Dodaj do ulubionych

Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:13
Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka?
Obserwuj wątek
    • kakofoniks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 13:39
      1.restauracja kaliwa, jedza w niej sami grecy. otwarta tylko wieczorami,
      niezapomniane ZEBERKA JAGNIECE, RYBY prosto z...
      akwarium, KREWETKI. wszystko swierzutkie pyszne duze porcje. jedzie sie do
      niej z ammoudary do "rodigia". po przejezdzie przez ammoudare w
      kierunku przeciwnym niz heraklion - przejezdzamy pod narodowka i skrecamy w
      prawo na rodigie. troche sie pobladzi po prawej
      stronie mija cementownie. trzeba przejechac chyba pod pierwszym czy drugim
      mostkiem - nie liczac przejazdu pod narodowka. UWAGA
      napis na restauracji tylko po grecku. na zielonym szyldzie czerwonymi
      literami: " H KAAYBA" przy czym drugie A wyglada jak
      odwrocone V. jest to zdecydowanie nr. 1 na mojej liscie atrakcji na krecie
      3. restauracja kaktus w kato stalos - najlepsza MUSAKA na krecie w kato stalos
      jadac z chanii na agia marina, przymoska droga, polecam tez SAŁATKA KAKTUS,
      porcja starczy na 2 osoby. do tego przed posilkiem dostajemy tak zwane
      nakrycie stołu, czyli cieply chlebek + pasty i masełka
      4.kawiarnia w agios nikolaos w samym centrum, nie pamietam nazwy - sok ze
      swierzych cytryn
      • mika_forum Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 14:18
        W koncu jakis sensowny temat!
        Chyba dobre popoutsaki, generalnie zalezy od kucharza! Aczkolwiek musaka tez
        nie wzgardze, i malze (zarowno opiekane, jak i w sosie) - byle byly bardzo
        swieze.
        A jesli chodzi o kalmary - to ktore sa mieksze: grillowane czy smazone w
        tluszczu?
        • Gość: Hiena Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 14:55
          Moussaka. Tylko raz się zraziłam, ale w takim miejscu dobrego niczego nie można
          się spodziewać - pseudoknajpa u wyjścia z Samarii.
          Nawet w Polsce znalazłam pyyyyyyszną moussakę, nie wiem czy kiedykolwiek mi się
          znudzi - póki apetyt trwa 7 lat :))
          • kakofoniks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 15:53
            aczklwiek co do musaki to lepsza podaja w okolicy chanii. w ammoudarze wala od groma beszamelu, normalnie bez opamietania, wyjatkiem byla knajpa nad morzem. podobno zalezy to od regionu... wiadomo ammoudara bardziej turystyczna ;) aczkolwiek bedac w ammoudarze naprawde warto wybrac sie do knajpy w rodii. ostatnim razem zapomnialem wspomniec o rozplywajacych sie w ustach osmiorniczkach z grilla

P.S.

jak juz opisujecie dobra knajpe to mile byloby wiedziec gdzie sie znajduje. i ie chodzi o to ze w grecji czy na krecie ;)
            • Gość: Asiula Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: 195.20.110.* 04.10.04, 16:46
              Witam
              moim HITEM były souvlaki w Agia Pelagia
              nazwa tawerny to chyba Cochici - ale nie jestem pewna, druga knajpka za KRI-KRI.
              Jedzonko pyszne, obsługa miła:))))
              naprawdę polecam
          • aleksandrynka Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 05.10.04, 21:57
            zdecydowanie Musaka!
            Pyszna w Retymnonie, knajpa na deptaku - sky. Coś wspaniałego!
    • gale Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 16:40
      Wydaje mi sie, ze podobny topic juz mielismy. Ale niech to, temat smakowity i
      niewyczerpany.

Dla mnie zdecydowanie boureki (w wykonaniu zalogi Jurka Papadakisa z Taverny
      Papadakis w Kastelli). Ale oczywiscie nalezy pamietac tez o wysmienitych
      twardych kozich serach (ulubione kupuje w hali w Chanii) oraz lokalnej retsinie
      produkowanej przez spoldzielnie w Kastelli.
      • arwena Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 04.10.04, 17:00
        pomidory ktore jeszcze przed chwila wisialy na krzaku, kupowane u milej pani na
        skrzynkach
        teraz juz nie moge jesc pomidorow, az do nastepnego lata chyba?
    • Gość: igor Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 19:27
      Mono dolmades....
    • Gość: cs Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.k380.webspeed.dk 05.10.04, 00:55
      klasycznie... Gyros i salatka grecka, ale na Krecie
    • Gość: apax Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.test.so / 153.19.183.* 06.10.04, 08:00
      Gavrosy ( pyszne maleńkie rybki smażone jak frytki) rewelacyjne na Thassos a na
      Krecie jadłam je w Christianie w Stavros i też były odjazdowe. Po prostu
      absolutna rewelacja a najgorsze jest to, że nie można tego skopiować :-((( bo
      takich rybek nigdzie nie ma a nasze szprotki są za duże :-((((
    • Gość: ika Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 18:06
      Stifado!!
      • Gość: Lamus Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 20:11
        Mniam, mniam ... "tak nie można z ludźmi"! ;-)
        • grecja-hotele Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 18.10.04, 11:54
          Oczywiście octopus z grilla
          • arwena Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 19.10.04, 10:22
            popieram!
            zwlaszcza jak w karcie jest 'oktapus' - ta nazwa mnie zupelnie rozklada:)))
            • greeks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 19.10.04, 11:11
              Ja tez podpisuje sie pod osmiorniczkami z grilla...Mmmmmmmmniam!!! U Dimitrosa
              w porcie w Naoussie..ech...
        • bebiak Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 21.10.04, 01:46
          Gość portalu: Lamus napisał(a):

> Mniam, mniam ... "tak nie można z ludźmi"! ;-)

Też tak uważam - to barbarzyństwo o takich rzeczach pisać kiedy jesień, i już
          po ...., i nie wiadomo kiedy znowu i czy w ogóle, ech.... :-((
          Ale dorzucę: niech będzie (kolejność przypadkowa)
          - kavourosalata (sałatka z krabów)
          - melitsanosalata (mus z bakłażanów);
          - magerica (zupa wielkanocna: z wątroby baraniej; jedyna, którą jadam choć zup
          nie ciepię);
          - midia saganaki;
          - małe rybki: atherina, marides marides i te trzecie... chyba gavdos;
          - ośmiornica z grilla:)

Smacznego. B.
    • pajacek Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 18.10.04, 12:59
      A co powiecie o jogurcie z miodem i orzechami? Imho PYCHA! :)

PaJacek
      • kakofoniks Re: Jaka jest Wasza ulubiona potrawa grecka? 19.10.04, 22:06
        jako deser moze byc szczegolnie z soczkiem z cytryny.
        ale w pamieci najbardziej utkwi mi restauracja kaliwa niedaleko ammoudary kierunek na rofigie (wyzej dokladniejszy opis) z zeberkami jagniecymi + cadziki + smazone ziemniaczki, nie wspominajac o rozplywajacej sie w ustach swierzej rybce z akwarium oraz chrupkich osmiorniczkach z rusztu.

do tego dorzuce musake w kaktusie (polozenie opisae w poprzednim poscie) z salatka szefa (na grzaneczkach) oraz wieprzowinke zapiekana z kartofelkami.

zaczynam byc glodny ide jesc ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka