Dodaj do ulubionych

Wycieczki z Cypru

IP: *.244.96.58.unregistered.k.pl 18.04.01, 13:08
Wybieram sie na Cypr i chce sie wypuscic dalej na
wycieczke 3-dniowa do Egiptu lub Izraela. Jesli ktos
juz z takiej oferty korzystal to niech mi odpowie na 2
pytania:
1. Czy wycieczke wykupic juz tu w Polsce, czy na
miejscu? (gdzie taniej?)
2. Gdzie lepiej poplynac, do Izraela czy Egiptu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: Wycieczki z Cypru IP: 195.117.157.* 19.04.01, 15:15
      Wybieram się również i mogę podzielić się informacjami, które udało mi się
      zdobyć. Najpierw tak ogólnie - z doświadcznia wiem (gdzie by to nie było), że
      wszystkie wycieczki, czy to kilkudniowe, czy nawet godzinne rowerowe lepiej
      wykupować na miejscu. Każde biuro dolicza swoją marżę. Jest tylko kwestia,
      większą czy mniejszą. Jeśli chodzi o Izrael to 1. nie polecam, ze względu na
      rozruchy, które teraz tam mają miejsce 2. podobno bywały przypadki, że turyści
      wykupywali rejs, po czym nie dostawali wizy izraelskiej (nie wiem, jak takie
      wycieczki się kończyły, ale słyszałam, że tak też bywa). O wycieczkach do
      Egiptu nie wiele wiem, bo byłam wcześniej i zbytnio się nie interesowałam.
      Wiem natomiast, że biura proponują inne zestawy wycieczek, również rejsy
      łączone albo nie do Syrii, Jordanii, Libanu. Tu jest chyba większy dylemat z
      wyborem.
      Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku
    • Gość: Ania Re: Wycieczki z Cypru IP: *.dhl.com 23.04.01, 13:45
      Ja bylam w polowie marca , taki rejs najlepiej wykupic zdecydowanie na miejscu, promy odplywaja z
      Limassol bodaj w soboty i powrot we wtorek .Przewoznicy to Salamis i Nikkos ... , koszt okolo 150
      USD. Sa rejsy polaczone Egipt- Izrael , ale wlasnie teraz sa tam jakies walki wiec troche
      niebezpiecznie, super zorganizowana wycieczka do Izraela z biura Cyprio Sun Holidays, polski
      przewodnik, bardzo dobry.
      • Gość: elek Re: Wycieczki z Cypru IP: 213.77.216.* 10.05.01, 07:45
        Ja byłam jesiennią ubiegłego roku i oto jak było
        Przede wszystkim trzeba wybrać dobre biuro żeby nie było niespodzianek. ja
        byłam z Cyprio sun holidays z Warszawy i nikomu tego biura nie polecam . Nie
        wiem dlaczego moja poprzedniczka go chwali widocznie miała szczęście.
        Otóż od strony organizacyjnej przeloty dokumenty było ok natomiast musisz
        zwrócić uwagę na hotel my wybralismy *** z plusem za średniowysoka cenę i
        okazało się że jest to hotel w stylu gieerkowskim stare rozpadające się meble
        smród brudne krzesła itd a zamiast wąskiej ale piaszczystej plaży było kilka
        wustających płyt betonowych oblenych zastałą wodą /dosłownie/ cała grupa nasza
        i następna była wku...... lekarstwem na to okazało się wynajęcie jeapa i
        podróże na własną rękę ale to kosztuje. Składaliśmy zażalenia do polskiej
        rezydentki ale tylko się uśmiechała i mówiła że jeszcze żadna grupa się nie
        skarżyła. Widzieliśmy miny staruszków emerytów albo rodzin z dziećmi którzy nie
        mogli wynająć samochodu i byli skazani na korzystanie z sąsiednich plaż i
        wyczekiwanie na powrót. Jedna z rozdin przyjechała z małymi dziećmi bo miał być
        kryty basen który okazał się krytyy strzechą na 4 palikach .
        Jeżeli chodzi o rejsy to my wykupilismy w Polsce i okazało sie że zamiast na
        początku 2 tygodn pobytu rejs wyznaczono na koniec nie informując nas dobrze że
        nie wykupiliśmy innych wycieczek w tym terminie. Trzeba tez zabrać ze sobą
        wszystkie potwierdzenia zapłaty bo ta rodzina nie miała i musieli dopłacać a
        tak wogule to nie byli zapisania bo pani w biurze ich nie poinformowała i
        przyjechali z przekonaniem że maja wykupuiony rejs a tymczasem nie było ich
        wogóle na liście.
        Izrael czy Egipt . Rzeczywiście z powodu zamieszek mogą być problemy ale wiz
        juz nie ma więc was wpuszczą tylko moga być amiany w programie //my nie
        zobaczyliśmy Betlejem/ i wszystko zależy od przewodnika. To czyste cywilizowane
        Państwo w przeciwieństwia do Egiptu , brud, tłumy dzikich ludzi zmuszających
        cię do zakupów obstawa autobuusu i najbardziej zatłoczone muzeum Egiptu jakie
        widziałam, piękne ale trzeba się koncentrować na tym aby się nie zgubić a nie
        na oglądaniu .
        Jeżeli chodzi o inne miejsca to można odwiedzic miasteczka cypryjskie
        samochodem / Polis , starożytne Pafhos, pojeżdzić po górach /olimp/ czy
        pojechać na bezdroża Akamasu . Na pierwszy rzut to Cypr jest smutny i szary
        przynajmniej jesienią ale jak sie pojedzie w różne miejsca to piękna widoki .
        Najciekawsze są malutkie miasteczke wioski sa tam najlepsze regionalne knajpki
        i atmosfera cypryjska / polecam danie meze/ a z miasteczek to np Fonii. A tak
        wogóle to to wszystko jest w przewodnikku Pascala my z niego korzystaliśmy i
        jakoś pomimo hotelu udał się ten urlop to chyba wystarczy jak będziesz miał
        pytania służę erzonca@cp.pl
    • Gość: Beata Re: Wycieczki z Cypru IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 22:11
      W zeszłym roku będąc na Cyprze skorzystałam z takiej oferty ale przez biuro
      cypryjskie. Teraz Cyprio holidays oferuje taką wycieczkę ale można wykupić ją w
      Polsce. Cena nieporównywalna. Tutaj kosztuje 669 zł/os Egipt i Izrael tam za 3
      osoby zapłaciliśmy ponad 4 tys zł w najtańszych kajutach. Ale warto było. Poza
      tym warto popłynąć do Izraela i Egiptu bo koszt jest niewiele wyższy ale i
      przyjemność, wrażenia i przygoda nieporównywalnie większa. Naprawdę polecam bo
      jest to rejs luksusowym, wielopokładowym statkiem z kawiarniami, kabaretami,
      restauracjami, dyskoteką, casinem,siłownią, basenem i wieloma innymi atrakcjami.
      • Gość: Ederek Re: Wycieczki z Cypru IP: 217.96.14.* 05.07.01, 17:33
        Byłem tam w marcu - temp.25*C - cały czas słonecznie - wszystko kwitnie! TAAAK!
        1.Chciałbym , by polskie hotele tej samej klasy były takie jak Hotel Avenida
        Beach. Chciałem zmienic pokój - nie było problemu.Widok z balkonu na palmy,
        basen i morze:))) Kryty basenik jest przy barku. Plaża piaszczysta jest ok.100-
        200m w prawo - to niewielki wysiłek:)...obsługa sympatyczna ...i jedzonko
        mniam...urozmaicone:) ...a śniadanko pod palmami na tarasie ..:)
        2.Rejs do Egiptu - warto!!! Salamis jest super!!! Koszt ok.150USD/os.
        Ale fakt - nastaw się na duży kontrast - Cypr schludny - Egipt brudny (Port
        Said) ...w Kairze tumult , zgiełk i samochodów miliony poruszające się ruchami
        Browne'a tj. całkowicie chaotycznie. Równiez kontrast klimatu - suchy , ciężki
        w porównaniu z Cyprem. Trafiłem na wspaniałą egipską przewodniczkę - mówiła
        płynnie i szybko po polsku , a nigdy nie była poza granicami Egiptu!
        Nawet czarno-mundurowi zbrojni nie są przeszkodą , jeśli masz chęć odkrycia
        Piramid i Sphinx'a dla siebie i wyrobienia sobie własnego zdania - jak tam jest
        naprawdę?
        3.Cyprio Sun Holidays - hmm... znam biura lepsze , znam i gorsze ...nawalanka
        przy wylocie - 2 godz. czekania na start W SAMOLOCIE! (brak łączności z Cyprem:)
        Za to powrót linią p.Niemczyckiego "White Eagle" - godne polecenia!
        4.Sporo podróżowałem w życiu ...i tak sobie myślę ...może by zamieszkac na
        Cyprze? ...klimat fajny , dźwięk buzuki , powiew wieków i tacy mili, pogodni
        mieszkańcy...łatwo pogadać , potańczyć...a to ludzka rzecz:).
        • aga25 Re: Wycieczki z Cypru 10.08.01, 13:27
          do Ederka !!! chciałabym skorzystać z Twoich rad, mam kilka pytań, czy mgłabym
          prosić o maila ????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka