el_ka_l 04.02.14, 15:17 Byłam przez tydzień w Pafos, ale pozwiedzałam sporo w okolicy, zapraszam do poczytania relacji (będzie się stopniowo ukazywała) na moim blogu: jakaela.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 05.02.14, 20:35 Oczywiście chętnie odpowiem na wszelkie pytania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Własnie wróciłam z Cypru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.14, 08:22 Jak pogoda? Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 07.02.14, 08:32 Pierwsze dwa dni pochmurno z przejaśnieniami, ok. 18-20 stopni, deszcz ok 1 godziny w dzień plus burza w nocy. Przez resztę tygodnia już łade słonko, trochę chmur i temperatura powyżej 20 stopni. Nawet w górach było ok. 15. Odpowiedz Link Zgłoś
menard44 Re: Własnie wróciłam z Cypru 08.02.14, 23:17 Mam pytanie czy tydzień to wystarczający czas na zwiedzanie miasta. My z tych co lubia duuuzo i długo chodzic ale ponieważ jedziemy sami wiec możemy pobyt przedłuzyc do 10 dni (tak się nam samoloty układają;)) Drugie pytanie to jak ceny w restauracjach, chodzi mi głownie o lokalne przysmaki:) Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 08.02.14, 23:46 To, co ciekawe, a jest w zasięgu spacerów i miejskich autobusów, da się obejrzeć w tydzień, ale przez 10 dni powinniście dać radę jeszcze pojechać do Limassol i Nikozji, a może jeszcze gdzieś. Ja wróciłam z niedosytem. I polecam w Pafos autobusowy bilet tygodniowy, kosztuje tyle, co 3 jednodniowe, czyli 15 €, więc na pewno warto. Ale nie sprzedają kierowcy, tylko w zajezdni w Kato Pafos. Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 08.02.14, 23:49 Aaaa, jeszcze te ceny :) bardzo różnie. W sezonie może być drożej, teraz można zjeść coś fajnego nawet poniżej 10 € Odpowiedz Link Zgłoś
menard44 Re: Własnie wróciłam z Cypru 09.02.14, 00:05 Dzieki za odpowiedź w sumie to dopiero teraz biore pod uwagę wyjazd poza Pafos, kto wie.. no ale wtedy 10 dni obowiązkowo. Najlepiej byłoby autem ale ja jestem panikara i ten ruch lewostronny mnie przeraza, mąz miałby ze mna ciężko;) Póki co będę sledziła bloga i pewnie będę miała jeszcze mnóstwo pytan:) Pomarańcze piękne.. ja w listopoadzie byłam w Andaluzji i tez mi się jeszcze drzewka pomarańczowe snia po nocach więc rozumiem zachwyt:) Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 08.03.14, 08:48 Ponieważ minęło trochę czasu i na blogu pojawiły się inne wpisy, to podaję troszkę inny link, po którym szybciej się znajdzie to, co trzeba jakaela.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1150684 A na przyszłość, gdyby ktoś tam zaglądał po pojawieniu się wspomnień z moich innych wyjazdów, to na temat Cypru trzeba szukać notek z lutego 2014. Pozdrawiam i zapraszam do czytania :) Odpowiedz Link Zgłoś
snufkina Re: Własnie wróciłam z Cypru 09.03.14, 21:39 3 dni to max, żeby zobaczyć Pafos :D Zabrała może Pani kamień z plaży Afrodyty? :) "Legenda" mówi, że jak się zabierze stamtąd kamień to nie można później spać po nocach :) Mimo tego zawsze jak przejeżdżam tamtędy to idę po nowy kamyk do "kolekcji" bo uważam, że są przecudne :) (i śpię zawsze całą noc) Pozdrawiam ;) snufkinaaa.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 09.03.14, 21:59 Na samo Pafos, to zgoda. Ale na inne miejsca, do których stamtąd też można w miarę łatwo dojechać, już trzeba wiecej czasu. Może samochodem dałoby się szybciej, ale ja musiałam się zdać na transport publiczny i czasami ciężko było znaleźć takie połączenia, żeby nie tracić czasu. I w efekcie nie zdążyłam do Nikozji ani do Polis, wokół Limassol i w górach Troodos też nie wszędzie byłam, gdzie warto. O okolicach Larnaki i całym Cyprze Północnym już nie mówię, bo z Pafos jest za daleko i nie warto. A kamyka nie wzięłam. Może dlatego spać nie mogę i obmyślam kolejny wyjazd :) Odpowiedz Link Zgłoś
snufkina Re: Własnie wróciłam z Cypru 09.03.14, 22:07 Z tymi busami tutaj to tragedia jest... Zwłaszcza w weekendy... Jeszcze polecam wybrać się do Larnaki do meczetu Hala Sultan Tekke. Malowniczo i bajkowo ;) www.wirtualnycypr.pl/okolice-larnaki/hala-sultan-tekke.html - uwielbiam tam jeździć. W Polis też jest pięknie! W centrum jest super odremontowany park z tarasem z widokiem na góry i morze ;) (brałam tam ślub) i w knajpkach mają niebiańską kawę, której trzeba spróbować! A do Nikozji na razie nie polecam, ciągłe remonty... gorzej niż we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 10.03.14, 08:36 Dzięki. Larnakę, Famagustę z Salaminą i okolice mam już rozpisane na tygodniowy pobyt, łącznie z godzinami odjazdu autobusów. Chirochita, Kiti, Kellia, Agia Napa, Sotira, Frenaros... Plus Nikozja, Kyrenia i Bellapais. Oczywiście Hala Sultan Mekke mieści się w tym, już pierwszego dnia. Mam nadzieję jeszcze w marcu tam pojechać, jeśli uda mi się jakis tani hotel uplować. A jak nie teraz, to może znowu w styczniu, za rok. A Ty gdzieś tam mieszkasz, czy tylko bywasz często? Odpowiedz Link Zgłoś
snufkina Re: Własnie wróciłam z Cypru 10.03.14, 12:57 Od ponad pół roku mieszkam w Pafos ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Własnie wróciłam z Cypru IP: *.range31-52.btcentralplus.com 11.03.14, 15:50 Snufkina, masz moze namiar na kogos sprawdzonego kto uczt Greckiego (przez angielski) w okolocach Pafos - Peyia? Jestem na Cyprze 2 x 2miesiace w roku i chetnie zajelabym sie Greckim. Odpowiedz Link Zgłoś
snufkina Re: Własnie wróciłam z Cypru 11.03.14, 22:23 Gość portalu: gosc napisał(a): > Snufkina, masz moze namiar na kogos sprawdzonego kto uczt Greckiego (przez angi > elski) w okolocach Pafos - Peyia? > > Jestem na Cyprze 2 x 2miesiace w roku i chetnie zajelabym sie Greckim. > Niestety nie znam, ponieważ nigdy nie mieliśmy potrzeby nauki greckiego, wszyscy w gronie znajomych i w pracy mówią po angielsku i nigdy grecki nie był wymagany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Własnie wróciłam z Cypru IP: *.range31-52.btcentralplus.com 12.03.14, 15:40 Tak, to czesto spotykane, wszechobecnosc angielskiego demotywuje. ;-) Dzieki za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
snufkina Re: Własnie wróciłam z Cypru 12.03.14, 15:51 Gość portalu: gosc napisał(a): > Tak, to czesto spotykane, wszechobecnosc angielskiego demotywuje. ;-) Dzieki za > odpowiedz! Znajoma w sumie mówiła, że dużo nauczyła się z youtube ;) www.youtube.com/watch?v=E2koe9_z4_Q i tu coś jest ;) www.internetpolyglot.com/polish/lessons-el-pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Własnie wróciłam z Cypru IP: *.range31-52.btcentralplus.com 13.03.14, 23:29 Fajne te lekcje! Efharisto poli! :) Odpowiedz Link Zgłoś
izis52 Re: Do Snufkina 11.03.14, 18:43 snufkina napisała: > Od ponad pół roku mieszkam w Pafos ;) Wybieramy się właśnie na Cypr indywidualnie. Mamy zarezerwowany hotel Akteon Holiday Village w okolicach Pafos. Przylatujemy niestety ok. 23-ej w wielkanocny poniedziałek (21.04) i niepokoi nas fakt, czy o takiej porze i w święto, uda się znaleźć środek transportu, nie pozbywając się całej kasy przeznaczonej na zwiedzanie :). Hotel chyba nie organizuje transferu. Spróbuję do nich napisać, ale ponoć to mało prawdopodobne. Czy mogłabyś udzielić informacji, czy możemy liczyć na taksówkę oraz z jakim kosztem trzeba się liczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
snufkina Re: Do Snufkina 11.03.14, 22:31 izis52 napisała: > snufkina napisała: > > > Od ponad pół roku mieszkam w Pafos ;) > > Wybieramy się właśnie na Cypr indywidualnie. Mamy zarezerwowany hotel Akteon Ho > liday Village w okolicach Pafos. Przylatujemy niestety ok. 23-ej w wielkanocny > poniedziałek (21.04) i niepokoi nas fakt, czy o takiej porze i w święto, uda > się znaleźć środek transportu, nie pozbywając się całej kasy przeznaczonej na > zwiedzanie :). Hotel chyba nie organizuje transferu. Spróbuję do nich napisać, > ale ponoć to mało prawdopodobne. Czy mogłabyś udzielić informacji, czy możemy > liczyć na taksówkę oraz z jakim kosztem trzeba się liczyć ? Z lotniska co dziennie jeździ autobus, aż do ostatniego przylotu do Pafos. Mniej więcej co godzinkę. W święta troszkę dłuższe są odstępy, ale autobus do Kato Pafos jeździ więc nie będzie problemów po 23. Bilet w nocy kosztuje chyba 2,50e (jakoś tak). Są taksówki koło głównego przystanku w Kato. Wasz hotel jest niedaleko więc nie powinni Was dużo skasować, ale liczcie około 20-30euro - nie jestem pewna bo dziś pierwszy raz korzystałam z taksówki bo ulewa była :D z jednego końca miasta do Kato skasował nas na 10 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Do Snufkina 12.03.14, 07:33 Dodam jeszcze, że wg. rozkładu 612 ma z lotniska 3 kursy o tej porze: 22:45, 23:55 i 1:05, gdybyście zdążyli na ten pierwszy, to się chyba załapiecie jeszcze na dzienny bilet po 1.50€. A potem w Harbour mozecie przesiąść się w inny nocny za kolejne 2,50€. A rozkłady jazdy z mapami masz tutaj: www.cyprusbybus.com/routes.aspx?sid=4 Co do taksówek, to można zebrać kilka osób z samolotu w taką dużą, siedmioosobową i nie wszyscy muszą jechać w jedno miejsce. My płaciliśmy kiedyś 15€ za 6 osób z Karavella Station do 3 różnych hoteli, z lotniska jest jakieś 5 razy dalej, ale nie sądzę, żeby 5 razy drożej. A jeśli nawet, to 12,50€ od osoby, to też nie tak tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandrem Re: Do Snufkina 21.04.14, 13:23 Cześć izis52, Daj prosze znać jak udało sie Wam o tej porze dostać do centrum, my lecimy 25/4 i tez lądujemy o 23:00 i trochę mam obawy... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem Re: Własnie wróciłam z Cypru IP: *.icso.com.pl 17.09.14, 13:43 Czy i za ile można z Cypru dopłynąć do Libanu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróciłem 3 dni tem Re: Własnie wróciłam z Cypru IP: *.unknown.vectranet.pl 17.09.14, 21:11 ość portalu: przem napisał(a): > Czy i za ile można z Cypru dopłynąć do Libanu Łaziłem po biurach lokalnych i kręciłem się, nikt tego nie miał że nawet zapomniałem o to zapytać. Może być drogo i długo. Na przykład rejs do Izraela trwa noc w 1 stronę, noc w drugą, wycieczka zamiast samolotowej statkiem - też co najmniej 200-250 euro. Boję się że rejs (z Limassol) z 200 euro w 2 strony co najmniej by kosztował, tj. same bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
izis52 Re: Własnie wróciłam z Cypru 11.03.14, 18:20 Elu, śliczne zdjęcia i ciekawy opis wycieczek. Słowa uznania. Czuć prawdziwą pasjonatkę :). Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 12.03.14, 07:35 Dzięki! Trzeba było tam skomentować;) Odpowiedz Link Zgłoś
izis52 Re: Własnie wróciłam z Cypru 12.03.14, 10:17 Dziękuję, jesteście bardzo miłe :). Będzie nas cztery osoby, więc jeśli te taksówki będą na lotnisku, zapewne skorzystamy. Nie zrozumiałam tylko, czy radzicie dojechać autobusem do Pafos, a tam poszukać taxi, czy też wprost z lotniska ? Ktoś nas straszył, że z lotniska w święto nocą, to koszt ponad 150 E. Wolałabym przeznaczyć je na wynajęcie samochodu na kilka dni, aby objechać wyspę. Jeszcze jedno; co to jest Kato, Harbour ? Odpowiedz Link Zgłoś
snufkina Re: Własnie wróciłam z Cypru 12.03.14, 10:57 izis52 napisała: > Jeszcze jedno; co to jest Kato, Harbour ? Kato Pafos to dzielnica Pafos nad morzem ;) Harbour to port na tej dzielnicy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 12.03.14, 11:48 No i jeszcze ważne, że przystanek o nazwie Harbour to zajezdnia z czymś w rodzaju głównego dworca dla autobusów miejskich, miejsce przesiadek i punkt, w którym dostaniecie rozkład jazdy wszystkich linii w formie książeczki oraz możecie kupić bilet tygodniowy na wszystkie linie wokół Pafos, oprócz Intercity, za 15€. Bo pojedyncze i całodzienne bilety kupuje się u kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 13.03.14, 20:45 W niedzielę lecę na tydzień do Larnaki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Własnie wróciłam z Cypru IP: *.range31-52.btcentralplus.com 13.03.14, 23:34 Mam nadzieje ze zdasz slowna i ilustrwana relacje na blogu! A tu troche zdjec moze na odswiezenie wspomnien z okolic Pafos Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 14.03.14, 08:42 Postaram się, ale to może potrwać, bo jak wrócę, to będę musiała nadrobić zaległości w pracy i pomału dom szykować na święta. Ale stopniowo będę coś podrzucać :) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczka65 Re: Własnie wróciłam z Cypru 14.03.14, 11:13 Też liczę na jakieś relacje. Jak dotąd to poczytałam twoją relację o pobycie w Pafos .... Dzięki za nią. Ja jadę w maju do Pafos ale do Larnaki też planuję kiedyś pojechać. Lecisz z Warszawy bo teraz fajne ceny w LM, aż sma bym pojechała. Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 14.03.14, 12:33 Już się skończyły tygodniowe wyloty na niedzielę. Ja się załapałam jeszcze na 799, grzech byłoby nie skorzystać :) Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 29.03.14, 15:48 I znowu wróciłam z Cypru!!! Jest już pierwsza notka :) Odpowiedz Link Zgłoś
izis52 Re: Własnie wróciłam z Cypru 02.04.14, 11:48 I jak było ? Wiosennie, czy już letnio ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 02.04.14, 13:44 Letnio, zdecydowanie. Ale nie mam tu na myśli cypryjskiego lata z lejącym się żarem, tylko milutkie ciepełko. Już da się poleżeć na plaży, ale jeszcze mozna wędrować. Odpowiedz Link Zgłoś
martelinka Re: Własnie wróciłam z Cypru 24.04.14, 14:09 Wybrałam Cypr jako miejsce wakacji. Jadę z 13 latką która uwielbia morze i plaże, ale będziemy też zwiedzać. Czy Pafos to dla nas miejsce? Lecimy z Krakowa bezpośrednim i chciałybyśmy połączyć plażowanie ze zwiedzaniem. będę wdzięczna za sugestie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Własnie wróciłam z Cypru 24.04.14, 17:05 Pafos samo w sobie jest atrakcją turystyczną i jest w nim co zwiedzać (1 max 2 dni), ale już okolica to trochę cypryjski "koniec świata" i wokół stosunkowo niewiele do oglądania. Do centralnego Cypru kawał drogi.... Okolica jest dość malownicza, ale bez samochodu niewielkie szanse na zwiedzanie.... oczywiście Trodos (jeśli go zaliczyć do okolic Pafos) i kilka innych miejsc w górach + skała Afrodyty są na pewno w programie jakichś lokalnych wycieczek...reszta regionu raczej nie sądzę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 24.04.14, 18:08 W okolicy Pafos, w zasięgu miejskiej komunikacji (bilet jednorazowy 1,5€, całodniowy 5€, tygodniowy 15€), jest bardzo dużo do obejrzenia. Ja byłam przez tydzień i nie wszędzie zdążyłam dotrzeć, chociaż wyłącznie zwiedzałam, bez plażowania. A jeśli chcesz znać szczegóły, to przeczytaj relację z tego wyjazdu na blogu, tylko musisz się cofnąć do dat 3-19.02, bo najpierw Ci się otworzy mój drugi wyjazd, do Larnaki. Tu masz link do części "wycieczkowej" bloga: jakaela.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1150684 Tak mnie Cypr zauroczył, że po miesiącu pojechałam ponownie i mam zamiar jeszcze kilka razy wpaść tam w sezonie zimowym. W lutym/marcu jest cieplutko, a nie gorąco, i bardzo tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
izis52 Re: Własnie wróciłam z Cypru 01.05.14, 16:48 Byłam, wróciłam zadowolona. Z lotniska taksówką do chlorakas za 35 E, co na 4 osoby nie było duzo, a na dodatek powrót zaoferował pan taxi (rosyjskojęzyczny Grek) za 30 E. Mogliśmy wracać autobusem, ale z przesiadką, więc nie byłoby dużo taniej, a większy kłopot.Dla nas Akteon był strzałem w dziesiątkę. Spokojne bungalowy z osobnymi wejściami do każdego studio z aneksem kuchennym. Obok cudne, nadmorskie ścieżko-promenady po kilkanaście km w każdą stronę, z zejściami do zatoczek. W okolicy Pafos nie ma wielu piaszczystych plaż. Najbliższa Coral Beach. Piaszczyste i gwarne są w okolicy Limassol, Agia Napa, jednak z Krakowa lata się do Pafos, o co głównie nam chodziło. Z Warszawy Ryanaire lata do Larnaki, blisko tych plaż. My wykupiliśmy hotel z HB z Neckermanna za 800 zł, a więc cała impreza z ubezpieczeniami, dojazdem ok. 1400 zł za osobę. Oprócz nas były dwie pary Polaków z Londynu, którzy płacili przez biuro 1100 funtów za dwie osoby, a więc prawie dwa razy więcej. Chrzest turystyczny tanimi liniami wypadł pomyślnie, więc kto wie czy nie polubimy. Mankamentem jest wnoszenie bagażu po schodach do samolotu, co dla niektórych stanowi problem. Jest do rozwiązania zakupem bagażu rejestrowanego przy wykupie biletu, bo potem dużo drożej. Cypr jest piękny, ale nie ma co liczyć na greckie klimaty na wybrzeżu. Angielski porządek, a nawet plaża z angielskim trawnikiem, co było całkiem miłe. Pozdrawiam, Gdyby jakieś pytania - odpowiem. Przykro, że nie mogłam odpowiedzieć wcześniej na pytanie o dojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
mandrem Re: Własnie wróciłam z Cypru 01.05.14, 19:39 Dobry wieczór:) my już ostatni dzień w Pafos, tydzień zleciał zbyt szybko... co do transportu z lotniska to zadzwoniłem dzień przed przylotem do recepcji hotelu i załatwili dla mnie transfer z lotniska za 25 euro, przyjechała po nas długa limuzyna;) jutro, niestety powrót... ale wrócimy tu we wrześniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: Własnie wróciłam z Cypru 26.08.14, 23:50 Zamieszczam uaktualniony link do notek o Cyprze, żeby nie trzeba było przeszukiwać całego bloga jakaela.blox.pl/tagi_b/13630/Cypr.html Odpowiedz Link Zgłoś