Dodaj do ulubionych

Kos w sierpniu

23.07.14, 20:22
Witam, po wielu zawirowaniach stalo się, 20 sierpnia lecę na Kos wreszcie - nareszcie na trzy tygodnie , i tu prośba do forumowiczow o dorady-porady:) chcialabym zatrzymać się w Marmari lub Mastichari, hoteli unikam szerokim łukiem, nie zebym miala coś do hoteli, ale to nie mój sposób na urlop:) mam prosbę, czy ma ktoś moze namiary na prywatne pokoje, nie potrzebuję luksusów, po prostu miejsca do spania i ogarniecia się, szukalam na wcześniejszych postach, ale mocno nieaktualne bo sprzed 2-3 lat, może ktoś byl w tym roku i może coś podpowiedzieć w kwestii tanich noclegow, czy aktualnych cen w tawernach:) za wszelkie sugestie będę wdzięczna:)
Obserwuj wątek
    • andrzejdz1 Re: Kos w sierpniu 23.07.14, 21:53
      Ojoj ,co Ty tam trzy tygodnie będziesz robiła??? Chyba ,że dwa przeleżysz na plazy,bo tydzień wystarczy aby zwiedzić Kos i okoliczne wysepki jak Nissirois czy Kalymnos. Do Marmari się nie pchaj to hotelowisko podobnie Mastichari ale tu już lepiej. Zastanów się nad okolią Kefalos ,ale tam Kamari lub Kampos nad morzem też nie oferują typowych kwater w znaczeniu tak jak u nas nad Bałtykiem. W samym Kefalos jest troche pensjonatów ala hoteli 1-2* ale trzeba więcej jak kilometr iść na plażę ,zpowrotem dobrze pod górę. Tanio i do wyboru jest też w wiosce Antimachia przy lotnisku,mozna rowerem dojeżdżać do Mastichari lub Kardameny. Takie noclegi o które pytasz znajdziesz za 20e /pokój a po 25 sierpnia mozesz liczyć na miejsce od os za 15e w jakimś małym pokoiku z toaletą w Kefalos. Co do cen to w każdej tawernie zjesz za 7-9 e dobre danie a na ulicy kupisz gyros pittę/souvlaka/ za 2,2-2,5e
      • mir.bed Re: Kos w sierpniu 23.07.14, 22:55
        andrzejdz1 napisał(a):

> Ojoj ,co Ty tam trzy tygodnie będziesz robiła??? Chyba ,że dwa przeleżysz na pl
        > azy,bo tydzień wystarczy aby zwiedzić Kos i okoliczne wysepki jak Nissirois czy
        > Kalymnos. Do Marmari się nie pchaj to hotelowisko podobnie Mastichari ale tu j
        > uż lepiej. Zastanów się nad okolią Kefalos ,ale tam Kamari lub Kampos nad morze
        > m też nie oferują typowych kwater w znaczeniu tak jak u nas nad Bałtykiem. W sa
        > mym Kefalos jest troche pensjonatów ala hoteli 1-2* ale trzeba więcej jak kilom
        > etr iść na plażę ,zpowrotem dobrze pod górę. Tanio i do wyboru jest też w wiosc
        > e Antimachia przy lotnisku,mozna rowerem dojeżdżać do Mastichari lub Kardameny.
        > Takie noclegi o które pytasz znajdziesz za 20e /pokój a po 25 sierpnia mozesz
        > liczyć na miejsce od os za 15e w jakimś małym pokoiku z toaletą w Kefalos. Co d
        > o cen to w każdej tawernie zjesz za 7-9 e dobre danie a na ulicy kupisz gyros p
        > ittę/souvlaka/ za 2,2-2,5e
        A no wlasnie, nie sprecyzowalam dokladnie w moim poście, że trzy tygodnie bede i owszem, ale nie na samej wyspie Kos , chcę ją zwiedzić na ile się da oraz okoliczne wysepki, a marzy mi się potem promem na Amorgos i w ogóle poszwędać gdzie mnie poniesie ochota :) o noclegi pytam, bo chodzi mi o to, aby po przylocie wieczorem nie biegać i czegoś po nocy szukać, tylko skierować się pod konkretny adres, a na spokojnie w ciągu dnia za czymś się rozejrzeć, dzięki za podpowiedź o Antimachia, piszesz, ze to blisko lotniska, więc byloby super na pierwszą noc, dzięki za ostrzeżenie przed Marmari, a czytalam gdzies, że to mieścinka cicha i spokojna i myślalam, że to cos urokliwego i kameralnego a tu proszę piszesz hotelisko, jak dobrze jednak zapytać:) Ech przypomniales mi o souvlakach, ostatni raz jadlam je chyba w 93 r.do dziś pamietam jak smakują:) wyczytalam gdzieś o polce Gosi, ktora prowadzi wlasną restaurację w Kefalos, prawdopodobnie dobra kuchnia:) bardzo, bardzo dziękuję za pomoc, jezeli mozesz coś jeszcze podpowiedzieć to ja chętnie wyslucham, jestes na bieżąco, czy byles w tym roku na Kos?
        • grekan Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 01:12
          W Kefalos studio 2os. Bill&Mike 138£ za 7 dni od 20 sierpnia; mysle, ze taniej kwater prywatnych nie znajdziesz w sierpniu . Bylem w Kefalos, warto tam zatrzymac sie.
          Strona: Expressrooms.com
          • mir.bed Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 11:52
            grekan napisał:

> W Kefalos studio 2os. Bill&Mike 138£ za 7 dni od 20 sierpnia; mysle, ze ta
            > niej kwater prywatnych nie znajdziesz w sierpniu . Bylem w Kefalos, warto tam z
            > atrzymac sie.
            > Strona: Expressrooms.com
            tak, z tego co przejrzalam to chyba najkorzystniejsza cenowo oferta, chyba potraktuje to jako bazę noclegowa na pare dni na zwiedzenie wyspy i przeniose sie na inna wyspę,polecisz jakąś na ktorej warto sie zatrzymać dwa trzy dni? dzieki serdeczne:)
            • marweg25 Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 12:06
              W bliższej okolicy warto pojechać na Nissiros czy Kampinos ale to może być 1 dniowa wycieczka. Na dłuższy czas lepsze będzie np Patmos ( pływa tam katamaran) Rodos choć ta wyspa moim zadaniem wymaga osobnego wyjazdu.
              • marweg25 Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 12:07
                Miało być Kalymnos oczywiście :)
              • mir.bed Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 16:47
                marweg25 napisała:

> W bliższej okolicy warto pojechać na Nissiros czy Kampinos ale to może być 1 d
                > niowa wycieczka. Na dłuższy czas lepsze będzie np Patmos ( pływa tam katamaran)
                > Rodos choć ta wyspa moim zadaniem wymaga osobnego wyjazdu.
                dziękuję za podpowiedzi:) poczytam o Patmos:) myślę podobnie, ze Rodos to osobny wyjazd, bardzo mnie korci, aby z Kos udać się na Amorgos, czytalam , ze promem to trzy godziny z hakiem, mam nadzieję, ze to nie bedzie wyspa usiana tylko hotelami:)
      • wtopek Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 08:03
        Mastichari to żadne 'hotelowisko". Całkiem przyjemne miasteczko z piaszczystą plażą i przystanią skąd odpływają promy na Kalymnos.

W samym miasteczku jest jeden większy hotel - Mastichari Bay, a Achilleas Village jest ze dwa kilometry na zachód.
        • mir.bed Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 09:54
          wtopek napisał:

> Mastichari to żadne 'hotelowisko". Całkiem przyjemne miasteczko z piaszczystą p
          > lażą i przystanią skąd odpływają promy na Kalymnos.
          >
          > W samym miasteczku jest jeden większy hotel - Mastichari Bay, a Achilleas Villa
          > ge jest ze dwa kilometry na zachód.
          no i bądź tu mądry, Andrzej pisał "hotelisko" :) pocieszyleś mnie:) przegladam oferty noclegów w necie i ogarnia mnie czarna rozpacz, wszędzie tylko hotele i hotele, jak dla mnie nie wyglada to dobrze, czy to mozliwe, ze na calej wyspie nie mozna wynająć niczego bardziej kameralnego? zwyczajnego pokoju u prywatnej osoby? Andrzej pisze, ze nie:( w pierwszym odruchu chcialam wynająć coś na pierwszą noc po przylocie blisko lotniska, a potem coś na spokojnie poszukać , ale okazuje się, że wszędzie jest blisko:)
          • andrzejdz1 Re: Kos w sierpniu 24.07.14, 20:36
            Odnosząc sie do miejscowości które uważam za hotelowiska to w/g mnie wszędzie jest pełno hoteli. Czy to jest Marmari,Tigagi czy Kardemena. Ktoś może uważać ,że hotel to pięciopiętrowy budynek z trzema basenami i kortami ogrodzony dookoła płotem ,jakich pełno w typowo komercyjnych kurortach. Owszem są i takie ,ale nie jest tam jak w Słonecznym Brzegu czy Alicante lub na Teneryfie. Każdy mały nawet budyneczek w Grecji jest w swoim znaczeniu hotelem. Może to być parterówka z pięcioma pokojami,wyglądająca na prywatne gospodarstwo,z małym basenikiem obok i już jest jakimś tam hotelem1-2* gdzie nazwa i reklama wisi na furtce. Wygląda to podobnie jak budynki nad naszym morzem oferujące pokoje do wynajęcia.
            Na pierwszą noc po przylocie możesz śmiało pojechać do Mastichari i tam napewno znajdziesz coś za max20 e Resztę noclegów doradzam abyś rezerwowała na portalach pod względem czasu na wypady na inne wyspy w tym na piękny Amorgos. Będąc w Kefalos możesz pochodzić po uliczkach ,pełno tam na budynkach i bramach rooms to let.
            Wracająć do wypadu na Amorgos ,to musisz wziąść pod uwagę promy. Z roku na rok ubywa promów. Z Kos do Katapoli na Amorgos kursuje już tylko jeden prom Blue Star Ferries i to raz w tygodniu w soboty. Gorzej jest z powrotem,gdyż na Kos jest tylko w niedzielę o 5 rano. Na jedno popołudnie i noc nie opłaca się płynąć. Jeszcze w tamtym roku był z drugiego portu Aegiali. Teraz aby nie czekać tygodnia na powrót najlepiej popłynąć na Santorini z kąd w poniedziałki i środy jest na Kos.
            Amorgos to inna wyspa niż Kos,dwa sielankowe porty ,cudowna Chora i wiele innych wiosek z białymi domkami połżonych na zboczach.Noclegów nie trzeba tam rezerwować,w porcie oferujących pełno , 18 e to cena za łóżko a 25 za pokój 2 os przy gospodarzach w ostatnim dniu sierpnia jak byłem tam.Trzeba się targować.
            Pozdrawiam i osobiście polecam tą wyspę na sielski wypoczynek.
            • mir.bed Re: Kos w sierpniu 25.07.14, 10:25
              Dzieki wielkie Andrzeju, masz racje kazdy ma inne wyobrażenie na temat hotelu, mi kojarzy się z wielopietrowym molochem z basenem, a to nie moja bajka:) zreszta przegladając w necie oferty , ogladając fotki ogarnęla mnie czarna rozpacz, bo takich wiele na Kos, a ja mialam wyobrazenie że skoro wyspa niewielka to i kameralna w klimatach sielskich, jak np Amorgos, w Amorgos zakochalam sie odrazu, narazie wirtualnie:) zaczęlam szukać mozliwosci jak się na nia dostać:) udalo mi się znaleźć tani lot na Kos, wiec zdecydowalam, ze bedąc na Kos takze pozwiedzam , pobędę, posmakuje tej wyspy, czym wiecej o niej czytam tym bardziej odnoszę wrazenie, ze ma swoj urok na pewno, ale tak, jak piszesz rożni się bardzo od Amorgos, dzięki wielkie za cenne wskazowki na temat promu, szczegolnie powrotu i noclegów, bo mialam obawy, aby tam nie utknąć bez mozliwości powrotu ( jeden prom na tydzień) w odpowiednim terminie:) jeszcze raz serdeczne dzieki za wszelkie cenne podpowiedzi, pozdrawiam bardzo:)
    • Gość: Kefalos Re: Kos w sierpniu IP: *.home.otenet.gr 24.07.14, 17:22
      forum.gazeta.pl/forum/w,21755,151382457,151382457,Kos_Kefalos_pokoje.html
      • grekan Re: Kos w sierpniu 26.07.14, 00:45
        Jesli lubisz profesjonalny wieczor grecki z obfitym greckim jedzeniem, muzyka, tancami, wino bez limitu to polecam na Kos piekna wioske Zea i w plenerze na wzniesieniu z widokiem na morze taverne Fantazja, gdzie te wieczory sie odbywaja. Bylem na wielu greckich wyspach , na takich imprezach ale TEN byl i jest niezapomniany. Impreze mozna wykupic w miejscowych biurach turystycznych z dojazdem; ja jechalem z Tighaki, ok. 15 min.
        • mir.bed Re: Kos w sierpniu 26.07.14, 08:59
          grekan napisał:

> Jesli lubisz profesjonalny wieczor grecki z obfitym greckim jedzeniem, muzyka,
          > tancami, wino bez limitu to polecam na Kos piekna wioske Zea i w plenerze na wz
          > niesieniu z widokiem na morze taverne Fantazja, gdzie te wieczory sie odbywaja.
          > Bylem na wielu greckich wyspach , na takich imprezach ale TEN byl i jest nieza
          > pomniany. Impreze mozna wykupic w miejscowych biurach turystycznych z dojazdem;
          > ja jechalem z Tighaki, ok. 15 min.
          O, super nie wiedzialam o takiej atrakcji, to ja chce, bardzo:) wyczytalam także, gdzieś, ze w tej wiosce podają najlepszą lemoniade i mozna kupić sok cynamonowy:) takie informacje dla mnie to perełki, dziekuję:)
    • mir.bed hej , no i jestem:) 24.08.14, 07:00
      Witam, jak pisalam wcześniej wybieralam sie na Kos, no i jestem dotaiamrlam, jest cuuuuuudnie! absolutnie nie zaluję wyboru:) jeżeli ktoś coś , a bede mogla podpowiedzi to jestem na miejscu do 10 września:) pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka