Dodaj do ulubionych

Kreta (Chania). Kwiecień-Maj

22.02.15, 15:41
Witajcie.
Wybiera się ktoś z Was do Chanii w terminie kwiecień-maj?
My zorganizowaliśmy sobie wakacje w tym roku na własną rękę.
Lecimy razem z 3.5 letnim synkiem.

A może był ktoś w tym okresie? Jak oceniacie warunki pogodowe? Na kąpiele raczej nie liczymy :) ważne by wyrwać się na troszkę z Polski i pozwiedzać.
Obserwuj wątek
    • wiem_gdzie_jade Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 12.03.15, 12:03
      Pogoda w kwietniu/maju jest raczej rześka :)
      Średnia temp. w maju i kwietniu wynosi 24 i 20stopni. Generalnie, jest to najlepszy czas na zwiedzanie, woda rzeczywiście może być jeszcze niedostatecznie ciepła na kąpiele.

W skrócie - powinno być ciepło, wieczorem może się (ale nie musi) przydać dłuższy rękaw :)

pozdrawiam!
      Iwona
    • edithe7 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 20.04.15, 11:03
      Witam, my również wybieramy się w maju w okolice Chanii, wakacje zorganizowaliśmy sami, już byliśmy raz przez biuro podróży na Krecie. Tym razem na własną rękę bo ludzie bardzo przyjaźnie nastawieni i łatwo się dogadać po angielsku a koszty nieporównywalne. Pogoda w maju fantastyczna- nie za gorąco ale przyjemnie ciepło, woda raczej chłodna ale i tak cieplejsza niż ta w Bałtyku latem. Miejsca cudowne, a najbardziej urzekające rzeczy to spokój, fantastyczne jedzenie i SŁOŃCE!
      • biomj Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 20.04.15, 20:39
        Dodam jeszcze: piekna, różnokolorowa, nie wypalona słońcem roślinność.
        Bardzo bym chciała w tym terminie odwiedzic kiedyś Kretę. Byłam na początku czerwca oraz w II połowie maja - było kolorowo, ale to już raczej resztki.
        Na pewno przyda się coś cieplejszego, nieprzewiewnego na wieczór i jednak coś od deszczu. To nie Polska, ale dzień (dni) deszczowe moga się trafić (podczas mojego majowego pobytu był jeden dzień całkowicie pochmurny, a w drugi - dzień lało)
    • kolanusia Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 30.03.16, 11:57
      hej, wybieramy sie na Krete w Chani bedziemy 10 kwietnia a Wy?
      • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 02.04.16, 22:59
        A my.......my lecimy 24 kwietnia.z Modlina.do Chanii oczywiście.
        • slightly.stupid Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 03.04.16, 16:46
          A wy, matołki, czytacie daty postów? Uważajcie w podróży.
          • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 04.04.16, 07:38
            My matołki,czytamy i widzimy daty.spox.
    • x5656 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 03.04.16, 10:29
      Chania dziś ,woda 17 st
      • barbara_88 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 13.04.16, 12:25
        Jak dolecieć najlepiej do Chanii na własną rękę? w kwietniu?
        • Gość: x Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj IP: *.146.102.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.04.16, 13:44
          barbara_88 napisał(a):

> Jak dolecieć najlepiej do Chanii na własną rękę? w kwietniu?

Najlepiej samolotem, startują z lotniska;-)
        • wiem_gdzie_jade Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 13.04.16, 14:02
          Ryanair z Katowic, Warszawy lub Wrocławia
    • jokero72 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 16.04.16, 22:35
      29.04 Chania na tydzień,dwójka dorosłych.
      • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 26.04.16, 17:23
        Jestem na Krecie 3 dzień.Okropny wiatr dmucha.Rano wyszykowalismy się na Samarie autobusem KTEL o 7.45 ale niejechał....bo wiatr i statek nie płynie.No to pobieglismy się przebrać w stroje kąpielowe pod ubraniem i pognalism znowy kupić bilety autobusowe na Balos i Gramvose .....niestety statek też nie popłynie.No to decydujemy,że jedziemy na Falasarne.a tam dmucha i wieje.sami byliśmy na tej plaży.chowalismy się przed wiatrem tylko.
        Jutro wg prognozy ma być lepiej.może zanim wyjadę zdążymy coś zobaczyć z tego co popularne ma Krecie.
        Dodam że nie mamy prawa jazdy i poruszamy się KTEL- em.
        Ogólnie Chania mnie nie zauroczyła.chyba wolę włoskie klimaty.
        • vicehrabiadebragelone Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 26.04.16, 22:42
          No faktycznie nie zazdroszczę pogody, mam nadzieję że za miesiąc kiedy tam zawitam będzie zdecydowanie mniej wiało
          • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 27.04.16, 19:43
            Dziś już super,jakby w innym kraju.ciepełko,choć na termometrze +18 odczuwalna wiele więcej..dziś byliśmy w Botanico Park.malutki ludzi.luzik.mandarynki i pomarańcze można tam z drzew jeść.Jutro drugie podejście na Samarie.wiatru nie widzę w prognozie,więc statek przypuszczalnie popłynie.
            • vicehrabiadebragelone Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 28.04.16, 21:18
              Mam nadzieję że się udało i Samaria dzisiaj zaliczona ;}
              • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 29.04.16, 19:49
                Tak.Samaria zaliczona,tylko lekkie zakwasy zostały.Dziś był Balos i Gramwousa.Jutro ostatni dzień ,więc szwendanie się po Chanii ostatnie zakupy.w niedzielę po śniadaniu wyjazd na lotnisko.
                Naprawdę tu nie trzeba placic za fakultety,wszędzie jeżdżą autobusy KTEL.Są tak skomunikowane,że się zajedzie obejrzy i wróci wieczorem.
                My-
                • adkem Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 30.04.16, 13:28
                  Będziemy w GEORGIOUPOLIS 4-11 MAJ - proszę o więcej informacji na temat cen. pogodę zapowiadają nam nieciekawą a kąpać podobno da się tylko na Elafonisi bo tam płytko i ciepło. Ciekawe czy KTL będzie jeździł z Georgioupolis. Może jeszcze jakieś wskazówki?
                  • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 30.04.16, 14:40
                    Ale cen czego?żywności w sklepach?restauracjach?
                    Ogólnie Kreta wydaje mi się ze drozej w marketach niż na Kanaryjskich wyspach czy we Włoszech.pogoda naprawdę jest zmienna,trzeba szczególnie zwracać uwage i spoglądać w internecie dzień naprzód.Bo my zignorowalismy to i pojechaliśmy na plażę Falasarne dwie godz od Chanii a tam prawie sztorm.i za 2 godz wracaliśmy.
                    Ludzie się kapali na Balos,my też,ale woda chłodna.
                    Sprawdźcie na rozkładzie Ktel
                    • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 30.04.16, 18:12
                      Weźcie koniecznie czapki od słońca i wiatru .ja mam także taką opaskę z daszkiem i świetnie zdała się tu na Krecie i Fuercie gdzie wiatry sa.
                      • adkem Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 30.04.16, 20:13
                        Dziękuję. każda inf jest przydatna. Chodziło mi o ceny wycieczek fakultatywnych ceny wynajmu samochodu i ceny paliwa oraz ceny KTL np na Elafonisi. Czy w basenie da radę się wykąpać, czy tylko dla odważnych?
                        • j363 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 30.04.16, 21:11
                          Fakultetow nie braliśmy,bo wszędzie jeździliśmy KTEL- em.nie szukalam więc po mieście,auta nie wyporzyczalismy,paliwa nie potrzebowaliśmy.ceny KTEL są na ich stronie.basenu nie mamy tu gdzie wynojmowalismy w Chanii apartament.
                          W morzu dziś odważni się kapali.choć wialo i fale duże były.
                          Pozdr
    • gona31 Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 29.04.16, 11:00
      aktualną pogodę można sobie zobaczyć na tej kamerce z Chanii na żywo:
      penteli.meteo.gr/stations/chania/webcam.htm
      • vicehrabiadebragelone Re: Kreta (Chania). Kwiecień-Maj 29.04.16, 11:16
        Fajna sprawa. Dzięki ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka