Gość: Kreteńczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:13 Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakofoniks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 13:39 1.restauracja kaliwa, jedza w niej sami grecy. otwarta tylko wieczorami, niezapomniane ZEBERKA JAGNIECE, RYBY prosto z... akwarium, KREWETKI. wszystko swierzutkie pyszne duze porcje. jedzie sie do niej z ammoudary do "rodigia". po przejezdzie przez ammoudare w kierunku przeciwnym niz heraklion - przejezdzamy pod narodowka i skrecamy w prawo na rodigie. troche sie pobladzi po prawej stronie mija cementownie. trzeba przejechac chyba pod pierwszym czy drugim mostkiem - nie liczac przejazdu pod narodowka. UWAGA napis na restauracji tylko po grecku. na zielonym szyldzie czerwonymi literami: " H KAAYBA" przy czym drugie A wyglada jak odwrocone V. jest to zdecydowanie nr. 1 na mojej liscie atrakcji na krecie 3. restauracja kaktus w kato stalos - najlepsza MUSAKA na krecie w kato stalos jadac z chanii na agia marina, przymoska droga, polecam tez SAŁATKA KAKTUS, porcja starczy na 2 osoby. do tego przed posilkiem dostajemy tak zwane nakrycie stołu, czyli cieply chlebek + pasty i masełka 4.kawiarnia w agios nikolaos w samym centrum, nie pamietam nazwy - sok ze swierzych cytryn Odpowiedz Link Zgłoś
mika_forum Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 14:18 W koncu jakis sensowny temat! Chyba dobre popoutsaki, generalnie zalezy od kucharza! Aczkolwiek musaka tez nie wzgardze, i malze (zarowno opiekane, jak i w sosie) - byle byly bardzo swieze. A jesli chodzi o kalmary - to ktore sa mieksze: grillowane czy smazone w tluszczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiena Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 14:55 Moussaka. Tylko raz się zraziłam, ale w takim miejscu dobrego niczego nie można się spodziewać - pseudoknajpa u wyjścia z Samarii. Nawet w Polsce znalazłam pyyyyyyszną moussakę, nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzi - póki apetyt trwa 7 lat :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 15:53 aczklwiek co do musaki to lepsza podaja w okolicy chanii. w ammoudarze wala od groma beszamelu, normalnie bez opamietania, wyjatkiem byla knajpa nad morzem. podobno zalezy to od regionu... wiadomo ammoudara bardziej turystyczna ;) aczkolwiek bedac w ammoudarze naprawde warto wybrac sie do knajpy w rodii. ostatnim razem zapomnialem wspomniec o rozplywajacych sie w ustach osmiorniczkach z grilla P.S. jak juz opisujecie dobra knajpe to mile byloby wiedziec gdzie sie znajduje. i ie chodzi o to ze w grecji czy na krecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiula Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: 195.20.110.* 04.10.04, 16:46 Witam moim HITEM były souvlaki w Agia Pelagia nazwa tawerny to chyba Cochici - ale nie jestem pewna, druga knajpka za KRI-KRI. Jedzonko pyszne, obsługa miła:)))) naprawdę polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 05.10.04, 21:57 zdecydowanie Musaka! Pyszna w Retymnonie, knajpa na deptaku - sky. Coś wspaniałego! Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 16:40 Wydaje mi sie, ze podobny topic juz mielismy. Ale niech to, temat smakowity i niewyczerpany. Dla mnie zdecydowanie boureki (w wykonaniu zalogi Jurka Papadakisa z Taverny Papadakis w Kastelli). Ale oczywiscie nalezy pamietac tez o wysmienitych twardych kozich serach (ulubione kupuje w hali w Chanii) oraz lokalnej retsinie produkowanej przez spoldzielnie w Kastelli. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 17:00 pomidory ktore jeszcze przed chwila wisialy na krzaku, kupowane u milej pani na skrzynkach teraz juz nie moge jesc pomidorow, az do nastepnego lata chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 19:27 Mono dolmades.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.k380.webspeed.dk 05.10.04, 00:55 klasycznie... Gyros i salatka grecka, ale na Krecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apax Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.test.so / 153.19.183.* 06.10.04, 08:00 Gavrosy ( pyszne maleńkie rybki smażone jak frytki) rewelacyjne na Thassos a na Krecie jadłam je w Christianie w Stavros i też były odjazdowe. Po prostu absolutna rewelacja a najgorsze jest to, że nie można tego skopiować :-((( bo takich rybek nigdzie nie ma a nasze szprotki są za duże :-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 18:06 Stifado!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamus Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 20:11 Mniam, mniam ... "tak nie można z ludźmi"! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grecja-hotele Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 18.10.04, 11:54 Oczywiście octopus z grilla Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 19.10.04, 10:22 popieram! zwlaszcza jak w karcie jest 'oktapus' - ta nazwa mnie zupelnie rozklada:))) Odpowiedz Link Zgłoś
greeks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 19.10.04, 11:11 Ja tez podpisuje sie pod osmiorniczkami z grilla...Mmmmmmmmniam!!! U Dimitrosa w porcie w Naoussie..ech... Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 21.10.04, 01:46 Gość portalu: Lamus napisał(a): > Mniam, mniam ... "tak nie można z ludźmi"! ;-) Też tak uważam - to barbarzyństwo o takich rzeczach pisać kiedy jesień, i już po ...., i nie wiadomo kiedy znowu i czy w ogóle, ech.... :-(( Ale dorzucę: niech będzie (kolejność przypadkowa) - kavourosalata (sałatka z krabów) - melitsanosalata (mus z bakłażanów); - magerica (zupa wielkanocna: z wątroby baraniej; jedyna, którą jadam choć zup nie ciepię); - midia saganaki; - małe rybki: atherina, marides marides i te trzecie... chyba gavdos; - ośmiornica z grilla:) Smacznego. B. Odpowiedz Link Zgłoś
pajacek Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 18.10.04, 12:59 A co powiecie o jogurcie z miodem i orzechami? Imho PYCHA! :) PaJacek Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 19.10.04, 22:06 jako deser moze byc szczegolnie z soczkiem z cytryny. ale w pamieci najbardziej utkwi mi restauracja kaliwa niedaleko ammoudary kierunek na rofigie (wyzej dokladniejszy opis) z zeberkami jagniecymi + cadziki + smazone ziemniaczki, nie wspominajac o rozplywajacej sie w ustach swierzej rybce z akwarium oraz chrupkich osmiorniczkach z rusztu. do tego dorzuce musake w kaktusie (polozenie opisae w poprzednim poscie) z salatka szefa (na grzaneczkach) oraz wieprzowinke zapiekana z kartofelkami. zaczynam byc glodny ide jesc ;) Odpowiedz Link Zgłoś