kunia7 21.10.14, 18:56 Zastanawiam się nad wyborem wyspy Greckiej tylko którą wybrać Kos czy Samos, która piękniejsza i bardziej ciekawa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gtw Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.static.sl-net.pl 21.10.14, 20:27 Astipalaia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia2 Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.internetia.net.pl 21.10.14, 21:23 Zależy co się komu podoba. Na Kos wiecej zabytków, na Samos piekna przyroda, mało turystów. Byłam i tu i tam i mnie osobiście bardziej podoba sie Samos. Ale wiadomo: de gustibus non est disputandum. Odpowiedz Link Zgłoś
kunia7 Re: KOS czy SAMOS??? 21.10.14, 21:53 Bardziej mi zależy na przyrodzie niż zabytkach, więc na razie Samos "górą". Tylko chyba jest tam mało piaszczystych plaż, z tego co wyczytałam jest chyba jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.jjs.pl 09.03.15, 18:59 Tyl > ko chyba jest tam mało piaszczystych plaż, z tego co wyczytałam jest chyba jed > na. Megalo Seitani znajduje się w górach na północno-zachodnim wybrzeżu wyspy Samos i i jest jedną z najpiękniejszych piaszczystych plaż na Samos. Piaszczysta jest też sympatyczna Psili Amos 7km na południe od Samos. Kolejna piaszczysta plaża to położna w Pythagorio znana również jako "Remataki Beach".Można też na piaszczyste plaże Samiopoula dopłynąć statkiem z Pythagorion. Na Samos są też trzy piaszczysto-żwirowa plaże: Karlovassi, Lemonakia, Votsalakia. Dla mnie Samos jest jedną z ładniejszych wysp Greckich, a Kos do takich nie zaliczam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kunia7 Re: KOS czy SAMOS??? 21.10.14, 21:51 Och faktycznie piękne miejsce ale chyba jeszcze nie ma ofert w polskich biurach w to urocze miejsce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid1 Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.14, 07:43 Itaka ma na razie wstępna ofertę, pełna oferta w listopadzie Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: KOS czy SAMOS??? 22.10.14, 10:41 Nie byłem (jeszcze na Samos, ale co do Kos - może i wysepka nie jest jakas rewelacyjna, ale mnie osobiście zawsze się bardzo dobrze kojarzy. Jest świetna bazą wypadkową na klika wysepek, z których każda jest inna i warta zobaczenia - chodzi np. o Kalymnos, Nissyros, Patmos, można tez tanio i szybko wybrać się tez do Bodrum. Co do samego Kos - mile wspominam m.in. kameralność i fajną atmosferę miasta Kos (+ wpływy włoskie i tureckie, podobnie jak na Rodos), ścieżki rowerowe, dobre plaże na zachód od miasta Kos (szczególnie Marmari), ten widok z Lambi na białe domki tureckie (Azja 5 km). Chwalenie chwaleniem, a potem jak sam raz na last polowałem to nie było już miejsc na Kos :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia2 Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.internetia.net.pl 23.10.14, 21:35 Samos było w ofercie Itaki już w tym roku. Właśnie z tego biura byłam. Co do piaszczystych plaż to są, może nie takie długie jak na Kos ( w okolicach Mastrichari i Tigaki) ale teź bardzo ładne i urokliwe. Polecam wyjątkowo spokojną i uroczą zatoczkę z kamienisto- piaszczystą plażą w Limnionas. Hotel Limnionas Bay teź bardzo sympatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.sileman.net.pl 09.03.15, 10:01 Witam, czy leciał ktoś na Samos z Katowic? Zastanawiam się nad tą wyspą w tym roku, a zależy mi właśnie na wylocie z Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: KOS czy SAMOS??? 09.03.15, 10:38 jest wylot z Katowic i np. 2 tyg. od 19 czerwca z HB w hotelu Maritsa Bay to koszt 2414 zl./os. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.sileman.net.pl 09.03.15, 12:30 Wiem, że są wyloty z Katowic, ale chodzi mi o to czy w zeszłym roku ktoś wylatywał z Pyrzowic, czy zmienili lotnisko na Warszawę - bo dotarły do mnie informacje, że gdy samolot nie był pełny to właśnie zmieniali miasto wylotowe na Warszawę. Tym bardziej, że nie ma jeszcze godzin wylotu z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.15, 12:44 Znajmoma w zeszłym roku właśnie miała mieć wylot z Katowic i zmienili na Warszawę. Zaproponowali chyba 200 zł.(na 2 os.) na dojazd. Nie zgodziła się i całkowicie zrezygowała z kierunku i biura (Itaka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.sileman.net.pl 09.03.15, 12:47 A orientujesz się w jakim terminie leciała?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.15, 12:57 Miała lecieć w czerwcu, chyba w drugiej połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.jjs.pl 09.03.15, 19:04 Nie ma i nie będzie ani w Polskich burach, ani w żadnych innych, na takie małe wysepki dociera się na własną rękę np. promem z Kos:) Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: KOS czy SAMOS??? 10.03.15, 01:51 Warto zobaczyc profesjonalne filmy o tych wyspach na youtub- Robert Polasek- i wyswitla sie filmy wielu wysp m.in Kos i Samos, przepiekne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.jjs.pl 10.03.15, 06:18 Mi akurat nie musisz pisać, bo to ja tu na forum filmy Roberta Polaska od kilku lat podrzucam.:) Polasek kręci filmy dla jednego z Czeskich biur podróży. Zamieścił więc na youtubie tylko te destynacje, które są w ofercie owego biura plus fakultety zorganizowane na wyspy sąsiednie. 4 wysp morza egejskiego Lesbos, Samos, Kos, Rodos oraz filmy z jednodniowych wycieczek z Rodos na Simi oraz z Kos na Kalimnos, Nisysros i Patmos. Oprócz wysp egejskich są jeszcze 4 wyspy jońskie - Thassos, Zakynthos, Korfu i Lefkada (z Lefkady wycieczka statkiem na Kefalonię i Itakę). Biorąc pod uwagę, że w tym sezonie z polskimi biurami można wyjechać na 18 wysp greckich (Itakę, Kefalonię, Korfu, Kos, Kretę , Lefkadę, Leros, Lesbos, Mykonos, Naksos, Paros, Rodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos) to te 8 z nich nie stanowi nawet połowy, a gdy przyjąć że na ponad 60 wysp greckich można dotrzeć w ramach turystki indywidualnej to te 8 z pewnością nie jest "wiele":) www.youtube.com/playlist?list=PL2EEB66FD18C5C67C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia2 Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.internetia.net.pl 11.03.15, 18:04 Ja też byłam i na Kos i na Samos i bardziej polecam Samos. Obie warte zobaczenia ale Samos bardziej mnie urzekła. Polecam zwłaszcza wspomniany już hotel Limnionas Bay Village. Cisza, spokój, ładna plaża, w pobliżu fajne tawerny. Byłam w zeszłym roku z Itaki, rzeczywiście wylot z Katowic został przeniesiony na Warszawę ale dla mnie nie stanowiło to problemu. Na Samos są piaszczyste plaże. Wyspa nie jest jeszcze "zadeptana" przez turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
kunia7 Re: KOS czy SAMOS??? 12.03.15, 18:15 Ja zdecydowałam się na Samos na hotel Kampos Village Resort wylot z Katowic 12 czerwiec. Mam nadzieję że wyspa mnie urzeknie !!!!!! A może ktoś jeszcze w tym terminie leci na Samos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.jjs.pl 13.03.15, 06:57 > Mam nadzieję że wyspa mnie urzeknie !!!!!! Masz nadzieje, że Samos cię urzeknie? a jak nie? Zdjęcia w necie i podesłany w tym wątku film Polaska nie dały ci wyobrażenie na temat uroków wyspy? Z takim warunkowym nastawieniem może się okazać, że wyspa cię może nie zdołać urzec.:) A może ktoś jeszcze w tym terminie leci na Samos? Z pewnością nie polecisz sam czarterem Itaki na Samos, ale oczekiwanie, że znajdziesz wśród forumowiczów współtowarzysza podróży jest płonne i wynika z prostego rachunku prawdopodobieństwa:) Po pierwsze forum odwiedza nieznaczny odsetek wszystkich tych co do Grecji się wybierają z BP (na forum dziennie jest po kilkanaście wpisów i to głownie od stałych użytkowników, któż są turystami indywidualnymi), jeszcze mniej z nich stanowią klienci Itaki, a ilu z nich może wybiera się na Samos do tego w tym samym terminie co Ty?. Weź pod uwagę , że Samos to malutka wysepka ma zaledwie 43 km długości i 13 km szerokości i nie pomieści tłumów turystów tak jak ma to miejsce na Krecie, a ilu z nich mogą stanowić Polacy kliknięci Itaki bo tylko Itaka ma tą wyspę w ofercie? No i jakie jest prawdopodobieństwo, że ktoś z tych nielicznych turystów, wykupił fiersta i wszedł na to niemal martwe forum, a do tego leci w tym samym terminie co ty najlepiej do tego samego hotelu co ty i wylatuje z Katowic?:) . Mam nadzieję, że mimo wszytko będziesz miał udany urlop na wyspie uroczej Samos :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ndbn Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.03.15, 07:38 niektórych ludzi łatwiej jest ominąć lub zignorować niż nauczyć logicznego myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.jjs.pl 13.03.15, 08:17 Zignorować taki zabawny wpis ?:) Nie wszystkim chodzi o to by było łatwiej?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kunia7 Re: KOS czy SAMOS??? 13.03.15, 18:37 tak zignoruj mój zabawny wpis ..................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozai Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.piekary.net 07.04.15, 17:30 my lecimy do samos ale 3 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urlopowiczka Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.icpnet.pl 06.06.15, 18:37 To tak, jak ja :-)) Dostałam informację, że wylot 4 godziny pózniej. Ciekawe, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ser Re: KOS czy SAMOS??? IP: 5.134.65.* 14.06.15, 19:05 Witam, Ja wybieram się do tego hotelu w drugiej połowie lipca, prośba, jak wrócisz opisz swoje wrażenia. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypoczynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
kunia7 Re: KOS czy SAMOS??? 12.03.15, 18:18 Ja zdecydowałam się na Samos na hotel Kampos Village Resort wylot z Katowic 12 czerwiec. Mam nadzieję że wyspa mnie urzeknie. A może ktoś jeszcze leci na Samos?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carla Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.15, 20:00 carla - ja lecę z Katowic 12 czerwca do Kampos Village Resort...W tamtym roku loty z Katowic odwołane-zobaczymy czy w tym roku się uda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trinap Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.03.15, 22:03 Thassos nie jest wyspą jonska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.jjs.pl 12.03.15, 22:24 Słusznie, Thassos leży na morzu Egejskim Północnym:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marpa Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.15, 17:26 A czy wie ktoś może jak wygląda sytuacja z imigrantami na Samos, bo na Kos to wiem że są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: KOS czy SAMOS??? IP: *.sileman.net.pl 12.08.15, 11:53 Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja z imigrantami na Samos? Odpowiedz Link Zgłoś
czere-pach Re: KOS czy SAMOS??? 12.08.15, 12:09 Przez cały swój pobyt w lipcu nie spotkałam ani jednego. Przy objeździe wyspy, w stolicy, na lotnisku, nigdzie. Rezydentka mówiła, że czasem można jakiegoś spotkać w Karlovassi, nie są w żaden sposób uciążliwi i nie zakłócają odpoczynku. Ale tak jak mówię, w lipcu ich nie widziałam, nikt się nie skarżył na ich obecność. Odpowiedz Link Zgłoś