Dodaj do ulubionych

lato 2005- Kreta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:28
Chcę wybrać się na Kretę w tym roku, już się cieszę.Przeglądłam katalogi Lato
2005 i nie mogę sie zdecydować. Szukamy hotelu w spokojnym,fajnym miejscu.
Jaką miejscowość byście zaproponowali? w jakim hotelu? Iraklion chyba odpada?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lee Re: lato 2005- Kreta IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 08.01.05, 22:24
      Jezeli szukasz spokoju to owszem Heraklion, Hersonissos i Malia odpadaja.
      Polecam zachodnia czesc- Chania, Kissamoss itp
      • Gość: arbuzz Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:29
        ...lub Agios Nikolaos, piękne miasteczko.
    • chiara76 Re: lato 2005- Kreta 08.01.05, 22:36
      bardzo spokojną miejscowością, ale dość dobrą bazą wypadową jest Gouves.
      Jeśli Chcesz móc wieczorami gdzieś wyjść i choćby pospacerować po pięknej
      Starówce, polecam okolice Retymnonu.
    • Gość: mk Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:15
      Dzieki wielkie:))
      Przeglądaliście może katalogi? Możecie polecić jakiś hotel ***, albo
      apartamenty - tylko blisko plaży.
      • Gość: ron5 Re: lato 2005- Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 08:50
        Uwaga na Gouves-latają samoloty!!!
        • Gość: ala666 Re: lato 2005- Kreta IP: *.aster.pl 09.01.05, 10:10
          Spedziłam w Gouves 2 tygodnie w 2004 było super. Czasem wieczorem siedząc na
          tarasie obserwowaliśmy oświetlone samoloty lecące w kirunku lotniska - hałas
          znikomy i nawet o tym fakcie zapomniałam. Jest to rzeczywiście spokojne
          miasteczko i dzięki centralnemu położeniu dobra baza wypadowa do zwiedzania
          całej Krety.
          • chiara76 do Ala666 09.01.05, 11:38
            Zgadzam się, że samolotów praktycznie nie słychać, więc nie są uciążliwe.
            Pewnie Gouves trochę się zmieniło, odkąd tam byliśmy...w 2000 i 2001
            roku...pozostał wielki sentyment.
            • Gość: ron5 Re: do Ala666 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:08
              Byłem w hotelu przy plaży-Aphrodite Beach.Samoloty latały bezpośrednio nad
              hotelem,schodziły do lądowania na d nim,Hałas był duży.W hotelach dalej od
              plaży nie było tego problemu to fakt.Tylko ostrzegałem.Pozdrawiam,
              • chiara76 Re: do Ala666 09.01.05, 13:22
                wiem, o jakim hotelu Mówisz, być może tam słychać. My mieszkaliśmy nieco
                dalej , więc samoloty zupełnie nam nie przeszkadzały.
          • Gość: ex rezydent Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 17:52
            gouves?porazka!!!! nie polecam nikomu kto chce znalesc grecki klimat i spokoj!!!
    • neronka Re: lato 2005- Kreta 09.01.05, 15:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=13478697
      To zeszłoroczny wątek gdzie padło podobne pytanie. Mam nadzieję ze odpowiedzi
      troszkę ci pomogą.
      Generalnie "spokojniejsze" hotele ma Triada, Itaka i Rainbow
      Hotele w bardziej rozrywkowych miejscach ma Ecco i Scan Holiday.

Zapraszam też na forum o hotelach:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21755
      • Gość: Jola Re: lato 2005- Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:12
        Do Neronki
        W ofercie Triady są nowe propozycje - m.inymi hotele Golden Sun , Bella Vista-
        czy możesz coś o nich powiedzieć?
        Wyglądają obiecująco - ale to tylko katalog.
        A może ktoś był w którymś z nich. Bardzo prosze o informację.Być może tam się
        wybiorę
        • neronka Re: lato 2005- Kreta 11.02.05, 16:49
          Bella Vista i Golden Sun to rzeczywiście nowa propozycja Triady.
          Nie byłam w nich, nie widziałam.
          Jesli chodzi zaś o miejscowości to raczej Bella Vista w Agia Pelagia. Ag.
          Pelagia to spokojan leniwa miejscowość z greckim klimatem.
          Adelianos Kampos w którym jest Golden Sun to takie zaplecze turystyczne
          Rethymonu. Bez atmosfery, hotele, plaża i ulica.
          • Gość: Jola Re: lato 2005- Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:33
            Dzieki za informacje . Ja jednak zdecydowałam się na hotel Elektra.
            Biorąc pod uwagę opinie o tym hotelu zamieszczone w forum o hotelach, mam
            nadzieję że to dobry wybór .Pozdrowienia
    • Gość: ex rezydent Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 17:50
      polecam miejscowosc agia pelagia!!! jedna z nielicznych na polnocy z "klimatem"
      kretenskim
    • gale Re: lato 2005- Kreta 09.01.05, 18:41
      Przejrzyj sobie posty dotyczace hotelu Sunny Bay, zwanego tez Kissamos Palace,
      w Kastelli, zwanej tez Kissamos. Miejsce jest sympatyczne, hotel przyzwoity, a
      i cena calkiem znosna.

Milego,
    • woman29 Re: lato 2005- Kreta 09.01.05, 19:06
      Zdecydowanie podpisuje sie pod tym co napisal Gale : Hotel Kissamos Palace-
      sunny Bay w Kissamos, bylam tam w czerwcu 2004 polecam goraco.Bardzo mile mnie
      zakoczyli kartka na xmas :-)
      • greeks Re: lato 2005- Kreta 10.01.05, 08:13
        Jesli będziesz mieć mozliwośc,polecam Paleochore na południu..Absolutnie
        czarujaca miejscowość:)
        • Gość: basia Re: lato 2005- Kreta IP: 62.233.214.* 10.01.05, 09:29
          My bylismy w okolicach Chanii i było spokojnie. A w tym roku chcemy zobaczyć
          druga część Krety. Zawsze jeździmy w maju i mam pytanie czy w okolicach
          Chersonissos, Iraklionu bedzie w tym czasie głośno i tłoczno? Jeżdzimy by
          odpocząć i pozwiedzać (w miarę mozliwości trzylatka) a nie tańczyc i pić.
          Pozdrawiam
          • Gość: Lee Re: lato 2005- Kreta IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 10.01.05, 09:56
            W maju jest w miare spokojnie..pozatym zawsze znajdziesz tam pare ustronnych
            miejsc
          • Gość: ex rezydent Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:08
            jesli chcecie zwiedzic wschod to najlepszym miejscem wypadowym sa oklice Agios
            nicolaos urocze miasteczko, a spokoj zanjdziecie nieopodal w istro- swietna
            plaza, spokoj.Hersonissos zdecydowanie odradzam ludziom szukajacym spokoju
            i "klimatu" Krety.Komercja do granic i opilstwo mlodych szwedow i angoli
            • Gość: Lee Re: lato 2005- Kreta IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 10.01.05, 22:24
              angoli? to w malii :)
              predzej holendrow i irlandczykow (tak gwoli scislosci)
            • Gość: kris Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:05
              Czy znasz moze hotel Miramare Village? Mogłbys cos o nim powiedziec?
    • Gość: mk Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:16
      A co sadzicie o miejscowosci Stavros, moze ktos byl a najlepiej w hotelu Krini,
      wydaje sie interesujacy(oferta ITAKA)?
      • Gość: ex rezydent Re: lato 2005- Kreta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:08
        stavros ok!!! ale dla kogos kto szuka na prawde wioski, spokoju.tam nakrecali
        greka zorbe!!jest klimatycznie:)
        • Gość: bah7 Re: lato 2005 - Kreta... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 11.01.05, 19:48
          Potwierdzam.

Wymarzone wprost miejsce na sielankowe wakacje i zapomnienie o jeżdżeniu
          autkiem...

bah7
          • Gość: garu Do ex-rezydenta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:21
            Ex-rezydencie, można wiedziec dla jakiego biura pracowałeś i w której częsci
            Krety?? Również spędzam tam średnio pol roku co rok pracując..Może sie znamy..??
            • aka10 Re: Do ex-rezydenta! 12.01.05, 19:57
              Agii Apostoli.Przyjemna miejscowosc,do Chanii blisko,po drugiej stronie
              Platanias.W "Tamam" na Starowce moglabym jesc codziennie....Pozdrawiam.
      • ewamalgorzata Re: lato 2005- Kreta 12.01.05, 20:20
        > A co sadzicie o miejscowosci Stavros, moze ktos byl
        Ja byłam w Stavros. Totalne zadupie:) Ja uwielbiam zadupia, więc byłam
        zachwycona. Jesli nie jesteś fanatykiem hoteli z basenem - to polecam
        apartamenty Little Bay z Triady - bez basenu, ale za to morze szumi pod
        samiutkim balkonem.:) Jak chcesz - napisz na priv, podeślę Ci zdjęcia.
        • Gość: klaryma Re: lato 2005- Kreta IP: *.chello.pl 12.01.05, 21:56
          Wydaje mi się, że Stavros, które jest w tym roku w katalogu Itaki, to nie jest
          to samo Stavros, o którym piszą poprzednicy. To "fajne" jest na półwyspie
          Akrotiri, stosunkowo blisko Chanii, a to, o którym mowa w katalogu jest 6 km.
          od Rethymnonu, czyli to inna miejscowość.
          • magdary Re: lato 2005- Kreta 12.01.05, 22:29
            dokladnie tak. dzwonilam do Itaki dzis by to wyjasnic i powiedzieli ze to dwa
            rozne miejsca.
      • grecja-hotele Stavros koło Rethymno hotel Krini 15.06.05, 09:45
        Poszukuje informacji o tej miejscowości. Może już ktoś był tam w tym
        roku. .Szukam tez informacji o-hotelu Krini oferta Itaki
        Piotr
    • kritikos1 Re: lato 2005- Kreta 05.02.05, 00:20
      Lato 2005!
      Na Krecie , tylko gdzie?
      Kreta ma bardzo bogatą ofertę,większość biur podróży proponuje nam zachód i
      okolice Chani lub Rethimnonu.
      Lub centrum i okolice Heraklionu czy Hersonissos lub dalej na wschód do Agios
      Nikolaos.
      Co wybrać? Trudny wybór?
      Moje zdanie od wielu lat jest takie same. To zależy, czego szukamy i jaki ma
      być nasz wypoczynek. Jeśli bierny ograniczający się do leżenia przy basenie i
      krótkimi wypadami na zewnątrz hotelu, to praktycznie wszystko jedno byle hotel
      nam się podobał. Ale jeśli chcemy aktywnego wypoczynku połączonego ze
      zwiedzaniem a jest to nasz pierwszy pobyt na Krecie. To sugeruje na pewno Kretę
      centralną najdalej na zachód to Agia Pelagia a na wschód nie dalej niż okolice
      Agios Nikolaos. Zapytacie, czemu już odpowiadam.
      Gdy jesteśmy na zachodzie jeszcze za Chanią wtedy wycieczka na przykład do
      Knossos jest męcząca długa. Wyobraźcie sobie wycieczkę czy na Spinalonge czy
      Vai lub Zakros. To wycieczki bardzo długie i męczące trudno będzie wrócić na
      noc do naszego miejsca zakwaterowania. Chyba,że naszą bytność w tych pięknych
      miejscach chcemy ograniczyć tylko do kilkominutowych przystanków i dalej jazda.
      To samo, gdy będziemy mieszkać w okolicach Sitia trudno będzie dotrzeć na
      Gramvuse czy Elafonisi. Gdy będziemy mieszkać w centrum praktycznie do każdego
      miejsca dojedziemy i wrócimy na noc do hotelu. Oglądając dużo po drodze i mając
      czas na przystanki podziwianie widoków kąpiel w morzu itp. Okolice Chani i
      dalsze na wschód za Agios Nikolaos to idealne miejsca na drugą i następną
      wizytą na Krecie.
      Wiem,że z tym zdaniem nie wszyscy się zgadzają, ale proponuje wyobrazić sobie
      temperaturę powyżej +35°C w cieniu i cały dzień w samochodzie, nawet z
      klimatyzacją.
      I pomyśleć wtedy czy mam rację. Okolice południowe Krety to też przepiękne
      miejsca a nikt nie dyskutuje, że to najlepsze miejsca na drugi i trzeci pobyt
      na Krecie. Ciekaw jestem opinii tych, którzy pierwszy swój pobyt na Krecie
      mieli w jej centralnej części czy mają podobne zdanie do mojego.
      • Gość: Asia Re: lato 2005- Kreta IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 11.02.05, 00:03
        Wydaje mi sie ze na pierwsza podroz,Kreta centralna to dobre rozwiazanie.Ja
        jeszcze na Krecie nie byłam,ale w najblizszym czasie mam zamiar sie tam
        wybrac.Bardzo duzo czytalam O Krecie, i powiem szczerze ze jak narazie o niczym
        tak nie marze jak wczasach na tej wspanialej wyspie.Mam zamiar duzo zwiedzac,a
        nawet juz przygotowalam liste obowiazkowych miejsc do zobaczenia.Dlatego na
        swoja pierwsza podroz chcialam wybrac miejscowosc Stalida z oferty Time
        Travel.Czy ktoś moze byl z tym biurem w Stalidzie i moze podzielic sie
        wrazeniami? Dodam ze co do Hotelu badz apartamentow,nie jestem osoba
        wybredna,wystarczy mi czysty skromny pokoik z lazienka.Natomiast to co dla mnie
        jest najwazniejsze to piekne widoki,wspaniale plaze, i miejscowosc w miere
        rozrywkowa,ale oczywiscie nie do przesady. Dziekuje za informacje
    • Gość: Aśka25 Re: lato 2005- Kreta IP: 213.77.27.* 10.02.05, 07:24
      Ja spędziłam fantastyczne wakacje w hotelu Creta Star :) Gorąco polecam, hotel
      usytuowany jest w miejscowości Scaleta, ok 8 km do Rethymnon.. Ma doskonałe
      warunki, właściwie jest to olbrzymi komleks w skład, którego wchodzą trzy
      hotele..Creta Village, Creta Royal(w którym miałam przyjemnośc
      mieszkaćmiałam :) - wiadomo, że wszystko co Royal jest Królewskie :)) i
      oczywiście Creta Star..
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka