Dodaj do ulubionych

Korfu po 20. września

04.09.16, 15:18

Cześć,

Czy był ktoś w tym terminie i pamięta jaka była pogoda?

Za ewentualny przebłysk pamięci dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • grekan Re: Korfu po 20. września 04.09.16, 17:16
      ..co bylo to nie byc musi, roznie bywa ale interia pogoda pokazuje ,ze 20-28 wrzesien bedzie 23-27*C/w cieniu/ i prawie bezdeszczowo, malenkie opady niekiedy.
      • natalia87r Re: Korfu po 20. września 24.09.16, 12:52
        Na początku miesiąca padało, obecnie - w drugiej połowie września- pogoda zapowiada się świetnie, bieżące info o warunkach zwiedzania tutaj: salatkapogrecku.blog.pl/2016/09/20/przewodnik-po-korfu-cz-21-korfu-we-wrzesniu-wtorek-20-wrzesien-2016
    • Gość: Anna Re: Korfu po 20. września IP: *.play-internet.pl 04.09.16, 19:04
      W tym terminie jest jeszcze ciepło. Byłam do 5 października, czasem był deszcz, na 2 tygodnie - jakie 3 dni. Nie pada cały dzień, raczej przelotne deszcz. Często bywa słońce za chmurami, bywają też dni całkiem słoneczne. Temperatura dwadzieścia trzy do sześciu, wiec nie było źle. Nocą kilkanaście, zimno nie było. Fajny czas na zwiedzanie, ale i poplażować można. Woda cieplutka. Ja lubię ten czas w Grecji.
      • i.miramar Re: Korfu po 20. września 04.09.16, 19:44
        Dziękuje za odpowiedzi. Lejecie miód na serce moje:) Pogoda wiadomo, różnie może być... Weatherunderground też kolorowo pogodę maluje. Ciepła woda i 25C to moje marzenie.
        Ewentualny przelotny deszcz tylko odświeża. Lecę 24. na tydzień.
        • Gość: ola Re: Korfu po 20. września IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.16, 22:52
          gdzie lecicie?Tzn do jakiego hotelu?? Bo ja też :)
      • Gość: anna Re: Korfu po 20. września IP: *.play-internet.pl 18.09.16, 17:37
        Czyli nie ma tak,że leje cały dzień?Albo dwa dni pod rząd.Prognoza na koniec m-ca jest-jak czytałam- taka sobie.
        • Gość: Andrzej Re: Korfu po 20. września IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.16, 18:16
          Nie ma co patrzeć na internetowe prognozy,to mija się z rzeczywistością. pierwszą połowę września właście spędziłem na Cykladach i kilkakrotnie na smartfonie przez wi fi spoglądałem co tam podają. wszystko odbiegało do rzeczywistości. Weatherunderground przez 3 dni podawał burze z piorunami ,ulewy na Milos a naprawdę tylko się zachmurzyło do południa całkowicie. Natomiast w ubiegłą niedzielę na Mykonos miało być ostre słońce bez chmurki a zanosiło się na deszcz z siwych chmur.
        • Gość: Ada Re: Korfu po 20. września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.16, 19:03
          Różnie bywa, czasem pada cały dzień. Na początku września (6-tego) były mega ulewy, teraz pogoda taka sobie. Generalnie jeśli chce się plażować to bezpieczniej jest jechać na Korfu wcześniej niż wrzesień.
          Pogodę możesz sprawdzać na www.meteo.gr wpisując w wyszukiwarkę Kerkyra, w prognozach "szału nie ma".
      • Gość: ola Re: Korfu po 20. września IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.16, 22:51
        czyli morze cieplutkie?
        • marcel961 Re: Korfu po 20. września 18.09.16, 22:55
          W tym roku 6.06 padało cały dzień od rana do wieczora niemal bez przerwy, 08.09 również pół dnia deszczu. Temperatury wysokie, morze ciepłe.
          • marcel961 Re: Korfu po 20. września 18.09.16, 22:59
            Miało być 6.09 :)
        • Gość: gośc Re: Korfu po 20. września IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.09.16, 06:45
          cieplutkie
          poseidon.hcmr.gr/ocean_forecast.php?area_id=aeg
          • i.miramar Re: Korfu po 20. września 20.09.16, 11:31

Dziękuję wszystkim respondentom. Uaktualniona prognoza pogody z różnych źródeł wygląda cudownie. Od soboty słońce z niskoprocentową możliwością opadów w ciągu dnia. Temperatura
            =/> 25C (u mnie obecnie 11C). Piszecie, że morze ciepłe. Poniedziałek za mną:) Oby do soboty i do greckiego lazuru...i oliwek kalamata:)

Chieretizmata:)
            • ma.ci.ej Re: Korfu po 20. września 20.09.16, 14:49
              Oliwki kalamata na Korfu ? To trochę tak jakbyś jadąc nad Bałtyk marzyła o oscypkach :)
              • i.miramar Kalamata na Korfu? Wykluczone! 20.09.16, 17:47
                ma.ci.ej napisał(a):

> Oliwki kalamata na Korfu ? <

:). Przegrałam w zakładzie 50 PLN. Koleżanka która ma większe doświadczenie w pytaniach
                i odpowiedziach na forach powiedziała, że wyjawienie mojej miłości do oliwki kalamaty w wątku o pogodzie może spowodować wykiełkowanie wątku pobocznego. I, niestety, miała rację:). La mozzarella di bufala na Sycylii? Tak nie można! Foie gras w Hiszpanii? Obciach!

W związku z krytycznym zdziwieniem rozważam więc zmianę swojej destynacji na Peloponez (wykupiłam ubezpieczenie na wypadek przeróżnych nieprzyjaznych zdarzeń) aby zajadać się moimi ukochanymi kalamatami w miejscu ich pochodzenia. Ustalę też etykietę lokalnego wina.
                Picie każdego innego może być niewybaczalnym faux pas:) Pocieszam się jednak stwierdzeniem, że "de gustibus non..." Na decyzję mam jeszcze trzy dni:)

W sprawie poruszonych oscypków jestem przekonana, że gdybym pałała do nich miłością zbliżoną do takiej jaka mam do oliwek kalamata jadłabym je również nad morzem. Widziałam oscypki w lipcu w Niechorzu. One też wędrują:)

Cheers!
                • ma.ci.ej Re: Kalamata na Korfu? Wykluczone! 21.09.16, 12:22
                  Oscypki są w Niechorzu, a oliwki kalamata w polskim Lidlu. Ale żadne nie smakują tak, jak kupione na targu w Kalamacie. Niemniej na Korfu oliwki są również doskonałe, a Korfu przepiękne. Przepraszam za 50 zł
                  • i.miramar Jej Wysokość Kalamata:) 21.09.16, 16:05
                    ma.ci.ej napisał(a):

> Oscypki są w Niechorzu, a oliwki kalamata w polskim Lidlu. Ale żadne nie smakują tak, jak kupione na targu w Kalamacie. Niemniej na Korfu oliwki są również doskonałe, a Korfu przepiękne. Przepraszam za 50 zł<

O jakości oscypków w Niechorzu nie mogę się wypowiedzieć. W Lidlu kupiłam czarne oliwki hiszpańskie (Goya). Kalamat nie widziałam. Z ciekawości zajrzałam do netu i kalamatę oferuje
                    Tesco ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120534856
                    gclid=COiMgKnGoM8CFQk8GwoduNoMMg
                    Ale to wszystko nie to samo. Skłonna jestem zgodzić się z Tobą, że niebiańsko smakują na miejscu. Na targ w Kalamacie kiedyś dotrę:) Dużo obiecuję sobie po Korfu. Mieszanka wenecko-grecka przyciąga mnie jak magnes. W przygotowaniach do odwiedzenia wyspy przejrzałam twórczość braci Durrell dotyczącą Korfu i podzielam zachwyt Lawrenca nad "smakiem dziewiczym" oliwek. Koniecznie spróbuję nieznanej mi odmiany "kalamon".
                    Już tylko dwa dni...

P.S. W sprawie 50 PLN - nie ma sprawy. Kalamata warta jest tej ceny:)
                    • i.miramar Komunikat meteo:) 25.09.16, 17:32

Wczoraj i dzisiaj 26C. Woda w morzu i basenie ciepła. O deszczu najstarsi mieszkańcy Korfu nie pamiętają:) Podobno dlatego, że pamięć mają już inną:) Latynoskie rytmy przy basenie z tequilą sunrise przypominają Karaiby. La vida es hermosa...
                      • Gość: Gość Re: Komunikat meteo:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.16, 20:44
                        Widać niezłą sklerozę mają nie pamiętając ostatnich ulew.
                        • i.miramar Re: Komunikat meteo:) 26.09.16, 17:33

Ditto. To samo. Pogoda marzenie. Morze - szklana tafla maźnięta błękitem.
                          Startujące/lądujące samoloty przecinają niebo. Ktoś kiedyś napisał, że okręty na horyzoncie niosą na pokładzie marzenia ludzi na brzegu. Widzę pewną analogię.

Nie mogłam wczoraj długo zasnąć. Liczyłam wyspy greckie. Zasnęłam po liczeniu do 665.
                          Śniły mi się gaje oliwne. Po powrocie poproszę Babcię o interpretację snu:)

Idę na kolację...

• i.miramar Re: Komunikat meteo:) 01.10.16, 13:35

Siedzę na walizce czekając na transfer na lotnisko ✈ Czas na kończące impresje z pobytu. Pogoda poza najbardziej optymistycznymi oczekiwaniami. Słońce przez cały tydzień. Bez kropli deszczu. I żadnej nadąsanej chmurki na niebie. Zapasy witaminy D powinny wystarczyć do Nowego Roku ☀

Benzyna 95 - 140 centów za litr gdyby to kogoś interesowało.

Władze lokalne wyspy uchwaliły wczoraj, że rodzice dzieci poczętych na wyspie i nazwanych odpowiednio Korfuanna lub Korfuanty będą przez dwa lata otrzymywali dwa kg najlepszych oliwek, trzy litry tsipouro miesięcznie. W zimie dostaną dodatkowo przydział kumkwatów.

Czas na mnie... Adios🌄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka