: Carla Re: Samos IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.15, 20:04
                  W tamtym roku były odwołane loty z Katowic-w zamian proponowano Warszawę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka