Dodaj do ulubionych

Ateny styczeń 2016

14.01.16, 12:07
Witam serdecznie,
Zwracam się do Was z następującym zapytaniem: 19 stycznia mamy lecieć do Aten (2 osoby dorosłe, dzieci 10 lat i 1 rok). Bilety zakupiliśmy już pół roku temu. Ale portale pogodowe wskazują ,że będzie zimno. Czy jest może ktoś kto mieszka w Atenach i może to potwierdzić? A może jednak lepiej zrezygnować? Co radzicie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Ateny styczeń 2016 14.01.16, 17:01
      Cześć, wróciłam z Aten w niedzielę: pogoda była jak dla mnie całkiem dobra. Co prawda na przełomie roku (3 dni) trafił się kryzys pogodowy (z niską temperaturą w noc sylwestrową, bardzo niską, bliską zera), ale w pozostałe dnie było 16-17 stopni (czasem i 19) plus w większości dni słońce. W okolicach godziny 17.00 - 17.30 zaczynało się odczuwać chłód - to specyfika stycznia: w końcu zima :) Dwa dni (licząc od Świąt) trafiły mi się deszczowe - zatem generalnie luksus pogodowy :) Jestem w Atenach co roku o tej porze i jak dla mnie pogoda o tej porze roku nigdy tu nie jest pewna (choć trafiam na zadowalającą mnie jak dotąd). To, co mnie się trafiło w tym roku to za ciepło nawet jak na Ateny - Grecy zaczynali się martwić, że zima skoro nadal jej nie ma - przyjdzie w końcu w lutym, czego oni oczywiście nie chcą.
      Ja z wyjazdu bym nie rezygnowała: zabrałabym tylko czapkę, szalik, rękawiczki, parasolkę i kurtkę na chłodniejsze dnie, ale lżejszą też koniecznie :)
      Powodzenia: pięknych Aten :)
    • adriannag7 Re: Ateny styczeń 2016 16.01.16, 11:34
      Dziękuję za odpowiedź. Zdecydowaliśmy, że jedziemy. Trochę przerażają mnie te dość niskie temperatury, ale musimy dać radę. Pozdrawiam serdecznie:-)
    • Gość: gtw Re: Ateny styczeń 2016 IP: *.zalmos.net 16.01.16, 23:37
      problemem może być nie tyle zimno, co deszcz, a zimą potrafi tam lać mocno i długo

swoją drogą podziwiam pomysł wyjazdu w środku zimy, dzieci na pewno będą przeszczęśliwe
      • adriannag7 Re: Ateny styczeń 2016 28.01.16, 13:02
        Zawsze staramy się wyjeżdżać w ferie.W ten sposób zaliczylismy Rzym, Lizbonę i Barcelonę. W zimie tam temperatury są idealne do zwiedzania a turystów też o wiele mniej. Polecam?
    • galon35 Re: Ateny styczeń 2016 17.01.16, 18:26
      a witam a ja mam pytanie czy w czerwcu zdarzają się deszczowe dni w Atenach czy raczej tylko słoneczne? dokładnie 2 połowa czerwca
      • Gość: Gość Re: Ateny styczeń 2016 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.16, 21:39
        Mało prawdopodobny jest deszcz w drugiej połowie czerwca, chyba, że przy okazji jakiejś krótkiej burzy.
    • kolpik124 Re: Ateny styczeń 2016 17.01.16, 21:57
      w najbliższym tygodniu zimno, 6-7C pod koniec tygodnia sporo deszczu
    • etrusek Re: Ateny styczeń 2016 20.01.16, 15:37
      11-13 stycznia temparatura w Atenach siegala 20'C. Niestety 19 stcznia bedzie dosyc zimno 6'C, a 20-tego zimno i deszczowo, wiec slabo trafiliscie.
    • adriannag7 Re: Ateny styczeń 2016 28.01.16, 12:59
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pogoda jednak dopisała, tylko jeden dzień padało i to tylko do południa ?Zwiedziliśmy Akropol, muzeum archeologiczne i muzeum Akropolu ?Starsza córka zadowolona, młodsza nie zgłaszała żadnych uwag ? Same Ateny bardzo specyficzne ??Pozdrawiam
    • Gość: Ann Re: Ateny styczeń 2016 IP: 195.20.110.* 12.02.16, 15:23
      Moi mili, ja odwiedzę Ateny w dniach 10 - 18 marca. No co mogę liczyć pogodowo? Czy polar i cienka kurtka przeciwdeszczowa wystarczy? W marcu często leje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka