Dodaj do ulubionych

Little Bay - Stavros - Kreta

31.05.05, 17:08
Wybieram się w połowie czerwca do Stavros (apartamenty Little Bay) z Triadą.
Czy mógłby ktoś, kto już tam był, podzielić się swoimi wrażeniami?
Interesuje mnie zwłaszcza:
1. Czy słychać hałasy z położonego nieopodal lotniska?
2. Czystość wody w zatoce i jakość plaż. (czyste-brudne, piaszczyste-żwirowe-
kamieniste?)
3. Komary. Jeśli są, to jak im najlepiej zaradzić?
4. Czy w pobliżu jest przystanek autobusowy? Dokąd można stamtąd dojechać?
(Niestety, nie mam prawka, a oprócz wycieczek fakultatywnych chciałbym
odwiedzić Elafonissi, Rethymnon, Iraklion i oczywiście Chanię)
5. Co polecacie zwiedzać w okolicy?
6. Podobno jest tam tylko jeden sklep. Można w nim zrobić podręczne zakupy -
żywność itp?
7. Co radzicie zabrać z Polski, lub w co się zaopatrzyć na miejscu?
8. Czy na takie odludzie dociera rezydent Triady?
W głowie kłębi mi się mnóstwo pytań, ale na razie to chyba tyle. Pozdrawiam i
z góry dziękuję za wszelkie opinie, wrażenia i rady.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • neronka Re: Little Bay - Stavros - Kreta 31.05.05, 17:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21755&w=14482991
      to jest link do wątku o tych apartamentach.
      Bardzo proszę tam zadać swoje pytanie aby nie dublowac wątków o danym temacie.
      Najlepiej najpierw przesortowac nazwy hoteli alfabetycznie.
    • paweloz1 Re: Little Bay - Stavros - Kreta 31.05.05, 21:15
      Byliśmy tam z żoną i dzieckiem dwa lata temu. Cisza i spokój. Kamieniste zejście
      (ale łagodne) do morza - tuż przy furtce. Piaszczysta plaża 50m. Woda kryształ.
      W pobliżu (ale na tyle daleko, że ich nie słychać) są trzy tawerny. Jedzenie OK,
      ceny spoko. Jest też przystanek autobusu, ale nie wiem jak działa, bo mieliśmy
      auto z wypożyczalni. Właściciel - przesympatyczny grek o imieniu Kostas mówi po
      angielsku i mieszka w Chanii. Można się z nim od czasu do czasu grzecznościowo
      zabrać. W pobliżu jest sklep ale raczej SOS. Tuż koło budynku wznosi się dość
      wysoka góra z której jest widok na cały półwysep Stavros. Widać z niej zespół
      basenów ze zjeżdżalniami (jakieś 2km). Rezydentka Triady jest raz (lub dwa) w
      tygodniu oraz na telefon. Wycieczek fakultatywnych nie brakuje, ale nie są
      tanie. Uważaj na wąwóz Samiria - strasznie męczący. Po wyjeździe mamy super
      wspomnienia i masę zdjęć. Jak chcesz wiedzieć coś więcej to pisz na
      pawel_ozimek@o2.pl bo tu bardzo rzadko zaglądam. Pozdrów Kostasa. Cześć
    • buba12 Re: Little Bay - Stavros - Kreta 14.06.05, 14:25
      W Little Bay byłam dwukrotnie (to juz o czymś świadczy) Kostas sympatyczny,
      miejscowość cicha i spokojna, plaża bardzo ładna. Weź maskę, rurkę i płetwy - w
      tej wąskiej zatoczce bujnie kwitnie życie - są rozmaite ryby, krewetki
      ośmiornice, jeżowce, kraby, rozgwiazdy, a nawet dośc wstrętne stwory czyli
      strzykwy (nie robią krzywdy tylko brzydko wyglądają). Można pływac godzinami i
      oglądac "film". Autobus staje blisko, rozkład jazdy dostaniesz w tawernie
      (zazwyczaj autobus się spóźnia, to standard - równiez na kontynencie) Dowiezie
      cię w 20 minut do centrum Chanii. Lotniska nie słychać, oddzielają je góry,
      czasem tylko samolot przeleci. Na komary trzeba zabrać autan i takie
      elektryczne coś do kontaktu. Jak zapomnisz kupisz w sklepie na miejscu (nazywa
      się mini market). W tym sklepiku dostaniesz codziennie świeże pieczywo, masło,
      mleko sery i paczkowane wędliny oraz warzywka. Reszta w hali targowej w Chanii -
      jest bardzo dobrze zaopatrzona, klimatem przypomina włoskie i francuskie hale
      targowe. Oczywiście w Chanii sa tez sieciowe supermarkety - ale polecam ci jeść
      tam gdzie Grecy - i nie bać się baraniny czy owoców morza. Autobusem
      dojedziesz do Chanii, bo to taki podmiejski. Stamtąd, z dworca autobusowego,
      masz takie lpsze do Iraklionu, Rethymnionu i do Kastelli. Z Kaelli odchodzą
      statki na pólwysep Gramvousa - warto tam pojechac - ładna laguna, wyspa z
      wenecką twierdzą. W pobliżu Stavros sa ciekawe stare klasztory Agia Triada -
      ale nie wiem jak tam diojechac autobusem, choć wydaje mi się, że można - warto
      je zobaczyć. Z Polski weż jedzenie na pierwszy dzień - zanim zrobisz zakupy
      (szczególnie picie!!!). Możesz zabrać też suchą kiełbasę, zupki chińskie - to
      co się nie psuje (kiełbasa pakowana próżniowo spoko wytrzyma) W apartamencie
      masz lodówkę. Jeśli chcesz coś wiedzieć jeszcze pisz na asmialek@murator.com.pl
    • wpeacock Re: Little Bay - Stavros - Kreta 04.03.06, 20:54
      Dla tych, którzy jadą do Stavros, np.do Little Bay;Płw.Stawros do całkiem
      niedawna należał w całości do wojska, tak jak lotnisko(teraz międzynarodowe) w
      Chani,stąd nie należy oczekiwać miejsc uciech na tym terenie. To jest miejsce
      dla ludzi poszukujących samotności i plaży ze sceny z Greka Zorby. Cytat z w/w
      filmu/książki, Grek Zorba mówi : " jaka piękna katastrofa"- oddaje mój pogląd
      na te sprawy.
      Należy zajrzeć na stronę KTEL Chania (ichniejszy PKS) i tam podają rozkład
      jazdy autobusów do Chani. O ile pamiętam korzystanie z tychże do zwiedzania
      Krety jest w Stavros b.kłopotliwe, gdyż np. statki na Gramvousę i Balos
      wypływają z Kastelli-Kissamos ok.9-9.30(różnie w sezonie). Z Stavros do Chani
      jest ok.20km, zaś z Chani do Kissamos ok.42km, więcej do Retymnonu. Port w
      Kastelli znajduje się ok.2,5km od pętli autobusowej. Taksówka na tej trasie
      kosztowała parę lat temu (o ile pamiętam)max.4euro w jedną stronę. Samochód to
      podstawa i to bezpośrednio z wypożyczalni, nie przez BP!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka