Dodaj do ulubionych

THASSOS - kto był ?

11.02.05, 07:57
Cześć !
Bardzo proszę o informacje, jak jest na tej wyspie? może ktoś zna godny
polecenia hotel ? a może jakiegoś się wystrzegać ? i jakie biura proponują
pobyt na tej wyspie wiem że Itaka jeszcze jakieś?
i wszelkie uwagi dot pobytu w tym miejscu ...
pozdrawiam
MMSOL
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: THASSOS - kto był ? IP: *.autocom.pl 11.02.05, 08:33
      Wyspa bardzo spokojna, zielona - trochę dla leniuchów. Ładne palże, ale w głębi
      wyspy również prawdziwa Grecja. Moim zdaniem warto, ale nie nastawiaj się na
      rozrywki. Miły deptak jest w Limenarii, ale chyba mało które polskie biuro ma
      tam ofertę. W Itace polecam Green Bay - blisko dobrej plaży, miły standard,
      niedaleko Limenarii. Oprócz Itaki, jest jeszcze Open Travel, Triada i Sindbad.
      W Openie polecam Kinira Beach - daleko od plaży, ale widok i sam hotel
      rekomepnsują odległość. Ja byłem tam za czasów Vinga.
      • mmsol Re: THASSOS - kto był ? 11.02.05, 09:50
        DZIĘKUJĘ BARDZO ...
        a coś o posiłkach w tych hotelach?
        Ja właśnie szukam spokoju i wygody ...jedziemy z dzieckiem więc posiłki to dla
        nas ważna sprawa:)
        mmsol
        • Gość: Michal Re: THASSOS - kto był ? IP: *.autocom.pl 11.02.05, 10:02
          Jadlem w Green bay i bylo spoko, chociaz nie jest to duzy hotel, a wiec jesli
          nie jest duzy to wiadomo, ze ekonomika podpowiada, aby niebyl on zbyt bogaty
          (nikt nie chce wyrzucac pieniedzy). 100 metrow od hotelu w strone plazy jest
          super tawerna z dobrym i niedrogim zarciem. Jest tez ankes kuchenny w pokoju,
          wiec mozna zawsze cos zrobic samemu dla dziecka dodatkowo. W Kinira Beach nie
          jadlem.
          • mmsol Re: THASSOS - kto był ? 11.02.05, 12:34
            Green Bay - być może się skuszę, muszę dziś podjąć decyzję:)
            Jeśli można jeszcze kilka słów o samym hotelu tj :
            basen - czy jest dla dzieci część wydzielona , a może jest plac zabaw ?
            i jeszcze od jakiej strony warto wziąć pokój żeby było spokojnie ?
            a co do tych tawern - taki obiad ile kosztuje + -
            mmsol
            • Gość: Michal Re: THASSOS - kto był ? IP: *.autocom.pl 11.02.05, 14:55
              Poniewaz Green Bay jest polozony ponizej glownej drogi w kierunku plazy, wiec
              spokoj jest prawie caly czas. oczywiscie od basenu beda dobiegaly jakies
              halasy, ale bez przesady. Jest mala wydzielona czesc dla dzieci w basenie, ale
              blisko jest doskonala piaszczysta plaza.
    • dekar Re: THASSOS - kto był ? 11.02.05, 12:46
      Thassos - jeden z lepszych moich pobytów. Cicho, zielono, spokojnie. Naprawdę
      doskonałe miejsce jak ktoś chce się wyciszyć i wyleniuchować.
      Parę uwag, unikaj hotelów w duzych miejscowościach w centrum = hałas (ale to
      rzecz oczywista). Oraz hoteli przy głównej drodze, ponieważ to jedyna droga
      opasająca wyspę, ruch jest duży.
      Na pólnocy (na wschód od stolicy wyspy) fajne szlaki, można poszukać też
      cichych zatoczek. Niektóre rejony jednak trudno dostępne (szczególnie w
      okolicach kopalń marmuru).
      Zachód wyspy, chyba najsłabiej zagospodarowany, oprócz plaż (średniej jakości),
      niewiele tam jest (parę urokliwych przystani), brakuje nawet szlaków
      turystycznych, poruszanie się pieszo mocno utrudnione (trzeba iść wąskim
      poboczem przy ruchliwej drodze), ale za to cisza i spokój.
      Im dalej na południe tym lepiej. Generalnie południe polecam, szczególnie Potos
      zapadło mi w pamięci, bardzo fajnie zorganizowane miasteczko.
      Wschód wyspy słynie z plaż, generalnie jak dla mnie panował tam na nich za duży
      tłok, dlatego niezbyt dokładnie je przebadałem.
      W centrum wyspy znajduje się parę urokliwie położonych wiosek, można je
      zwiedzić, ale wartości turystycznej nie mają wielkiej, jedynie poznawczą. Po
      górach można pochodzić w okolicach Panagii - ładne widoki.
      Polecam wynająć samochód i zrobić sobie 2-3 dniową, wypadową wycieczkę po
      wyspie, na pewno znajdziesz miejsca, które się Tobie spodobają.
      • mika_forum Re: THASSOS - kto był ? 11.02.05, 14:11
        Raj na ziemi! Najpiekniejsze miejsce pod sloncem! W Grecji bylam juz 10 razy i
        Thasso to numer 1!
        Goraco polecam zamieszkanie w Limenas - stolicy wyspy na polnocy,
        niepowtarzalna atmosfera, cudowne knajpki i wogole...
        Koniecznie Thassos i koniecznie w Limenas!
        • mmsol Re: THASSOS - kto był ? 11.02.05, 15:27
          Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i opinie o tym miejscu.
          Chyba pojadę z biurem Itaka - z niemałym strachem bo różne opinie czytałam na
          tym forum - jeśli będą miejsca do Limenaria Hotel Green Bay .
          Jeśli ktoś jeszcze chciałby się wypowiedzieć to proszę.
          mmsol
          • Gość: Robert Re: THASSOS - kto był ? IP: *.kpwig.gov.pl 11.03.05, 10:09
            Witam,
            również wybieram się do Green Bay z Itaką, 1 sierpnia, z dzieckiem (prawie 2
            lata). Podobno te apartamenty miał w swojej ofercie Ving. Co do wypowiedzi na
            forum, cóż jak się nie pojedzie to się nie zweryfikuje. w 2001 byłem z triadą w
            olimpic beach na riwierze olimpijskiej i nie narzekałem.
            Pozdrawiam i życzę dobrego wypoczynku.
    • Gość: wlodek Re: THASSOS - kto był ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.05, 10:34
      Thassos to malenka wysepka,mozna ja objechac w jeden dzien.Jest tylko jedno
      miasteczko_Limenas stolica wyspy i tam nalezy mieszkaqc.Ja bylem z BP
      Triada.
    • anka.221 Re: THASSOS - kto był ? 13.02.05, 10:55
      Jest tam bardzo spokojnie i zielono.Na przyklad całkie inaczej niz na
      Krecie.Polecam Makryammos Bungalows
      • Gość: jacekzakrzewski Re: THASSOS - kto był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 09:38
        Byliśmy z Vingiem w 2002. Zdecydowalismy się na Alexandra Beach Resort (
        obecnie w ofercie Itaki ), może trochę droższy , ale warto było. Bylismy
        wówczas we dwoje , ale z dziećmi pojechalibyśmy do tego hotelu po raz kolejny.
        Popieram głos za Potos. Niedaleko naszego hotelu była mała nadmorska
        miejscowośc Pefkari, gdzie polecono nam tawerny. Cała długa ulica tawern.
        Stoliki z widokiem na górę Atos.
        Polecam południe i wschód wyspy : klasztor Michała Archanioła. zatoka Aliki -
        pozostałości starozytnej świątyni Dioskurów starozytne kopalnie marmuru, wioska
        Panagia - w kościółku flaga Ryszarda Lwie serce, plaża Golden Beach - trzeba
        zobaczyć, solica wyspy - akropol, teatr.
    • Gość: Madi Re: THASSOS - kto był ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.03.05, 16:42
      Piekna zielona wyspa, ale jesli zalezy Ci na jakichkolwiek rozrywkach to tak
      naprawde wchodza w gre dwie miejscowosci:Limenas(stolica)i Limenaria,na dwoch
      przeciwnych krancach wyspy.Przepieknie,choc spokojniej jest tez w Alyki.Reszta
      miejscowosci to malutkie kurorty z dwoma,trzema knajpkami.
      Pamietaj,ze Thassos to wyspa owadow!Ja o tym nie wiedzialam,a panicznie boje
      sie pajakow:-).Gigantycznej wielkosci pajaki(7 cm to normalne tam)oraz
      przedziwne owady,to tutaj codziennosc,na zewnatrz i czasem w pokojach.
      Bylam w pierwszych 2 tygodniach sierpnia 2004 i padalo z 8 razy(dlatego ta
      wyspa jest taka zielona),ale byly to krotkie przelotne,odczyszczajace powietrze
      opady.Bylam z Triada w hotelu Villa Natassa i przykro mi,ale polecic go nie
      moge.Ok piekny widok,ladny basen,ale to wszystko.Hotel na skarpie,do plazy
      naprawde stroma sciezka miedzy krzakami(zapomnij wybierac sie po ciemku na
      plaze,mozna polamac sobie nogi).Niby moze to nie taki minus, ale po paru
      godzinach na plazy,kiedy masz wracac pod gore w upal,odechciewa ci sie
      wszystkiego.No chyba ze traktujesz ten wyjazd jako oboz kondycyjny,albo wczasy
      odchudzajce:-).Czest odechciewa ci sie chodzenia np.wieczorem na plaze z powodu
      powrotu pod ta gore.
      Co do odchudzania, nie bedzie ci trudno,gdyz jedzenie w Villi Natassa jest
      bardzo kiepskie.Sniadania,jak to w Grecji zawsze to samo -dzemy,ser
      bialy,pomidory czasem oliwki(jak sie upomnisz).Ale obiadokolacje- tragedia!!
      Bardzo malo,bardzo kiepskiego jedzenia.Zupa: zupelna zabarwiona woda,bez klusek
      ani zadnych dodatkow,ciagle ta sama(nie zawsze tez byla)o smaku gotowanego
      zmywaka.Drugie danie: szesc sztuk!!! ciagnacych sie namieknietych tluszczem
      frytek z baklazanem lub zupelnie gumowym kotletem.2 razy byla mousaka (zimna i
      nieporownywalnie gorsza od tych w restauracjach,ze znikoma iloscia
      miesa).Desery tylko w miare ok. jak ktos lubi budyn,brzoskwinie w syropie i
      arbuza, bo wlasnie to podawano na zmiane.Widzialm na forum opinie jakiejs
      dziewczyny,ze wrocila z Villa Natassa i jedzenie bylo super.Realy,ale wiekszej
      bzdury nie slyszalam.A wcale nie jestem szczegolnie wymagajaca i bylam w wielu
      miejscach.Moze to ktos z Triady...
      Najblizsze cokolwiek od Villi Natassy to kwestia minimum 1,5 kilometra!!!A do
      sklepu najblizszego jest 3,5km zeby kupic picie czy owoce!!!!!
      Kilka knajp na plazy,jesli oczywiscie pokonasz strome wzgorze.
      Thassos super, Villa Natassa nigdy wiecej!
      • dekar Re: THASSOS - kto był ? 04.03.05, 12:52
        Generalnie z opinią się zgardzam, za wyjątkiem jedzenia. Ja miałem zupełnie
        odwrotne odczucia, śniadania bardzo kiepskie (często wręcz brakowało jedzenia),
        natomiast obiadokolacje bardzo mi smakowały, kotlety nie były gumowate, frytki
        też niezłe, jedzenia było tyle, aby się najeść. Jak widać akurat posiłki to
        rzecz bardzo indywidualna.
        • Gość: Madi Re: THASSOS - kto był ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.03.05, 11:46
          Ja naprawde nie mam duzych wymagan co do jedzenia, ale rzezczwiscie u naszym
          turnusie tak to wygladalo, a skargi do rezydenta nie przynosily oczekiwanych
          rezultatow.
          A Ty kiedy byles? Bo ja w pierwszej polowie sierpnia 2004 i moze akurat wtedy
          mieli jakis zjazd z jedzeniem, moze wczesniej bylo lepiej, albo pozniej sie
          poprawili..
          U nas naprawde wszyscy narzekali :-(
          • slaw18 Re: THASSOS - kto był ? 13.03.05, 19:41
            Witam. Bylem w sierpniu 2004 roku pod namiotami w Chrissi Amoudia i bylo na
            prawde swietnie z wyjatkiem kiepskiego jedzenia w zwiazku z czym wiekszosc
            pieniedzy jakie mialem na "szalenstwa" poszly na dozywianie sie.Generalnie wyspa
            bardzo spokojna, a takze bezpieczna jak zapewnila mnie rezydentka. Bedac na
            Thassos trzeba koniecznie wynajac samochod i objechac wyspe, gdyz w przeciwnym
            razie mozna wiele stracic-ja co chwile zatrzymywalem sie na jakims zakrecie czy
            w zatoczce aby sobie poplywac (tylko w butach ze wzgledu na jezowce!) :-).
            Jechalem z biurem Olimp z Krakowa za 1199zl.
            • mmsol Re: THASSOS - kto był ? 17.03.05, 08:13
              A więc przesądzone JADĘ....początek lipca do miejscowosci którą podałam
              wcześniej...mam nadzieję że pająków nie spotkam bo panicznie się ich boję :))
              Jeśli chodzi o żywność to w cenie mamy śniadania pozostałe posiłki na własną
              rękę...Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Po powrocie zdam relację .
              mmsol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka