Dodaj do ulubionych

Kreta Kissamos lipiec

17.06.16, 15:11
Witam, na początku lipca wybieram się na 8 dni do Kissamos. Próbuje jakoś zorganizować sobie plan wycieczkowy podczas pobytu na który chce przeznaczyć 4dni. Wybralismy już Balos zdecydowaliśmy się na statek. Z postów innych forumowiczów wynika, że jest to najbezpieczniejszy wybór. Chcielibyśmy jeszcze wybrać się do Chani, 1 dzień na falasarne i 1 elafonisi. Wpadliśmy na pomysł wynajęcia skutera, z mapy wynika że falasarna jest 13km od Kissamos więc skuter wydaje mi się ,że by się sprawdził. Co o tym myśliscie? Może ktoś był mógłby polecić jakas wypozyczalnie i orientuje sie jak to sie odbywa ze skuterem czy spisuje sie jakąś umowe? Z tego co sie orientuje to 20euro za dzien? Jeżeli chodzi o CHanie to myslelismy o autobusie, jeździ KTEL ? 8 euro za osobe. Fajniej byłoby wynająć samochód bo za 1 dzien slyszalem ze cena okolo 30 euro ale obawiam sie o ubezpieczenie itp . W sumie biorąc pod uwage 2 osoby to za autobus do chani w obie strony 20 euro. Może ktoś mi pomóc z tym skuterem czy to ma sens? Bo to Chanii to chyba autobus będzie najlepszy jeździć prawie co pol godziny wiec mozna fajnie spedzic tam dzien i wrocic spokojnie po kolacji. Jeżeli zdecyduje sie na samochod to tylko na 1 dzien na elafonisi bo tam autobus chodzi chyba tylko z chanii. Zna ktoś w Kissamos jakąś dobrą wypozyczalnie?
Obserwuj wątek
    • zosok Re: Kreta Kissamos lipiec 17.06.16, 17:09
      Lepiej wypozyczyc auto. Mozna przez rezydenta, samemu-w Kissamos sa wypozyczalnie, przez internet w PL w Autoway. Najlepiej bez limitu km bez wkladu wlasnego i z pelnym ubezpieczeniem. Jest Kissamos rent a car. przy koncu glownej ulicy. Falasarna jest 15 km i czesc ostatnia drogi to zjazd serpentynami, nie jakos szczegolnie ostrymi ale zalezy jakie sie ma doswiadczenie w prowadzeniu(ja z gor pochodze). Na Balos jezdza juz autobusy wiec droga chyba musi byc niezla ale nie jechalam.
      • molala1992 Re: Kreta Kissamos lipiec 19.06.16, 10:42
        a skuterem na falasarne?
      • molala1992 Re: Kreta Kissamos lipiec 19.06.16, 11:26
        A jakies konkretne wypozyczalnie? Auto Way odpada bo minimum na 3 dni, a my chcemy na 1 lub 2 dni.
    • zo_h Re: Kreta Kissamos lipiec 19.06.16, 13:36
      Moim zdaniem dojazd skuterem w dwie osoby nawet na Falasarnę nie będzie najlepszym wyborem. Przed Falasarną jest całkiem spory zjazd, na który w drodze powrotnej będziesz musiała się wspiąć. Samochodem nie stanowi to większego problemu, ale mizernym skuterem myślę, że może trwać to niezły kawałek czasu.

Ewentualnie ze znanych wypożyczalni na miejscu w Kissamos mogę Ci polecić: gokissamos.gr/, z tego co widziałem to jest tam możliwość rezerwacji na jeden dzień.

Moim zdaniem na miejscu możesz też zorientować się czy, przypadkiem z Kissamos nie ma autobusu do Falasarny, bo moim zdaniem powinien być. W czasie mojego wiosennego pobytu właśnie w tej miejscowości widziałem, regularnie przez Falasarnę przejeżdżał zielony KTEL. Zresztą teraz z ciekawości sprawdziłem w wyszukiwarce połączeń www.e-ktel.com/ i widzę że do obu miejsc dojedziesz autobusem.

Czyli jak widzisz masz alternatywy dla moim zdaniem niezbyt dobrego pomysłu ze skuterem.
      • zosok Re: Kreta Kissamos lipiec 19.06.16, 14:28
        Jest KTEL na Falasarne ale nie znam godzin , zdaje sie ze rano o 9 wyjazd,a o 17 powrot ale pewnosci nie mam. Zajezdnia KTEL miesci sie obecnie kolo holetu Peli nie w centrum. To jest przy koncu miejscowosci w strone Falasarny. Niedaleko jest Kissamoos Rent a Car z tym ze nie wiem jakie u nich opcje wypozyczenia sa.
        • zosok Re: Kreta Kissamos lipiec 19.06.16, 14:31
          Aha-KTELe maja tez oznakowanie ANEK lines.
        • molala1992 Re: Kreta Kissamos lipiec 20.06.16, 15:29
          Jest rent a car na 1 dzien 45euro panda , wypozyczalnia na glownej ulicy
          • zosok Re: Kreta Kissamos lipiec 20.06.16, 17:21
            Panda jest dobra na kretenskie drogi. Dosxc drogo ale to jeden dzien.
          • dnexter Re: Kreta Kissamos lipiec 20.06.16, 19:25
            molala1992 napisał(a):

> Jest rent a car na 1 dzien 45euro panda , wypozyczalnia na glownej ulicy

Co prawda w maju i na Rodos ale za nowego nissana note płaciłem 20 euro za dobę. Wypożyczalni jest dużo ,ceny można a nawet trzeba negocjować.
            • zosok Re: Kreta Kissamos lipiec 21.06.16, 09:15
              W 2010 na Rodos poczatkiem czerwca tez placilam 20 euro. Ale teraz jest juz wysoki sezon wiec drozej a auta ida jak swieze buleczki.
              • dnexter Re: Kreta Kissamos lipiec 21.06.16, 20:54
                Ja płaciłem 60 za 3 dni pod koniec maja tego roku w wypożyczalni w hotelu alfa beach w Kolymbi. Miał być nissan pixio a podstawili nowego nissana note. Z pełnym ubezpieczeniem, choć co ciekawe bez przedniej tablicy rejestracyjnej.
    • grzesiek7009 Re: Kreta Kissamos lipiec 23.06.16, 22:18
      Ja ci proponuję , podejdź w kissmos do Nautilius Bay Hotel. Prowadzi do Polka z męzem. Wypozyczają na mejscu auta tanio pamiętam i nie ma problemu z dogadaniem sie . Po drugie bardzo polecam ten hotel. Falasarna najlepsza plaża, Elafonisi ludzi jak na Krupówkach - tylko na zaliczenie, na Balos wbiegłem wcześnie rano przed gorącem i słońce jeszcze tam nie operowało, żeby zobaczyć ten słynny błękit i te kolory. Jak byś miała auto to proponuję samemu jechać ale tak o 7 rano już bo mały parking jest a droga wcale nie jest straszna jak tu piszą . Pozdrawiam
      • molala1992 Re: Kreta Kissamos lipiec 27.06.16, 10:18
        super własnie się skontaktowałem z natuliusem w sprawie autka. Zastanawiam się jeszcze co do balos bo jak popłynie statkiem to ominie nas piękna panorama z góry bo chyba tam się nie da wejsc jak to wyglada? czy jest normalnie jakieś wejscie ?? My lecimy w niedziele.
        • molala1992 Re: Kreta Kissamos lipiec 27.06.16, 10:19
          no i jeszcze pytanie jakie obuwie dobrać no bo statkie niby można w klapkach czy sendałkach, ale już jak by się chciało tam wejsc na gore to chyba nie bardzo?
          • grzesiek7009 Re: Kreta Kissamos lipiec 28.06.16, 13:22
            Jadąc drogą , na górze jest parking i schodzi się na dół jakieś 15-20 minut myślę . Ja biegałem to w 5 minut byłem na dole a z powrotem z 15 -20 min , bo robiłem zdjęcia. Nie wiem gdzie cumują statki ale raczej na pewno można tam się wpiąć. buty raczej sportowe polecam, od biedy i w klapkach by wszedł ale może to nas kosztować skręceniem stawu skokowego.
            • potwor_z_piccadilly Re: Kreta Kissamos lipiec 28.06.16, 19:20
              Kolego Grzegorzu, w klapkach to można na plażę i z plaży. Co do wycieczek jakichkolwiek, to klapki szczerze odradzam bo:
              1 - Klapki mogą Ci się rozleźć i przyjdzie Ci wycieczkę kontynuować dyrdając na bosaka, co może się skończyć poranieniem, odparzeniem podeszw Twych własnych, lub w opcji łagodniejszej bąblami na tychże podeszwach.
              2 - Wycieczka statkiem obejmuje również wyspę Gramvosę, a tam trzeba się wspiąć do ruin twierdzy weneckiej (warto).
              Ja zalecam mocne sandały trekkingowe, ale nie skórzane (pot plus skóra, plus substancje garbujące tę skórę, równa się fetorek, czyli wstyd przed ludźmi). Takie w których da się i po wodzie i po górkach.
          • gorolka15 Re: Kreta Kissamos lipiec 29.06.16, 18:45
            Witam, buty wygodne, najlepiej adidasy, klapki do plecaka, zabrać napoje i jedzenie, tawerna jest u góry przy parkingu, cudowna wycieczka, a widoki i wspomnienia pozostaną na wieki pozdrawiam.Balos to raj.
            Wrócę tam napewno.

• Gość: Mariusz Re: Kreta Kissamos lipiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.16, 11:41
          Możesz zdradzić jaką cenę wynegocjowałaś w Nautliliusie? Też będziemy w tym samym terminie w Kisamoss i tez szukamy samochodu...
          • molala1992 Re: Kreta Kissamos lipiec 30.06.16, 17:49
            Nie odpisali jaki koszt. Kiedy wylatujecie ?
            • Gość: gość Re: Kreta Kissamos lipiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.16, 12:54
              06.07Wpisz swoją odpowiedź
        • gorolka15 Re: Kreta Kissamos lipiec 29.06.16, 18:33
          Polecam autkiem, byłam, jedzie sie po malu, ale te widoki , zejscie na Balos ,jest ok, z powrotem do góry, cięźej, ale widoki, no to Raj, który warto zobaczyć, pozdrawiam
          • iwonne75 Re: Kreta Kissamos lipiec 01.07.16, 10:32
            A jaka wypozyczalnię aut polecacie w Maleme, i z tego co slyszalam to zdecydowanie tanie jest samemu zorganizowac sobie wycieczki po krecie. Myśle o wyspie Gramvouse i balos ponoc jest strona na ktorej mozna wczesniej zarezewowac sobie bilety na prom i jest zdecydowanie taniej niz u rezydenta. To samo jest z wycieczka na elafoniski autem zdecydowanie taniej. Jesli moge liczyc na jakies podpowiedzi na bede wdzieczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka