Dodaj do ulubionych

Santorini-autobusy

27.05.17, 19:26
Ponawiam pytanie w nowym wątku, bo tu może więcej osób zajrzy.
Jak z transportem na Santorini? Nocleg mamy w Perissie. Domyślam się, ze autobusy kursują regularnie i pewnie często, zważywszy na ilość turystów, ale czy jeżdżą bezpośrednio z portu do Perissy, czy trzeba sie przesiadać w Firze? No i jak zdażyć później na poranny prom na Folegandros, odpływający o 7.00 rano? Jeżdżą tak rano autobusy, czy konieczna taksówka? Jak ceny taksówek na takim odcinku?
Proszę też o poradę n/t noclegu. Rozważam jeszcze dwie lokalizacje. Jedna na uboczu - Perivolos, ok 1- 2 km do centrum Perissy, a druga w samym centrum, niedaleko kościoła. Pierwsza wydaje mi sie trochę daleko do wszystkiego, ale to może tylko na mapie tak wygląda? Przy okazji, czy ok 2 km z tej lokalizacji do Emporio wieczorem do tawerny jest do przejścia spacerem, czy to raczej większa wyprawa? Druga natomiast rodzi obawy przed wszedobylskim tłumem, ruchem, hałasem. Czy Perissa jest mega zatłoczona i imprezowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Santorini-autobusy IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.05.17, 04:42
      W wysokim sezonie są czasem (nie każdego roku) autobusy z Kamari i Perissy bezpośrednio do portu, ale jest ich dosłownie 1-2 i raczej nie o 6 rano. W ogóle autobusy na Santorini zaczynają od ok 7, wczesniej to nawet z Firy na lotnisko nie ma jak dojechać, trzeba brac taksówkę, a co dopiero takie wymyślne trasy jak Perissa do portu.
    • Gość: Andrzej Re: Santorini-autobusy IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.17, 12:30
      Przedwczoraj napisałem Ci w poprzednim wątku,ale cosik nie wkleiło się .Więc napiszę raz jeszcze. O ile wiem to Aqa Spiryt jest o 9 ,nie o 7 więc dojedzisz nawt przez Firę. Tak jak napisał "gość" z portu do Perissy jest kilka kursów dziennie i być może trafisz po przypłynięciu z Pireusu. Jak przybędziesz tym południowym Blue Star to napewno autobus będzie czekał. Z portu nie mają rozkładów. Taxi do Firy z portu to 15e ale jest "mafia" taksówkowa i żądają więcej a nawet za każdego pasażera i bagaż. Tak więc odradzam. Napisz do Hotelu czy gdzie tam rezerwowałaś ,aby przyjechał ktoś do portu po was a na powrót to już napewno odwiozą ,bo to jest wszedzie praktykowane przez właścicieli.
      Wieczorne spacery po drodze z Perissy to jedynie wdychanie spalin.Nie ma chodnika,idziesz poboczem w kurzu i cały czas niebezpiecznie ,a ruch do rana. Polecam noclegi w centrum ale jeśli te w Perivolis nie będą blisko deptaka łączącego z Perissą i w podobnej cenie ,to bierz te w centrum.
      Tłumu i imprez w Perissie nie ma ,całe zycie toczy się na deptaku i wokół kościoła.
      • Gość: Andrzej Re: Santorini-autobusy IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.17, 12:37
        Tutaj cały rozkład KTEL z cenami ktel-santorini.gr/ktel/index.php/en/services-eng/timetable-summer-eng
      • mariza11 Re: Santorini-autobusy 28.05.17, 19:07
        Przy noclegu w Perivolos (Studios Perivolos) transport tam/powrót jest w cenie, w Perissie (Villa Castelli) pytaliśmy I zazyczyli sobie po 20e w każdą stronę. Suma sumarum koszt noclegów wychodzi taki sam (różnica kilku euro na wszystkich noclegach). Rzuć proszę okiem na lokalizację tych miejscówek, bo nie do końca zrozumiałam Twoją wypowiedź "Polecam noclegi w centrum ale jeśli te w Perivolis nie będą blisko deptaka łączącego z Perissą i w podobnej cenie ,to bierz te w centrum." A prom mamy o 7.00 bo na Folegandros płyniemy 4.07 Adam.Korais.
        • Gość: Andrzej Re: Santorini-autobusy IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.17, 20:49
          ttps://www.google.pl/maps/@36.3545541,25.4717175,3a,75y,330.9h,77.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1skwIx1PkzzubbifPja97bwQ!2e0!7i13312!8i6656
          Miejsce super prawie w centrum i blisko do plaży i deptaku.Wadą jest widoczna knajpa z muzyką do rana /wiem bo tam balowałem/ i hałas z drogi wszelkiego rodzaju bzyków bez tłumików.Przystanek ok 100 m dalej w stronę kościoła.W budynku przy którym stoi auto była najlepsza grecka tawerna na wyspie jaką trafiłem.Niestety już niema a w jej miejscu jest chińczyk.
          ttps://www.google.pl/maps/@36.3545541,25.4717175,3a,75y,330.9h,77.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1skwIx1PkzzubbifPja97bwQ!2e0!7i13312!8i6656

Dużo jest tam już pobudowane i nie ma szczerego pola jak na zdięciach. Jednak to już zadupie i nie ma tam sklepu czy knajpy.Trzeba dojśc do głównej ulicy lub do deptaku w strone plaży, ale to kawałeczek a za to spokój i cisza.
          Odnośnie mojej wypowiedzi to żle ją stylistycznie napisałem.Chodziło mi o to,że jak te studia w Perivolos nie będą blisko deptaka i plaży i w tej samej cenie co Kasteli to kupuj te drugie. Teraz już widzę ,że są blisko plaży i śmiało mozna pospacerować wieczorem.Dobre jest jeszcze to ,że tam już jest prawie pusta plaża i oile się nie mylę studia mają basenik.
          Aby tam dojechać autobusem od strony Firy trzeba wysiąśc na tym przystanku ttps://www.google.pl/maps/@36.3545541,25.4717175,3a,75y,330.9h,77.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1skwIx1PkzzubbifPja97bwQ!2e0!7i13312!8i6656 i podejść ok 10 min. Jest to następny przystanek od znanego wszystkim kierowcom marketu Carrefour.Niektóre autobusy odznaczone do Perivolos Beach skręcają w tą drogę i jakoś dookoła jadą,ale tego nie wiem, bo zawsze z buta tam kilometry dreptałem.
          Ps.Villa Kasteli jakoś kojarzy mi się ze schroniskiem wielołóżkowym dla młodzieży
          • mariza11 Re: Santorini-autobusy 28.05.17, 22:49
            Dzięki wielkie za szczegółowe informacje :) choć dalej nie do końca rozumiem to zdanie "Chodziło mi o to,że jak te studia w Perivolos nie będą blisko deptaka i plaży i w tej samej cenie co Kasteli to kupuj te drugie" :) Sugerowałbyś Kastelii czy Perivolos? ;) Tak jak pisałąm, cenowo, choc Kastelli jest tańsze o ok 8-9e na nocy to doliczając koszt dojazdu po 20e w kazdą stronę, wychodzi praktycznie na to samo co Studia Perivolos. Studia Perivolos rzeczwiście mają basen i jest to pewien plus, bo choć nie warunek konieczny :) Natopmiast pusta plaza, to ogromna zaleta. Jak ognia unikamy plaż z rzędami leżaków i parasoli- mi kojarza sie z kwaterkami na cmentarzu :) Opinie i jeden i drugi ma bardzo dobre. Kastelli nawet świetne, ale rzeczywiście jest tam kilka pokoi hostelowych 4-łózkowych i choć my mamy wstepnie zarezerwowany apartament 2-pokojowy to trochę mam obawy co do młodzieżowych-imprezowych klimatów. Ten ruch uliczny tez nie zachęca, jak równiez owa knajpa z muzyka do rana (rozumiem że ta muzyka, to raczej disco, a ne greckie buzuki itp?) Moje jedyne obawy, co do Perivolos to to, że rano do piekarni trzeba będzie zasuwać 2 km i wieczorem do tawerny podobnie, jak równiez targać taki kawał zgrzewki wody (he he, pamietam na Korfu, gdzie do sklepu tez było ok 2 km, Niemców co na zakupy ciągnęli walizkę :)) No i że wieczorem po ciemku będziemy wracać na totalne zadupie. A przy okazji, mozesz polecić jakąś dobrą tawernę w Perissie oprócz tej już zlikwidowanej, a moze jakąś w Emporio? Najlepiej taką, gdzie w gary mozna zaglądnąć :)) Tak na marginesie, w zeszłym roku na Naxos i na Paros takowe udalo mie sie znaleźć :)))
            • Gość: Andrzej Re: Santorini-autobusy IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.17, 23:20
              Nie przeżywaj tak bardzo,żle tak nie bedzie.Moim zdaniem za dużo przed wyjazdem masz kudłatych myśli i potem robi się niezły mętlik w głowie,Niepotrzebnie sobie zawracać ją takimi pierdołami, co na miejscu o nich nie bedziesz myślała, lub same rozpłyną się. Perissa z Perivolos jest bardzo rozległa a samo centrum jest dookoła kościoła. Wszedzie trzeba chodzić pieszo po ulicach bo nie ma chodników ,oprócz długiego deptaka na którym tez jak by mogli to rozjechali bzykami i autami. Jednak od 17 do 2 ?? lub rana jest szlaban wjazdu. Muzyka z knajp rypie, tak jak która ma lepszy szprzęt i swoją klientelę
              Powiem szczerze,poleciłbym te Studia Perivolos jednak jak macie kursować do sklepu,piekarni,tawerny dziennie kilka kilometrów ,to nie chcę narzucać swojej woli łażenia. Jednak wszędzie trzeba bedzie podejść na zakupy itp. Znany przy głownej ulicy jest tani supermarket sieci BIG DISCOUNT MARKET i obok niego świetna piekarnia. Ze studia jest dobre 1,5 km.
              Większość knajp tych dobrych i gorszych jest wzdłóż deptaka. W tych co byłem a nie mam daru do zapamiętywania nazw, posiliłem się mapą z ich nazwami ,bo orientacyjnie wszystko pamiętam. Tak więc Posejdon,Apolon,Acropolis a w centrum przy samej informacji turystycznej jest rybna Fratzeskos a prawie przy wejściu do kościoła pyszne pitty,souvlaki i inne speciały mięsne. Generalnie to jak byłaś już na wyspach ,czy w Grecji to wiesz ,że idzie się do tawerny gdzie siedzi o 21 sporo ludzi ,nawet jak ta obok jest tańsza. Co do zgrzewek z wodą to ludziska tam targają ją z Carrefoura ,nawet pamiętam 6 pak za 1,2e Tylko nie wiem czy ta sieć z końcem tamtego roku w Grecji padła całkiem.Generalnie do się wytrzymać ,ci co nie mają aut łażą wszędzie.Przejście od kościoła do Emporio zajmuje ok 1 godz. Ale jaka frajda jak wszyscy idą jak kaczki czyli gęsiego, Każde auto trąbi lub ryczy,kurz lepi się do spoconych włosów ,a po drodze bardzo smakuje winko z beczki lub zimne piwko. W Emporio nic ciekawego nie ma ,a knajpy są zlokalizowane przy głównej ulicy.Raczej polecam wybrać się do Pirgos i oczywiście Firy,OJi oraz jak uda wam się wejść na wielką skałę, zobaczyć lądujące samoloty z góry i starożytną Thirę i zejść do Kamari i przez Firę wieczorem wrócić do Perissy. Idzie sie i schodzi ok 4 godz,ale czasowo do powrotu zejdzie i 8. Zawsze to lepsza wycieczka jak taka po szosie, bo i zaliczy się plaże i pozwiedza Kamari. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka