saba73 09.08.15, 22:14 Proszę o opinie osoby, które na Samos wynajmowały samochód. Jak jeździ się po tamtejszych drogach? Strach w oczach? Może ktoś poleci jakieś ciekawe trasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: Drogi na Samos IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.08.15, 22:32 Samochodu nie brałem,ale skuterem objechałem całą. Drogi są w stanie dobrym ,ale czy strach w oczach? zależy jak dla kogo. Jest sporo wykrętasów zwłaszcza koło Pirgos i Marathokampos. Jest kupa dróg szutrowych zwłaszcza na zachodzie wyspy. Objechałem dookoła od portu do Karlowasi przez Pirgos , asfalt w dobrym stanie jedynie na południe małe miejscowości są połączone gorszymi drogami. www.google.pl/maps/@37.7235775,26.8134021,11.67z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Drogi na Samos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.15, 12:05 A orientujesz się jak wygląda komunikacja miejska na wyspie? Będziemy mieszkać na południowym zachodzie w Limnionas, gdzie jak przypuszczam diabeł mówi dobranoc (i w sumie o to chodzi by było zdala od zgiełku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Drogi na Samos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.15, 12:06 Transport publiczny rzecz jasna, z rozpędu napisałam komunikacja miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Drogi na Samos IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.15, 14:23 Transport na wyspie jest idealny.Można w określone dni tygodnia kupić sobie też indywidualną wycieczkę autobusem na 10 godzin. Teraz jest za 16 e /os lub któtsza za 9e Autobus KTEL zawsze stoi w kazdym miejscu jakiś czas i wraca potem w to same miejsce wsiadania. www.samos-travel.com/buses.html Ja tam byłem 5 lat temu ,ale widać nic się nie zmieniło,tutaj cały rozkład KTEL / grecki PKS/ www.hotel-stella.gr/Dromologia_Ktel.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
saba73 Re: Drogi na Samos 10.08.15, 17:35 Dziękuję pięknie w imieniu swoim i Kamy. Super, że transport publiczny jest na takim poziomie, w Grecji różnie to bywa. Może jednak odważę się na prowadzenie samochodu, pokonałam Zakynthos, więc może i tu nie będzie tragicznie. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
goska52 Re: Drogi na Samos 10.08.15, 21:55 Byłam w 2008 roku, drogi dobre, nie przypominam sobie aby były jakieś karkołomne trasy, ruch był niewielki, jeździło się spokojnie. Byliśmy w Votsalaki, to jest w tym samym rejonie co Limnionas. Zdjęcia pokazują gdzie byliśmy. fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,81366370,81366370.html Szczególnie miło wspominam wycieczkę do Drakei. Piękna droga, piękne widoki, a na końcu sympatyczna wioska zświetną domową knajpką 9ale nie ta z tarasem tylko kawałeczek dalej po prawej stronie, wtedy była połączona ze sklepem. Pozdrowienia i udanych wakacji Gośka Jezeli tylko pamiętam to chętnie odpowiem na pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Drogi na Samos IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.15, 14:21 Do Kamy: Jeżeli chodzi o Limnionas, to z transportem chyba nie jest tak różowo. Zetknęłam się z takimi oto opiniami: "Samochód niezbędny jeśli ktoś planuje wyrwać się poza Limnonas - komunikacja miejska w powijakach!" (lipiec 2014r.) i "...autobus we wrześniu nie jeździ...to się nie opłaca..." (wrzesień 2014r.). Pytałam też kuzyna, który był w Limnionas przez 2 tygodnie na przełomie sierpnia i września ub.r. Co prawda poruszał się wypożyczonym quadem, ale stwierdził, że żadnego autobusu tam nie widział. Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: Drogi na Samos 11.08.15, 14:38 Transport publiczny jest tam tylko w teorii, tzn. można tam nawet w różnych miejscowościach zaobserwować przystanki autobusowe, tyle że autobusów nie widać. Byliśmy w Votsalakii, ale ani razu nie widzieliśmy autobusu innego niż turystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Drogi na Samos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.15, 14:46 Czyli jest jednak tak jak w innych częściach Grecji... Obawialiśmy się, że może tak być, rozkład jest, ale w praktyce nie istnieje. Cóż, pozostaje wypożyczenie samochodu. Dzięki za info :-) Odpowiedz Link Zgłoś
saba73 Re: Drogi na Samos 11.08.15, 18:38 Fajne zdjęcia :-) Jeśli masz jakieś rady typu co zwiedzić, na jakie plaże warto pojechać, itp. to proszę pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
goska52 Re: Drogi na Samos 12.08.15, 13:17 Podpisy pod zdjęciami sugerują co warto zobaczyć, monastyry ciekawe i tunel i wykopaliska związane z Herą, wioska Manolates (fajna tawerna na samym końcu wioski idąc pod górę i biżuteria z rzemyków i drewnianych koralików po parę euro, robiona przez osoby opłacane przez władze wyspy w ramach rozwoju)i malownicza trasa do Drakai z widokiem na Foruni i Ikarię. Wycieczka do wodospadu, bardzo przyjemna. Ja natomiast polecam też wycieczkę na Patmos.Jest tam cudnie, a z Samos chyba najbliżej. Kupiliśmy w biurze w Votsalakia. Trochę zdjęć z Patmos. fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,82733341,82733341.html Pamiątka z Samos to kielich na wino Pitagorasa. Ma tę właściwość, że gdy naleje się wina ponad kreskę to wszystko się wylewa. Wg legendy w takich kielichach dostawali wino robotnicy budujący tunel i być może dlatego tak świetnie trafili drążąc z obu stron. Plaża Potami ładna, białe kamyczki. Plaża Chrissi Amos, piaszczysta chyba z dwa kilometry na zachód od Votsalakia, na zachodnim końcu Votsalaki, na przeciw marketu AB też nie jest źle. Pozdrowienia i wspaniałego wypoczynku Proszę jednak pamiętać że są to wrażenia sprzed siedmiu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
saba73 Re: Drogi na Samos 12.08.15, 18:04 Dzięki, fajne zdjęcia. Patmos raczej kiedyś w przyszłości, przy tygodniowym pobycie nie będzie czasu. Wrażenia sprzed paru lat, ale przyroda przecież ta sama, pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drogi na Samos IP: *.static.ip.netia.com.pl 12.08.15, 14:59 skad taka popularność wyspy? Jakie biuro ma ją w swojej ofercie? Odpowiedz Link Zgłoś
saba73 Re: Drogi na Samos 12.08.15, 18:02 Popularność? Popularna to jest Kreta, Rodos, Korfu, Zakynthos, może jeszcze coś by się znalazło jeśli chodzi o greckie wyspy... Kos. Jeden post nie czyni popularności wyspy. Ofertę ma wyłącznie Itaka. Jadę tam zanim ruszy masowa turystyka z Polski jak to się stało np. z Zakynthos (gdzie się nie ruszysz Polacy a parę lat temu ciężko tam było spotkać rodaka). Odpowiedz Link Zgłoś