Dodaj do ulubionych

Krysys bankowy w Grecji.

19.06.15, 14:13
Witam.
Zakończony szczyt europejskich Ministrów Skarbu nie przyniósł rozwiązania. W Grecji rozpoczął się "Bank Run". Wiele osób podejmuje duże gotówki pieniędzy, ze strachu przed przyszłością. Greckie banki potrzebują natychmiast "świeżej gotówki", której w tym czasie brak.
Chyba warto zabezpieczyć się przed wyjazdem do Grecji w gotówkę i nie liczyć na greckie bankomaty.
Źródło: niemiecki serwis informacyjny "Tagesschau"

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Alex Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.15, 14:24
      Niektórzy bardziej panikujący Niemcy odwołują rezerwacje na wakacje w Grecji i przenoszą je na inne kierunki (np. Hiszpania, Turcja), bo boją się niepewności w przypadku ewentualnego bankructwa Grecji
      • diveisfun Re: Krysys bankowy w Grecji. 19.06.15, 14:41
        Tego akurat nie wiem. Ale sytuacja bankowa jest niepewna. 25-26 będą obradować premierzy rządów w Brukseli. Co będzie po tym nie wiem. My lecimy 26.07.2015. Czy wrócimy? Traktuję to teraz jak przygodę i z uśmiechem.
        • sandra00 Re: Krysys bankowy w Grecji. 19.06.15, 15:17
          My również lecimy w lipcu , napewno nie będziemy zmieniać rezerwacji - oczywiście gotówka ze sobą i tyle !
          • Gość: Ralf Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.15, 16:33
            Wylatuje 28.06 i wole bankructwo w Grecji niż dobrobyt w Polsce,AMEN
            • Gość: magduls Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.15, 17:23
              My tez 28.06
              Obawy jakies sa
              Ale bierzemy gotowke i mamy zamiar wypoczac i sie wygrzac 😊
            • Gość: gość Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.15, 18:38
              > Wylatuje 28.06 i wole bankructwo w Grecji niż dobrobyt w Polsce,AMEN

To nie życzę powrotu jak w Grecji takie eldorado
              dziwne tylko, że stać cię w ogóle na jakikolwiek wyjazd, ale może wygrałeś w lotto, hihi
            • Gość: Zbyszko Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.15, 11:27
              jacy my Polacy jesteśmy mądrzy inaczej, aż strach się bać
              • trzpio1980 Re: Krysys bankowy w Grecji. 23.06.15, 13:40
                Lecę 28 czerwca na kos z Katowic i mam gdzieś ich kryzys bo mnie to nie będzie dotyczyć. Wybiera się ktoś w tym terminie
                • wtop.ek Re: Krysys bankowy w Grecji. 23.06.15, 14:27
                  jak zastrajkuje kontrola lotów i służby komunalne, jak najbardziej cię to będzie dotyczyć....
        • diveisfun Re: Krysys bankowy w Grecji. 19.06.15, 19:07
          Pomyłka, lecimy 26.06.2015 z Wa-wy.
          • Gość: feta cheese Kryzys bankowy w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.15, 11:03
            Kryzys smyzys. Lece w sierpniu. Kase laduje do nesesera. I upycham kolanem.
            Bedzie cudownie. Wyspy to nie Ateny, Pireus lub Saloniki. Na wyspach bedzie
            spoko. Cash is king.
            • volvo74 Re: Kryzys bankowy w Grecji 23.06.15, 10:37
              ja podziwiam Greków i nie tylko ich historię - oni jak im Niemcy każą podnieść wiek emerytalny do 67 wychodzą na ulice a u nas ,,ryży'' podpisał co Merkel chciała a reszta polaków cicho siedziała
              u nich najniższa krajowa to ponad 800 euro a najniższa emerytura powyżej 600 a u nas???
              a co ciekawe gyros na plaży jest 2x tańszy niż u mnie na dworcu
              niech walczą o swoje jestem za nimi sercem i jak na razie cały czas marzę by na emeryturze jak dożyję właśnie tam mieszkać
              • Gość: gość Re: Kryzys bankowy w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.15, 11:01
                walczą o swoje??? Oni walczą o nie swoje, bo żyją wyłącznie dzięki kroplówce dostarczanej m.in. przez Niemcy i innych wierzycieli, którzy władowali w nich miliardy euro. A ta ich średnia krajowa i najniższa emerytura jest ponad ich stan, bo nie są w stanie sfinansować takiego poziomu życia, dlatego grozi im bankructwo. Nie mają kasy, ale chcą żyć jak Niemcy, którzy ich finansują.
                Mam znajomego Greka, który sam mówi, że przed kryzysem żaden Grek nawet nie wstałby z łóżka, żeby iść do roboty za 700e (taką pracę brali tylko emigranci z Albanii czy Bułgarii), a teraz każdy Grek chciałby taką fuchę z pocałowanie ręki. 70% młodych jest na bezrobociu i często całe rodziny żyją tylko z emerytur dziadków, więc nic dziwnego, że Syriza nie zgadzała się na reformę systemu emerytalnego, ale teraz nawet oni spuszczają z tonu, bo jak Ci wredni Niemcy nie sypną groszem to Grecja całkiem się posypie.
                • pietusza Re: Kryzys bankowy w Grecji 23.06.15, 12:37
                  gość napisał(a):

> walczą o swoje??? Oni walczą o nie swoje, bo żyją wyłącznie dzięki kroplówce do
                  > starczanej m.in. przez Niemcy i innych wierzycieli, ...........

Masz oczywiście rację i w sumie bankructwo Grecji pewnie opłaciłoby się wszystkim z wyjątkiem samych Greków. Bankructwo Grecji to zdjęcie wielkiego obciążenia z pozostałych Europejczyków, którzy dziś muszą się czuć jak straszni frajerzy dopłacając Grekom do 4 godzinnej sjesty! Już trzy lata temu Unia Grekom odpuściła 100 mld Euro długu! I co? I nic!
                  Wg opinii wielu ekspertów rynki już zdyskontowały ewentualny Grexit. To będzie jak odcięcie chorego organu: same zalety. Po co nam trup na utrzymaniu ?!?
                  Ale ostatnie medialne informacje idą w innym kierunku - Grecja idzie na ustępstwa, więc prawdopodobnie się dogada z wierzycielami i łyknie kolejne 7 mld euro.

• Gość: gosc Re: Kryzys bankowy w Grecji IP: *.jjs.pl 23.06.15, 11:14
                Nawet tu ignoranckie pisiaki przyszły piskować:))
              • wtop.ek Re: Kryzys bankowy w Grecji 23.06.15, 14:30
                dziwne, najtańszy gyros w picie jaki jadłem w Grecji kosztował 2,10 euro, na plaży 2,50-3,50

u mnie w mieście 6-7 zł....

drogi ten twój dworzec...

• trzpio1980 Re: Kryzys bankowy w Grecji 23.06.15, 15:51
                  Widzę że nie rozumiesz o co chodzi grekom
    • aankaa Re: Krysys bankowy w Grecji. 23.06.15, 12:09
      nie mam zielonego pojęcia czy będę potrzebować 100 czy 1000 E więc zamieniłam Kretę na Baleary. Jak się Grecy zdecydują w którą stronę iść to pojadę do nich na wakacje w przyszłym (?) roku. Trochę mi szkoda, ale mam zamiar wypoczywać na luzie, bez stresu
      • Gość: magdula303 Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.06.15, 16:52
        Baelary a Kreta
        Fiu fiu fiu
        Nie porownywalabym ...i zazdroszcze! 😃
        • Gość: porto Kryzys bankowy w Grecji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.15, 17:27
          Lec na Madere.
        • Gość: Ania Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.15, 18:20
          Dlaczego nie porównywałabyś??

W końcu ceny wyjazdu bardzo porównywalne na Krecie lub Majorce czy Ibizie
        • Gość: gosc Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.jjs.pl 23.06.15, 19:54
          Majorka zamiast Krety. No i czego tu zazdrościć? Obie wyspy w podobne cenie, obie na morzu śródziemnym. Ewentualnie Ibiza lub Ibiza ale te nie są tak popularne jak Majorka czy Kreta:)
      • aankaa Re: Krysys bankowy w Grecji. 23.06.15, 18:24
        cena (druga połowa września) porównywalna + komfort, że nie stanę przed bankomatem/w sklepie z miną kota ze Shreka. Nie jadę na wakacje żeby uprawiać finansowy survival :D
        • volvo74 Re: Krysys bankowy w Grecji. 23.06.15, 19:52
          na mazurach w Mikołajkach w Boże Ciało (więc wcale nie w sezonie płaciłem za piwo 10zł) a w Parali w hotelu z dostawą do lezaka w lodzie piwo Mythos 2E gyrosa tam tez jadłem najtańszego 1,5 e kawa mrożona 1E pizze 2,5 pewnie na wyspach ciut drożej ale ciekawe jak się mają ceny u nas nad morzem?
          nie będzie Grek robił za 700 a inny europejczyk będzie? nie licząc byłego bloku sowieckiego.Nawet u nas jak tylko 1 w rodzinie pracuje za 700E to na wakacje nie nazbiera-chyba że mieszka u rodziców i nie ma rodziny
          • Gość: Dorota Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.15, 21:37
            Jacy wszyscy zrobili się nowocześni: a jaki to problem mieć ze sobą 1000 czy ileś euro w gotówce, co? W przypadku wyjazdu do Papui - Nowej Gwinei czy innego dalekiego od naszych zwyczajów kraju też byście tylko karty mieli? A w przypadku niezapowiadzianego wcześniej strajku i blokady bankomatów to już byście za_tą_gramanicą z głodu popadli... Żenujący wprost jesteście!

Aankaa, najwyraźniej zapomniał wół... - smutne !
            • aankaa Re: Krysys bankowy w Grecji. 23.06.15, 21:45
              jak wół był cielęciem to nie było kart kredytowych/bankomatowych a na wakacje (jak się udało wydębić paszport) jeździło się do Bułgarii albo nad Balaton
              teraz ma fantazję spędzić wakacje na luzie i wdu...maniu ew. kłopoty finansowe/gospodarcze/polityczne kraju, do którego się wybiera wygrzać odwłok na plaży :P
              • Gość: Dorota Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.15, 23:25
                Taki wół powinien dostać zakaz wjazdu do Grecji kiedy ta już wyjdzie z kryzysu, bo woła z tym krajem nic nie łączy a i wół nie chce pomóc w czasach ciężkich.
                Takiemu wołowi życzę aby na Balearach czy gdzie tam d.u.p.ę swą powlecze - utkwił (i to na niewygodnym lotnisku) z powodu strajku linii lotniczych albo jeszcze lepiej: nadmiernych wiatrów :)
                • Gość: gosc Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.jjs.pl 24.06.15, 08:38
                  > Taki wół powinien dostać zakaz wjazdu do Grecji kiedy ta już wyjdzie z kryzysu,
                  > bo woła z tym krajem nic nie łączy a i wół nie chce pomóc w czasach ciężkich.

Dorotko wyhamuj trochę, bo się kompromitujesz. :)
                • Gość: WSWSSSSWS Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.148.212.157.78.bain.com 24.06.15, 08:53
                  nadmierne wiatry to akurat bardziej uziemiają w Grecji niż na Balearach...
                • aankaa Re: Krysys bankowy w Grecji. 24.06.15, 09:57
                  wół nie musi poczuwać się do związków z krajem, w którym wygrzewa cielsko
                  jeździ tam, gdzie ciepło, ładnie i spokojnie :P
    • bazia8 Re: Krysys bankowy w Grecji. 25.06.15, 17:54
      czy możecie napisać jak wygląda w tej chwili korzystanie z bankomatów? są jakieś kłopoty z wypłatami?
      • Gość: Ralf Re: Krysys bankowy w Grecji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.15, 19:35
        Jest koszmar chcialem wypłacić 10E a bankomat wypłacał po 1 cencie.Ale znajomy dzwonił z Syrii i mówi że tam nawet bez karty możesz wypłacić ile chcesz.Polecam
      • kiviczek Re: Krysys bankowy w Grecji. 25.06.15, 20:22
        wez se gotowke koles i nie truj dup...y. teraz moze byc ok z wypłatami ale kto wie co bedzie za chwile. myślmy troche.
    • Gość: TKM strajk promów IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.06.15, 20:44
      Jeszcze nie zdążyłam wylecieć a już padłam ofiarą greckich strajków - odwołano promy 30 czerwca. Grecy oczywiście mają w du...e turystów i do nikogo nawet maila z informacją nie wysłali. Sama się musiałam dopytać jak przeczytałam gazety.

Z wypowiedzi związkowców wynika, że szykuje się cała fala strajków

news.gtp.gr/2015/06/23/pno-no-ferries-greece-june-30-strike/
      • volvo74 Re: strajk promów 26.06.15, 09:54
        promy padły już jakiś czas temu - niektórzy armatorzy poprostu zwineli żagle - Esy Jet nadal sprzedaje bilety nie mniej są braki na Santorini musiałem w tamtą stronę kupić w klasie bissnes bo innych już nie było 20 euro wiecej - grosze w porównaniu z całością wydatków - i tak dotyczy to małego % turystów którzy jadą z wyspy na wyspę
        • Gość: TKM Re: strajk promów IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.06.15, 13:40
          pojawiły się informacje, ze strajk będzie trwał 3 dni

dziękuję greckim związkowcom i kasuje grecję z listy krajów na wakacje na najbliższe 10 lat
          • aankaa Re: strajk promów 27.06.15, 10:57
            uważaj, bo Dorota zaraz Ci odpowie, że to Grecja powinna wpisać Cię na listę persona non grata :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka