Dodaj do ulubionych

Velika - zbieram informacje

23.10.18, 10:09
Cześć,
Wybieram się w przyszłym roku do Veliki i zaczynam zbierać informacje o najbliższej okolicy. Lubimy z mężem piesze wycieczki i zwiedzanie na własną rękę, a nie autokarem, więc może znajdzie się ktoś, kto był i zwiedzał okolicę sam ☺️
Póki co znalazłam informacje i zlokalizowałam na mapie ruiny zamku oraz kościółek w górach.
Szukam informacji czy z Veliki można się gdzieś dostać autobusem, czy są wyznaczone szlaki turystyczne po górach, w których knajpach można zjeść prawdziwe greckie potrawy (a nie robione pod turystów), co można zwiedzić w okolicy na piechotę.
Generalnie każde praktyczne informacje mile widziane 😃
Obserwuj wątek
    • alaveda Re: Velika - zbieram informacje 23.10.18, 12:15
      A jakie to są nieprawdziwe greckie potrawy robione pod turystów? I na czym polega ich nieprawdziwość?
      • dodekanezowiec Re: Velika - zbieram informacje 23.10.18, 21:52
        alaveda- nick hiszpański:) nieprawdziwie grecki
        • Gość: tsipouro Re: Velika - zbieram informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.18, 22:23
          Prawdziwie nie grecki potrawy to hamburgery, kabanosy i kaszanka:) I frytki oczywiście:)
    • aseretka Re: Velika - zbieram informacje 24.10.18, 13:17
      W Velice zatrzymaliśmy się w drodze do Larisy. Miejscowość raczej senna i w okolicy oprócz ruiny zamku (bardzo piękny widok), położonego w przeciwną stronę niż ruiny monastyru na górze oraz punkt widokowy na morze raczej nie ma nic ciekawego. Mogę natomiast polecić tawernę Sfyris Fish & Seafood, gdzie można zjeść pyszne ryby, drób, owoce morza. Porcje duże, a ceny przystępne. Małże w sosie pomidorowym porcja 7 euro - palce lizać. Sos pomidorowy świetnie doprawiony, a małże świeżutkie prosto z morza. Dorada z grilla podawana z sosem z oliwy z oliwek i cytrynką a także z pieczonymi ziemniaczkami i tzatzikami 9 euro. Krewetki saganaki w sosie pomidorowym za 6,5 euro także przepyszne. Pieczona lub gotowana ośmiornica 9 euro za porcję. Kurczak z grzybami 7,5 euro., a pieczony filet z kurczaka 6,5 euro Oczywiście do tego pieczone ziemniaczki. Dla dzieci filety z kurczaka lub filety rybne z frytkami 6 euro. Desery też pyszne i tanie.
      Dla niedowiarków typu wislok polecam stronę:
      www.sfyris.gr/el/
      gdzie można znaleźć pełne menu. :)
      www.sfyris.gr/el/%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%86%CF%85%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%8D/
      Przy tawernie jest też sklep z rybami i owocami morza.
      Z tego, co mi wiadomo z komunikacją publiczną w Velice nie jest najlepiej. Kilka razy dzienni kursuje KTEL (taki grecki PKS) do Larisy. W mieście co prawda niewiele do zwiedzania, bo chociaż ma ono starożytne korzenie to zostało zniszczone podczas trzęsienia ziemi w 1941 r. Warto jednak zobaczyć ruiny dwóch starożytnych teatrów, pozostałości po średniowiecznej fortecy i pospacerować po uliczkach i parkach.
      www.visitgreece.gr/en/main_cities/larissa
      • etnolozkawroc Re: Velika - zbieram informacje 24.10.18, 14:10
        Cześć Aseretko, dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź😃 Na pewno wybierzemy się obejrzeć ruiny zamku i monastyr. Planuję na kilka dni wypożyczyć samochód, żeby wybrać się do Meteorów, w góry Olimp oraz żeby zwiedzić Saloniki. Do atrakcji, które są bliżej wolimy pojechać autobusem, szkoda, że z Veliki można się dostać tylko do Larisy. Ale Na pewno się tam wybierzemy 😃 Muszę nabyć kilka przewodników i zaplanować dokładnie zwiedzanie, ale informacje od osób, które były i widziały są dla mnie bardzo ważne. Do tawerny na pewno się wybierzemy, uwielbiamy mule, więc pewnie będziemy zadowoleni. Czy podczas swojej podróży dotarłaś do Agiokampos?
        PS. Bardzo dobry cytat Kapuścińskiego
        • aseretka Re: Velika - zbieram informacje 24.10.18, 16:19
          Jak wspomniałam byliśmy przejazdem, więc tylko 4 godz. spaceru po najbliższej okolicy i ok. 17:00 obiad we wspomnianej tawernie. Trochę spaceru nad morzem ale do oddalonego o ok. 6 km Agiokampos nie doszliśmy, bo byłam w dwiema wnuczkami (8 i 5 lat) i dziewczynki były już zmęczone wędrówką po wzgórzach.
          Do moich informacji o autobusach nie przywiązuj szczególnej wagi, bo to było tylko takie "zerknięcie na rozkład jazdy na przystanku w Velice.
          Meteory warto odwiedzić:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,141332797,166668729.html
          Byłam tam już wcześniej, a w tym roku po raz drugi, bo chciałm pokazać to piękne miejce wnuczkom.
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4142089,1,0,621,GrecjaMeteory.html
          Były zachwycone, chociaż ciężko" im było przywdziać obowiązujące w klasztorach stroje. :)
          Saloniki odradzam, bo to wielkie miasto. Trudno się po nim poruszć samochodem i jeszcze trudniej zaparkować. Polecam natomiast odwiedzenie położonej przed Salonikami Pelli, miasta Aleksanda Macedońskiego, gdzie są prześliczne pałacowe mozaiki:
          pl.wikipedia.org/wiki/Pella_(staro%C5%BCytna_Macedonia)
          PS. Nie jestem pewna, czy w Velice jest wypożyczalnia samochodów. Tam nawet bankomatu nie ma. :(
          • aseretka Re: Velika - zbieram informacje 24.10.18, 16:30
            Cyba się nie pomyliłam, co do wypożyczalni samochodów. Tu masz informacje z forum:
            forum.gazeta.pl/forum/w,203,164753691,164753691,velika.html
            • etnolozkawroc Re: Velika - zbieram informacje 30.10.18, 12:25
              Trudno, jakoś sobie poradzimy z wypożyczeniem przez lokalne biuro podróży lub przez rezydenta z Rainbow 😃 Bardzo Ci dziękuję za pomoc i wiele informacji. Jeśli coś Ci się jeszcze przypomni dotyczącego rejonu i co warto obejrzeć to proszę pisz😎
              • aseretka Re: Velika - zbieram informacje 03.11.18, 17:09
                Jadąc do klasztorów w Meteorach warto odwiedzić Dolinę Tembi i położone tam sanktuarium świętej Praksewii, które jest jednym z ważnych miejsc pielgrzymkowych:
                www.krajoznawcy.info.pl/wilcze-gardlo-swietej-paraskewy-27964
                • etnolozkawroc Re: Velika - zbieram informacje 04.11.18, 21:13
                  O tym miejscu jeszcze nic nie czytałam, zaraz dowiem się czegoś więcej, bo na zdjęciach robi wrażenie, a co dopiero na żywo musi być.. Kopalnia wiedzy, bardzo Ci dziękuję☺️
              • Gość: felka Re: Velika - zbieram informacje IP: *.static.ip.netia.com.pl 07.11.18, 11:58
                Mi w Velice pomógł w wypożyczeniu serdeczny rezydent właśnie. Pomógł też wybrać najtańszą opcję. Więc nie ma się czego obawiać, ale warto znać ceny. Swoją drogą polecam Velikę, bardzo urokliwa miejscowość, wolę ją od głośnych i tłocznych kurortów np na takiej Krecie.
    • tess1956 Re: Velika - zbieram informacje 27.10.18, 11:12
      Potwierdzam informacje Aseretki. Velika to mała, raczej senna miejscowość, nadająca się na wypoczynek dla osób ceniących spokój. Spędziłam tam dwa tygodnie w 2016 r. Dwa czy trzy sklepiki, piekarnio-cukiernia, kilka położonych urokliwie nad samym morzem tawern, w których można zjeść smakowite potrawy z lokalnych produktów. Za obfitą kolację z winem lub piwem płaciliśmy od 6 do12 euro. W tawernach kelnerzy przynoszą zwykle darmową wodę oraz koszyk z chlebem, ale jeśli ktoś nie chce chleba, warto od razu odmówić, ponieważ za ten chleb doliczają do rachunku od 1 do nawet 1,50 euro. Jest też kilka fastfoodów, w których można zjeść typowo greckie przekąski, ale jak dla mnie, średniej jakości. Gyros w picie podawany kosztuje niecałe 3 euro, smażony ser feta w panierce 2 euro, suwlaki z frytkami 4 euro. Można się tym najeść, jak ktoś mało wybredny.
      W Velice mamy do dyspozycji dobry sklep mięsny w którym kupimy np szaszłyk z kurczaka za 1 euro/szt albo taki sam z wieprzowiny, ser feta 7 euro/kg. Jest też wspomniany przez Aseretkę sklep rybny, gdzie z można kupić wyfiletowane ryby wprost na patelnię. Ponadto po wsi codziennie jeździ obwoźny sprzedawca świeżutkich warzyw i owoców z okolicznych plantacji oraz dostawca ryb.
      Plaża w Velice niezbyt ładna kamienisto-piaszczysta ale można wzdłuż niej pospacerować lub pobiegać częściowo chodnikiem zwanym promenadą, a częściowo ścieżką. W nieco większej odległości ok. 20 min. spacerkiem znajduje się prześliczna, plaża Bucca składająca się z białych kamyczków oraz wiele urokliwych zatoczek. Przez miejscowość Skotrisa, gdzie znajduje się mała promenada z ławeczkami, można dojść do Agiokampos i małego urokliwego porciku. Kolejną wycieczkę z Veliki warto zrobić sobie idąc do kościółka na górze, najlepiej w niedzielę około 11,wtedy kończy się nabożeństwo i kościółek jest otwarty. Dalej idąc wśród sadów owocowych można dojść do ruin zamku (ścieżka jest oznakowana), skąd rozpościera się wspaniały widok na Velikę, morze i otaczające miasteczko góry. Warto wybrać się też w górę do wioski Melvija (szlak zaczyna się w suchym latem korycie rzeki obok skweru z platanami).
      Velika ma mało połączeń autobusowych z większymi miastami. Do Larisy kursuje autobus co jakieś 1,5 – 2 godziny, a sam dojazd trwa ok. 1,5 godziny. Bilet w jedną stronę 7 euro. Chociaż pojechaliśmy to samą Larisą nie byłam zachwycona zwiedzając miasto w ponad 35 stopniowym upale. Warto natomiast pojechać do oddalonego o 12 km miasta Ajas – stolicy regionu Tesalia, gdzie w każdy piątek odbywa się targ. O ok. 13 km oddalona jest też miejscowość otoczona lasami miejscowość Kokkino Nero, która słynie z specyficznego mikroklimatu i żelazistych wód mineralnych o leczniczych właściwościach. Są tam bezpłatne baseny SPA oraz ujęcie ze źródeł wód mineralnych, z którego można pić do woli.
      • etnolozkawroc Re: Velika - zbieram informacje 30.10.18, 12:19
        Cześć Tess1956, dziękuję Ci za tyle konkretnych informacji. Zatem oprócz ruin zamku i kościółka będzie i Melvija, skoro polecasz pieszą wycieczkę to na pewno się wybierzemy (szlak zaczyna się w Velice? Mapy Google pokazują tylko drogę asfaltową, a zrozumiałam, że piszesz o szlaku pieszym). Właśnie na takich wycieczkach nam zależy - zmęczyć się w górach i odpocząć wieczorem w ciepłym morzu 😃 Targ w Ajas i spacer do portu Agiokampos również brzmią bardzo zachęcająco.
        Fajnie, że w Velice jest możliwość dobrze zjeść w tawernie, ale i też kupić świeże produkty i przygotować samemy, w zależności od czasu i ochoty. Och, i jak tu wytrzymać do lipca 2019...
        • aga72 Re: Velika - zbieram informacje 02.11.18, 11:50
          jezeli masz mozliwosc zmiany to zamien velike na kokkino nero. jest tam wiecej terenow do pieszych wedrowek. naturalne baseny spa z woda mineralna, wspaniale opadajace do morza klify, czysta i ciepla woda w morzu chociaz plaza tez kamienisto-zwirowa. troche dalej niz baseny spa znajdujesie kolejne miejsce z czerwona woda nazywane okiem zeusa, gdzie rowniez mozna wykapac sie w chłodnych, leczniczych wodach. przyjemny spacer mozna zrobic do kamiennego mostku, zwanego bizantyjskim oraz niewielkiego wodospadu. idac w strone miejscowosci stomio, mozna dojsc do najladniejszej zwirowej plazy w okolicy zwanej platia amos. biegnacy przez masyw ossy czerwony szlak prowadzi do pieknego wodospadu kalypso ale podejscie do niego jest dosc forsowne i wymaga sportowego obuwia. w kokkino mozna wypozyczyc samochod w lokalnym biurze prowadzonym przez polke pania iwone oraz skorzystac z wycieczki do salonik. busik p. iwony dowozi do centrum i mamy 6 h na samodzielne zwiedzanie miasta
          • wtop.ek Re: Velika - zbieram informacje 03.11.18, 00:13
            Velika, paskudna wiocha utworzona 20 lat temu, ostatnie miejsce gdzie można szukać greckich klimatów.

A wystarczy pojechać 50 km dalej na Pelion....
            • aga72 Re: Velika - zbieram informacje 03.11.18, 08:55
              czesto slysze zdania to nie jest prawdziwa grecja, tam nie ma greckich klimatow. moze mi ktos wyjasni jak ta prawdziwa grecja wyglada i na czym polegaja greckie klimaty ? dla mnie grecja to male prawoslawne kosciolki, ustawione przy drogach kapliczki, rodzinne tawerny z pokrytymi cerata stolikami, oliwne gaje czesto ze starymi drzewami, kamienne murki odgradzajace poletka, slonce, blekit nieba i szmaragd wody
              • alaveda Re: Velika - zbieram informacje 04.11.18, 18:48
                No wlaśnie. Coś takiego

farm8.staticflickr.com/7316/9046446535_ca62525731_z.jpg

farm4.staticflickr.com/3792/9048671676_8642c31f91_z.jpg
                • aga72 Re: Velika - zbieram informacje 04.11.18, 19:35
                  a z jakich miejsc te zdjecia ? i czy to naprawde ta prawdziwa grecja ? moze opiszesz wlasnymi slowami jaka wedlug ciebie ta prawdziwa grecja jest skoro wiesz, jakie sa nieprawdziwe greckie potrawy ;)
                • aga72 Re: Velika - zbieram informacje 04.11.18, 19:41
                  wedlug twoich wyobrazen kokkino nero i okolice to nie jest prawdziwa grecja ?
                  www.szlakiemnaszychmarzen.pl/kokkino-nero-poradnik-na-udane-wakacje/
                  polske tez dzielisz na prawdziwa i nieprawdziwa ?
                  • etnolozkawroc Re: Velika - zbieram informacje 04.11.18, 21:10
                    Aga72, nie przejmuj się trolem. Dziękuję Ci za cenne wskazówki ☺️ Nie mamy już możliwości zmienić miejsca pobytu, ale też nie bardzo chcielibyśmy zmieniać na Kokkino, którego celowo nie braliśmy pod uwagę. Trochę nas odstraszyło, że to ponoć bardzo turystyczna miejscowość, a my jednak wolimy spokój i ciszę. Może i to była pomyłka, ale już klamka zapadła, że będzie Velika.
                    Dla mnie też Grecja jest taka jak piszesz - błękitna woda, słońce, leniwe podejście do życia, gaje oliwne koniecznie z cykadami, tawerny z pysznym świeżym jedzeniem i domowym winem. Jak coś Ci się jeszcze przypomni to proszę napisz 😎
                    • aga72 Re: Velika - zbieram informacje 04.11.18, 22:00
                      kokkino to totalna grecka wiocha a nie turystyczna miejscowosc. male rodzinne pensjonaciki, dwa sklepy, trzy tawerny. jak opowiadala p. iwona kiedys do jej biura weszla odstrojona pani w butach na wysokich obcasach i ogromnym kapeluszu. spytala gdzie tu glowna ulica a gdy p. iwona odpowiedziala ze wlasnie idzie glowna ulica to byla zaskoczona. tam nikt sie nie stroi wychodzac na spacer. nie ma promenady, a przy glownej ulicy nawet brak chodnika. brak dyskotek i nocnych barow. cisza i spokoj. ale tereny spacerowe piekne. dodatkiem jest specyficzny mikroklimat bo bliskosc gor i lasow sprawia, iz podwyzszona wilgotnosc powietrza nie czyni letnie upaly bardzo dokuczliwymi. nawet wykupienie za dodatkowa oplata klimatyzacji okazalo sie zbedne. sama bylam przed wyjazdem pelna obaw ale teraz nie zaluje
                      • dodekanezowiec Re: Velika - zbieram informacje 04.11.18, 22:33
                        Podwyższona wilgotność zwykle własnie "czyni letnie upaly bardzo dokuczliwymi" (np. Alanya), ale rozumiem o co chodzi - bliskosc gor i lasow może dawać mikroklimat.
                      • etnolozkawroc Re: Velika - zbieram informacje 05.11.18, 10:53
                        Dobra historia z Panią w kapeluszu. Będąc w Pieninach, a dokładniej w Czorsztynie słyszeliśmy coś podobnego. Tyle osób pytało o dojście do centrum, że obsługa restauracji wywiesiła kartkę
                        “Nie pytaj nas gdzie jest centrum, Czorsztyn to wieś“.

Nawiązując do tego co napisałaś o Kokkino - to tylko dowodzi, że opinię o miejscu najlepiej wyrobić sobie będąc tam, a nie na podstawie prawdziwych lub mniej informacji z netu. Jeśli jest tak jak piszesz to faktycznie szkoda, że nie możemy już wymienić Veliki na Kokkino. Chociaz tak czy inaczej urlop na pewno będzie udany☺️
                        • dodekanezowiec Re: Velika - zbieram informacje 05.11.18, 22:37
                          Coś mi się kojarzy że kiedyś pytałaś o Kavarnę w Bułgarii. Jak tak porównałem w Google Grafika Kavarnę i Velikę to są jakieś tam podobieństwa :)
                          • etnolozkawroc Re: Velika - zbieram informacje 06.11.18, 10:47
                            O kurczaczki, ale masz pamięć, pozazdrościć 😉 Dzięki za informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka