Dodaj do ulubionych

Ateny i Santorini Grecja

12.09.18, 15:42
Witam Wszystkich.
Wspólnie z kolegą wybieramy się na ferie do Aten i na Santorini. . Nie mamy prawa jazdy i będziemy przemieszczać się komunikacją publiczną ( samolot, komnikacja miejska itp).
Zwracam się z prośbą do wszystkich osób, które mogłyby cokolwiek polecić :
- czy angielski wystarczy do komunikacji?
- ciekawe miejsca warte odwiedzin w Atenach i okolicach oraz na Santorini
- na co uważać ( niebezpieczne miejsca itp)
Ogólnie każde informacje będą dla nas na wagę złota.
Wybieramy się 28-01 zatem istnieje też możliwość wybrania się większą grupą.
Obserwuj wątek
    • expol1 Re: Ateny i Santorini Grecja 12.09.18, 15:43
      aha, budżet mamy trochę okrojony i nie stać nas na luxusy :) zależy nam na zobaczeniu jak najwięcej przy minimalnym budżecie.
      • Gość: gość Re: Ateny i Santorini Grecja IP: 95.160.98.* 12.09.18, 16:31
        Angielski w zupełności wystarczy. Ateny i Santorini to jedne z najbardziej turystycznych miejsc w Grecji. Na Santorini rozkład autobusów będzie w styczniu bardzo okrojony w porównaniu z letnim, z Oia, Akrotiri itp nie powinno być problemów, ale z lotniskiem już mogą. Weźcie pod uwagę, że zimą atrakcje turystyczne typu muzea i wykopaliska archeologiczne mają krótsze godziny otwarcia - trzeba sprawdzać na stronach internetowych. Na Santorini miejsc niebezpiecznych nie ma, w Atenach należy uważać na kieszonkowców zwłaszcza w metrze z/na lotnisko i okolice Omonia późnym wieczorem.
        • Gość: Andrzej Re: Ateny i Santorini Grecja IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.18, 17:32
          Przełom stycz/lut to najzimniejsze dni i noce w Atenach i na wyspach. oczywiście i pogoda może sprawić figla na lepszą lub gorszą, ale nigdy nie można się w tym okresie sugerować temperaturą. Na Santorini może być 10 st, a przemarznąć można do szpiku. Tanie hotele w Atenach i też w całej Grecji nie mają ogrzewania,funkcję tę w wielu pokojach przejmuje nagrzew z klimy a to nie wystarcza !!!
          • expol1 Re: Ateny i Santorini Grecja 14.09.18, 14:48
            Dziekuję Panu za odpowiedź. Niestety w tym czasie mamy ferie, a latem jest dużo drożej i budżet nie wytrzyma tym bardziej że latem robimy Izrael i Jordanie.
    • aseretka Re: Ateny i Santorini Grecja 12.09.18, 20:15
      Angielski w zupełności wystarczy. Santorini to mała wysepka, którą (jak ktoś powiedział) można objechać samochodem w kilka godzin, obejść pieszo w kilka dni, ale smakować w nieskończoność. :) Byłam dwa razy, ale jeśli nic się nie zmieniło, to autobusy odchodzą do różnych miast z Thiry, które to miasto należy traktować jako przesiadkowe. Właściwie każde miejsce na tej wyspie jest godne uwagi, co ilustrują piękne zdjęcia Baha:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,156084879,156084879,0,2.html?v=2
      W Atenach oczywista oczywistość Akropol i jego okolice. Polecam spacer po położonej na północno-wschodnim zboczu wzgórza Anafiotyce:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,55892938,162360843.html
      Agorę Grecką z pięknym Hefajstejonem i Agorę Rzymską z Wieża Wiatrów, Wzgórze Muz, na szczycie którego stoi Monument Filopaposa i skąd roztacza się wspaniały widok na Akropol i Ateny, Wzgórze Likavitos. Spacer wzdłuż tzw. Tryptyku Ateńskiego, na który składa się Biblioteka Narodowa, Uniwersytet Ateński i Akademia Ateńska aż w okolice Parlamentu, gdzie podziwiać można taneczną zmianę warty przy Grobie Nieznanego Żołnierza.
      Warto zajrzeć do Narodowego Muzeum Archeologicznego, będącym miejscem jednym z największych na świecie zbiorów sztuki starożytnej. W zachwyt wprawiły mnie tu maleńkie posążki z brązu, gdzie rzeźbiarz z IV w. p.n.e. wiernie odzwierciedlił wszystkie detale ludzkiego ciała. Aż niewiarygodne, że w tak miniaturowym wydaniu starożytni potrafili wiernie oddać każdy mięsień, wystylizować każdy paluszek ręki, pokazać grymas twarzy. Ciekawą i wspaniałą cześć zbiorów stanowią też zabytki mykeńskie. Znajdują się tu złote wyroby z grobów w Mykenach, m.in. Złota Maska Agamemnona wydobyta w 1876 r. przez H. Schiliemana, złote brosze, kolczyki i naszyjniki. Muzeum jest tak ogromne, że chcąc dogłębnie przyjrzeć się wszystkim zbiorom trzeba by spędzić w nim co najmniej kilka dni.
      Ruin Świątyni Zeusa Olimpijskiego, Łuk Hadriana, cmentarz Kerameikos i wiele, bardzo wiele innych miejsc, ale nie wiem ile czasu zamierzacie poświęcić na zwiedzanie Aten.
      Uważać oczywiście trzeba na kieszonkowców, jak to zwykle w miejscach tłocznych. Niemiłym miejsce są też okolice placu Omonia.
      forum.gazeta.pl/forum/w,37196,122634860,122634860,Ateny_niebezpieczne_dzielnice.html
      • lennox Re: Ateny i Santorini Grecja 13.09.18, 10:42
        .....Santorini to wprowadzają limity dzienne na turystkę ...

podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,23906134,santorini-narzeka-na-oblezenie-turystow-wladze-wprowadzaja.html#BoxLSLinkImg
        • Gość: gość Re: Ateny i Santorini Grecja IP: 95.160.98.* 13.09.18, 12:21
          Limity dotyczą statków wycieczkowych (cruise ships), autor wątka jak rozumiem wybiera się normalnie - samolotem (ewentualnie może promem, ale w styczniu nie pływają szybkie promy więc to by była wyprawa 8 godzin w jedną stronę)
          • expol1 Re: Ateny i Santorini Grecja 14.09.18, 14:47
            Z Aten do Santorini mamy zarezerwowany samolot Ryanair.
            • alapawluk Re: Ateny i Santorini Grecja 15.09.18, 08:36
              Czy lecicie samolotem na Santorini o 23.15? Ja mam stres że nie zdążymy się przesiąść w Atenach:( też Rayaner z Wawy
              • Gość: Andrzej Re: Ateny i Santorini Grecja IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.18, 14:10
                Jak przylecicie tym o 22,50 to na pewno nie zdążysz na przesiadkę ,nawet jak to zwykle w Ryanie przyleci 10 minut przed czasem.
              • expol1 Re: Ateny i Santorini Grecja 18.09.18, 14:30
                Niestety nie, lecimy 15:35.
      • expol1 Re: Ateny i Santorini Grecja 14.09.18, 14:45
        Bardzo dziekuję za tak wyczerpujące i cenne informacje ORAZ SERDECZNIE POZDRAWIAM.
        • Gość: Zbysek Re: Santorini Grecja IP: *.dynamic-ww-01.vectranet.pl 29.01.19, 19:51
          Dziękuję za informacje z tego Forum. Wiele uwag tu zawartych wykorzystam w praktyce. Santorini to marzenie wielu osób. Niestety moja żona nie lata samolotami, a więc w grę wchodzi tylko wycieczka objazdowa po Grecji + Santorini i właśnie przed miesiącem udało mi się znaleźć taką ofertę (NOWATOR z Białegostoku). Wiele lat temu byłem na wycieczce objazdowej po Grecji (prawie wszystko co istotne już zobaczyłem), a więc powtórzę sobie Saloniki, Meteory i Ateny, a dodatkowo przez 4 dni (4 noclegi) będę na Santorini. Mam nadzieję, że w końcu moje i mojej żony marzenie zostanie spełnione. Santorini będę sam zwiedzał komunikacją miejską, czyli autobusami. Ten temat mam już dość dobrze rozeznany i przede wszystkim korzystałem z poniższej stron internetowej:

moovitapp.com/from=Fira&to=Perissa&fll=36.420389_25.430361&tll=36.34792_25.467&customerId=4908&metroId=4719&lang=pl&ref=1
          Są też bardzo pomocne aplikacje na Androida: zwłaszcza TripAdvisor (są w niej opinie osób, które już zwiedziły tę wyspę, po polsku albo przetłumaczone na polski), Santorini Greece, Map of Greece offline, mapy.cz (Windows oraz Android i tu należy pobrać mapę)itp. Korzystałem też z blogów i innych wiadomości zawartych w internecie oraz w przewodnikach (książkach).
          Wycieczka będzie na przełomie czerwca i lipca, ale ja już jestem prawie przygotowany na indywidualne zwiedzanie osobliwości Santorini. Wszystkich pozdrawiam

• Gość: Zbysek Re: Autobusy na Santorini Grecja IP: *.dynamic-ww-01.vectranet.pl 29.01.19, 19:57
            moovitapp.com/?from=Fira&to=Perissa&fll=36.420389_25.430361&tll=36.34792_25.467&customerId=4908&metroId=4719&lang=pl&ref=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka